Jump to content

Νυχτερινό τοπίο στην γειτονιά του Άλμπερ Κοέν


Bi2L

Νυχτερινό τοπίο στην γειτονιά του Άλμπερ Κοέν

 

Στην Κέρκυρα σε μια γειτονιά της παλαιάς πόλης η οποία ακόμα δεν έχει συνέλθει από τους βομβαρδισμούς του Σεπτέμβρη του 1943, εκεί που κάποτε ζούσαν περισσότεροι από 3.000 Εβραίοι-Κερκυραίοι ενώ σήμερα υπάρχουν μερικοί εκατοντάδες σε όλο το νησί.

Στην πίσω γειτονιά της Οβριακής κάτω από τον προμαχώνα Σαραντάρη υπάρχει ξεχασμένη η γειτονιά του Άλμπερ Κοέν με τα μισογκρεμισμένα έτοιμα να καταρρεύσουν κτίρια ξεχασμένα από όλους.

Σε αυτο το σπίτι με την μεγάλη την ρωγμή έτοιμο να πέσει πάνω στην κάμερα, με τα αστέρια να φαίνονται απο μέσα του έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Αλμπέρ Κοέν.

 

Ο Αβραάμ Αλμπέρ Κοέν γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1895, γόνος οικογένειας εβραίων της Κέρκυρας με μακρόχρονη παρουσία στο νησί (η οικογένειά του είχε ασχοληθεί με τη σαπωνοποιία).

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γονείς του μετανάστευσαν στη Μασσαλία εξαιτίας του ανερχόμενου αντισημητισμού στο νησί. Ο Αλμπέρ Κοέν έλαβε καθολική ανατροφή και το 1904 γράφτηκε στο Λύκειο Thiers, όπου γνωρίστηκε, σαν συμμαθητής, με τον νεαρό Μαρσέλ Πανιόλ.

Το 1914 πηγαίνει στη Γενεύη για να παρακολουθήσει σπουδές νομικής και φιλολογίας. Το 1919 αποκτά την ελβετική υπηκοότητα (αντί της οθωμανικής). Έξι χρόνια αργότερα, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού \"Revue juive\" (\"Εβραϊκή Επιθεώρηση\"), που συγκαταλέγει στη συντακτική του επιτροπή ονόματα όπως αυτά του Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Σίγκμουντ Φρόιντ.

Μεταξύ 1926 και 1931 εργάζεται στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας της Γενεύης. Με την κήρυξη του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου καταφεύγει στο Μπορντό και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Εκ μέρους της \"Εβραϊκής Επιτροπής για την Παλαιστίνη\" του ανατίθεται να αναλάβει την επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εξόριστων εβραϊκών κοινοτήτων.

Το 1944 διορίζεται νομικός σύμβουλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, η οποία επεξεργάζεται τη Διεθνή Συνθήκη της 15ης Οκτωβρίου 1946 για την Προστασία των Προσφύγων.

Το 1947 επιστρέφει στη Γενεύη και λίγα χρόνια αργότερα (το 1957), αρνείται να αναλάβει τη θέση του πρέσβη του Ισραήλ για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο.

Πεθαίνει στη Γενεύη στις 17 Οκτωβρίου 1981, αφού το έργο του έχει αρχίσει να γίνεται επιτέλους γνωστό: το πρώτο του βιβλίο εκδίδεται από τις εκδόσεις Gallimard, εμφανίζεται στην εκπομπή του Bernard Pivot στην τηλεόραση και το περιοδικό \"Magazine Litteraire\" του αφιερώνει το εξώφυλλο ενός τεύχους του. Κυριότερα βιβλία του στα γαλλικά είναι: \"Paroles juives\" (ποιήματα, 1921), \"Solal\" (μυθιστόρημα, 1930), \"Mangeclous\" (μυθιστόρημα, 1938), \"Le livre de ma mere\" (προσωπικές αναμνήσεις, 1954), \"Belle du Seigneur\" (μυθιστόρημα, Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, 1968), \"Les valeureux\" (μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά, 1970), \"O vous, freres humains\" (1972) και \"Carnets\" (ημερολόγιο, 1979).

κείμενο http://www.biblionet.gr/author/16565/Αλμπέρ_Κοέν

 

Canon eos 40D Full Spectra eos clip UV/Ir Cut

EF 15mm fisheye

f2.8

iso800

15sec


From the album:

Προσωπικό άμπουμ του/της Bi2L

· 451 images
  • 451 images
  • 0 σχόλια
  • 30 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης