Jump to content

Διαφορα......μικρομαστορεματα και βελτιωσεις.


blackholesun

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΘΕΜΑ 1: BINOVIEWER ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ + ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ

Ειπα να βαψω το binoviewer μου ΑΣΠΡΟ στο χρωμα του διοπτρικου μου, για 2 λογους ο πρωτος για θεμα αισθητικης, και ο δευτερος γιατι τα BAK4 ηθελαν λιγο καθαρισμα και λιγο ευθυγραμμιση. Και ετσι πηρα το θαρος και ελυσα ολο το binoviewer ωστε να μεινει μονο ο σκελετος του, συγκεκριμενα ειναι της skywacher αυτο -> http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1430 ο σκελετος βαφτηκε με πιστολι που βαφουν αυτοκινητα οπως και μετα το βαψιμο μπηκε στο φουρνο για να γινει λιγο πιο σκληρο το χρωμα. Αποτελεσματα φοβερα δειτε φωτο παρακατω..

Τωρα να πω δυο λογια που μου ετυχαν προσωπικα εμενα οταν χρειαστηκε να κανω ευθυγραμμιση του binoviewer μου, οταν επεσε κατω και ξευθιγραμιστηκε. Το δυοφθαλμιο αποτελειται απο δυο εσωτερικα κρυσταλα λεγομενα ως πρισματα ΒΑΚ4 η ΒΑΚ7 αυτα τα δυο σχεδον σε ολα τα δυοφθαλμια στηριζονται εσωτερικα συνηθως απο μικροσκοπικες αλενοβιδες, το δυσκολο ειναι να ανοιξεις ενα δυοφθαλμιο ιδιος οταν δεν εχει βιδες, για παραδειγμα το δικο μου εχει αυτα τα δυο καπακια στο πλαι, και αναγκαστικα εκανα καποιες πολυ προσεκτικες κινησεις ωστε να μην τα σπασω αλλα ουτε και να τα χαραξω, απλα εβαλα ενα πολυ λεπτο μικρο κατσαβιδι στην καθε γωνια του και το εσπρωξα ωστε να ξεκολισει το καθε πλαστικο, σε αλλα δυοφθαλμια υπαρχουν οι αναλογες πατεντες, οταν τα ελυσα ειδα αμεσως μεσα τα κρυσταλα και τις αλενοβιδες τους, με το που ειδα της αλενοβιδες καταλαβα αμεσως οτι προκειται περι ευθιγραμινσης.. Αλλα πως ομως ? για καλη μου σκεψη ειχα ενα λεηζερ μπρελοκ , οχι ευθιγραμισεως (αλλα ενα της πλακας), μου ηρθε λοιπον η λαμπρη ιδεα να βαλω το λεηζερ απο μπροστα και να δω ποσο μεγαλη αποκλιση θα ειχαν οι 2 κοκκιδες απο μπροστα που θα εβγαζε.. Πραγματι εβαλα το λεηζερ απο πισω , και απο μπροστα εκει που μπαινουν τα προσοφθαλμια βγηκαν 2 κοκκινες φωτεινες τελιτσες, φυσικα μειομενες σε φωτεινοτητα (οσο μειωση ειχε το λεηζερ στις 2 κοκκινες κουκιδες τοσο να φανταστειτε εχει και μειωση κοντραστ στην εικονα που βλεπουμε οταν κανουμε παρατηρηση) στοχευσα εναν τοιχο γυρω στα δεκα μετρα (συγκεκριμενα στην απεναντι πολυκατοικια ,τα λεηζερ δειχναν μια αποσταση το ενα με το αλλο τουλαχιστον δυο μετρα.... η κανονικη αποσταση πρεπει να ειναι τουλαχιστον οσο η αποσταση η πραγματικη τον προσοφθαλμιων.. Αρχιζα και βιδωνα της αλενοβιδες και σηκωνα λιγο με το χερι μου το ενα ΒΑΚ καποια στιγμη ηρθε και η αποσταση εγινε μολις 15,20εκ απο το ενα λεηζερ με το αλλο, εκει ειπα να σταματησω και να κανω μια δοκιμη το βραδυ ωστε αν ηταν σωστη η ευθυγραμμιση να ξανακολαγα το καπακια και να το βιδωνα οριστικα. Οντος με το που ηρθε η νυχτα εκανα δοκιμη στον Κρονο και εμεινα αναυδος, το ειχα ευθιγραμινση πολυ καλυτερα και απο τα εργοστασιακα.. μαλιστα σε ενα ξενο φορουμ ειπε καποιος οτι δεν χρειαζετε τοσο μεγαλη αποσταση , μπορεις να το κανεις και στο 1 μετρο.. οποτε την επομενη ημερα κλειδωσα τα καπακια, κολησα με κολα στιγμης (ακρυλικη) τα καπακια και εδω τα αποτελεσματα -> (επισης παρακατω με ενα γραφικο που εφτιαξα δειχνω ενα δυοφθαλμιο που χρειαζετε ευθιγραμινση και ενα που ειναι καλα ευθιγραμισμενο.)

Να θυμαστε οτι ειναι καλο να ξερετε να κανετε μια ευθυγραμμιση ενος δυοφθαλμιου γιατι δεν ειναι αναγκη να σας πεσει κατω για να του κανετε, μπορουν μετα απο καποια παρατηρησει να μαζεψουν βρωμια η εσωτερικη σκονη και απλα να θελετε να τα καθαρισετε.. προσωπικα ειμαι πολυ ευχαριστημενος που ξερω να συντηρω πλεον το μπινο μου. Και κατι αλλο ακρως προσωπικης αποψης μου η πλανητικη παρατηρηση με binoviewer ειναι απολαυστικη.. αυτος που θα δει και με τους δυο οφθαλμους δεν προκειται να ξαναδει με ενα οφθαλμο ποτε του...μα ποτε του..

.jpg.ba4ce5e37d777871d26e824aadb7f066.jpg

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να προσθεσω κατι που μου διεφυγε, πως θα καταλαβετε οτι το δυοφθαλμιο θελει ευθυγραμμινση ? Θα το καταλαβετε μονο εφοσον δεν εστιαζει και με τα δυο ματια στο ιδιο σημειο, δηλαδη αν τον κρονο τον βλεπε εις διπλουν παει να πει οτι εχουν μετακινηθει τα πρισματα.
82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωτήρη, πολύ τολμηρή επέμβαση αλλά ευτυχώς με καλό τέλος. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα τα bino μπορούν να λυθούν χωρίς πρόβλημα. Ανάλογα με τον τρόπο που στηρίζονται τα πρίσματα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από βελτίωση μέχρι καταστροφή.

Η τεχνική με το lazer είναι πολύ έξυπνη και βέβαια αποκαλυπτική για την ευθυγράμμιση. Αν οι ακτίνες αποκλίνουν λίγο, (λίγο όμως), στον οριζόντιο άξονα δεν είναι τόσο σοβαρό. Αν συγκλίνουν είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί τα μάτια θα πρέπει να αποκλίνουν(!) μεταξύ τους πράγμα αδύνατο. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει απόκλιση στον κάθετο άξονα (η μία ακτίνα να κατευθύνεται ψηλότερα από την άλλη) γιατί κι αυτό δεν μπορούν να το αντισταθμίσουν τα μάτια, εκτός από πολύ μικρές αποκλίσεις.

Όσο για την παλανητική παρατήρηση με binoviewer θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα, έχω κι εγώ αναφερθεί στα πλεονεκτήματα πολλές φορές. Κι όπως είπες δεν υπάρχει επιστροφή!...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Στεφανε εχεις απολυτο δικιο η ευθυγραμμιση δεν αρκει μονο επι οριζοντιος να ευθυγραμμιστη αλλα και καθετα δηλαδη τα red dots να ειναι στον ιδιο οριζοντα, αλλα απο θεμα οριζοντα δεν εχουν προβλημα τα ποιο πολλα binoviewer γιατι απλα ειναι ετσι κατασκευασμενα τα καλουπια ωστε να εχουν περιθωρια ως προς την οριζοντια κληση και μονο. Εχω δει και της w.optics και ειναι σχεδον η ιδια κατασκευη. Οπως Στεφανε πολυ σωστη η διορθωση σου οτι θελει πολυ προσοχη εαν ανοιχτη ενα binoviewer ιδιος απο καποιον ανθρωπο που δεν πολυγνωριζει η απλα δεν πιανουν τοσο πολυ τα χερια του, τουλαχιστον εαν ανοιχτη για οποιονδηποτε λογο πρεπει να εισαι σιγουρος για καποια πραγματα, οπως να ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΡΙΣΜΑΤΑ διοτι μπορει να τα καθαρισει μετα και να φαινονται καθαρα αλλα οταν θα τα βγαλει για παρατηρησει με την παραμικρη υγρασια εαν δεν εχουν καθαριστει σωστα θα ξαναεμφανιστει η δαχτυλια μεσα με αποτελεσμα να ειναι θολα παλι (την εχω πατησει ετσι) και δευτερον εαν δεν ξερει ακριβως την ευθυγραμμινση προτινω να μην την κανει.
82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

ΘΕΜΑ 2: ΕΞΥΠΝΟ ΚΡΥΨΙΜΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΕQ5 ΜΟΝ2 ΚΤΛ..

 

Χαιρετω ολους τους φιλους του ΑSTROVOX, πιστευω να περασαμε ολοι καλα το πασχα στις γιορτες μας, και να ηρεμησαμε και να ξεκουραστηκαμε, εγω εγραψα αυτο το ποστ για να μοιραστω μαζι σας (μια μικρη μαστορια) που εκανα μεσα στην εβδομαδα αφου ο χρονος ηταν κενος και ειχα αδεια λογο του Πασχα. Προκειται για μια κρυμμενη τροφοδοσια μεσα σε μια ισημερινη στηριξη οποιοδηποτε τηλεσκοπιου, εαν θελει να εχει tracking και χειροκινητη κινηση της ορθης αναφορας και αποκλισης φυσικα. Οποια στηριξη και να εχετε μπορειτε να το κανετε, απλα οι ιδανικοτερες ειναι η ΜΟΝ2 EQ5 και ολες αυτες που ανηκουν στην ιδια κατηγορια στηριξεων, φυσικα γινετε και η eq6 κτλ αλλα θελει μια επιπλεον διαδικασια για να γινει σωστα στο οποιο θα σας το εξηγησω παρακατω. Ολοι μας βαριομαστε η ξεχναμε βασικα πραγματα οταν πηγαινουμε για παρατηρησει , ιδιος οταν μια στηριξη δεν ειναι go to και εχουμε βαλει μοτερ επιπροσθετα, εχει πολλα μειονεκηματα οπως = εχουμε παραπολλα καλωδια, απο το κοντρολ στα μοτερ, απο το κοντρολ στην τροφοδοσια, και το σημαντικοτερο ολοκληρη την τροφοδοσια με τις μπαταριες. Ετσι εκατσα και σκεφτηκα πως μπορω να εχω μια τροφοδοσια χωρις καλωδια κτλ και να μην πιανει χωρο και να εχω και πιο καλαισθητο αποτελεσμα.

Ολες οι τροφοδοσιες εχουν παροχη ρευματος 12volt οι ποιο πολλες τουλαχιστον ισοδυναμουν συνηθως με 8 μπαταριες μεγαλου μεγεθους. Οποτε εκατσα και σκεφτηκα που αραγε να χωρουσανε αυτες η μπαταριες χωρις να φαινοντουσαν τοσο πολυ οσο σε ενα βαλιτσακι τροφοδοσιας... μεχρι που μου ηρθε η λαμπρη ιδεα να τις βαλω μεσα σε εναν σωληνα απο την στηριξη... αμεσως εκατσα και εβγαλα της μπαταριες απο την τροφοδοσια και της μετρησα ολες μαζι ενωμενες καθυψος.... ωστε να δω αν και οι 8 μπαταριες χωρανε μονο σε ενα στιλο απο την στηριξη.. και οντος χωρουσαν ανετα... Παρακατω θα σας εξηγησω 1 πως να ανοιξετε με ασφαλεια την στηριξη χωρις να παθει το παραμικρο , 2 να σας δειξω την συνδεσμολογια (ειναι πολυ ευκολη) , 3 πως να κανετε μια τρυπα και που ωστε να περασει το καλωδιο της τροφοδοσιας, 4 πως να βαλετε καινουργιες μπαταριες (εκτος αν βαλετε απο την αρχη επαναφορτιζομενες)

 

 

1 Λυνουμε την στηριξη και βγαζουμε ενα μονο δοκαρι απο αυτην, οποτε ξεσφιγκουμε την μονο βιδα που εχει στα πλαγια και απλα τραβαμε το δοκαρι (τοσο ευκολα)

 

2 Ισως να ειναι το πιο δυσκολο σημειο και να θελει λιγο προσοχη ωστε να μην υπαρχουν ( συνεπειες).. δυστυχως κατασκευαστικα ολοι οι σωληνες ειναι κολημενοι μαζι με τα καπακια τους που εχουν την τρυπα για να βιδωνουν πανω στην βαση τα οποια δεν ξεκολανε με τιποτα ωστε να μεινει μονο η σωληνα ανοιχτη. Εμενα με βοηθησε παραπολυ αυτου του ειδους της πρεσας (βλεπε εικονα) , απλα επιασα το καπακι μονο μεσα στην πρεσα (δεν εσφιξα πολυ) αλλα οριακα ισα ισα να σφυξει, και εσπρωχνα το σωληνα μεσα εξω ωστε να ξεκολιση η εσωτερικη κολα, η δοκιμη πετυχε και ετσι μπορεσα και απομονωσα αυτα τα δυο κομματια.

part1.jpg.e06c244a5e612f5ad0faa2279b712827.jpg

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

3 Αφου το βασικοτερο και το δυσκολοτερο σημειο περασε και μπορεσα και ανοιξα τον σωληνα , επρεπε να κανω και την τελευταια εγχειρηση, επρεπε να κανω την τρυπα στο καπακι ωστε να περναει το καλωδιο του ρευματος απο τις μπαταριες που θα ειναι μεσα.. (βλεπε εικονα) Το σημειο το εκανα απο μεσα και λιγο κατω ωστε να μην φαινετε τιποτα εξωτερικα αλλα και οταν κλεινη η στηριξει να μην το κοψει λογο πιεσης.

part2.jpg.07770751b4ded57c8f83421e8216c9fa.jpg

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

4 και τελος αφου εχουμε τελειωσει και την τρυπα μας , να μιλησουμε για την τροφοδοσια. Η συνδεσμολογια των μπαταριων ειναι πανευκολη (βλεπε εικονα) κολαμε με ηλεκτροκοληση την πρωτη και την τελευταια μπαταρια +-, με το που ριξουμε την πρωτη μεσα στον σωληνα την συγκρατη αναγκαστικα το δευτερο λεπτο κονταρι, το καλο της υποθεσης ειναι οτι αφου ριξουμε μεσα και τις αλλες 6 +απο πανω και την τελευταια που ειναι το καλωδιο + η διαμετρος του σωληνα τις αναγκαζει να εχουν τελεια επαφη η μια πανω στην αλλη (για αυτο ειπα οτι θελει ειδικη πατεντα η στηριξεις eq6 κτλ γιατι πρεπει να φιταξουμε ενα πιο λεπτο σωληνα σαν αυτον της eq5 ωστε να πατανε καλα για να κανουν επαφη) απλα πρεπει να προσεξουμε μερικα πραγματα.

Οποσδηποτε μονωνουμε την μπαταρια που ειναι η τελευταια και την σταματαει το 2 δοκαρι ,επισης και την πρωτη που ειναι στην επιφανεια του σωληνα μας, και αυτο γιατι αν κανει γιωση ο σωληνας θα ζεσταθει τοσο πολυ αφου θα περναει το ιδιο ρευμα ,ωστε θα ερθει καποια στιγμη να πιασουμε τον σωληνα και θα παθουμε εγκαυμα, (ζεσταινετε οσο ενα πυρακτομενο σιδερο που σιδερωνουμε τα ρουχα μας...) εγω τις μονωσα με χαρτοταινια μπολικη. Οπως και οποτε θελω να αλλαξω μπαταριες ξεβιδωνω αυτη την μοναδικη εσωτερικη βιδα και αλλαζω μονο τις εξι εσωτερικες και οχι αυτες που εχω κολησει με ηλεκτροκοληση ( η διαφορα ειναι αντι να εχω τρακινκ πχ 6 ωρες θα εχω 5 )οποτε δεν υπαρχει θεμα να ξιλωσω παλι την συνδεσμολογια για να βαλω 2 ακομα καινουργιες μπαταριες , εκτος αν μπω στην διαδικασια επαναφορτιζομενων.. Μην ξεχναμε οτι η αλλαγη μπαταριων πρεπει να γινετε μεσα σε 1 λεπτο, η βαση απο το καπακι βγαινει μονο με ενα απλο τραβηγμα ωστε μπορεις να γυρισεις την βαση στο λεπτο.. και να την ξαναβιδωσεις..

Επισης το βυσμα που εχω βαλει κατα την εξοδο του καλωδιου απο την βαση ειναι ακουστικων... ενα output στην στηριξη και ενα ιnput στο κοντρολ...

 

Προσωπικα χαιρομαι που δεν εχω πλεον να κουβαλαω τροφοδοσια στην παρατηρηση, και που εκανα την βαση μου λιγο πιο κομπακτ και καλαισθητη, εξαλου η δημιουργια ειναι χαρα......

 

Να πω και ενα τελευταιο, εχει ενα μονο μειονεκτημα, οτι το ενα δοκαρι που εχει τις μπαταριες δεν κλεινει.. εκτος αν κανετε την πατεντα και μοιρασετε τις μπαταριες και στα 3 δοκαρια, αλλα για να γινει αυτο πιστευω οτι αξιζει μονο με επαναφορτιζομενες ωστε να μην χρειαστει να κανεις αλλαγη μετα και φας καμια ωρα.....

part3.jpg.73fa7351528b56c6953aa7968811719e.jpg

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...
σκεφτηκες να προσαρμοσεις εναν δευτερο σωληνα πχ με δυο δεματικα πανω σε εναν απο τους τρεις της στηριξης δεν θα χρειαζοταν ετσι να βγαλεις το σωληνα απο τη στηριξη και η αλλαγη των μπαταριων θα ηταν πιο ευκολη. παντως ωραια παντετα =D> =D> =D>
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης