Jump to content

Δοκιμή astrotech flattener


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα διοπτρικά, είτε μιλάμε για doublets είτε για triplets και πέραν του κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια της "αποχρωματικότητας", παρουσιάζουν μια εγγενή καμπύλωση του πεδίου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αισθητήρας της κάμερας που χρησιμοποιούμε τόσο πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο, ειδικά στα άκρα της φωτογραφίας. Χωρίς να είμαι κανένας ειδικός στην αστροφωτογραφία - πολύ μακριά από αυτό - οι λύσεις που υπάρχουν στην αγορά (αν εξαιρέσουμε τον flattener της TS που δεν έχω δοκιμάσει) τις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνουν αυτά που υπόσχονται, ειδικά όταν συνδυάζονται με σωλήνες για τους οποίους δεν είναι σχεδιασμένοι να λειτουργήσουν.

Τελευταία διάβασα κάποια ενθαρρυντικά σχόλια για ένα νέο και συγχρόνως οικονομικό προϊόν στο cloudy nights και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Παρήγγειλα λοιπόν τον astrotech field flattener, τον οποίο μετά από μια σχετική μικρή ταλαιπωρία στις ανταλλαγές των email με την astronomics παρέλαβα πριν μια βδομάδα.

Μπορεί να είμαι λάθος, αλλά η συσκευασία παραδόξως μου θύμισε ρώσικο προϊόν και όχι απω-ανατολίτικο: εξαιρετική δουλειά στις επιστρώσεις - ομοιόμορφες και με βαθιά πράσινη απόχρωση - ενώ ο flattener ήταν τυλιγμένος στην ίδια "λαδόκολλα" παρόμοια με το υλικό συσκευασίας των αξεσουάρ του παλιού μου νευτώνειου Tal 4.25" :)

Όπως και να έχει, μόλις χθες το βράδυ μαζί με τον φίλο Ηλία (raxxla) καταφέραμε να δοκιμάσουμε το νέο απόκτημα. Σίγουρα θα γίνουν και άλλες δοκιμές, αλλά σε πρώτη φάση οι εντυπώσεις που πήραμε ήταν θετικότατες και πέρα από κάθε προσδοκία! Το πεδίο είναι σχεδόν επίπεδο - κάποια παραμόρφωση κάτω δεξιά οφείλεται σε μηχανική στρέβλωση (πιθανότατα στο t-ring, που μου είχε μείνει στο χέρι από την προηγούμενη φορά). Ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν μία αντανάκλαση-φάντασμα (φαίνεται στην πρώτη δοκιμαστική φωτό του vega). Δυστυχώς ήμασταν πιεσμένοι χρονικά και δεν μπορέσαμε να ερευνήσουμε από που προέρχεται – θα πρέπει να περιμένει την επόμενη φορά..

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ηλία (raxxla) για την αρωγή του, το «ξεστράβωμα» και την καλή παρέα!!! :D

Ακολουθούν φωτό από τη βραδιά. Καλή συνέχεια σε όλους!

Φιλικά,

Ηλίας.

 

_MG_2007.thumb.jpg.1f2b20495896991596817d392aa28cb9.jpg

Raw frame από το άθροισμα της περιοχής του M56 που ακολουθεί

 

vega.thumb.jpg.8ad3f95caa64ce60f8107c0a1d06a119.jpg

Τρίλεπτη έκθεση στην περιοχή του Vega. Φαίνεται το "φαντασματάκι" που λέγαμε...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλες οι φωτό έχουν τραβηχτεί με ED80/EQ6, Canon 20d (χωρίς μετατροπή), IDAS LPS2 φίλτρο και φυσικά με τον εν λόγω flattener.

Οδήγηση: Meade dsi pro, Bresser 70/700.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ειστε καλα Ηλίες για τις πολυτιμες πληροφορίες που μας ενδιαφερουν αμεσα. Πολύ ενδιαφεροντα αποτελεσματα.

 

(βρε αθεοφοβε, την 20D ποτε την χτύπησες ; :) )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικα ενδιαφερον (και απαραιτητο ) για ολους εμας που φωτογραφιζουμε με μεγαλους αισθητηρες.Να σαι καλα φιλε (και ο raxxla φυσικα !!!) για το πολυ ενδιαφερον review.Παντως και για τον ts εχουν ακουστει πολυ καλα λογια... (λογια ομως δεν εχω δει παρομοια παρουσιαση απο χρηστες).

Αν η τιμη του ειναι και "συμπαθητικη" τοτε μιλαμε για πραγματικο κελεπουρι.

 

Να σται καλα κυριοι.

 

(το φαντασματακι...με το back focus τι γινετε ? Μεταξυ του αισθητηρα και του ed80 αυτα που μεσολαβουν ωστε να εχετε το καταληλο back focus μηπως ειναι υπευθυνα ? Ξερω ακουγετε ισως παραξενο,μα προσφατα (αλλαξα το setup )εβλεπα φαντασματα κι εγω φιλοι μου και ο λογος ηταν ενα απο τα εξαρτηματα που μεσολαβουσαν ωστε να πετυχω το back focus.Απλα το ριχνω σαν ιδεα.)

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ ενδιαφερουσα αγορα και δοκιμη Ηλια!

Το εξαρτημα φαινεται να δουλευει αψογα, και απο οτι φαινεται, θα

"επενδυσω" και εγω :mrgreen:

Συγχαρητηρια για το "ξετρυπωμα"/αγορα, και ευχαριστουμε για την

ενημερωση οσον αφορα την αποδοση του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία συγχαρητήρια για την καταπληκτική παρουσίαση και την παράθεση των κατάλληλων καρέ που κατά τη γνώμη μου μιλούν από μόνα τους! =D> =D>

 

Πραγματικά, η συμπεριφορά του συγκεκριμένου διορθωτή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας από τις πρώτες κι όλας λήψεις. Είναι από τις σπάνιες φορές (και η πρώτη στην εμπειρία μου) που ένας διορθωτής τρίτου κατασκευαστή ταιριάζει τόσο καλά σε ένα διοπτρικό σωλήνα και πραγματικά το 100% επίπεδο πεδίο δεν είναι καμιά υπερβολή, απλά η έκφραση του γεγονότος!

 

Το μεγάλο ευχαριστώ είναι δικό μου για την τιμή που μου έκανες να είμαι παρών στην πρώτη δοκιμή και σε μια τόσο ευχάριστη και διασκεδαστική βραδυά (άνθρακες ο ..κομήτης αλλά χαλάλι :mrgreen: ).

 

Αναμένουμε τα καταπληκτικά αποτελέσματα που υπόσχεται αυτό το θαυμάσιο γυαλί!

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι να φύγει κάποιος για μια εβδομάδα και γίνεται της τρελής..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

Έκανα διακοπές με το κινητό στο χέρι.... "Τι έγινε... πόσο φλαταδούρα είναι;;;; Ναι... αααα κάτσε μου έφυγε το χταπόδι...." :mrgreen:

 

Μπράβο πάντως.... Εύγε Ηλία για το υπέροχο review. Άντε μέσα στην εβδομάδα να ανεβάσουμε και αποτελέσματα με το 120άρι.... να παίρνουμε σειρά. :-#

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ παιδιά! Στέλιο έχω την εντύπωση ότι το "φαντασματάκι" μας πρέπει να προήλθε από το IDAS σε συνδυασμό με τη Σελήνη (το τεστ έγινε μια μέρα μετά την πανσέληνο). Με την πρώτη ευκαιρία θα το ψάξω..

Παντως και για τον ts εχουν ακουστει πολυ καλα λογια... (λογια ομως δεν εχω δει παρομοια παρουσιαση απο χρηστες). Αν η τιμη του ειναι και "συμπαθητικη" τοτε μιλαμε για πραγματικο κελεπουρι.

O astrotech μαζί με τα μεταφορικά είναι στα μισά χρήματα σε σχέση με τον TS :cheesy:

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάρα πολύ ενδιαφέρον, δοκίμασα κι εγώ τον wo II 0.8x προχθές και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ' ό,τι περίμενα καθώς δεν είχα διαβάσει και τα καλύτερα. Στις άκρες βέβαια τα αστέρια κάνουν σαν περιστροφή πεδίου. Ο δικός σου φαίνεται άψογος.

 

Αν αυτός ο TS ήταν και reducer 0.8x θα ήταν ακόμη καλύτερος. Μάλλον θα τον χτυπήσω βέβαια κι εγώ... :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τετάρτη βράδυ και όλα είναι έτοιμα για την δεύτερη δοκιμή....

 

Βλέπετε αυτό το πράμα "έτρωγε" την παρέα μήνες τώρα και "έπρεπε" να γίνουν δοκιμές.... Ο γεναιότερος της παρέας, το αγόρασε... και ως γνήσιος εραστής της τέχνης το δοκίμασε εξαντλητικά και το γνωστοποίησε σε φίλους αλλά και στο φόρουμ. Έμενε λοιπόν να δοκιμαστεί ο έταιρος σωλήνας με ίδιο εστιακό λόγο αλλά μεγαλύτερη εστιακή απόσταση, δηλαδή με το 120άρι μου. :mrgreen:

 

Φτάνουμε Κιούρκα με μία απώλεια.... :cry: ο έταιρος Ηλίας (raxxla) δεν μπορεί να μας ακολουθήσει. Στήνουμε, ζυγίζουμε, ευθυγραμίζουμε, παραγγέλνουμε σουβλάκια και μπύρες και ......

 

Φωνές και χαμός μεγάλος.... οι νυχτερίδες νόμιζαν ότι το χάσαμε πάει (καθόλου απίθανο...). Το πεδίο καραφλάτ... Φλαταδούρα από άκρη σε άκρη. Το "πράμα" είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ και δούλεψε τέλεια και με τα δύο τηλεσκόπια. Μπράβο στους τύπους για το προϊόν τους.

 

Για την ιστορία... κάποιος άρχισε να γλυκαίνεται και τον βλέπω με 5'' ΑΡΟ :-$

 

Η βραδιά συνεχίστηκε με μπυροσουβλακοκατάσταση και παρατήρηση (που είχα να κάνω πάνω από χρόνο). Τι Naglers, τι Ethos χαμός....Μέχρι και Powermate και φτάσαμε 450Χ, ένας Δίας μούρλια, σφαιρωτά αλλού και ένα υπέροχο Lagoon. Ε μετά και από την οπτική του ήρθε αυτού του κάποιου πιο έντονη η επιθυμία για αυτό το ΑΡΟ :mrgreen:

 

Ηλία ευχαριστώ για την υπέροχη βραδιά, με το γέλιο, τον χαβαλέ, τις μπύρες και το αποτέλεσμα. Φοβερό χόμπυ, φοβερή παρέα. Και οι φωτό έρχονται..... δεύτερες :cheesy:

 

[Οι φωτό είναι ανεπεξέργαστες και ακαλιμπράριστες. 6 και 5 λεπτά έκθεση σε ISO 800. Το μόνο που έγινε ήταν μετατροπή σε jpg. Η EQ6 και η 20D ήταν του Ηλία. Για λόγους άμεσης σύγκρισης έπρεπε να χρησιμοποιηθεί η ίδια κάμερα.]

_MG_2096.thumb.jpg.dccef32e839dddb67642e2e24f882d00.jpg

_MG_2092.thumb.jpg.5073c4ad9a00c7b309b1565e99bed15d.jpg

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες, ο διορθωτής αυτός φαίνεται πως είναι πολύ καλός, ο μόνος λόγος που διστάζω ακόμη είναι ότι ΔΕΝ είναι και μειωτής. Πρόσεξα και στις 2 φωτογραφίες ότι εμφανίζεται πάλι αυτό το φάντασμα και συγκεκριμένα σε συγκεκριμένη απόσταση από το φωτεινό αστέρι κάθε φωτογραφίας. Βρήκατε γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η απάντηση λέγεται IDAS. Θα ανέβει σύντομα και μία χωρίς το φίλτρο, οπότε και θα δεις Μάνο ότι λάμπει διά της απουσίας του.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συμβολή μου στην απόδειξη ότι το ο συγκεκριμένος φλάτενερ, ότι υπόσχεται το κάνει, πράγμα σπάνιο.

Από βιασύνη τραβήχτηκαν jpeg και μάλιστα σε χαμηλότερη ανάλυση αντί για raw αρχεία σε πλήρη ανάλυση αλλά και πάλι νομίζω το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε: Ο δανεικός φλάτενερ από τον Ηλία,

Stellarvue 102ED με εστιακή 709mm, φίλτρο IDAS LPS V3 (αναγκαστικά για τη φωτορύπανση) , EOS300D mod., σε iso 800.

Λήψη με οδήγηση για 87 δλ. Δεν έχει γίνει καμμία επιπλέον επεξεργασία.

 

Χίλια ευχαριστώ στον Ηλία =D> =D> για την παραχώρησή του αλλά και την ανακάλυψη του μέσα από τόσα άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Νομίζω ότι πρόκειται για πραγματική ευκαιρία και εννοείται ότι σύντομα θα λάβει τη θέση που του αρμόζει στη βαλίτσα με τα αξεσουάρ μου. \:D/

 

Φιλικά,

Θωμάς :)

 

IMG_2279.thumb.JPG.4696b6f3dc291da06dc8fc52ade40569.JPG

Δοκιμή Astrotech FF, idas lps v3, λήψη 87 δλ, Αθήνα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Επειδη και εμενα με ταλαιπωρει το προβλημα της κομης στο ed80 ειπα και εγω να τον παραγγειλω υστερα απο τηλεφωνημα που δεχτηκα απο εναν κυριο που με μπριζωσε :-note

Συντομα λοιπον θα δομικασω τον παρακατω flattener με την Qhy8 να δουμε τι ψαρια πιανει και με το δικο μου setup.

Παρακατω παραθετω το Link για οσους ενδιαφερονται.

http://www.astronomics.com/main/product.asp/catalog_name/Astronomics/category_name/7U1FFR2KKXEB8L34WN0HW6E3L3/product_id/AT2FF

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άγγελε σου εύχομαι εσύ να σταθείς πιο τυχερός από εμένα, διότι εδώ και 15 μέρες σχεδόν που έχω κάνει την παραγγελία περιμένω και μάλλον θα περιμένω για πολύ ακόμη. :evil: ](*,)

7 ημέρες μετά σε ερώτησή μου τι γίνεται, μου απάντησαν ότι δεν βρίσκουν την παραγγελία και όταν τους έστειλα το automated order reply που στέλνει το σύστημά τους με αναλυτικά στοιχεία από την παραγγελία καθώς και το "order history" όπως εμφανιζόταν στη σελίδα τους και τους πίεσα να μου πουν τι χρειάζονται επιπλέον για να προχωρήσει η διαδικασία, έκτοτε δεν μου έχουν απαντήσει ξανά παρόλα τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα!

Για κάποιο λόγο έχουν μουλαρώσει και δεν απαντούν. :(

 

Θωμάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά η δική μου εμπειρία ήταν απλή, γρήγορη και με φοβερή εξυπηρέτηση. Σε λιγότερο από εβδομάδα είχα τον flattener στην πόρτα μου με πληροφορίες στο mail μου μέχρι και από την USPS. Δεν ξέρω τι συνέβει με εσένα Θωμά :-k

 

Όσον αφορά βέβαια το πεδίο....... το σιδερώνει.... :cheesy:

 

Υ.Γ. Θα ζητήσω ποσοστά από την astronomics/astrotech.... :cheesy: Με ένα τηλεφώνημα πουλάω flatteners.... :cheesy: :cheesy: :cheesy:

 

Πέρα από την πλάκα Άγγελε είναι από τις πλέον ασφαλείς και αποδοτικές αγορές που έχω κάνει στο χόμπυ \:D/

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Για οσους το εχουν (Ηλια...) , ξεβιδωνει ο φακος;

Γιατι δεν εχω T-ring, δουλευω με wide 2" adapter, και δεν με βολευει το σωμα με το T-thread.

Αν ξεβιδωνει, μπαινει σε κανονικο εσωτερικο σπειρωμα απο 2" σωλήνα;

(οποτε με spacers να το φερω εκει που θελω, αν και λογικα πρεπει να βιδωνει κατευθειαν στο 2" adapter) ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης