Jump to content

Δύο θάλασσες μια μεγάλη Ιστορία



Μια ιστορία έχω να σας πω….

From the category:

Σελήνη

· 2496 images
  • 2496 images
  • 5181 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Προχθές αν και άσχημο seeing με νέφωση έβγαλα το bresseraki στο μπαλκόνι και έκανα μερικές λήψης στην Σελήνη, χρησιμοποίησα και Barlow 2.5X σε prime focus την Canon EoS 350d. Αν και άλλες φορές φωτογράφησα τις Θάλασσες αυτές Mare Serenitatis και Mare Tranquillitatis θυμήθηκα και μια αδημοσίευτη που είχα από τις 09 Νοε. 2006 με την Dorsa Smirnov που είχα πάρει με τo LXD-75 SC 8inch και την DMK 21BF04 με χρήση Barlow 2.5X και είναι μωσαϊκό 2 εικόνων. Στο μυαλό μου ήρθε σκέψη πως τελικά δημιουργήθηκαν τα Dorsa στην Mare Serenitatis δεν υπάρχει μονάχα η Dorsa Smirnov αλλά και τα Dorsum Owen - Dorsum Von Cotta - Dorsum Buckland - Dorsa Lister προσωπικά πιστεύω ότι όλα αυτά τα Dorsa είναι απομεινάρια ενός μεγάλου κρατήρα στο εσωτερικό της Mare Serenitatis!!! (βλέπετε τον κόκκινο κύκλο στην εικόνα Β). Αν σας ενδιαφέρει κάντε και ένα view στο VMA για να καταλάβετε ποιο καλά τι θέλω να πω.

Τώρα ας πάμε στην γεωλογική περίοδο της δημιουργίας της κάθε θάλασσας αλλά και του Dorsa.

Mare Serenitatis : Χρονολογείται από -3.92 δισεκατομμύρια χρόνια έως -3.85 δισεκατομμύρια χρόνια (Nectarian geological period).

Mare Tranquillitatis : Χρονολογείται από -4.55 δισεκατομμύρια χρόνια έως -3.92 δισεκατομμύρια χρόνια (Pre-Nectarian geological period).

Dorsa Smirnov : Χρονολογείται -3.85 δισεκατομμύρια χρόνια.

 

Τα στοιχεία αυτά τα βρήκα στο VMA, παρατηρούμε ότι το Dorsa Smirnov δημιουργήθηκε παράλληλα αλλά και μπορεί και όχι με την δημιουργία της Mare Serenitatis. Ας το πάρουμε και αλλιώς , αν δημιουργήθηκε μαζί με την Serenitatis γιατί έγινε? μήπως όταν ήταν ακόμη πολύ φρέσκο το μάγμα της θάλασσας αυτής έπεσε κάποιος μεγάλος μετεωρίτης? Ας φανταστούμε ένα λασπωμένο χώμα και να του ρίχνουμε μια πέτρα, τι θα κάνει?

 

Τα ερωτήματα μου όμως δεν σταματούν εδώ!!! Αν δείτε στην εικόνα Α στην οποία έχω αυξήσει λιγάκι το Saturation στο Photoshop, και παρατηρήσετε το κόκκινο τετράγωνο που έχω βάλει στην εικόνα Α θα δείτε μια λωρίδα με απόχρωση προς το μπλε το οποίο όπως πολύ καλά γνωρίζεται είναι υλικό ίδιο της επιφάνειας της Mare Tranquillitatis. Στην εικόνα C μπορούμε να δούμε αυτό που περιγράφω αλλά στους τόνους του γκρι. Βλέποντας τις γεωλογικές περιόδους δημιουργίας των θαλασσών η Mare Tranquillitatis είναι αρχαιότερη της Serenitatis, μήπως όμως τελικά δεν είναι αρχαιότερη και απλά όταν ακόμη η δύο θάλασσες ήταν φρέσκιες στην Serenitais έπεσε ένας μεγάλος μετεωρίτης!!! Με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τα Dorsa και να αφήσει μια μπλε λουρίδα απομεινάρι να μας θυμίζει ότι κάποτε οι δύο θάλασσες ήταν αδελφές.

 

Ελπίζω να σας άρεσε το παραμύθι μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Παναγιώτη σε ευχαριστώ!!!

Πραγματικά κ. Αντώνη τα αξίζει, βέβαια δεν κάνει 60€ αλλά 80€.

Το σημαντικό είναι για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να παρατηρεί Σελήνη και πλανήτες είναι πολύ καλό τόσο που να μπορεί να παίρνει και φώτο.

Για την θεωρία της δημιουργίας και για το Dorsa Smirnov έχετε ακούσει τίποτα?

Εδώ να πω ότι το Dorsa Smirnov το έχετε βγάλει πολύ καλύτερα εσείς, αν θέλουν οι φίλοι ας δουν στο :

 

http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Dorsum-Smirnov.htm

 

με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια το Dorsa Smirnov!!! ειναι ένας πολύ ωραίος στόχος.

Μια δορυφορική από την ίδια περιοχή, δείτε στο :

http://www.lpi.usra.edu/resources/lunar_orbiter/images/img/iv_086_h1.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιώργο,

 

Τα ερωτήματα δεν σταματούν ποτέ αλλά ούτε και η γνώση για τα θαύματα του σύμπαντος που μας περιβάλλουν!!!

 

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κωστή έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι!!!

Νικόλα να σε καλά για τα καλά σου λόγια, εγώ σήμερα προβληματίστηκα ποιο πολύ βλέποντας ότι στην Dorsa Smirnov στην διχάλα που είναι σαν γλώσσα φιδιού (δεξί τμήμα) παρατηρώ ότι εκτός τον γνωστό κρατηρίσκο μου έβγαλε 2 άλλους αχνούς κρατήρες από επάνω.

Δεν βρήκα σε άλλη εικόνα αυτούς τους 2 κρατηρίσκους, ίσος να είναι artifact θα το ψάξω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Σπύρο πολύ καλή η ιδέα σου, μόλις βρω χρόνο θα κάνω κάτι για αυτό. Η Σελήνη είναι ένας δορυφόρος που εκτός της ομορφιάς που έχει, είναι όλη ένα μυστήριο που σε μαγεύει. Κάθε μέρα ανακαλύπτω πόσα λίγα πράγματα ξέρω!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Εγώ πάλι Γιώργο, το πιο βασικό πράγμα που ξέρω απο την Σελήνη , είναι πως να την βρίσκω χωρίς το GO TO της στήριξης!!

Ευτυχώς που κατά καιρούς κάνεις καμμιά παρουσίαση και μαθαίνω κάποια πράγματα.

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης