Jump to content

Αστρικά ίχνη στην Παλαιοχώρα Παλαιοκαστρίτσας, Κέρκυρα


Bi2L

Αστρικά ίχνη στην Παλαιοχώρα Παλαιοκαστρίτσας 1000μΧ, Κέρκυρα

 

Μετα απο αρκετό περπάτημα και ανάβαση μέσα στα μεσάνυχτα με 40+κιλά εξοπλισμό (την θυμόμουν μικρότερη την διαδρομή) κατάφερα και έφταση στην κορυφή όπου υπάρχουν τα χαλάσματα της εκκλησίας του Αγ.Γεωργίου ένα σημείο κατάφυτο αλλά με υπεροχή θέα, δυστυχώς το φως του φεγγαριού δεν ήταν ικανοποιητικό μέσα απο τις φυλλωσιές οπότε θα πρέπει να το ξαναεπιχειρήσω.

 

 

 

Κείμενο: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα

 

Κατά την παράδοση η πολυάνθρωπη χερσόνησος της Παλαιοχώρας, την βυζαντινή περίοδο, εγκαταλείφθηκε μετά από καταστροφή της από πειρατές.

Οι πηγές αναφέρουν ότι το έτος 1031 η βορειοδυτική Κέρκυρα λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς και αυτή είναι η πιθανότερη χρονολογία που φαίνεται να εγκαταλείφθηκε η περιοχή και οι κάτοικοί της να διασκορπίστηκαν στα γύρω χωριά, κυρίως στους Λάκωνες.

Μια παράδοση που διατηρείται ζωντανή εδώ και αιώνες όπως βεβαιώνει και ο Ιωάννης Μπουνιάς στο εξαιρετικό έργο του «Κερκυραϊκά, τόμοι Α΄ και Β΄». Πιθανή καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας, καθώς και της ίδιας της μονής της Παναγίας, είχαμε και το 1403 από τους Γενουάτες. Επίσης, ο Εμμανουήλ Θεοτόκης, άριστος γνώστης των αρχείων της Κέρκυρας, αναφέρει, χωρίς να διασαφηνίζει αν εννοεί τη χερσόνησο της Παλαιοχώρας ή της Παλαιοκαστρίτσας, ότι «είναι ένα μικρό νησί ενωμένο με την Κέρκυρα με μια γέφυρα», που με τον καιρό εξ’ αιτίας προσχώσεων ενώθηκε με την ξηρά και μεταβλήθηκε σε χερσόνησο («Η Κέρκυρα στις λεπτομέρειες της, αρχές 19ου αιώνα»).

Να σημειωθεί ότι σε τέτοιες γεωμορφολογικές συνθήκες, δηλαδή σε χαμηλά υψώματα με λιμάνι, περιτειχισμένα και τεχνητά μεταβληθείσες σε νησιά, χτίζονταν οι μεσαιωνικές πολιτείες κυρίως, από τον 6ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ.

Ανασκαφές του Δαίρπφελντ το έτος 1938, στα χαμηλά σημεία της περιοχής, αν και δοκιμαστικές και όχι εκτεταμένες, έφεραν στο φως ευρήματα προϊστορικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής όπως τάφους, ενώ αργότερα όταν άρχισε, λόγω τουρισμού, ο οικοδομικός οργασμός της περιοχής, ήλθαν και άλλα αντικείμενα στην επιφάνεια, τα οποία όπως λέγεται, μπαζώθηκαν για να εξυπηρετηθούν μικροσυμφέροντα.

 

Κείμενο: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα

http://corfiatikoanagnosma.blogspot.gr/2012/06/blog-post_28.html

 

 

Canon eos 400D mod

ef 15mm fisheye

f2.8

iso800

85X30sec


From the album:

Προσωπικό άμπουμ του/της Bi2L

· 451 images
  • 451 images
  • 0 σχόλια
  • 30 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης