Jump to content

CERN: Ευρωπαϊκος Οργανισμος Στοιχειωδών Σωματιδίων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δουλεύει και πάλι ο επιταχυντής στο CERN. :cheesy:

Ο μεγαλύτερος επιταχυντής του κόσμου, ο οποίος φιλοδοξεί να ανακαλύψει τα μυστικά του Σύμπαντος, στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία, χθες, από τους επιστήμονες.

Η πρώτη ακτίνα (πρωτονίων) για το 2010 κυκλοφόρησε και προς τις δύο κατευθύνσεις", δήλωσε το CERN σε ένα σύντομο μήνυμα (tweet) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, κόστους 3,9 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε ένα υπόγειο τούνελ 27 χιλιομέτρων, κοντά στη Γενεύη, είχε διακόψει ξανά τη λειτουργία του το Δεκέμβριο και επί περίπου δυόμισι μήνες.

Προηγουμένως είχε δοκιμαστικά λειτουργήσει για λίγες εβδομάδες, ώστε να βεβαιωθούν οι τεχνικοί ότι είχε οριστικά ξεπεραστεί το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που είχε οδηγήσει στην αναγκαστική και μακρόχρονη διακοπή λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2008, δέκα μόνο μέρες μετά την πανηγυρική εγκαινίασή του.

Στο διάστημα της σύντομης επαναλειτουργίας του, στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο επιταχυντής είχε πραγματοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων και είχε προλάβει να επιταχύνει τις ακτίνες πρωτονίων σε ενεργειακό επίπεδο που ποτέ πριν δεν είχε επιτευχθεί στον κόσμο.

Οι συγκρούσεις έφτασαν το παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακού επιπέδου των 2,33 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ) και προς τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που επέτρεψε στους φυσικούς να αποκτήσουν τα πρώτα στοιχεία τους. Μέχρι τότε, κανείς επιταχυντής στη Γη δεν είχε ξεπεράσει τα 0,98 Tev, κάτι που είχε πετύχει ο "ανταγωνιστικός" αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο.

Το CERN τώρα θέλει να φτάσει τα 7 TeV (δηλαδή 3,5 TeV προς κάθε μια από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις), πιθανώς μέχρι το τέλος Μαρτίου, και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ενέργειας για 18 - 24 μήνες, ώστε να επιχειρήσει έτσι να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά το αρχικό "Μπιγκ Μπανγκ" της δημιουργίας.

Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες του CERN φιλοδοξούν να πετύχουν συγκρούσεις στα 14 TeV (7 TeV προς κάθε κατεύθυνση), αφού όμως προηγουμένως, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, κλείσουν και πάλι τον επιταχυντή για τεχνικούς λόγους, ώστε να τον προετοιμάσουν κατάλληλα, στο πλαίσιο της νέας επιφυλακτικής "βήμα-βήμα" πολιτικής που εφαρμόζουν οι φυσικοί. =D> =D> =D>

cern-thumb-small.jpg.83f75974dc780378c544bb3f4d19d1a2.jpg

cern-thumb-medium.jpg.43efdde65d4f3ec516b34b1c44501d55.jpg

cern_slide3395.jpg.835c8bcde2a1f8055c4ed737d61dc212.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 545
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι θεωρίες συνομοσιας οργιαζουν και παλι, θεωρωντας το CERN σαν οργανο προκλησης σεισμων.

Αν αρχισω να γραφω τί εχω διαβασει κατα καιρους γι'αυτο το πειραμα.... θα πεσει ο σερβερ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παντως ειμαι περιεργος πως μπορουν και συνδεουν τους σεισμους με το πειραμα...

Πρεπει να μιλαμε για Λιακοπουλος-level βαρεμενους...

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παντως ειμαι περιεργος πως μπορουν και συνδεουν τους σεισμους με το πειραμα...

Πρεπει να μιλαμε για Λιακοπουλος-level βαρεμενους...

Ας το παρακολουθήσουμε απόψε να δούμε, δε μπορεί,

όλο και κάτι θα τους έχει ξεφύγει....

http://tv.pathfinder.gr/et1/et11003010000.html

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελπιζω να ειμαι τυχερος στις αρχες Ιουνη να το δω απο κοντα,μιας και θα ειμαι στη Γενευη.Αν καποιος που εχει παει θελει να μου πει λεπτομεριες για την ξεναγηση,ας μου στειλει παρακαλω ενα μηνυμα.Θα επιδιωξω να κλεισω απο τωρα θεσεις. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Μπορεί να βρούμε το σκοτεινό σύμπαν και σχετικά γρήγορα. :cheesy:

Δηλώσεις του επικεφαλής του CERN, Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ.

Ο γιγάντιος επιταχυντής του CERN μπορεί να αποκαλύψει τη σκοτεινή ύλη, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελεί περίπου το 25% του σύμπαντος, της οποίας όμως η ύπαρξη δεν έχει αποδειχτεί ποτέ. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών γερμανός φυσικός Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Χόγιες δεν απέκλεισε ότι τα πρώτα στοιχεία για αυτό το «σκοτεινό σύμπαν» μπορεί να προκύψουν ακόμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις συγκρούσεις σωματιδίων στο μήκους 27 χλμ. υπόγειο οβάλ τούνελ του επιταχυντή, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη.

«Δεν ξέρουμε τι είναι η σκοτεινή ύλη. Ο μεγάλος μας επιταχυντής αδρονίων μπορεί να είναι το πρώτο μηχάνημα που θα μας δώσει στοιχεία για το σκοτεινό σύμπαν. Ανοίγουμε την πόρτα σε μια Νέα Φυσική, σε μια περίοδο ανακαλύψεων», δήλωσε ο επικεφαλής του CERN. «Αν μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε τη σκοτεινή ύλη, τότε η γνώση μας θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει το 30% του σύμπαντος, ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο το 5% του σύμπαντος είναι ορατό και γνωστό αυτή τη στιγμή, καθώς το υπόλοιπο 25% αποτελείται από τη «σκοτεινή ύλη», ενώ το μεγαλύτερο μέρος (το 70%) από την ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια».

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι συγκρούσεις στον επιταχυντή θα φθάσουν στην υψηλή ενέργεια των 7 τεραηλεκτρονιοβόλτ (7TeV), δημιουργώντας «μίνι-Μπινγκ Μπανγκ» και αναδημιουργώντας τις αρχικές συνθήκες δημιουργίας του σύμπαντος.

Μεταξύ άλλων, θα επιδιωχθεί ο εντοπισμός του μέχρι σήμερα θεωρητικού «μποζονίου του Χιγκς», ενός σωματιδίου που θεωρείται αναγκαίο για να προσδώσει μάζα στην ύλη και το οποίο υποτίθεται ότι παρήχθη λίγο μετά την πρωταρχική έκρηξη, επιτρέποντας τη δημιουργία άστρων, γαλαξιών και της ζωής.

«Γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτό το σωματίδιο. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουμε, είναι αν υπάρχει. Και αν δεν υπάρχει, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε κάτι που του μοιάζει πολύ», δήλωσε ο Χόγιερ.

979769_b.jpg.33e7359d7ddae93f7634cff79e4b1a77.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δευτερα 7-6-2010 θα ειμαι εκει.Μου απαντησαν θετικα στην αιτηση για ξεναγηση,μονο που δεν αναφερουν πουθενα κατι για εισητηριο,χρηματα,πληρωνετε τοσα η κατι τετοιο.Θα το καταλαβω εκει.Και αν μεχρι τοτε εχουμε νεοτερα απο την σκοτεινη υλη,θα ειναι σαν να εχω ξεναγηση στο συμπαν λιγο μετα την μεγαλη εκρηξη. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Κατασκευαστικά λάθη» στον επιταχυντή CERN.Θα ξανακλείσει για ένα χρόνο στο τέλος του 2011. :cheesy:

Ένα διευθυντικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παραδέχτηκε, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο BBC, ότι έχουν γίνει ορισμένα λάθη στην κατασκευή του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων, τα οποία αναγκαστικά θα καθυστερήσουν επί διετία το μηχάνημα να φτάσει στο απόγειο της ενεργειακής ισχύος του.

Έτσι, ο επιταχυντής θα υποχρεωθεί στο τέλος του 2011 να ξανακλείσει για ένα ολόκληρο χρόνο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε το υπόγειο τούνελ του να γίνει απολύτως ασφαλές για τις συγκρούσεις πρωτονίων με την μέγιστη δυνατή ισχύ, οι οποίες θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2013.

Ο επιταχυντής, το μεγαλύτερο επιστημονικό μηχάνημα στον κόσμο, που βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, θα φτάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου φέτος στην ενεργειακή ισχύ των 7 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), που αποτελεί μακράν παγκόσμιο ρεκόρ σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο επιταχυντή στο παρελθόν.

Για να φτάσει όμως το μέγιστο της απόδοσής του, δηλαδή στο διπλάσιο ενεργειακό επίπεδο των 14 TeV, οπότε και αναμένεται να αναδημιουργηθούν παρόμοιες συνθήκες με αυτές του αρχικού «Μπινγκ Μπανγκ» στο σύμπαν, θα πρέπει να προηγηθούν νέες βελτιώσεις και διορθώσεις στο μηχάνημα.

Ο επιταχυντής ξαναλειτούργησε πρόσφατα, μετά από την απρόσμενη διακοπή λειτουργίας του, λόγω σοβαρής βλάβης, λίγο μετά τα εγκαίνιά του, το Σεπτέμβριο του 2008.

Ο εκ των διευθυντών του CERN δρ Στιβ Μάγιερς δήλωσε ότι ο επιταχυντής «αποτελεί ένα πρωτότυπο. Σπρώχνουμε τις τεχνολογίες στα όριά τους…Όταν πρόκειται για ένα μηχάνημα σαν τον επιταχυντή, φτιάχνεις ένα μόνο και μόνο μια φορά». Είπε ακόμα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τις επενδύσεις χαλκού γύρω από τις υπεραγώγιμες συνδέσεις στο υπόγειο τούνελ.

Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι το μηχάνημα είναι ασφαλές για να πραγματοποιήσει συγκρούσεις σωματιδίων με την μισή από την μέγιστη ισχύ του (7 TeV), όμως φοβούνται μήπως συμβεί νέα τεχνική βλάβη στον επιταχυντή, αν τον σπρώξουν στο μάξιμουμ των 14 TeV.

Γι’ αυτό, τεχνικοί και φυσικοί του CERN από κοινού έχουν αποφασίσει να τον «τρέξουν» (συγκρατημένα!) επί 18 έως 24 μήνες ως το τέλος του 2011 περίπου και μετά να τον κλείσουν και πάλι για ένα χρόνο, ώστε να κάνουν τις τεχνικές βελτιώσεις που κρίνουν αναγκαίες. #-o #-o #-o

cern-la8h-kleisimo-thumb-medium.jpg.f7acba5f98766d4263b94b7448514c67.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μερικα ακομα νεα για το CERN. :cheesy:

Στοιχεία για τη βελτίωση του Μεγάλου Ανδρονικού Επιταχυντή, θα ανακοινώσουν έλληνες επιστήμονες σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Εμμανουήλ Τσεσμελής, ερευνητής και μέλος του διευθυντικού γραφείου του CERN, θα κάνει μια συνοπτική περιγραφή του Μεγάλου Ανδρονικού Επιταχυντή (LHC) και στη συνέχεια θα αναλύσει τα επιστημονικά προγράμματα σε επιταχυντές υψηλών ενεργειών για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του Μεγάλου Ανδρονικού Επιταχυντή και των προ-επιταχυντών (pre-injectors) του. Αυτή μπορεί να συνεχιστεί από ένα γραμμικό επιταχυντή ηλεκτρονίων - ποζιτρονίων και το Συμπαγή Γραμμικό Επιταχυντή (CLIC).

Ο ομιλητής θα περιγράψει το σχεδιασμό των μελλοντικών επιταχυντών στο CERN, οι οποίοι έχουν μια μοναδική αξία για τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Θα μιλήσει, επίσης, και ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Χρήστος Ελευθεριάδης που θα αναφερθεί στη συμμετοχή του ΑΠΘ στα πειράματα του CERN.

Οι φιλοι στην Θεσσαλονικη αξιζει να συμμετεχουν!!! =D> =D> =D>

 

 

Ανεβαίνει η ισχύς στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων-Ολοταχώς για νέες συγκρούσεις. :cheesy:

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για νέο ρεκόρ ισχύος στο μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου. Μέσα στον LHC, δέσμες πρωτονίων θα συγκρουστούν σε ακόμα μεγαλύτερες ενέργειες, πλησιάζοντας λίγο πιο κοντά στις συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης που γέννησε το Σύμπαν.

Μέσα στην κυκλική σήραγγα του LHC, ακριβώς κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, δέσμες πρωτονίων κινούνται ήδη σε αντίθετες κατευθύνσεις με την απαιτούμενη ενέργεια των 3,5 TeV (τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ), χωρίς όμως να συγκρούονται μεταξύ τους.

Στην επόμενη φάση, οι αντιπαράλληλες δέσμες θα πρέπει να διασταυρωθούν ώστε τα πρωτόνια να συγκρούονται μεταξύ τους. «Η ευθυγράμμιση των δεσμών είναι από μόνη της μια πρόκληση. Είναι περίπου σαν να εκτοξεύεις βελόνες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και να τις αναγκάζεις να συγκρούονται στη μέση της διαδρομής» σχολίασε ο Στιβ Μάγιερς, διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας στο CERN.

O Oργανισμός διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να χρειαστούν «ώρες ή και μέρες» μέχρι να επιβεβαιωθούν οι πρώτες συγκρούσεις, ενώ ο LHC δεν προγραμματίζεται να φτάσει το ανώτατο όριο ισχύος, στα 7 TeV ανά δέσμη, πριν από το 2013.

Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων αναμένεται να αποκαλύψουν θεμελιώδη στοιχεία για τη φύση του Σύμπαντος. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς, το οποίο θα εξηγούσε γιατί η ύλη έχει μάζα, και να λύσουν τα μυστήρια της «σκοτεινής ύλης» και της «σκοτεινής ενέργειας».

 

Καθυστερήσεις :cheesy:

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγες ημέρες αργότερα όμως τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω σοβαρής βλάβης στη συνδεσμολογία των υπεραγώγιμων μαγνητών που οδηγούν τις δέσμες.

Τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε έχει ήδη ξεπεράσει σε ισχύ τον προηγούμενο ισχυρότερο επιταχυντή του κόσμου, που λειτουργεί στο αμερικανικό Fermilab.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν και το CERN σχεδιάζει να απενεργοποιήσει ξανά τον επιταχυντή Αδρονίων για επισκευές στους μαγνήτες, προτού ανεβάσει την ισχύ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Η διακοπή προγραμματίζεται για τα τέλη του 2010 και παραμένει ασαφές πόσο θα διαρκέσει.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του διευθυντή Επιταχυντών και Τεχνολογίας Στιβ Μάγιερς, οι εργασίες ενδέχεται να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο, οπότε ο επιταχυντής δεν θα φτάσει στη μέγιστη ισχύ πριν από το 2013 το νωρίτερο. \:D/ \:D/ \:D/

cern-2-thumb-medium.jpg.da1d406d5208985bbd4c81ece731d49d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του διευθυντή Επιταχυντών και Τεχνολογίας Στιβ Μάγιερς, οι εργασίες ενδέχεται να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο, οπότε ο επιταχυντής δεν θα φτάσει στη μέγιστη ισχύ πριν από το 2013 το νωρίτερο.

 

Κανενα αποτελεσμα θα δουμε ρε παιδια γιατι εχει γινει... σηριαλ! :mrgreen:

 

Αντε γιατι θελω να ασχοληθω λιγο με τα αποτελεσματα μπας και ... σωθει η Ελλαδα! :mrgreen:

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Ζωντανά» στο διαδίκτυο το πείραμα του CERN. :cheesy:

Όσοι επισκεφθούν αύριο, από τις 9.30 το πρωί, την ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί «λεπτό προς λεπτό», στους θαλάμους ελέγχου των πειραμάτων και του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στο CERN. Αύριο επιχειρείται, για πρώτη φορά, η σύγκρουση των δεσμών ισχύος 7 TeV (3.5 TeV κάθε δέσμη πρωτονίων).

Ο επιταχυντής έχει επιταχύνει εδώ και δέκα ημέρες τις δέσμες πρωτονίων στη μεγαλύτερη εφικτή ενέργεια μετά την επαναλειτουργία του, το Νοέμβριο του 2009.

Να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, συμμετέχει από το 1995, στο μεγαλύτερο σε όγκο πείραμα ATLAS.

Η ομάδα του ΑΠΘ, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Χαρά Πετρίδου, έχει κατασκευάσει το 10% του Μιονικού Φασματομέτρου ATLAS, το οποίο καλύπτει συνολικά μία επιφάνεια 5600 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί την "καρδιά" στην αναζήτηση του σωματιδίου Ηiggs (το "σωματίδιο του Θεού") καθώς και στην αναζήτηση "νέας φυσικής".

Συνολικά εργάστηκαν πάνω από 40 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, νέοι ερευνητές και τεχνικοί, τα τελευταία δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Σήμερα, η ομάδα του ΑΠΘ παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων και την κατανόηση των αποτελεσμάτων του πειράματος ATLAS και οι νέοι της υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που αποτελούν τον κορμό της, θα είναι οι κύριοι πρωτεργάτες των μελλοντικών ανακαλύψεων και οι συνεχιστές της πρωτοποριακής αυτής έρευνας για την κατανόηση των νόμων της φύσης. =D> =D> =D>

cern_slide3395.jpg.6278d9cf395c970260080474b07486b5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχει αρχίσει ακόμη η αναμετάδοση. Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος; :? Στην ιστοσελίδα του τμήματος διάβασα για σύνδεση με το CERN στις 26 και 30/03. Επισκέφθηκα και τη σελίδα του CERN αλλά μου λέει ότι: The Live Webcast is now over.

 

Η σελίδα είναι αυτή σωστά;

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρεκόρ ισχύος στις συγκρούσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων.Νέα φάση στα πειράματα. :cheesy:

Δέσμες πρωτονίων συγκρούστηκαν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων σε ενέργειες τρεις φορές υψηλότερες από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε θέσει πέρυσι το ίδιο όργανο, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, το CERN.

Μέσα στην κυκλική σήραγγα του LHC, περίπου 100 μέτρα μέσα στο έδαφος κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, δέσμες πρωτονίων που κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις συγκρούστηκαν μετωπικά στην ενέργεια των 7 TeV (tera electron Volt), ή 3,5 TeV ανά δέσμη.

Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί χονδρικά στην ενέργεια που θα απελευθέρωνε ένα μικρό αυτοκίνητο αν προσέκρουσε σε έναν τοίχο με την ταχύτητα του ήχου.

Οι επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοί τους σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν ζωντανά το πείραμα μέσω Διαδικτύου.

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέους δρόμους στη Φυσική» ανέφερε ο Ολιβερ Μπουσμίλερ, μέλος του ερευνητικού προγράμματος, ενώ η εκπρόσωπος του CΕRΝ Πάολα Καταπάνο χαρακτήρισε το πείραμα «αρχή μιας νέας εποχής». «Η διαδικασία της σύγκρουσης ήταν επιτυχημένη και (θεωρητικά) πλησιάσαμε πιο κοντά από όσο ποτέ πριν τη στιγμή που γεννήθηκε το Σύμπαν, ανασυνθέτοντας τις συνθήκες που επικράτησαν απειροελάχιστα κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη»

Η επιτυχία-ορόσημο έρχεται πάντως με καθυστέρηση περίπου ενάμισι χρόνου, λόγω των αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων για τα οποία χρειάστηκαν πολύμηνες και δαπανηρές επισκευές.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις συγκρούσεις αναμένεται να απαντήσει σε έσχατα ερωτήματα όπως γιατί η ύλη έχει μάζα, ποια είναι η φύση της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης και πώς εξαφανίστηκε η αντιύλη του Σύμπαντος.

Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων καταγράφονται από τέσσερις γιγάντιους ανιχνευτές, με τις ονομασίες Alice, Atlas, CMS και LHCb.

O LHC θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ενέργεια των 7 TeV για 18 έως 24 μήνες. Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου θα τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες επισκευής στους ελαττωματικούς μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες.

Μετά τη νέα διακοπή, που ενδέχεται να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, ο LHC θα λειτουργήσει στη μέγιστη δυνατή ισχύ των 14 TeV, πλησιάζοντας ακόμα πιο κοντά στις συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης που γέννησε το Σύμπαν. =D> =D> =D>

Στην φωτογραφια Επτά τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (7 ΤeV)» αναγράφεται σε οθόνη στο κέντρο ελέγχου του CΕRΝ στη Γενεύη. Είναι το μέγεθος της ισχύος- η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής- που κατέγραψαν οι επιστήμονες σε σύγκρουση δεσμών πρωτονίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

1700739040_ContentSegment_14243640W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.9d676e9c3525eb5b247cfcc2385c77c7.jpg

1121618_b.jpg.580663971c7c38925c189e27c7aa4744.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλεια !

Από σήμερα αρχίζει η πραγματική ερευνητική φυσική στον LHC !

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ =D> =D> =D> =D>

Επ' ευκαιρίας :

Μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο γιατί πρέπει να δίνονται χρήματα για έρευνες όπως αυτές που γίνονται στο CERN :

Εισαγωγή :

Πάνω από 200 χρόνια πριν, στις αρχές του 1782, ο Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος Christof Lichtenberg έγραφε στο ημερολόγιό του.

"Το να επινοήσεις μια αλάνθαστη συνταγή για τον πονόδοντο, που θα μπορούσε να τον εξαφανίσει στη στιγμή, μπορεί να είναι το ίδιο πολύτιμο ή ακόμα και πολυτιμότερο από το να ανακαλύψεις έναν νέο πλανήτη αλλά δεν βρίσκω πιο σημαντικό θέμα για ν' αρχίσω το ημερολόγιο αυτού του χρόνου από τα νέα για την ανακάλυψη ενός καινούριου πλανήτη".

Αναφερόταν στον πλανήτη Ουρανό, που ανακαλύφθηκε το 1781. Το ερώτημα που απερίφραστα έθεσε ο Lichtenberg, για τη σημασία της εξεύρεσης τεχνικών λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα, σε σύγκριση με τη σημασία της έρευνας για νέα θεμελιώδη γνώση, είναι ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα από ό,τι ήταν 200 χρόνια πριν

... http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/Whats_the_Use_of_basic_Science.html#footnote1

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ας δουμε το χρονικό των πειραμάτων στο CERN. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, γνωστός ως CERN, είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδίων στον κόσμο της φυσικής. Οι επιστήμονες του ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια μικρής κλίμακας αναπαράσταση του «Big Bang» που δημιούργησε το σύμπαν.

Μια σύντομη ιστορία του CERN και των προόδων στη φυσική σωματιδίων:

1954 – Ιδρύεται το CERN ως μια από τις πρώτες κοινοπραξίες την Ευρώπη, εν μέρει ως ένας τρόπος για να μοιράζονται το αυξανόμενο κόστος της λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Δώδεκα ήταν τα ιδρυτικά της μέλη: Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και η Γιουγκοσλαβία.

1957 – Κατασκευάζεται το συγχροκύκλοτρο ο πρώτος επιταχυντής του CERN, για να προσφέρει δέσμες σωματιδίων στα πυρηνικά πειράματα της φυσικής. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην πυρηνική φυσική, την αστροφυσική καθώς και ιατρική φυσική, ενώ αργότερα αναπτύχθηκε το Proton Σύγχροτρο αφιερωμένο στην φυσική των σωματιδίων. Αυτή η μηχανή επιτάχυνε πρωτόνια για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1959.

1968 – Ο επιστήμονας του CERN Georges Charpak κατασκευάζει ένα θάλαμο αερίου με πολλαπλά σύρματα (multiwire proportional chamber), το οποίο μετρά τα σωματίδια με χίλιες φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους προηγούμενους ανιχνευτές.

1971 – Με τον επιταχυντή ISR (Intersecting Storage Rings) πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων στον κόσμο, ένα προάγγελο του μελλοντικού LHC.

1973 – Το CERN ανακοινώνει ένα πείραμα στο θάλαμο φυσαλίδων Gargamelle, το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη ουδέτερων ρευμάτων – μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση των σωματιδίων της ύλης και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν.

1976 – Κατασκευάζεται το Υπερσύγχροτρο Πρωτονίων, με περίμετρο 7 km), το οποίο δημιουργεί δέσμες για μεγάλες πειραματικές εφαρμογές του CERN. Με τη βοήθεια των δεσμών αυτών, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το 1983 δύο φορτισμένα σωματίδια φορείς της ηλεκτρασθενούς αλληλεπίδρασης, δύο W και το ουδέτερο Z. Ο επιταχυντής αυτός είναι τώρα ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα που δίνει ακτίνες σωματιδίων για τον επιταχυντή LHC.

1989Κατασκευάζεται ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Ηλεκτρονίων Ποζιτρονίων (LEP) – ο μεγαλύτερος επιταχυντής ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων με περίμετρο 27 km. Το τούνελ που κατασκευάστηκε αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα μηχανικής για την εποχή. Μετά από πειράματα αποδείχθηκε ότι υπάρχουν τρεις γενιές σωματιδίων της ύλης. Το 2000 έκλεισε για να δώσει τη θέση του πέρυσι στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

1990 – Ο επιστήμονας του CERN, Tim Berners-Lee, ανακαλύπτει το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα στην προσπάθειά του να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων. Επίσης, ο Tim Berners-Lee είναι ο πρώτος που ορίζει έννοιες όπως το URL, το http και το html, ενώ ανακαλύπτει την πρώτη μηχανή πλοήγησης και το πρώτο λογισμικό για server

1994 – Το CERN εγκρίνει την κατασκευή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, ο οποίος κόστισε 9 δισ. δολάρια. Όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, τρισεκατομμύρια πρωτόνια θα κάνουν περίπου 11.245 περιστροφές του δακτυλίου το δευτερόλεπτο στο περίπου 99.99% περίπου της ταχύτητας του φωτός.

1995 – Η ομάδα του Τμήματος Δακτυλίου Αντιπρωτονίων Χαμηλής Ενέργειας του CERN δημιουργεί άτομα αντι-υδρογόνου – είναι η πρώτη φορά που σωματίδια της αντιύλης ενώνονται για να σχηματίσουν άτομα, σε μια προσπάθεια κατανόησης της ασυμμετρίας του σύμπαντος μεταξύ ύλης και αντιύλης.

2002 – Δύο πειράματα στο CERN, δημιουργούν και παγιδεύουν χιλιάδες άτομα αντιύλης σε κατάσταση «ψύχους», στην οποία είναι «δυσκίνητα» και μπορούν να μελετηθούν ευκολότερα σε περισσότερο χρόνο, πριν συναντήσουν την συνηθισμένη ύλη για να εξαϋλωθεί. .

2008 – Ξεκινούν τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πώς δημιουργείται η μάζα της ύλης, γιατί η φύση προτιμά την ύλη από την αντιύλη, πώς η ύλη εξελίχθηκε από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του σύμπαντος. Όμως, μετά από εννέα μέρες λειτουργίας, ο LHC τίθεται εκτός λειτουργίας εξαιτίας υπερθέρμανσης. Η επισκευή του κοστίζει 30 εκατομμύρια δολάρια.

2009 – Το CERN θέτει ξανά σε λειτουργία τον LHC μετά από ένα χρόνο επισκευών. Μέσα σε μια μέρα επιτυγχάνεται η κυκλοφορία δεσμών σωματιδίων στο τούνελ, και προς τις δύο φορές, φτάνοντας ξανά στο επίπεδο που βρισκόταν το πείραμα πριν το έκτακτο κλείσιμο του επιταχυντή.

30 Νοεμβρίου 2009 – Σημειώνεται παγκόσμιο ρεκόρ στην επιτάχυνση δεσμών στο υψηλότερο επίπεδο ενέργειας που έχει επιτευχθεί ποτέ σε επιταχυντή σωματιδίων.

1 Μαρτίου 2010 – Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων τίθεται ξανά σε λειτουργία μετά από βλάβη στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

8 Μαρτίου 2010 – Το CERN ανακοινώνει ότι στόχος του πειράματος είναι να ανιχνεύσει τη σκοτεινή ύλη, η οποία απαρτίζει το 25% του σύμπαντος, η ύπαρξη της οποίας, όμως, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

30 Μαρτίου 2010 – Επιτυγχάνεται σύγκρουση σωματιδίων στη μεγαλύτερη ενέργεια όλων των εποχών ( 7 TeV) :cheesy:

979769_b.jpg.d5f383259c87e6181f8d7c9246db0492.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Γιγαντιαίοι CERN πάνω από τα σύννεφα. :cheesy:

Επιταχυντές σωματιδίων δεν δημιουργούνται μόνο από Ευρωπαίους επιστήμονες αλλά και από την ίδια τη φύση. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, οι ηλεκτρικές καταιγίδες που μαίνονται 40 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, δημιουργούν στενές ακτίνες ηλεκτρονίων με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Για να δημιουργηθεί ένας φυσικός επιταχυντής στον ουρανό, πρέπει να συνυπάρξουν ταυτόχρονα ισχυρές αστραπές λόγω των καταιγίδων και κοσμικές ακτίνες, δηλαδή υψηλής ενέργειας σωματίδια από το διάστημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Μάρτιν Φούλεκρουγκ.

Η κοσμική ακτινοβολία αποσπά ηλεκτρόνια από τα μόρια του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ οι αστραπές ωθούν τα ηλεκτρόνια προς τα πάνω, κατά μήκος των ηλεκτρικών πεδίων των αστραπών. Τα ηλεκτρόνια αυτά, που έχουν επιταχυνθεί, μετατρέπονται σε μια στενή ακτίνα σωματιδίων που μπορεί να κινηθεί ανοδικά από το χαμηλότερο επίπεδο της ατμόσφαιρας (την τροπόσφαιρα) προς την μέση ατμόσφαιρα και ακόμα πιο ψηλά.

Η ενέργεια μιας ακτίνας ηλεκτρονίων ισοδυναμεί με την ισχύ ενός μικρού πυρηνικού εργοστασίου αλλά είναι πολύ μικρότερη από την ενέργεια που παράγεται στο CERN. Τα ηλεκτρόνια αυτά, που παράγουν πληθώρα ραδιοκυμάτων παγιδεύονται, τελικά, στις ζώνες ακτινοβολίας της Γης και προκαλούν παρεμβολές στις δορυφορικές επικοινωνίες και στην πλοήγηση.

Αρχικές υποψίες για τη δημιουργία φυσικών επιταχυντών στη ζώνη που βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα των ηλεκτρικών καταιγίδων, είχαν δημιουργηθεί το 1925, όταν ο Σκοτσέζος φυσικός και νομπελίστας, Τσαρλς Τόμσον Ρις Γουίλσον μελέτησε τα ηλεκτρικά φορτία που απελευθερώνονται από τις καταιγίδες.

Τα επόμενα χρόνια, πέντε διαφορετικές προγραμματισμένες διαστημικές και δορυφορικές αποστολές (TARANIS, ASIM, CHIBIS, IBUKI, FIREFLY) θα μπορέσουν να μετρήσουν απευθείας αυτές τις ακτίνες σωματιδίων των φυσικών επιταχυντών.

"Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε ότι η φύση δημιουργεί επιταχυντές σωματιδίων μόλις λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας", δήλωσε ο Φούλεγκρουγκ.

"Όταν οι μελλοντικές αποστολές μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το φαινόμενο από το διάστημα, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς πραγματικά δουλεύουν. Οι επιταχυντές αυτοί αποτελούν ένα γοητευτικό παράδειγμα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη Γη και στο ευρύτερο σύμπαν".

Η έρευνα, υπό τον δρα Μάρτιν Φούλεκρουγκ του πανεπιστημίου του Μπαθ, ο οποίος ειδικεύεται στους κεραυνούς και τις καταιγίδες, παρουσιάστηκε στο εθνικό αστρονομικό συνέδριο της Βρετανίας, στη Γλασκόβη, σύμφωνα με το "Science Daily". =D> =D> =D>

clipboard06-10-thumb-medium.jpg.f579be6f35633969a1cbccc5c3270629.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στον επιταχυντή LHC το ‘όμορφο’ κουάρκ γνωστό και ως bottom. :cheesy:

Ένα σπάνιο, φευγαλέο σωματίδιο έχει διαφανεί στις πρώτες μέρες λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Πρωτονίων LHC.

Ο επιταχυντής LHC ξεκίνησε τις εργασίες του στις 30 Μαρτίου και ένας από τους τέσσερις μεγάλους ανιχνευτές του εντόπισε αποδείξεις για την εμφάνιση του όμορφου (beauty) κουάρκ ή botton όπως είναι πιο γνωστό, στις 5 Απριλίου. Το κουάρκ bottom ή beauty είναι της τρίτης γενιάς με φορτίο −1⁄3 e, που οι θεωρητικοί για πρώτη φορά υπέθεσαν ότι υπήρχε στον κόσμο των σωματιδίων το 1973. Τελικά βρέθηκε το 1977 στο Fermilab.

Το κουάρκ bottom μπορεί να διασπαστεί είτε σε ένα up είτε σε ένα charm κουάρκ μέσω της ασθενούς αλληλεπίδρασης, ενώ ο χρόνος ζωής του είναι μόλις ~10−12 s.

Η ανακάλυψη του πρέπει να είναι η πρώτη από τις πολλές διασπάσεις του ‘όμορφου’ κουάρκ που το LHCb, το πείραμα που έχει σκοπό την ανίχνευση αυτού του κουάρκ, θα παρατηρήσει, και αποδεικνύεται έτσι ότι ο ανιχνευτής λειτουργεί κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί.

Στον ανιχνευτή έγινε η καταγραφή ενός μεσονίου, που αποτελείται από ένα κουάρκ αντι-bottom και ένα up – ένα από τα δύο πιο συνηθισμένα κουάρκ που αποτελούν τα πρωτόνια και νετρόνια. Ενώ τα up κουάρκ έχουν διάρκεια ζωής δισεκατομμύρια χρόνια, το κουάρκ bottom διασπάται πολύ γρήγορα σε άλλα χαμηλής ενέργειας σωματίδια σε περίπου 1,5 x 10−12 δευτερόλεπτα.

Μετά από ένα ταξίδι μόλις 2 χιλιοστά στον επιταχυντή, τα κουάρκ botton ή beauty διασπάστηκε σε ένα πιο ελαφρύ κουάρκ – που ζευγαρώνει με το up κουάρκ – και η επιπλέον ενέργεια χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό των μιονίων, σωματίδια που μοιάζουν με τα ηλεκτρόνια.

 

Εξαιρετικά σπάνιες διασπάσεις :cheesy:

«Είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση – είναι σαν να βρίσκεις βελόνα στα άχυρα», λέει ο Andreas Schopper, εκπρόσωπος του LHCb. "Ανάμεσα σε 10 εκατομμύρια δεδομένα βρήκαμε αυτό το γεγονός."

Το σωματίδιο αυτό έγινε αντιληπτό από το αυτόματο σύστημα ενεργοποίησης του LHCb, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει ασυνήθιστα γεγονότα ή σωματίδια, αλλά να αγνοεί την συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων ανάμεσα στα πρωτόνια. Μάλιστα λιγότερο από το 1% των συγκρούσεων ενδιαφέρουν τους επιστήμονες του LHCb.

Μόλις καταγράφεται ένα συμβάν οι λεπτομέρειες των σημάτων στέλνονται σε υπολογιστές και στις πέντε ηπείρους, όπου κατά τη διάρκεια μερικών ημερών το λογισμικό αναπλάθει τα ίχνη των σωματιδίων. "Είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί και έχει αναδημιουργηθεί ένα τέτοιο μεγάλο σωματίδιο, " συνεχίζει ο Schopper.

 

Επιστροφή στην Μεγάλη Έκρηξη :cheesy:

Στον LHCb θα δούμε πολλές τέτοιες διασπάσεις, προκειμένου να ρίξουμε φως στο τι συνέβη με την αντιύλη που θα πρέπει να είχε δημιουργηθεί, παράλληλα με την ύλη στις απαρχές του σύμπαντος μας.

Το πείραμα έχει ως στόχο να εξετάσει τι θα συμβεί στα beauty ή bottom κουάρκ, που σχηματίζονται σε υψηλής ενέργειας εκρήξεις – όχι τουλάχιστον στο big bang. Με τη σύγκριση των προϊόντων διάσπασης των κουάρκ αυτών, οι ερευνητές του LHC ελπίζουν να βρουν ενδείξεις ως προς το γιατί το σύμπαν μας φαίνεται να ευνοεί την ύλη από την αντιύλη.

"Για την ακρίβεια των μετρήσεων θα χρειαστούμε πολλά εκατομμύρια σωματίδια bottom», λέει ο Juumlrgen Schukraft, εκπρόσωπος του πειράματος ALICE του LHC. «Αυτό δείχνει ότι ο ανιχνευτής ασκεί καλά την αποστολή του, που είναι πολύ καλό για την αναγνώριση των πολύπλοκων μοτίβων διάσπασης." =D> =D> =D>

cern-4-thumb-medium.jpg.132694174788887503dcd1f4b15a6e0d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://entertainment.in.gr/html/ent/846/ent_tv_show.1531846.asp

 

Το πείραμα του CERN

ΕΤ1 σήμερα αρκετά αργά 1:30 8-[

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

CERN: Πιο κοντά οι «εξωτικές» ανακαλύψεις λένε τώρα οι επιστήμονες. :cheesy:

Οι φυσικοί που εργάζονται στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, αναζητώντας απαντήσεις στα μυστήρια του σύμπαντος, θεωρούν ότι έχουν μπει πλέον για τα καλά στο δρόμο να κάνουν απρόσμενες ανακαλύψεις, όπως ανέφεραν στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης της προόδου που έχει σημειωθεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες επαναλειτουργίας του μηχανήματος.

Όπως είπαν, ο επιταχυντής αποδεικνύει ήδη την ικανότητά του να διευρύνει τα σημερινά σύνορα της γνώσης στον τομέα της φυσικής. «Τώρα πια μπορούμε να οραματιστούμε ότι θα βρούμε εξωτικά πράγματα, όπως μεγάλες πρόσθετες διαστάσεις, σφαίρες χορδών και βαρέα χαμηλής φόρτισης σωματίδια», δήλωσε ο Όλιβερ Μπουχμίλερ, διευθυντής ενός από τους έξι ανιχνευτές των συγκρούσεων σωματιδίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Όπως τονίστηκε στην ενημερωτική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), τέτοιες «εξωτικές» ανακαλύψεις μπορούν να συμβαδίσουν με άλλες πιο αναμενόμενες, όπως η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, που θεωρείται ότι δίνει μάζα στο σύμπαν, καθώς και ενδείξεων για την ύπαρξη υπερ-συμμετρικών σωματιδίων, που μπορεί να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στον κόσμο της λεγόμενης «σκοτεινής ύλης». Η θεωρία των χορδών διατείνεται ότι το σύμπαν κατά βάση συνίσταται σε μικροσκοπικές χορδές ύλης, οι οποίες δονούνται σε ένα χωροχρονικό συνεχές δέκα διαστάσεων – κάτι που μένει να αποδειχτεί αν όντως ισχύει.

Ο Στιβ Μάγιερς, διευθυντής επιταχυντών και τεχνολογίας στο CERN, τόνισε ότι από τις 30 Μαρτίου που το μηχάνημα ξαναλειτούργησε και έφτασε τη μέγιστη μέχρι τώρα ενεργειακή ισχύ των 7 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα – σε βαθμό ανησυχητικό! «Σκέφτομαι συνεχώς ότι όλα πάνε υπερβολικά καλά. Πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε την ασφάλεια του μηχανήματος. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι μια ακόμα βλάβη», δήλωσε.

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι σήμερα, στο μήκους 27 χιλιομέτρων υπόγειο κυκλικό τούνελ του επιταχυντή έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 εκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων, αναδημιουργώντας σε μικροκλίμακα αυτό που πιθανώς συνέβη κατά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Έξι ανιχνευτές του επιταχυντή καταγράφουν συνεχώς πώς συμπεριφέρονται τα σωματίδια μετά τις συγκρούσεις τους και στη συνέχεια μεταδίδουν τεράστιους όγκους δεδομένων προς περαιτέρω επεξεργασία στα εργαστήρια των φυσικών του CERN αλλά και σε άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Ήδη ο επιταχυντής έχει εντοπίσει αρκετά σωματίδια που περιέχονται στο λεγόμενο «Καθιερωμένο Μοντέλο» (ή Πρότυπο), που οι φυσικοί δημιούργησαν τον 20ό αιώνα και το οποίο θεωρούν ότι περιγράφει με ακρίβεια πώς λειτουργεί το σύμπαν. Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε το «όμορφο» κουάρκ, το οποίο εξαφανίζεται μέσα σε νανοδευτερόλεπτα από τη δημιουργία του. =D> =D> =D>

1504544260_ContentSegment_14243640W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.b466a0c4b389f23b91b3b249b31bc241.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά, βλακείες είναι το CERN. Εγώ είδα χθες το IRON MAN 2 και ο τυπάς έφτιαξε έναν επιταχυντή μόνος του, στο υπόγειο. Τα διάφορα segments αρκεί να ευθυγραμμιστούν με αλφάδι. Η ακτίνα μπορεί να εκτραπεί με κάτοπτρο και αν θέλουμε ακρίβεια στην εκτροπή μπορούμε να στρέψουμε το κάτοπτρο με το χέρι ή κάποιο κάβουρα, τέλος πάντων ότι έχετε πρόχειρο. Αυτό γίνεται κυρίως για την δημιουργία νέων στοιχείων και κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου τσέπης.

 

Μήπως η ταινία δεν έχει παιχτεί ακόμα στην Ελβετία;

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

CERN: Συνεργασία φυσικών – γιατρών σε έρευνες κατά του καρκίνου. :cheesy:

Οι σωματιδιακοί φυσικοί και οι ιατρικοί επιστήμονες πρόκειται να συνεργαστούν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), προκειμένου, μέσα από τις συνδυασμένες προσπάθειές τους, να αναπτύξουν νέες τεχνικές έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, αξιοποιώντας στον ιατρικό τομέα τις έρευνες του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή σχετικά με την καταγωγή και τη σύνθεση της ύλης του σύμπαντος.

Το από κοινού ερευνητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη σχετική ανακοίνωση του CERN, θα αναζητήσει νέους τρόπους καταπολέμησης του καρκίνου, ευελπιστώντας ότι το «σπάσιμο» των υφισταμένων τειχών μεταξύ φυσικών και γιατρών θα αποδώσει αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα με την ονομασία «Φυσική για την Υγεία στην Ευρώπη» θα φροντίσει ώστε οι ευρωπαίοι ερευνητές να συναντιούνται συχνά και να ανταλλάσσουν ιδέες, με κοινό στόχο το άνοιγμα νέων δρόμων στο πρόβλημα του καρκίνου.

Επίσης, το πρόγραμμα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό κέντρο που θα εφοδιάζει τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα της «γηραιάς ηπείρου» με καινοτομικά ραδιο-ισότοπα. Ακόμα, στα σχέδια περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας ξεχωριστής εγκατάστασης στο CERN, η οποία θα παρέχει ακτίνες σωματιδίων σε εξωτερικούς χρήστες για χρήση στη ραδιοβιολογία και στην ανάπτυξη διαγνωστικών μηχανημάτων.

Η όλη ιδέα προέκυψε φέτος μετά από ένα εργαστήρι στη Γενεύη, που έφερε μαζί 400 φυσικούς, βιολόγους και γιατρούς. «Συχνά οι γιατροί και οι φυσικοί δεν γνωρίζουν ποιες πτυχές της δουλειάς των μεν έχουν σημασία για τους δε και αντιστρόφως», δήλωσε ο ειδικός στον καρκίνο Γκίλις ΜακΚένα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Εξαρχής, είχε καταβληθεί προσπάθεια, ώστε το μεγάλο κόστος δημιουργίας του επιταχυντή του CERN να «αποσβεστεί» με την αξιοποίησή του σε πιο «εγκόσμια» πράγματα, κάτι που γίνεται τώρα με τον καρκίνο. =D> =D> =D>

cern-thumb-medium.jpg.f5ac6a6f55470f8b45160fbc6b90c423.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την Δευτερα ειχα την τυχη να ειμαι σε ξεναγηση στο cern.Αυτο που αξιζε,περα απο την ενδιαφερουσα συζητηση και ενημερωση με την ξεναγο,ηταν ο πινακας ελεγχου του Αtlas,οπου εβλεπες ζωντανα τα ιχνη απο σωματιδια παραγωγα της κοσμικης ακτινοβολιας στον ανιχνευτη (αυτο που ειναι θορυβος οταν αναλυουνε τα αποτελεσματα συγκρουσης)και τις τιμες των ενεργειων των ηλεκτρονιων και πρωτονιων στη δεσμη στον μεγαλο επιταχυντη.Επησεις ειδαμε 2 πολυ ωραιες μικρες ταινιες γαι το cern.Ο επιταχυντης ειναι σε λειτουργια,και ετσι δεν μπορει να τον δει κανεις απο κοντα για λογους ασφαλειας.Η δεσμη ειναι ουσιαστικα πακετα δεσμεων,ωστε να μπορουν να εκτιμηθουν τα αποτελεσματα των συγκρουσεων.

Οι συγκρουσεις τωρα γινονται με ενεργεια 7Tev,ενω απο του χρονου θα γινονται με 14 Tev!Απο τις 1 δις συγκρουσεις που γινονται καθε φορα,μολις λιγες δεκαδες αφηνουν τα ιχνη που ειναι αξιοποιησιμα.Το βαθος χρονου του πειραματος ξεπερναι τα 20 ετη.

Μετα το διαδυκτιο που αναπτυχθηκε στο cern το 1990,τωρα εχουν ενα δυκτιο με οπτικες ινες,ωστε να μπορουν να ενωσουν την ισχυ διαφορων υπερυπολογιστων ανα τον κοσμο για την επεξεργασια των δεδομενων.Η ισχυ του υπολογιστη του cern ειναι μολις..5000p.c.! Δινουν μεγαλη σημασια στη συνεργασια επιστημονων και φοιτητων απο ολον τον κοσμο και ειναι πολυ ανοιχτοι προς το ευρυτερο κοινο.Ακομα,υπαρχει και ενα ενδιαφερον μουσειακι,που εξηγει πολυ καλα τον κοσμο των σωματιδιων και εχει το ομοιωμα ενος μαγνητη του επιταχυντη.Θα ηταν ευχη αν καποια σχολεια μπορουσαν να συμπεριλαβουν στις εκδρομες τους τη Γενευη.

Και κατι τεχνικο,ρευμα παιρνει το cern κανονικα απο το δυκτιο,απο την Ελβετια η τη Γαλλια,αναλογα το που πετυχαινει καλυτερη τιμη!

Η εισοδος ειναι δωρεαν,αλλα πρεπει να κανει κανεις ηλεκτρονικη κρατηση νωριτερα.

Αυτο που μας τονισαν ειναι οτι περιμενουν πολλα απο νεους ανθρωπους,ερευνητες και φοιτητες,γιατι τα νεα μυαλα θα φερουν την καινουργια γνωση.

Αν και τελικα βλεπει κανεις πολυ λιγα πραγματα στην ξεναγηση,μπηκα στο κλιμα του πειραματος και μπορεσα να κατανοησω το μεγεθος της τεραστιας αυτης κατασκευης.

:D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λιγα πραγματα για ενα πολυσυζητημενο θεμα.Οι πολύ μικρές μαύρες τρύπες στον Μεγάλο Επιταχυντή. :cheesy:

Πρέπει να εξηγήσουμε στους ανήσυχους πολίτες ότι ναι, ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή ο ο επιταχυντής LHC θα μπορούσε να παράγει μια πολύ μικρή μαύρη τρύπα, αν όντως η Θεωρία-M των υπερχορδών είναι σωστή. Και αν βεβαίως ο επιταχυντής μπορεί να εισχωρήσει μέσα σε ορισμένες από αυτές τις επιπλέον διαστάσεις, όπως προβλέπεται από την Θεωρία-M, η οποία επιτρέπει στην βαρύτητα να είναι πολύ ισχυρή μέσα στις κρυμμένες διαστάσεις.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους και να τους εξηγήσουμε γιατί, όχι μόνο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις πολύ μικρές μαύρες τρύπες, αλλά γιατί μια μίνι μαύρη τρύπα είναι κάτι που πολλοί θεωρητικοί και φυσικοί σωματιδίων ελπίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί στον LHC.

Από μόνος του όμως ο LHC δεν έχει αρκετή ενέργεια για να δημιουργηθούν, αυτό είναι αλήθεια. Σε περίπτωση που η Θεωρία-M είναι σωστή, τότε υπάρχει αισιοδοξία να δημιουργηθεί κάποια στιγμή μια μίνι μαύρη τρύπα και αυτό είναι καλό για μας, διότι θα απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη φύση του σύμπαντος.

Μην ξεχνάμε ότι η δύναμη της βαρυτικής έλξης μιας μαύρης τρύπας πάνω σε άλλα αντικείμενα γύρω της εξαρτάται από τη μάζα του αντικειμένου που υπήρχε στη θέση της προτού αυτό το αντικείμενο εξαφανιστεί και γίνει μαύρη τρύπα.

Η μάζα όμως μιας αστρικής όπως και μιας υπερβαρέας μαύρης τρύπας μπορεί να αυξηθεί εφόσον υπάρχει αρκετό υλικό κοντά κοντά σε αυτές.

Αυτή τη στιγμή, η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στον δικό μας Γαλαξία, που την ονομάζουμε Τοξότης Α* είναι σε ‘νηστεία’, επειδή δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα αρκετά κοντά της για να τα καταναλώσει.

Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν βρίσκονται άστρα να είναι πολύ κοντά σε τροχιά στην μαύρη τρύπα Τοξότης Α *, όχι μόνο δεν καταστρέφονται από αυτήν, αλλά αντίθετα δημιουργούνται νέα άστρα από το αέριο που είναι σε τροχιά γύρω από τον Τοξότη Α*.

Μήπως λοιπόν νομίζετε ότι μια πολύ μικρή μαύρη τρύπα, με έναν ορίζοντα γεγονότων πιθανότατα μικρότερο από ένα ηλεκτρόνιο, και με μάζα πολύ μικρή για να καταναλώσει έστω κάποιο υποατομικό σωματίδιο, μπορεί να καταπιεί όλη τη Γη;

Βεβαίως, ακόμη και αν δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται η βαρύτητα στο κβαντικό επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που είπαμε δεν θα ισχύει και για τα υποατομικά σωματίδια, τα οποία έχουν αμελητέα μάζα.

Και αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι δεν θα εξατμιστεί η μίνι μαύρη τρύπα, όπως προβλέπει η θεωρία του Stephen Hawking. Αλλά ακόμη και αν ισχύει η εξάτμιση της μαύρης τρύπας, αυτό δεν αποτελεί απειλή. Κατά πάσα πιθανότητα, πολύ μικρές μαύρες τρύπες συνεχώς δημιουργούνται από το βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας από τις κοσμικές ακτίνες. Αλλά είμαστε ακόμα εδώ!

Ας το πούμε και διαφορετικά. Εάν μία μίνι μαύρη τρύπα μπορεί να δημιουργηθεί στον επιταχυντή LHC, τότε από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι πολύ μικρές μαύρες τρύπες δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα από τον βομβαρδισμό των κοσμικών ακτίνων παντού και δεν υπήρξε ποτέ κάτι για να μας κάνει να ανησυχήσουμε. Με άλλα λόγια, μετά από αυτή τη λογική, η δημιουργία μιας μικρής μαύρης τρύπας στον LHC θα είναι απόδειξη ότι δεν είναι απειλή για εμάς!

Πρόκειται για μία από τις μεγάλες ειρωνείες της ιστορίας της επιστήμης ότι η κβαντική μηχανική, η οποία αποτελεί άμεση συνέπεια της ειδικής σχετικότητας και ότι η γενική σχετικότητα, η οποία ασχολείται με την βαρύτητα σε πολύ μεγάλη κλίμακα, προέρχονται από το ίδιο άτομο, δηλαδή τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενώ είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Το πρόβλημα της κβαντικής βαρύτητας είναι ένα από τα προβλήματα που οι φυσικοί, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Αϊνστάιν, έχουν προσπαθήσει να επιλύσουν επί πολλές δεκαετίες. Και ελπίζουμε ότι τα πειράματα που διεξάγονται στον LHC θα μας δώσουν μια καλύτερη γνώση του προβλήματος αυτού.

Τέλος, η φυσική που εμπλέκεται στον επιταχυντή LHC είναι όντως πολύ σύνθετη και πολύ δύσκολο να την κατανοήσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ερευνητές που εργάζονται στο CERN με τον LHC δεν ξέρουν τι κάνουν! #-o #-o #-o

Στην φωτογραφια μια άποψη από το κέντρο του Γαλαξία από ένα επίγειο τηλεσκόπιο, με βέλη εντοπίζεται η θέση της υπερβαρέας μαύρης τρύπας Sagittarius A*

Επισης οι μίνι μαύρες τρύπες που μπορεί να παραχθούν στους επιταχυντές θα είναι περιστρεφόμενες ,γεωδεσιακές στον χωροχρόνο Kerr, όπως προβλέπεται από την θεωρία της Γενικής Σχετικότητας.

geodesics_kerr_space_time.jpg.0b813948c48ef782c9e77adf20ea9d04.jpg

sagittarius_A.jpg.74834cc5e9bf506c9c70cee26688163a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το CERN ανοίγει στις πόρτες του σε περισσότερα κράτη-μέλη. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που λειτουργεί τον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή σωματιδίων στα γαλλο-ελβετικά σύνορα κοντά στη Γενεύη, αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του, ώστε σταδιακά όχι μόνο ευρωπαϊκά κράτη όπως τώρα, αλλά και άλλες χώρες να γίνουν πλήρη μέλη του.

Το ηλικίας 56 ετών ερευνητικό κέντρο, που φιλοδοξεί με το μεγαλεπήβολο πείραμά του να ρίξει φως στα μυστήρια της ύλης, αποφάσισε να κάνει αυτό το άνοιγμα, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση του πεδίου της σωματιδιακής φυσικής, όπως είπε ο Μ.Σπίρο, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του CERN, το οποίο έλαβε τη σχετική απόφαση.

Ο γενικός διευθυντής του CERN γερμανός φυσικός Ρολφ Χόιερ δήλωσε ότι η αλλαγή αντανακλά το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην έρευνα για τη γέννηση του σύμπαντος.

Το άνοιγμα του CERN δεν «μεταφράζεται» κατ’ ανάγκην άμεσα σε περισσότερα χρήματα για τη διεξαγόμενη έρευνα, καθώς ο προϋπολογισμός του είναι προκαθορισμένος για μια πενταετία και κατανέμεται μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο μέλλον όμως, το CERN μπορεί να έχει αυξημένη χρηματοδότηση, την οποία ασφαλώς θα χρειαστεί, καθώς, σύμφωνα με τους επικριτές του, δαπανά τεράστια ποσά για θεωρητική έρευνα, που θα μπορούσε να έχει κατευθυνθεί σε πιο πρακτικούς σκοπούς.

Το CERΝ ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να αναστηλώσει την κατεστραμμένη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ερευνητική κοινότητα της ηπείρου.

Σήμερα έχει 20 πλήρη μέλη, ενώ σχεδόν 8.000 ερευνητές από 80 χώρες συνεργάζονται μαζί του.

Έξι μη ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθεστώς παρατηρητή (Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία. ΗΠΑ και Τουρκία), καθώς επίσης η Unesco και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ισραήλ και η Τουρκία ήδη ετοιμάζονται να γίνουν πλήρη μέλη, όπως και άλλα κράτη που δεν είχαν καν καθεστώς παρατηρητή (Κύπρος, Σερβία, Σλοβενία) θα γίνουν κανονικά μέλη έως το τέλος του έτους.

Οι χώρες-παρατηρητές θα αντικατασταθούν από ένα νέο καθεστώς συνεργαζόμενης χώρας-μέλους. Οι τελευταίες, όπως και οι παρατηρητές, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο, όμως θα συμμετέχουν στην κατανομή του προϋπολογισμού του CERN και σταδιακά θα γίνουν πλήρη μέλη του. =D> =D> =D>

cern-thumb-medium.jpg.6f542bce82fb0e5daf5912a2ca80c60c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης