Jump to content

Ic 1318


sakis_petsas

Τηλεσκόπιο: Nikon lens series E 135 1:2,8@f4

Κάμερα: ATIK 383L+mono

Φίλτρο: Ha 7nm

Έκθεση: 42x300sec

Περιοχή: Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία λήψης: 29-10-2016

Η περιοχή Σάντρ, ή IC 1318, είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα εκπομπής γύρω από τον αστέρα Σαντρ ή Γάμμα του Κύκνου. Ο αστέρας Σαντρ βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού του αστερισμού του Κύκνου . Το νεφέλωμα IC 1318 είναι ένα από τα νεφελώματα της περιοχής. Η περιοχή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το νεφέλωμα της Ημισελήνου. Η περιοχή περιέχει επίσης πολλά σκοτεινά νεφελώματα, εκτός από τα διάχυτα νεφελώματα εκπομπής.

Ο αστέρας Σαντρ ή αλλιώς γ Κύκνου απέχει περίπου 1832 έτη φωτός. Οι γύρω νεφελώδεις περιοχές είναι επίσης αρκετά φωτεινές. Ο Σαντρ έχει εξελιχθεί εξαιτίας της σχετικώς μεγάλης ηλικίας του, έχοντας φθάσει το στάδιο του υπεργίγαντα. Από το 1943, το φάσμα του έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα σταθερά φάσματα αναφοράς με βάση τα οποία ταξινομούνται φασματικά οι άλλοι αστέρες. (Βικιπαίδεια)

Σε σχέση με τον `Ηλιο ο γ Κύκνου έχει 150 φορές μεγαλύτερη διάμετρο και 12 φορές μεγαλύτερη μάζα. Εκπέμπει πάνω από 33.000 φορές την ενέργεια που ακτινοβολεί ο `Ηλιος στον ίδιο χρόνο, καθώς η ενεργός θερμοκρασία του είναι 6100 K. Η θερμοκρασία αυτή προσδίδει στον αστέρα τη χαρακτηριστική λευκή-κιτρινόλευκη απόχρωση. Αστέρες με τόσο μεγάλη μάζα όσο ο γ Κύκνου καταναλώνουν τα ενεργειακά τους αποθέματα πολύ ταχύτερα από ό,τι ο `Ηλιος και για τον λόγο αυτό ο Σαντρ βρίσκεται ήδη κοντά στο τέλος της ζωής του παρότι η ηλικία του εκτιμάται σε περίπου 12 εκατομμύρια έτη, 380 φορές μικρότερη από αυτή του Ηλίου.


From the category:

Νεφελώματα

· 5207 images
  • 5207 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης