Jump to content

lazgian

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με lazgian

  • Γενέθλια 12/22/1993

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της lazgian Επιτεύγματα

Rookie

Rookie (2/14)

  • One Month Later
  • Week One Done
  • Dedicated Σπάνιος
  • First Post
  • Conversation Starter

Recent Badges

4

Φήμη

  1. Καλησπέρα Κώστα, Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Στάθηκα πολύ τυχερός γιατί με το που πήγα να ψάξω για προσοφθάλμια, έβγαλε το bazaar στα αξεσουάρ τηλεσκοπίων το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης! Θα έχω υπόψη τους φακούς που παρέθεσες παραπάνω. Όσον αφορά το barlow, κατά πάσα πιθανότητα θα πάω για το Celestron που έστειλες στο σύνδεσμο. Έχω προσέξει ότι σε πολλά νήματα ακούγονται πολύ καλά λόγια για αυτόν. Σε ευχαριστώ και πάλι.
  2. Καλημέρα κ. Γιάννη, Ευχαριστώ που μου παραθέσατε τη δική σας εμπειρία και τα συμπεράσματα που έχετε καταλήξει. Με εντυπωσίασε το τι μπορεί να συμβεί σε έναν προσοφθάλμιο, αλλά και το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο εκείνος παρέμεινε αφοσιωμένος στο καθήκον. Σημειώνω όσα μου γράψατε για τους ορθοσκοπικούς, τους plossl και τους barlow επί αυτών. Είμαι σίγουρος ότι με τον καιρό θα δοκιμάσω διαφορετικούς τύπους, διαφορετικές μάρκες και διαφορετικής αξίας προσοφθάλμια γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να κρίνω κι ο ίδιος τι με ικανοποιεί. Ανυπομονώ να ξεκινήσω να παρατηρώ μέσα από καινούρια προσοφθάλμια, καλύτερης ποιότητας φυσικά από αυτά που διαθέτω τώρα, να καταγράψω τις εντυπώσεις μου και να αποκτήσω και δική μου άποψη σταδιακά. Με βοηθήσατε πολύ και εσείς αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ που είχαν την καλοσύνη να ασχοληθούν.
  3. Φίλε Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Ναι, το αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτό που λες και δεν έχω υψηλές προσδοκίες για τον ουρανό της Αθήνας, για αυτό κιόλας το λόγο σκοπεύω να απομακρύνομαι όσο συχνότερα μπορώ σε σημεία με καλύτερη ποιότητα ουρανού για να ευχαριστηθώ την παρατήρηση και το τηλεσκόπιό μου καλύτερα. Έχεις δίκιο όσον αφορά την επένδυση σε καλύτερα-ποιοτικότερα προσοφθάλμια και για μελλοντική χρήση τους, απλώς αυτό που νιώθω ότι χρειάζομαι τώρα που έχω ελλιπή εξοπλισμό είναι 2-3 σχετικά καλά προσοφθάλμια ήπιου κόστους για να ξεκινήσω τις παρατηρήσεις μου. Αυτός είναι κι ο λόγος που ήθελα να ακούσω ποιο 15αρι φακό ήπιου κόστους θα είχαν να προτείνουν οι πιο έμπειροι της κοινότητας. Λίγο αργότερα και με την εμπειρία θεωρώ ότι θα μπορώ να διακρίνω ευκολότερα πού χωλαίνει ο εξοπλισμός μου και να προβώ σε ποιοτικές προσθήκες σιγά σιγά. Και πάλι είμαι ευγνώμων για τις συμβουλές και το θερμό καλωσόρισμα.
  4. κ. Γιάννη ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση που κάνατε παραπάνω. Φοράω γυαλιά αλλά ευτυχώς δεν έχω αστιγματισμό. Σύμφωνα με τα παραπάνω, πιθανότατα αλλάζει ακόμα μια φορά το που σκοπεύω να καταλήξω σχετικά με το 15mm προσοφθάλμιο. Αφού δεν έχω θέμα αστιγματισμού είναι προτιμότερο να πάω σε φακό που δεν είναι LER για να μπορώ να αγοράσω κι έναν barlow. Άρα καλύτερα ο Meade για παράδειγμα από τον ES που παρέθεσα στο πρώτο μήνυμα. Η ερώτηση που προκύπτει τώρα στο μυαλό μου είναι η εξής: Από ποιοτική σκοπιά ένας τέτοιος Plossl φακός με έναν barlow αποδίδει εξίσου καλά με τον παραπάνω ορθοσκοπικό 6mm ή κερδίζοντας σε διάμετρο χάνω σε ποιότητα και οξύτητα; Διότι αν πάρω το barlow x3 που προτείνετε θα πρέπει να δω αργότερα τι προσοφθάλμια θα πρέπει να πάρω για να επεκτείνω τη συλλογή μου και να καλύψω με μια αξιοπρεπή ποιότητα ένα ικανοποιητικό φάσμα μεγεθύνσεων. ΥΓ: Ευτυχώς που έχετε τη διάθεση και με "ζαλίζετε" για τα καλά όπως λέτε διότι με αυτό τον τρόπο μαθαίνω πράγματα ταχύτατα στο στάδιο που είμαι.
  5. Καλησπέρα Κώστα και καλώς σας βρήκα! Η ποιότητα του ουρανού μου δεν είναι σίγουρα καλή μιας και ζω στην Αθήνα. Ωστόσο είμαι πολύ ψημένος και θέλω να κάνω συχνά εξορμήσεις (όταν το επιτρέπει και ο καιρός) σε σημεία με χαμηλή φωτορύπανση. Ενθουσιάστηκα στις πρώτες μου προσπάθειες να παρατηρήσω πλανήτες και σίγουρα είναι κάτι που θέλω να κάνω. Από την άλλη δεν μπορώ να πω όχι με τίποτα σε νεφελώματα και γαλαξίες. Εν ολίγοις τα θέλω λίγο όλα😜 αλλά κάνω υπομονή για οικονομικούς λόγους. Είχα υπόψη μου τον Baader zoom Hyperion Mark IV,8-24mm απλώς λόγω κόστους (3/4 της τιμής του τηλεσκοπίου μου) έλεγα να μην πάω προς τα εκεί και να αγοράζω σταδιακά έναν-έναν τους φακούς που θα βλέπω ότι έχω ανάγκη βάσει των παρατηρήσεών μου. Αυτοί ήταν οι λόγοι που είπα να ξεκινήσω πρώτα με έναν ικανοποιητικό 15mm φακό και παρέθεσα τους παραπάνω. Έπειτα λέω να πάω στη μικρή εστιακή για πλανητική παρατήρηση όπως έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα. Σε ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση και της δικής σου αποψης!🙂
  6. Καλησπέρα σε όλους, Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις και το ενδιαφέρον που δείξατε! Ακούω τις σκέψεις όλων σας. Ερώτηση 1η) Ανάμεσα στον Meade και τον ES θα έχω αισθητή διαφορά; Το λέω γιατί έχουν και μια διαφορά 30 € στην τιμή. Είναι θέμα λεπτομερειών μετά; θέμα eye relief; Ερώτηση 2η) Συνεργάζονται και οι δύο ικανοποιητικά με έναν barlow x2; Επίσης σκέφτομαι να πάω και για τον https://planitario.gr/gr/prosofth-baader-plossl-6mm.html για υψηλή μεγέθυνση για πλανητική παρατήρηση και να πάρω λίγο αργότερα κι έναν φακό 32mm μιας που ο 25mm που έχω είναι αποδεκτός για αρχή. Είναι σε σωστό δρόμο η σκέψη μου; Ευχαριστώ και πάλι.
  7. Καλησπέρα σε όλους, Είμαι αρχάριος αστροπαρατηρητής κι έχει λίγο διάστημα που έγινα κάτοχος του τηλεσκοπίου SW Dob 6" με εστιακή 1200mm και κάνω τα πρώτα μου δειλά βήματα. Όπως θα έχετε ακούσει δεκάδες φορές το εν λόγω τηλεσκόπιο έρχεται με τα δύο προσοφθάλμια super 10mm & 25mm. Των 10 είναι κακό, των 25 είναι απλά οκ. Κατάλαβα από όσα διάβασα αλλά και από τις πρώτες μου νυχτερινές εξορμήσεις ότι είναι σημαντικό να διαθέσω κάποια χρήματα για να πάρω ένα σχετικά καλό (για πρωτάρη) προσοφθάλμιο 15mm. Έχω διαβάσει πολλά από τα νήματα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς, ωστόσο αυτά δημιούργησαν τροφή για περισσότερο ψάξιμο αλλά και την ανάγκη να ζητήσω τη γνώμη των πιο έμπειρων της ομάδας σχετικά με την επιλογή του εν λόγω προσοφθάλμιου. Έχω καταλήξει στις εξής επιλογές: https://planitario.gr/gr/prosofth-super-wide-angle-15mm.html?qty=2 https://www.skyandweather.gr/Αρχική/995-vixen-npl-plossl-15mm-125.html https://www.skyandweather.gr/Αρχική/42-meade-super-plossl-4000-15mm-125.html https://www.skyandweather.gr/Αρχική/462-explore-scientific-52-ler-15mm-125.html Παρακαλώ αν έχετε φυσικά κάποια καλύτερη επιλογή στο μυαλό σας να μου την παραθέσετε. Το budget μου είναι περίπου ως τα € 80,00 για το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Λάζαρος
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης