Jump to content

Δίας και Δορυφόρος


aktistar

Τηλεσκόπιο Vixen VMC200L

Philips Toucam Pro II

Barlow Vixen 3X

IR-cut

Registax

Photoshop


From the category:

Δίας

· 1271 images
  • 1271 images
  • 3006 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Οφείλεται μάλλον στον τρόπο που ρυθμίστηκε η Τoucam (white balance) στη λήψη και στο ότι δεν επεξεργάστηκα το χρώμα μετά εφόσον είχα συνηθίσει να μην την βλέπω την απόχρωση αυτή. Στις φωτογραφίες των ερασιτεχνών βλέπουμε συχνά πολύ διαφορετικές αποχρώσεις για το ίδιο αντικείμενο.

Ποιό χρώμα θα έπρεπε να μας ικανοποιεί άραγε; Εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στο πραγματικό; Εκείνο που αναδεικνύει περισσότερες λεπτομέρεις; Εκείνο που προτιμά η πλειοψηφία των αστροφωτογράφων (υπάρχει "μόδα" σ'αυτήν την περίπτωση;)

Κάτι ακόμη που πρόσεξα είναι πως τις αποχρώσεις που έχουν ο Κρόνος και ο Δίας στον προσοφθάλμιο τις βλέπω διαφορετικά όταν ταυτόχρονα έχω δίπλα μου έχω μια οθόνη laptop! Η εντύπωση του χρώματος που μας δίνουν τα μάτια μας εξαρτάται, απ' ότι φαίνεται, από τη χρωματική ισορροπία του γενικότερου περιβάλλοντος (ο εγκέφαλος συλλαμβάνει το χρώμα ως σχετικό μέγεθος.) αλλά και από άλλους πρόσθετους παράγοντες.

Για τους αστροφωτογράφους καλό θα ήταν να συγκρίνουν τις φωτογραφίες τους με άλλες προτού καταλήξουν ποιά θα είναι η τελική απόχρωση.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ως αμύητος ακόμη στη φωτογράφιση με web-cam δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ λογική η ύπαρξη ρύθμισης white balance. Σε λίγους μήνες πιστεύω να έχω κάνει τις πρώτες προσπάθειες, (ελπίζω να προλάβω τουλάχιστον τον Δία σε καλή φαινόμενη διάμετρο), και να εξοικειωθώ μ' όλα αυτά.

 

Η χρωματική επέμβαση είναι νομίζω πολύ χρήσιμη όταν εξυπηρετεί την ανάδειξη σχηματισμών, είτε για ερευνητικούς σκοπούς (το ίδιο κάνουν και τα έγχρωμα φίλτρα στην επιστημονική ασπρόμαυρη φωτογραφία) είτε για την απλή κόσμηση κειμένων με αισθητικά εντυπωσιακές φωτογραφίες. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμο (σχεδόν απαραίτητο κατά τη γνώμη μου) να υπάρχει στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο κάποιο σχόλιο στη λεζάντα για τη «φυσικότητα» ή μή των αποχρώσεων. Ευτυχώς αυτή την τακτική ακολουθεί και η NASA για τις φωτογραφίες που δημοσιεύει, και έτσι έχουμε καλή εικόνα για το πως θα φαινόταν ένας πλανήτης από κοντά. Ένα τηλεσκόπιο, όσο καλό και να είναι, δεν μπορεί να δώσει ακριβή εικόνα για τις αποχρώσεις ενός πλανήτη, λόγω της ατμόσφαιρας και των περιορισμών του ανθρώπινου ματιού στο έντονο κοντράστ. Πάντως δεν θεωρώ ότι στα πλαίσια ενός ερασιτεχνικού forum χρειάζεται να διευκρινίζουμε κάθε φορά τις τυχόν αποκλίσεις από την «ορθή» εικόνα.

 

Στέφανος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης