BorgDrone Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2009 Το είδαμε πολλά άτομα, ενώ ετοιμάζαμε τα τηλεσκόπια(!) για την εκδήλωση της Αστρονομικής Εταιρίας στην Κέρκυρα. Εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα με πορεία Β-ΒΔ. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Πολύ εντυπωσιακό σε χρώμα και πάρα πολύ φωτεινό. C8-NCG-5 Advanved GT Elementary, my dear Data!
vossinakis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2009 νιώθω πολύ τυχερός που είδα το συγκεκριμένο μετέωρο. Οδηγούσα προς Βεροια και διέσχισε ολόκληρο το πεδίο του παρμπρίζ. Ειχε έντονο πράσινο χρώμα και αμέσως κατάλαβα οτι πρόκειται για κομμάτι απο κομήτη. Θυμαστε τον Lulin και το έντονο πράσινο χρωμα του? Ενα κομμάτι βρώμικου πάγου λοιπόν που διέσχισε την ατμόσφαιρα και κάηκε αφήνοντας πίσω του μερικά κομμάτια. Το πράσινο χρωμα του οφείλεται στο κυάνιο (CN) που περιέχεται στους κομήτες Βοσινάκης Ανδρέας
vossinakis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2009 Μολις με πήραν απο την εφημεριδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης και τους περιέγραψα το φαινόμενο και μέχρι που έγινε ορατό. Βοσινάκης Ανδρέας
csot Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2009 έγινε ορατό και στα Χανιά από μία φίλη με κατεύθυνση προς Κολυμπάρι Χανίων. Το έχει αναφέρει στην ΙΜΟ. Εγώ ήμουν στο καράβι με κατεύθυνση την Άρτα για ένα συνέδριο. γμτ! Χρίστος "WorkaholiC" ΣωτηρόπουλοςΕθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των ΠεζοδρομίωνΈφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg
Μάχη Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2009 Τι λέτε τώρα????Μα καλά, πού ήμουν??? Αυτό το θέαμα είναι εντυπωσιακότατο...είστε τυχεροί όσοι το είδατε!!!Θυμάμαι ότι είχα δει ένα τέτοιο το 2001 ή το 2002 (νομίζω), χειμώνα ξημερώματα στην Αθήνα - τυχαία κοίταξα απο το παράθυρο μία στιγμή, και είδα μία φοβερή λάμψη στον ουρανό. Στην αρχή νόμισα πως ήταν αεροπλάνο που είχε πάρει φωτιά και πήγαινε προς τη θάλασσα, όπου κ έπεσε (έτσι νόμισα εγώ, απλά τέτοια εντύπωση έδινε η τροχιά). Έντρομη άνοιξα την τηλεόραση να μάθω, και μόνο σε μία πρωινή εκπομπή (ο Παπαδάκης νομίζω) το πέρασαν στα ψιλά λέγοντας ότι είναι βολίδα. Κανείς άλλος δεν το είχε αναφέρει. Πανέμορφο φαινόμενο...
RaQua Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Χαιρετώ! Κάτι πάρα πολύ σημαντικό που λείπει από τις αναφορές όλων είναι το μέγεθός της, δηλαδή πόσο λαμπρή σαν φάνηκες? Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην μπορείτε να δώσετε ακριβές μέγεθος αλλά μπορείτε να το συγκρίνετε με την Σελήνη. Πχ ήταν λαμπρό (στο μέγιστό της) σαν την Πανσέληνο?σαν το πρώτο τέταρτο?Αν υπάρχει κάποια εκτίμηση είναι πολύ καλό να το αναφέρει. Αν έχει κανείς περισσότερες πληροφορίες ας τις γράψει γιατί συγκεντρώνω κάποια στοιχεία για να τα προωθήσω μέσω του meteorobs. Υπήρξε μια αναφορά και εκεί ότι τον είδα στην Ιταλία (πολύ λογικό αφού έκανε την εμφάνισή του στην Δυτ Ελλάδα κυρίως). Όσοι δεν το είδατε, μην κατακρίνετε τους εαυτούς σας. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι προβλέψιμα ούτε επαναλήψιμα με κάποια περιδοικότητα! Οπότε δεν είναι εύκολο να τα δείτε, απλά αν είστε τυχεροί και μόνο. Βέβαια όσο περισσότερο κοιτάει κανείς τον ουρανό τόσο περισσότερο αυξάνει αυτήν την πιθανότητα αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο δίκτυο παρατήρησης βολίδων όπως έχουν αλλού ώστε να καταγράφονται αυτά. Και για τον φίλο/φίλη που ρώτησε σχετικά με το Αστεροσκοπείο Θεσσαλονίκης, δεν θα το είδε και ενδεχόμενα δεν θα δουν και άλλα γιατι δεν υπάρχουν επαγγελαμτίες στην Ελλάδα που να ασχολούνται με τους διάττοντες. Παρόλο που υπάρχει ανάγκη! Επίσης να αναφέρω το site του ΙΜΟ : http://www.imo.net/fireball/report όπου κανείς μπορεί να στείλει μια ανφορά σχετικά με το τι είδε (λίγη προσοχή και υπευθυνότητα μόνο στην συμπλήρωση των στοιχείων). Γρηγόρης ΥΓ έτυχε και παρακολουθούσα τον ακατανόμαστο το Σάββατο το βράδυ (ήθελα να δω πόσο χάλια είναι κάποιες εκπομπές!). Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια σχετικά με αυτόν και την εκπομπή αλλά ευτυχώς ο φυσικός που ήταν εκεί κατέληξε στο συμπέρασμα περίπου ότι πρόκειται για βολίδα (τουλάχιστον μέχρι εκεί που το είδα προς τα εκεί έκλινε).
Dimitrisk Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δεν τα πάω καλά με εκτιμησεις για φωτεινότητες αλλά δεδομένου ότι το αντικείμενο ήταν φλεγόμενο σίγουρα θα ήταν πολύ πιο φωτεινό απο την πανσέληνο, εξ' άλλου η θέαση έγινε σε φωτεινό ουρανό λίγο μετά την δύση του ηλίου, αν λέω κάτι λάθος συγχωρέστε με αλλά είμαι ακόμη άπειρος με την τεχνική πλευρά της αστρονομίας .
Dimitrisk Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Αφού έγινε double post ας το χρησιμοποιήσω να σου πω οτι η πιο κοντινή σύγκριση φωτεινότητας που μου έρχεται στο μυαλό είναι οτι έμοιαζε με την αντανάκλαση του ήλιου πανω σε τζάμι αλλά σε πράσινο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημητρη δηλαδη θες να πεις οτι αν τα εβαζες διπλα-διπλα Διαττοντα και Πανσεληνο ο διαττοντας θα ηταν πιο φωτεινος;;; Yπερβολικο μου ακουγετε... αλλα -13+mag ειναι πολυ φωτεινο αντικειμενο.... Για να δουμε τι θα πουν και οι υπολοιποι φιλοι για το μεγεθος του Διαττοντα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Dimitrisk Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Είπα ότι είμαι ακόμη άπειρος σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις...Από περιέργεια και χωρίς ειρωνεία, τι είναι πιο φωτεινό, η Πανσέληνος η ένα πυροτέχνημα; Αυτή την σύγκριση κάνω και νομίζω πως ένα πυροτέχνημα είναι πιο φωτεινό.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δεν εγινε κατι...ουτε εγω μπορω να σου με σιγουρια τι μεγεθους μπορει να ειναι ενα πυροτέχνημα... αν και νομιζω οτι ειναι πολυ πιο κατω απο την Πανσεληνο. (βεβαια αναλογα και το πυροτεχνημα...) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
RaQua Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος έτσι. Αν έχετε κάποια πληροφορία και κάποια σιγοριά μιας εικόνας του μεγέθους έχει καλώς διαφορετικά αφήστε το μια και τόσες μέρες μετά το πιο πιθανό είναι να μην γίνει σωσή εκτίμηση και να δοθούν εντελώς λανθασμένες εικόνες. Πάντως αν ξαναδείτε ένα αντίστοιχο φαινόμενο προσπαθήστε να εκτιμήσετε πρώτα το μέγεθός του (λαμπρότητα), την ώρα και διάρκεια, το που ξεκίνησε και που κατέληξε. Αυτά είναι μάλλον τα πιο βασικά στοιχεία. Προφανώς αν μπορούν να καταγραφούν και άλλα τόσο το καλύτερο! Γρηγόρης
nansy Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δυστηχώς ούτε εγώ δεν το είδα,δεν ήμουν από τους τυχερούς!!! Και σε καμιά εκπομπή δεν είδα κάποια αναφορά.. Όσο για τις ουφολογίες που πουλά ο Χαρδαβέλλας,όπως είπαν και παραπάνω όλα για την τηλεθέαση... Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
Pleiades Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Καλησπερα σε ολους τους αστροφιλους! Παρακολουθω το θεμα απο την 2η μερα, και οι περιγραφες οσων το ειδαν το φαινομενο, ειναι πολυ "ζωντανες" κι ευχαριστουμε πολυ!!!Ηταν αρκετα περιγραφικες και ζωντανες, μεχρι που........ επεσα πανω σε αυτην την φωτογραφια!!!!!!! Με χαρα σας παρουσιαζω την φωτογραφια ενος φιλου απο το flickr.To ονομα του ειναι Ιωσηφ Μανικης και συντομα θα μας πει περισσοτερες λεπτομερειες (και με αλλες φωτογραφιες ελπιζω) πως ειδε το φαινομενο!Ειναι και η 1η φωτογραφια που ειδα απο το φαινομενο αυτες τις μερες... Το λινκ της φωτογραφιας ειναι εδω: , (αν ειστε μελη του flickr περαστε να αφηστε και το σχολιακι σας! ) Αυτα για εισαγωγη... καλη συνεχεια σε ολους! Φιλικα,Pleiades Η πτωση του μετεωρου στις 12-6-2009 οπως φανηκε στην Θεσσαλονικη και αποτυπωθηκε απο τον Ιωσηφ Μανικη. Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό...
nansy Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Πραγματικά η φωτογραφία είναι εξαιρετική!! Πολύ τυχερός που το είδε και πόσο μάλλον το έβγαλε και φωτογραφία...Επίσης το χρώμα του ήταν πολύ ωραίο..πράσινο και πιο πέρα πορτοκαλί και πιο σκούρο..Και πάλι μπράβο του!! Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
maragos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2009 ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΣΗΜΕΡΑ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΑ ΜΟΝΟ ΕΓΩ,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΦΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΕΙΜΑΙ.ΤΟ ΕΙΔΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ Δ-ΒΔ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΒΟΡΕΙΑ ΕΠΑΘΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΟΚ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ ΑΦΟΥ ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΕ ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ,ΗΜΟΥΝΑ ΒΕΒΑΙΟΣ ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
pierios Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2009 Ισως να είναι και η μοναδική φωτογραφία απο την πτώση του μετεώρου. Ευχαριστούμε το φίλο που έκανε τη λήψη. Θα του αναρτήσω σχόλιο στο flickr. Θα γίνεις καλύτερος όταν δεις πόσο μικρός είσαι!!!
frozed2 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2009 Υπαρχουν κ αλλες δυο φωτογραφιες του φαινομενου με καθσροτερη ληψη την ακολουθη: http://www.flickr.com/photos/geobahalos/3621131499/in/photostream Φοβερο φαινομενο και εχω παρακολουθησει κ εγω 3 φορες κατι παρομοιο..Απλε δεος!
pierios Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2009 Στις 18:08 στα νοτιοανατολικά της Πιερίας (μόλις πριν από λίγα λεπτα) και 30 περίπου μοίρες ψηλότερα από τον ορίζοντα με κατεύθυνση από Β προς Ν, είδα ένα μετέωρο να φλέγεται εκπέμποντας κιτρινο-κόκκινη λάμψη και στο τέλος να διαλύεται σε 2-3 κομμάτια πριν σβήσει τελείως. Αν το το είδε κάποιος από εσάς ας το επιβεβαιώσει. Θα γίνεις καλύτερος όταν δεις πόσο μικρός είσαι!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα