Jump to content

Μάχη

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    152
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Μάχη

  1. Μάχη

    Ταίναρο.. 2011

    Ταίναρο, αχ Ταίναρο! .... αυτή κ η προηγούμενη φωτογραφία με έχουν στείλει
  2. Πολύ όμορφη... Ταϋγετος, νύχτα, άστρα, τι άλλο λιγότερο να περιμένει κανείς από την αγαπημένη πατρίδα!!
  3. Γειά στο στόμα σου, βρε Θέμη. Ανοίγω ανύποπτη να διαβάσω ένα θέμα deep sky να ευχαριστηθώ, λέω "α, έχει και πολλές σελίδες, ωραία" - και μετά με βρίσκει όλο αυτό στη γωνία! Από όλο αυτό το θέμα θα κρατήσω τις όμορφες περιγραφές των παιδιών, και τις γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας ο kokkolis. Για όλα τα άλλα, σιγή ιχθύος.
  4. Μάχη

    Whale - Hockey Stick Galaxies

    Ωραία φωτογραφία για έναν αγαπημένο στόχο!! μπράβο κ πάλι
  5. Μάχη

    Abell 78

    μπράβο!
  6. το animation τα σπάει!!! well done!!! και η φωτό του Τόλη είναι ωραία!!
  7. Μάχη

    Κεραυνοί!

    Όταν την είδα, σάστισα! Μου θύμισε γεννήτρια van der Graaf! Καταπληκτική, όπως όλες οι άλλες φωτογραφίες σου. Έχεις το χάρισμα.
  8. Μάχη

    Γραμμές Fraunhofer

    Στην 9646, στο σκοτεινό μέρος, από δεξιά προς τα αριστερά, η πιο απομακρυσμένη έντονη γραμμή είναι η Α (οξυγόνο, Ο2). Πιο αριστερά, στο σκοτεινό μέρος πάλι, προσεγγίζοντας το κόκκινο, είναι η Β (Ο2 κι αυτή). Στο κόκκινο μέρος, με το που ξεκινάει να εμφανίζεται το χρώμα, έχεις την C (υδρογόνο, μετάπτωση Ηα). Και σε αυτή, αλλά κ στις υπόλοιπες, έχεις πιάσει και τις ακολουθες: - διπλή γραμμή D1,D2 του νατρίου στο πορτοκαλί (ειδικά στις μεγενθυμένες φωτό "ξεδιπλώνεται") -τριπλή b1,b2,b3 του μαγνησίου στο κίτρινο προς πράσινο (κ σε αυτή, η μεγένθυση δείχνει την έκτασή της. θα παρατηρήσεις ότι η D1,D2 διαχωρίζεται καλύτερα, ενώ στην τριπλή του μαγνησίου είναι πολύ κόντα οι γραμμές μεταξύ τους). - γραμμή Ε του σιδήρου στο πράσινο - και ειδικά στις τελευταίες, εχεις την πολύ όμορφη F (υδρογόνο, μετάπτωση Ηβ). Στην 9651crop φαίνονται πολύ ωραία η F και οι γύρω γραμμές - αν δεν απατώμαι έχεις πιάσει και την Ηδ του υδρογόνου. Είναι και μερικές άλλες ενδιάμεσα, οι οποίες αντιστοιχούν σε στοιχεία που ήδη είπαμε.
  9. Δε θα μιλήσω ούτε για τη γάτα ούτε για τα υπόλοιπα παράδοξα. Σε ένα φόρουμ αστρονομίας πιστεύω ότι δεν έχουμε το χώρο ή το χρόνο να καλύψουμε το θέμα - εδώ με το ζόρι τα καλύπτουμε σε φόρουμ φυσικής Με αυτό δε λέω ότι δεν πρέπει να διατυπώνετε απορίες - κάθε άλλο. Όμως τα θέματα αυτά, θέλουν προσοχή - όπως και κάθε άλλο θέμα που κινδυνεύει από λανθασμένες εκλαϊκεύσεις . Υπάρχουν και πολύ ωραίες εκλαϊκεύσεις, που εμπνέουν κάποιον να ασχοληθεί με ένα πεδίο. Αλλά το εν λόγω θέμα, όσο και να το εκλαϊκεύσεις, το κενό παραμένει. Θα αναφερθώ λοιπόν μόνο στην πηγή του κενού αυτού. Το λεγόμενο "κενό" στην ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχάγης, δεν είναι μόνο θέμα ανοιχτής θεωρίας, και έλλειψης πλήρους μαθηματικής περιγραφής. Το "κενό" αυτό στα μαθηματικά αντανακλά μία ευρύτερη "κενή περιοχή" στην αντίληψή μας για τη φύση, μία αδυναμία να συλλάβουμε τα φαινόμενα στην πλήρη έκτασή τους. Βλέπουμε τη συμπεριφορά του συστήματος, βλέπουμε τα αποτελέσματα, αλλά η αντίληψή μας "κλοτσάει", δεν μπορεί να τα ενσωματώσει χωρίς αντίδραση στο πλέγμα εννοιών που έχει διαμορφώσει ως τώρα. Πόσες φορές οι φοιτητές φυσικής δεν σκεφτήκατε στο μάθημα της κβαντικής "Μα τι γίνεται εδώ? τι ειν' αυτά??!??" (κι ας ντραπήκατε να το πείτε στον διπλανό σας). Η κβαντική προκαλεί μία αμηχανία εκ πρώτης όψεως σε όλους. Πολλοί διαλέγουν το μονοπάτι του "αφού δουλεύει, δε με νοιάζει το πώς δουλεύει". Δεν θέλουν να ψάξουν παρακάτω, γιατί αρχίζουν να αναβλύζουν παράδοξα, "παρανοϊκά" σενάρια. Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε το κέντρο του προβλήματος, τόσο η αβεβαιότητα και η παραδοξότητα χτυπάνε ταβάνι (θυμηθείτε την αρχή του Heisenberg ) Ίσως ο άνθρωπος τείνει να σκέφτεται ντετερμινιστικά - ενώ ο εγκέφαλός του μπορεί να συμπεριφερθεί και κβαντικά (αυτό είναι μια άλλη ιστορία, ας την αφήσουμε). Ο άνθρωπος ο ίδιος αντιμετωπίζει λοιπόν μία αντίφαση, "βλέπει αλλά δεν το πιστεύει", κι αυτό που βλέπει τείνει να το εξηγήσει με υπάρχοντα πλαίσια - που δεν του λύνουν το πρόβλημα. Αδιέξοδο!! Τόνοι και τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, για τις κρυμμένες μεταβλητές, για την επίδραση του παρατηρητή, τόνοι φιλοσοφίας της επιστήμης έχουν πατήσει πάνω σε αυτά. Το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Ίσως η ρίζα του να έγκειται σε κάτι που έχω ξαναπεί αλλού: ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι "καταδικασμένο" να προσεγγίζει την γνώση για τη φύση πάντα στο όριο. Η γνώση μας για αυτήν ακολουθεί μία ασύμπτωτη, και πάντα θα μας λείπει ένα μικρό, έστω και απειροελάχιστο κομματάκι για την πλήρη περιγραφή ενός φαινομένου. Και ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος είναι ένα μέρος της φύσης, περιβάλλεται από αυτήν και δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρως ανεξάρτητος παρατηρητής. Άρα μία "διάσταση" πάντα θα του λείπει...
  10. MAJMU`AT AL-MUTAWASSITAT, Πραγματεία Μαθηματικών και Αστρονομίας αραβικό χειρόγραφο σε χαρτί αντίγραφο, Βαγδάτη 1283 Περιέχει μεταξύ άλλων, μεταφρασμένα στα αραβικά, τα εξής: -Βιβλίο των Σφαιρών, του Θεοδόσιου -"Περί της κινούμενης σφαιρός", Αυτόλυκος -Βιβλίο των σφαιρών, Μενέλαος -Ουράνια Φαινόμενα, Ευκλείδης -Οπτική, Ευκλείδης -Περί Ανατολών και Δύσεων, Αυτόλυκος -Περί των μεγεθών Σελήνης και Ηλίου, Αρίσταρχος -Βιβλίο των Λημμάτων, Αρχιμήδης -Τριγωνομετρία, του συγγραφέα
  11. Gustave Dore Dante's Inferno, Canto 34 lines 133: "Thus issuing we again beheld the stars" γκραβούρα
  12. Πριν λίγη ώρα μίλαγα για την ξυλογραφία του Flammarion! Τηλεπάθεια Να συνδράμω κι εγώ στο πολύ ενδιαφέρον θέμα? Εκκρεμές του Foucault, στο Πάνθεον στο Παρίσι Γκραβούρα από το 'Astronomie Populaire' του Flammarion, 1880, που δείχνει την πρώτη επίδειξη του εκκρεμούς το 1851 στο Πάνθεον των Παρισίων.
  13. Tηλέμαχε εύγε!!! Σου έχω ξαναπεί για το ταλέντο σου - αλλά δεν περίμενα να δω σε παράσταση καραγκιόζη έκλειψη, ούτε Νεύτωνα αλα "ντελαμαγκέν"! Ξεπέρασες τον εαυτό σου! Αν και, για πιο ολοκληρωμένο έργο, έπρεπε να έχεις και τρίτο μέγα επιστήμονα μέσα, ξέρεις ποιόν (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε) Πάντα τέτοια!! (δε φέρνεις τον μπερντέ σε κανάν Πάρνωνα? λέω εγώ, τώρα...)
  14. Αυτές τις 2 μέρες τις περίμενα πώς και πώς - αλλά όπως είπε κ ο giorgos83, λένε ότι η σκόνη θα αρχίσει να διαλύεται την Κυριακή. Είδωμεν.
  15. Πώς γίνεται η φασματομετρία? Τι εξοπλισμό θέλει?? Υποθέτω χρειάζεται κάποιου είδους φασματόμετρο για αρχή...αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς χρησιμοποιείται εδώ. Αν έχεις χρόνοκαι διάθεση, γράψε 2 λόγια.
  16. Μάχη

    Ethos

    Κάτι σχετικό που βρήκα από το S & T, σε ένα άρθρο για την παρατήρηση αμυδρών στόχων: http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/deepsky/3304001.html?page=5&c=y Αναφέρει ότι "...In dim light, the retina compares signals from adjacent areas. A faint source covering only a small area — such as a small galaxy in the eyepiece — may be completely invisible at the conscious level. But it is being recorded in the retina, as evidenced by the fact that a larger galaxy with the same low surface brightness is visible easily. In effect, when rod cells see a doubtful trace of light they ask other rods nearby if they're seeing it too. If the answer is yes, the signal is passed on up the optic nerve to the brain. If it's no, the signal is disregarded. "
  17. (μπράβο μου, τα'βαλα κι ανάποδα) και συνεχίζω: - Gemini -Palomar -VLT -Las Campanas με τα Magellan Telescopes και άλλα πολλά, ων ουκ έστι τέλος....
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης