Jump to content

M101 - M51 Luminance


aristarchus

Αθηνα - 14 @ 00:00 - 4+ ωρες συνολικη εκθεση

 

M101 - Lum: 14x15 min @ -17.5d C, 1x1 binning, 50% resampling

M051 - Lum: 05x15 min @ -17.5d C, 1x1 binning, 50% resampling

 

AP 160 EDF, AP 1200GTO GEM, SBIG ST-2000XM, SBIG CFW10, SBIG Lum filter + IR-blocking


From the category:

Γαλαξίες

· 2205 images
  • 2205 images
  • 10321 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Μαγκες,

 

Μια πρωτη προσεγγηση στην φωτογραφηση των δυο πανεμορφων γαλαξιων στον βορειο ουρανο. Ολες οι ενδειξεις ειναι οτι θα χρειαστω 10+ ωρες μονο στο Lum για καθε γαλαξια (+ RGB) ωστε να ολοκληρωθει η δουλεια σωστα με την καταγραφη της αμυδρης υλης στην περιφερεια (φαινεται σαν "θορυβος" αυτη την στιγμη).

 

Καλη απολαυση ... και τα λεμε με την πρωτη ευκαιρια με ολοκληρωμενα αποτελεσματα.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μαγκες,

 

Σας ευχαριστω. Ειμαι σιγουρος θα μιλαμε για αριστουργηματα οταν ολοκληρωσω την εργασια επειδη προβλεπω περιπου 20+ ωρες συνολικη εκθεση για καθε γαλαξια.

 

Με βαση την τρεχουσα τοποθεσια των συγκεκριμενων γαλαξιων το βραδυ, προβλεπω 5 ωρες καθε βραδυ για τον καθενα μεχρι να αποκτησω τουλαχιστον 20 ωρες συνολικη εκθεση για τον καθενα (πχ. 15 ωρες Lum και 6 ωρες RGB).

 

Γιωργη, θα σου εχω τα τελικα αρχεια διαθεσιμα για κατεβασμα αν επιθυμεις ωστε να μπορεσεις να τα εκτυπωσεις σε καποιο ντοπιο εργαστηριο/καταστημα φωτογραφιων.

 

Καλο Σαββατο-Κυριακο!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

ΥΓ. Ηδη αυτα τα αποτελεσματα θα πανε στον καδο ανακυκλωσης λογω των spikes. Με πολυ δυσκολια θα μπορεσω να στησω την καμερα και την πατεντα για τα spikes με απολυτη ακριβεια ωστε να ταιριαζουν απο βραδια σε βραδια ... οποτε αυτες οι εκθεσεις θα πανε για το "μακρινο ταξιδι" και βασω μπρος με την πρωρη ευκαιρια (καιρο!!!) χωρις την πατεντα και τα spikes ωστε να μπορεσω να προχωρησω σωστα και με απολυτη ακριβεια.

 

ΥΓ-2. Με το δευτερο τηλεσκοπιο και δευτερη ισημερινη βαση ο αγωνας ειναι πολυ ποιο ευκολος επειδη εχουμε την φωτογραφη του Lum με το ενα τηλεσκοπιο και την φωτογραφηση του RGB με το αλλο ... α λα Gendler. ;-)

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

ΥΓ-3. Θα χρειαστουμε και λιγο Η-α επειδη στης σπηρες του Μ101 υπαρχουν μικρες περιεχουλες με αναλογη δραστηριοτητα. Ας επενδυσουμε τον απαιτουμενο χρονο ωστε η δουλεια να γινει μια φορα και σωστα!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καπησπερα φιλε Παναγιωτη,

 

Η οδηγηση ειναι με τον δευτερο αισθητηρα της καμερας και ο οποιος ειναι αποκλειστικα για οδηγηση (self-guided οπως αναφερεις).

 

Με το δευτερο τηλεσκοπιο θα υπαρχει διαφορετικό image scale αλλα δεν υπαρχει θεμα επειδη το τηλεσκοπιο με το χαμηλοτερο image scale θα παρει τις ληψεις για το RGB και οπου προχωραμε μετα με το αναλογο over-sampling ωστε να ταιριαζει με το πρωτο τηλεσκοπιο. Επειδη αυτο γινεται στο RGB, δεν επιρεαζει καθολου το τελικο LRGB επειδη ολο το (ορατο) σημα ειναι απο το luminance.

 

Αν δεν κανω λαθος, ο Rob Gendler ειχε και ενα αρθρο στο S&T γι'αυτο το θεμα και τεχνικη και φυσικα ο ιδιος το εχει ως τεχνικη εδω και αρκετο καιρο.

 

Οσον αφορα το αποτελεσμα που βλεπεις, δεν εκανα και πολυ επεξεργασια ωστε να μην αφαιρεσω το πολυ αμυδρο σημα που φαινεται περιφεριακα ως θορυβος. Αλλιως θα ηταν ακομα ποιο εντυπωσιακο το αποτελεσμα. Φυσικα τα πραγματα θα παρουν αλλες διαστασεις οταν εχουμε κατι εγχρωμο.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
ΥΓ. Αν προσεξεις, αυτη η τεχνικη ειναι σε εφαρμογη εφοσον πολυ παιρνουν το RGB σε 2x2 binning και μετα προχωρανε με oversampling ωστε να ταιριαζει με το luminance και το 1x1 binning. Ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο η τεχνικη με τα δυο τηλεσκοπια ταυτοχρονα. ;-)
Σύνδεσμος για σχόλιο

Μαγκες,

 

Το μονο θεμα ειναι ο καιρος ... με καλο καιρο μπορω καθε βραδυ να βγαζω ωραια αποτελεσματα. Ετσι και αλλιως εχουμε τις πρωτες ενδειξεις για ανοιξη/καλοκαιρι και οποτε η επιθυμια μου για καθημερινα αποτελεσματα δεν ειναι και πολυ μακρια.

 

Οπως παντα, λιγη υπομονη (και μπολικη επιμονη). :-)

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης