Jump to content

Αστρικά ίχνη 1716 και Ιωάννης Ματθίας κόμης Σούλεμπουργκ


Bi2L

Αστρικά ίχνη 1716 και Ιωάννης Ματθίας κόμης Σούλεμπουργκ

 

Αστρικά ίχνη με Κώδικας Μορς 1716 ·−−−− −−··· ·−−−− −····

 

 

11 Αυγούστου 1716, Το Ασέδιο των Κορυφών

Αστρικά Ίχνη και Johann Matthias von der Schulenburg

 

ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΤΘΙΑ ΚΟΜΗΤΙ ΣΧΟΥΛΕΜΒΟΥΡΓ

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΓΗΝ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΩ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΩΝΤΙ

Η ΕΝΕΤΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗ ΙΒ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1716

 

κείμενο: http://www.corfuhistory.eu/?p=327

 

 

«...Οι Οθωμανοί αποσύρθηκαν στα χαρακώματά τους και άρχισαν νέα σφοδρά πυρά ενάντια κυρίως στην πλατφόρμα του Αγ. Αθανασίου και την Πόρτα Ραϊμόντα, δίνοντας την εντύπωση ότι ετοίμαζαν νέα έφοδο. Οι αμυνόμενοι προετοιμάστηκαν και περίμεναν.

Τη νύχτα 19 προς 20 Αυγούστου παρατηρήθηκαν κινήσεις του εχθρού προς τη Γαρίτσα, ενώ στα χαρακώματα επικρατούσε ησυχία. Την ημέρα της 20ης Αυγούστου φάνηκαν να ετοιμάζουν τις κανονιοστοιχίες. Όμως το μεσημέρι ξέσπασε δυνατή καταιγίδα με βροχή, κεραυνούς και άνεμο που διέλυσε τις σκηνές και τις αποθήκες. Τα νερά υψώθηκαν τόσο πολύ στην κύρια τάφρο, ώστε χρειάστηκε η κατασκευή πρόχειρης γέφυρας για την επικοινωνία με τα εξωτερικά έργα. Οι πολιορκητές βρέθηκαν σε μεγάλη αμηχανία και έπρεπε να βγουν από τα χαρακώματα, διαφορετικά θα πνίγονταν.

Όταν ξέσπασε η θύελλα, ο Στρατάρχης γευμάτιζε. Βιαστικά έσπευσε στα εξωτερικά έργα, φοβούμενος ότι οι Οθωμανοί θα επωφελούνταν της περίστασης. Διέταξε αμέσως τη διανομή οπλισμού για μάχη εκ του συστάδην και τυφεκίων με θρυαλλίδα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με βροχή. Όμως οι Οθωμανοί βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση και πολλοί πνίγηκαν στα χαρακώματα ενώ άλλοι κατέφυγαν στα προάστια.

Ο στόλος ο οποίος ετοιμαζόταν να προσβάλλει τον Οθωμανικό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Οι αμυνόμενοι είχαν μεγάλες ζημίες, καθώς το νερό όχι μόνο εισέδυσε στις υπονομεύσεις αλλά επί πλέον κατέστρεψε τα πολεμοφόδια που ήταν πάνω στα τείχη. Για την επόμενη μέρα που αναμενόταν νέα επίθεση, μοιράστηκε στους άνδρες ο απαραίτητος οπλισμός και έγιναν όσες επισκευές ήταν δυνατόν. Δύο ώρες πριν το χάραμα όλοι ήταν σε ετοιμότητα και περίμεναν.

 

Με ανταλλαγή πυροβολισμών κύλησαν και οι δύο επόμενες μέρες 21 και 22, φέρνοντας σε μεγάλη απορία το Σούλεμπουργκ και το επιτελείο του. Αναγνωριστικά αποσπάσματα που στάλθηκαν στα χαρακώματα και τα υψώματα το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου (11 με το παλιό ημερολόγιο), βρήκαν μόνο μερικούς τούρκους που είχαν εγκαταλειφθεί από τους συντρόφους τους. Ο Σούλεμπουργκ ανήγγειλε τα συμβάντα στους υπόλοιπους αξιωματούχους και το Γενικό Προνοητή. Ακολούθησε δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου (σε θαυματουργή επέμβαση του οποίου αποδόθηκε από τον απλό λαό η σωτηρία της πόλης). Πέρα όμως από τις ζημιές και τις απώλειες από την κακοκαιρία και τη σθεναρή άμυνα της φρουράς, σημαντικό ρόλο στη λήξη της πολιορκίας έπαιξε η είδηση που έφτασε εκείνες τις μέρες ότι οι Οθωμανοί είχαν ηττηθεί από τον Πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας στο Πετροβαραντίν της Ουγγαρίας στις 5 Αυγούστου, χάνοντας οριστικά πια την ευκαιρία ν’ απλωθούν στην Ευρώπη. Εξ αιτίας αυτής της ήττας ο σερασκέρης διατάχτηκε να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις στο Ιόνιο για να δώσει τη δυνατότητα στην Πύλη ν’ αναπληρώσει τα κενά στο Βαλκανικό μέτωπο και να ενισχύσει τη φρουρά του απειλούμενου ήδη από τον αυστριακό στρατό Βελιγραδίου.

Οι Οθωμανοί έμειναν στο νησί 48 μέρες και η πολιορκία κράτησε 22. Οι απώλειές τους έφτασαν τις 15.000 ψυχές, ενώ οι χριστιανοί που χάθηκαν έφτασαν τους 1.700. Υπό τη σημαία του Αγίου Μάρκου πολέμησαν 10.000 στρατιώτες, ναύτες και κερκυραίοι. Οι υλικές ζημίες που υπέστη η πόλη από τους βομβαρδισμούς είναι ανυπολόγιστες. Πολυάριθμα κτίρια ισοπεδώθηκαν, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η Γερουσία της Γαληνοτάτης τίμησε το Στρατάρχη με ανδριάντα που σώζεται ως σήμερα στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου. Στη βάση του βρίσκεται λατινική επιγραφή που αναφέρει:

 

ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΤΘΙΑ ΚΟΜΗΤΙ ΣΧΟΥΛΕΜΒΟΥΡΓ

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΓΗΝ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΩ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΖΩΝΤΙ

Η ΕΝΕΤΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗ ΙΒ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1716 »

 

 

Canon eos 40D Full Spectra clip eos uv/ir cut

EF 100-400 is usm

150mm

f5.6

300X10sec

Stratrails


From the album:

Προσωπικό άμπουμ του/της Bi2L

· 451 images
  • 451 images
  • 0 σχόλια
  • 30 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης