Jump to content

NGC2024,2023, IC434, B33 R(SII)-G(Ha)-B(OIII)


FotisR

Vixen A80SS, Atik16HR, LXD55, Astronomik Ha, OIII, SII

Ha - 12x300sec + 4x450sec + 8x600sec + 4x720sec

OIII - 3x240sec binned2x2 + 2x600sec

SII- 3x240sec binned2x2 + 2x600sec

2 νύχτες όμορφες, διασκεδαστικές, αλλά κρύοοοο........


From the category:

Νεφελώματα

· 5213 images
  • 5213 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Γιώργο, το SII είναι φίλτρο που απομονώνει το φάσμα 13nm γύρω από τα 672,4nm που είναι και το μήκος κύματος που εκπέμπει κάποια αποδιέγερση του ατόμου του θείου. Είναι χαρακτηριστικη για αυτό το άτομο οπότε όπου βλέπεις κόκκινο και κίτρινο υπάρχουν άτομα θείου. Αυθόρμητα έχω ορίσει το SII να είναι το κόκκινο, το Ha να είναι πράσινο και το OIII να είναι το μπλε (όχι εγώ δηλαδή αφού με προλάβανε στη NASA!!!). Έχουν βρει ότι με αυτόν το συνδιασμό χρωμάτων διαχωρίζονται αποτελεσματικότερα τα αέρια στο μάτι αποδίδοντας καλύτερη αντίθεση (αυτόν το συνδιασμό χρησιμοποιεί το Ηubble σε κάποιες φωτογραφίες του, και αρκετοί επαγγελματίες-ερασιτέχνες). Στον IC434 επικρατεί το αέριο υδρογόνο και έτσι σε αυτή τη φωτογραφία εμφανίζεται πράσινο, ενώ ο NGC2024 έχει και θείο και οξυγόνο και εμφανίζεται πιο "λευκός". Τα αστέρια δείχνουν να εκπέμπουν αρκετά στη συχνότητα του θείου και εμφανίζονται πιο κόκκινα.

 

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ! (και με καθαρούς ουρανούς!)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φωτη,

 

Καταπληκτικη δουλεια! Τρεις κουβεντες αν μου επιτρεπεις ...

 

(1) ενα προσφατο τευχος του Sky&Telescope εχει ενα αρθρο απο εναν καλο μου φιλο που ασχολειται αποκλειστηκα με τη φωτογραφηση του βαθυ ουρανου τυπου S-II/H-a/O-III .... φυσικα μιλαω για τον Richard Crisp

 

(2) Γιωργο, οποτε βλεπεις αναφορα σε "mapped colour" η/και "narrow-band imaging" η/και "false colour", παντα μιλαμε για την δουλεια που κανει ο Φωτης (S-II/H-a/O-III). Ενα πολυ μεγαλο πλεονεκτημα ειναι το γεγονος οτι απονομονεις ενα μικρα τμημα του φασματος οπου ουτε η Σεληνη ουτε και η φωτορυπανση επιρεαζουν τις εκθεσεις. Σε αντιθεση, ομως, χρειαζεσαι μακροχρονες εκθεσεις.

 

(3) Φωτη: βρε φιλε, κριμα που δεν μας χαρησες ενα σταυρο με τον ζ-Ori και ο οποιος πιστευω να εμπλουτιζαι τη συνολικη εικονα.

 

Καλες γιορτες σε ολους!!!!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δε σου κρύβω Αντώνη πως η δουλειά του Richard Crisp με ώθησε να πάρω αυτά τα φίλτρα και να προσπαθήσω narrowband. Ο άνθρωπος εχει αφιερωθεί εκεί και έχει γίνει "μανούλα"!

Δε βάζω σταυρό πια στο αχρωματικό γιατί προκαλεί πρόβλημα στην εστίαση των φωτεινών αστεριών από ότι φαίνεται αν και θα το ήθελα πολύ!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης