Jump to content

Νυχτερινό τοπίο με Αστρικά ίχνη & Πυγολαμπίδες στην Τένεδο, Κέρκυρα


Bi2L

Νυχτερινό τοπίο με Αστρικά ίχνη & Πυγολαμπίδες στην Τένεδο, Κέρκυρα

 

Αστρικά Ίχνη πάνω απο τον ναό της Τενέδου στην ανατολική πλευρά του Νέου Φρουρίου και του προμαχώνα του Σαραντάρη. Το αστέρι στο κέντρο δεξιά είναι ο Πλανήτης Άρης την ημέρα της αντίθεσης του, ενω το μπλε αστέρι κάτω δεξιά του είναι ο Στάχυς το πιο φωτεινό αστέρι της Παρθένου, στα δεξιά τους το κίτρινο αποτυπώματα είναι μια πυγολαμπίδα που περνούσε μπροστά απο τον φακό όπως και το ίδιο πάνω στον ναό. Πάνω αριστερά είναι ο Αρκτούρος, το πιο φωτεινό αστέρι του Βοώτη.

 

 

Παναγία της Τενέδου.

Καθολικό Μοναστήρι των αρχών του 18ου αιώνα με σημαντική ιστορία. Ο ναός κτίστηκε μεταξύ 1678-1688 επί Λατίνου επισκόπου Μάρκου Αντωνίου Μπαρμαρίγκου στη θέση παλαιότερου και εγκαινιάστηκε το 1749 από τον Λατίνο Επίσκοπο Αντώνιο Νάνι (1742-1765). Σημαντική, από αρχιτεκτονική άποψη, θολοσκεπής εκκλησία με τρούλο, διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδές κωδωνοστάσιο. Οφείλει το όνομά της στους μοναχούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τένεδο, μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1657 και να έρθουν στην Κέρκυρα, μεταφέροντας και την θαυμάσια εικόνα της Παναγίας.

Στην κεντρική είσοδο υπάρχει μια γλυπτή παράσταση με το βενετσιάνικο λιοντάρι

και την επιγραφή \"Sub Ubra Alarum Tuatum Protege nos MDCCXII\". Δεξιά κι αριστερά υπάρχουν το οικόσημο της οικογένειας Δονά (δεξιά) και το έμβλημα των Φραγκισκανών Μοναχών (αριστερά)

{κείμενο corfuvisit.net}

 

Από την Ανατολή στη Δύση ή αλλιώς από τα εδάφη του Βυζαντίου και των Οθωμανών στα μέρη όπου Βενετσιάνοι, Γάλλοι και Άγγλοι αντιστάθηκαν μαζί με τους ντόπιους σθεναρά στις επιθέσεις και τις πολιορκίες των Οθωμανικών στρατευμάτων προστατεύοντας την Κέρκυρα από τον ζυγό του Τούρκου κατακτητή, εκεί λοιπόν θα βρει κανείς μια γραφική, πολύ- ζωγραφισμένη από ερασιτέχνες και διάσημους ζωγράφους, γειτονιά με το όνομα Τένεδος.

Όταν το νησί της Τενέδου έπεφτε στα χέρια των Οθωμανών οι Βενετσιάνοι που διέμεναν εκεί προτίμησαν να φύγουν για άλλα εδάφη που διαφέντευαν και θεωρούσαν ασφαλή. Μαζί με τους στρατιωτικούς και τους Ενετούς, καθολικούς βέβαια στο θρήσκευμα, πολίτες έφυγαν κι’ οι φραγκισκανοί μοναχοί οι οποίοι μετέφεραν μια εικόνα της Παναγίας στο νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, που τότε βρίσκονταν κάτω από Βενετσιάνικη διοίκηση. Έτσι, το 1663, έξω από το κάστρο άρχισε να κτίζεται μια από τις ιστορικότερες εκκλησίες του νησιού με σκοπό να στεγάσει στον περιβάλλοντα χώρο ένα ιεροσπουδαστήριο των καθολικών. Πολλά ήταν τα εμπόδια έως την ολοκλήρωση του έργου, και μεγάλες οι ζημιές κατά την τουρκική πολιορκία του 1716, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε το 1749. Το 1804 με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Καποδίστρια λειτούργησε στον ναό με απόφαση του ανεξάρτητου Ιονίου κράτους δημόσιο σχολείο τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 3/11/1805.

Ο περιβάλλων χώρος με τα κτίσματα και την εκκλησία χρησιμοποιήθηκε για διάφορους λόγους και στα χρόνια των Δημοκρατικών Γάλλων του Βοναπάρτη, τότε που Γάλλοι διοικούσαν (1797-1799) το νησί της Κίρκης, οι αρχές εγκατέστησαν στην κατεστραμμένη σήμερα μονή την πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη που μαζί με άλλες μοναστηριακές βιβλιοθήκες απετέλεσαν την βάση της βιβλιοθήκης της Ιονίου Ακαδημίας που υπήρξε η δημόσια βιβλιοθήκη του νησιού, η οποία δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς όπως μας πληροφορούν αξιόπιστες πηγές.

{κείμενο Μαρία Μουτάφη}

 

Canon eos 40D full spectra mod

EF 15mm fisheye

f2.8

iso400

450X15sec


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης