Jump to content

Νεφέλωμα Βορείου Αμερικής πάνω απο το Κανάλι της Αγάπης


Bi2L

Νεφέλωμα Βορείου Αμερικής πάνω απο το Κανάλι της Αγάπης - North America Nebula above Canal D''Amour, Corfu

 

Νυχτερινό τοπίο πάνω απο το κανάλι της Αγάπης με το Νεφέλωμα της Αμερικής να ξεχωρίζει μέσα στο θαμπό, λόγο κίνησης ουρανό, αφού η φωτογραφία βγήκε δίχως αστροστάτη αφού δεν περίμενα να έχω τέτοιο αποτέλεσμα... τεχνικό κομμάτι μεν αλλά η φωτό βγήκε με ένα απλό τρίποδο.

 

 

Η περιοχή αποτελείτε κυρίως απο πλαστικές Αργυλικές Μάργες κυανού χρώματος μέσα στις οποίες παρεμβάλλονται ορίζοντες ψαμμιτων και άμμου, στην βάση της βρίσκονται σειρές απο ψαμμιτο-λατυπο-κροκαλοπαγές επικλήσεις. Η ηλικία της περιοχής υπολογίζεται σε 1-2 εκ. ετών στην κατώτερη Πλειόκαινο. Πιθανόν όλες οι εναποθέσεις της περιοχής να προήλθαν απο τις εκβολές του Τυφλού ποταμού(όπως ήταν αυτός τα τελευταία 1-2 εκ. χρόνια) αφού τα περισσότερα συστήματα αποροών απο τον Παντοκράτορα και το Κράτσαλο καταλήγουν στο σημείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, φυσικά ίσως κάποια στιγμή να έγινε και κάποια ανύψωσή της.

 

 

Το νεφέλωμα Βόρειας Αμερικής, γνωστό και ως NGC 7000, είναι νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 1.600 - 1.800 ετών φωτός. Είναι ένα μεγάλο σε έκταση νεφέλωμα το οποίο απέχει από τον Ντενέμπ περίπου τρεις μοίρες. Χωρίζεται από το νεφέλωμα του Πελεκάνου με μια σκούρα γραμμή σκόνης, αλλά τα δύο νεφελώματα είναι στην πραγματικότητα το ίδιο νεφέλωμα.

Το νεφέλωμα πιθανόν ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ τις 24 Οκτωβρίου 1786. Ο Ουίλιαμ καταλογράφησε μια «αχνή, υπερβολικά εκτεταμένη και διάχυτη νεφελότητα» στη περιοχή ως H V.37. Η οριστική ανακάλυψη έγινε από τον Τζον Χέρσελ πριν το 1833, ο οποίοε το συμπεριέλαβε στο κατάλογό του ως GC 4621. Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Μαξ Βολφ το 1890.

Το Νεφέλωμα Βόρειας Αμερικής έχει έκταση περίπου τέσσερις φορές αυτής της πανσελήνου, αλλά επειδή είναι αχνό συνηθώς δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Δεδομένου ότι ότι το νεφέλωμα απέχει από τη Γη περίπου 1.800 έτη φωτός, υπολόγιζεται ότι έχει διάμετρο περίπου 130 έτη φωτός. Πήρε το όνομά του εξαιτίας της ομοιότητας του σχήματός του με την Βόρεια Αμερική, καθώς ένα σκοτεινό νεφέλωμα σχηματίζει τον Κόλπο του Μεξικού και την Φλόριντα. Το νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής μαζί με το νεφέλωμα του Πελεκάνου και το σκοτεινό νεφέλωμα LDN 935 θεωρούνται ότι είναι ένα νεφέλωμα. Βρίσκεται στον βραχίονα του Ωριώνα.

 

Το νότιο τμήμα του νεφελώματος (που αντιστοιχεί στην Κεντρική Αμερική) ονομάζεται τείχος του Κύκνου και είναι το τμήμα στο οποίο σχηματίζονται νέα αστέρια. Σε αυτή την περιοχή το υπεριώδες φως από τα νεά αστέρια ιονίζει το διαστρικό αέριο και το κάνει να ακτινοβολεί. Σε όλο το νεφέλωμα έχουν εντοπιστεί ύστερα από παρατηρήσεις το 2011 με το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ 2.076 υποψήφια νεαρά αστέρια, περίπου 10 φορές περισσότερα από ότι πριν. Τα νεαρά αστέρια περιβάλλονται από σκόνη και έτσι δεν είναι ορατά στο ορατό φως, αλλά μπορούν να παρατηρηθούν στα υπέρυθρα μήκη κύματος.

 

Σε αντίθεση με άλλα νεφέλωμα, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο σμήνος από αστέρες με μεγάλη μάζα στο νεφέλωμα της Αμερικής. Το NGC 6996 δεν φαίνεται να είναι πραγματικό αστρικό σμήνος, ενώ το NGC 6997 φαίνεται να είναι σχετικά παλιό και να μην έχει σχηματιστεί από το νεφέλωμα. Παρατηρήσεις στο υπέρυθρο δείχνουν ότι ένα τέτοιο σμήνος βρίσκεται στο τμήμα του νεφελώματος που αντιστοιχεί στον Κόλπο του Μεξικού, κάθως εκεί βρίσκεται το λαμπρότερο τμήμα του νεφελώματος, αλλά κρύβεται πίσω από πυκνή σκόνη.

κείμενο Νεφελώματος Βόρειου Αμερικής Wikipedia: http://el.wikipedia.org/wiki/Νεφέλωμα_Βόρειας_Αμερικής

 

Canon eos 40D Full spectra

EF 50mm f1.8

f1.8

iso800

4X30sec


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης