Jump to content

Startoucher101

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    238
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Startoucher101

  1. Startoucher101

    Modified DSLR + Optolong L-uLtimate

    Φαντάζομαι δεν συνεχίσεις να τραβάς… Απαγορευτικό γενικά
  2. Σε πιάνει πιο πολύ ένα δέος…
  3. Πολύ σωστά!
  4. Τώρα έχω πιάσει κάτι αλλά diy’s. Θα έρθει και η ωρα του. Παντως, στην μηχανική, φτιάχνεις κάτι μόνο όταν είναι απαραίτητο και αναγκαίο, την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ειδικά όταν δεν έχουμε άπειρους πόρους. Δεν έχει έρθει ακόμη η ωρα του.
  5. Χμμμ, μωρέ λες. Παντως εάν δεν είναι τέλειο το αποτέλεσμα, αυτομάτως απορρίπτεται.
  6. Γεια σου Αντώνη! Δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο όλο project ακόμη. Αυτο γιατί, τώρα χτίζω το πρώτο μου άστρο φωτογραφικό setup για deep sky imaging. Το Carl Sagan Observatory(CSO), είναι πάντως στα μελλοντικά μου σχέδια, εάν και αλλαγμένο. Παρόλα αυτά τηρεί παρόμοιες προδιαγραφές: - Να έχει ως ΟΤΑ, ένα νευτώνειο με μεγάλη διάμετρο. - Να έχει επιστημονικό σκοπό με καθαρά επιστημονικά οργανα(Φασματοκσοπια και Φωτομετρικά όργανα) - Φωτογράφιση DSO Ένα σύστημα που θα λαμβάνει φωτομετρικά δεδομένα, είναι στα σχέδια μου. Μάλιστα, θα ήθελα πολύ να φτιάξω ένα ΑΟ unit, σαν πείραμα. Η κατασκευή παραβολικού κατόπτρου, δεν είναι σίγουρα απίθανη, αλλά άσκοπη, μιας και απέχει εξαιρετική ακρίβεια και επαλουμινωση στο εξωτερικό. Ένας καθρέφτης Νευτωνειου 12’’ κοστίζει γύρω στα 700-800€. Όποτε δεν αξίζει τον κόπο. Ειναι ένα όνειρο που θα ήθελα να πραγματοποιηθεί. Ελπιζω από Γενάρη να αρχίσει και η κατασκευή της στήριξης.
  7. Startoucher101

    ARP 188 - Tadpole Galaxy

    Πωπω φίλε 420 εκατομμύρια και πήρες λεπτομέρεια!
  8. Αχ Νοσταλγία
  9. Αρχικά εγω δεν είπα αυτό. Σχολίασα μόνο την ανησυχία σου, να μην γίνουμε «αστρολόγοι», ενώ εσυ ο ίδιος πράττεις όπως εκείνοι.
  10. Να απαντήσω και σύντομα και σε αυτό. Οταν τύχαινε να κάνω ένα μικρό debate, με άτομα σε κάνα τραπέζι γι το εάν ισχύει η αστρολογία η οχι, παρατηρούσα δυο πράγματα: 1. Γεωκεντρισμος 2. Έλλειψη τεκμηριωμένων επιστημονικών αποδείξεων. Και αυτά από άτομα που παρακολουθούσαν σεμινάρια αστρολογίας. Αυτα έχω παρατηρήσει Alamo σε αυτό το thread, και εάν θα κάνει κάποιος τον τόπο εδώ εκμάθηση αστρολογικού περιεχομένου αυτός δεν θα είναι σίγουρα ο forodektis η όσοι άλλοι προσπάθησαν να σε διορθώσουμε. Αυτα παρατήρησα με την μικρή εμπειρία που έχω στον χώρο.
  11. Να πω και εγω την ταπεινή μου άποψη. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε καμία γνώση δεδομένη. Εδώ δεν είναι Πολυτεχνείο, είναι χώρος μετάδοσης της επιστήμης και οι πιο «χαζές», ερωτήσεις και οι πιο «κοινές» ερωτήσεις επιτρέπονται. Το να αντιμετωπίζονται με ειρωνεία ερωτήσεις ή απαντήσεις, κάνουν την κατάσταση χειρότερη.
  12. Έχω πεθάνει στα γέλια, δεν κρατήθηκα να μην το σχολιάσω!!!
  13. Συγγνώμη που θα σε στεναχωρήσω αλλά η φωτό δεν βλέπεται χαχα😅. Οπως είπα είναι και τεχνικά λάθος, το οποίο είναι που μετράει.
  14. Στην πόλη όντως κόβει αρκετά την φωτορύπανση και κάνει την κατάσταση καλύτερη.
  15. Τώρα ξεθάψανε το θέμα 1 χρόνο μετά και δεν το αντιμετωπίζω ως πρόβλημα. Όπως είπα το διόρθωσα στην επεξεργασία. Επίσης, αυτή εδώ η φωτό τραβήχτηκε με φακό 40+ ετών, στον οποίο το διάφραγμα είναι f16(!!!). Με το αποχρωματικο που έχω τώρα αυτήν την εικόνα την παίρνω σε μια μόνο έκθεση. 60sec. Όποτε η εικόνα δεν είναι ούτως η άλλως τεχνικά σωστή, χωρίς ίχνος επεξεργασίας, όποτε δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε. Να σημειώσω πως εκείνο τον βράδυ είχε παρά πολύ υψηλή θερμοκρασία και τραβούσα και με την μπαταρία της canon. Γι αυτό ούτως η άλλως βλέπουμε τόσο θερμικό θορυβο. Και φυσικά banding λόγω χαμηλής συγκέντρωση φωτός
  16. Είναι όλο θέμα επεξεργασίας. Εντάξει τώρα από πέρυσι έχω αλλάξει τελείως setup, τεχνικές επεξεργασίας και δεν χρειάζομαι πια αυτό το φιλτρο
  17. Συγχαρητήρια που βοηθήσατε στην ταυτοποίηση! Από περιέργεια τι κάμερα χρησιμοποιήθηκε; Να μαντέψω atik μονόχρωμη.
  18. Πολύ σωστά dkate! Επειδή ο HOMO, ρώτησε για φωτομετρια, διάβασα, πως θα ήταν καλή και η συμβολή των ερασιτεχνών. Ειδικά για setups με μεγάλη ανάλυση και εστίαση απόσταση. Εγω προς το παρών δεν έχω setup, για να κάνει φωτομετρια πάνω στο αντικείμενο εκείνο, αλλά καλό θα ήταν, όσοι έχουν και όσο αρχίσει το αντικείμενο να μας πλησιάζει να του ρίξουν μια μάτια και να υποβάλλουν τα δεδομένα τους. Τώρα με το Vera.C Rubin observatory, αναμένεται να ανακαλυφθούν εκατονταδες νέα εξωηλιακα αντικείμενα. Πάντως περνάνε αμέτρητα πάνω από τα κεφάλια μας κάθε μέρα.
  19. Πολύ ενδιαφέρουσες οι παραπάνω απαντήσεις. Λένε τα πράγματα όπως είναι. Ακούστε και την δίκη μου εμπειρία, η οποία μου είναι πιο πρόσφατη, μιας και είμαι 15 χρόνων. Το μικρόβιο θα έλεγα πως μου μπήκε από πολύ μικρό, όταν ήμουν δέκα. Συγκεκριμένα, στην καραντίνα η βασικα λίγο πιο πριν. Αλλά τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει σήμερα η αστρονομία μου γεννήθηκαν στο μυαλό πριν από αυτό, αφου θυμάμαι τον εαυτό μου από 5-6 χρόνων να θέλει να μάθει για την αρχαία Ελλάδα και για την αρχή του κόσμου. Φυσικά, ρώτησα τους γονείς μου ή ακόμη και τους δασκλους του νηπιαγωγείου, ερωτήσεις όπως: Πως άρχισε ο κόσμος, ή τι ήταν πριν απο εμένα. Μετά, έπιασα τον εαυτό μου, να θέλει να εξερευνήσει την φύση, να παραπατάω στο βουνό κλπ. Πάντα ήθελα να ξέρω τι ήταν γύρω μου. Όταν μεγάλωσα λίγο ακόμη, ο θειος μου, που είχε πάθος με την μηχανική, άρχισε να μου εξηγεί μερικά πράγματα που με ενδιέφεραν. Ήταν ορθολογιστής και είχε την πιο επιστημονική σκέψη σαν εργαλείο στην καιημερινοτητα του. Θυμάμαι, να μου εξηγεί για την διαστολή του χωροχρόνου όταν ήμουν 9 χρόνων. Εγω φυσικά δεν καταλάβαινα Χριστο, αλλά φαινόταν cool, όποτε και το ενέκρινα. Μετά μου έδωσε το παλιό του τηλεσκόπιο. Θυμάμαι πως κάθισα μαζί του ένα βράδυ, με την ελπίδα να δούμε έναν πλανήτη, όμως ένα τηλεσκόπιο eq, όπως αυτό που μου έδωσε δεν ήταν πολύ εύχρηστο για εμένα. Όμως μου αρκούσε η εμπιρεια.Θέλαμε να δούμε τον Δια, αλλά δεν τα καταφέραμε. Όταν μεγάλωσα λίγο(2χρονια αργότερα) πήρα ένα καινουριο τηλεσκόπιο. Το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω ήταν να το δείξω στον θείο μου. Όμως ήταν βαθιά άρρωστος. Δεν πρόλαβα να του το δείξω ποτέ. Την ημέρα που μας άφησε όμως, όπως του είχα υποσχεθεί θα έβλεπα έναν πλανήτη. Αυτός ήταν ο Δίας. Και ήμουν πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Από εκεί και πέρα, συνέχεια διάβαζα για την επιστήμη και την αστρονομία. Σαν παιδι, όσο μάθαινα κάτι καινουριο, παραδόξως ένιωθα να γνωρίζω λιγότερα. Ενώ ανέπτυξα αυτήν την αγάπη για το αντικείμενο αργότερα πήγα στο Γυμνάσιο. Εκεί ένιωθα πράγματι να σκοτώνεται ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που είχα- η περιέργεια μου. Όπως είπε και ο κ. Κώστας,το σχολειο διαλέγει τον πιο ακαδημαϊκο τρόπο σκέψης, παρόλο που υπάρχουν και καθηγητές διαμάντια. Είχα φίλους που είχαν και αυτοί περιέργεια για τον κόσμο. Στο τέλος του γυμνασίου- τιποτα. Νιώθω τυχαιρος που την κράτησα. Συμπερασματικα, η αστρονομία και η επιστήμη, δεν θα αντιμετωπιστούν από το παιδι σαν ένα αλλο παιχνίδι, διότι δεν είναι. Είναι η κατανόηση του κόσμου. Το συναίσθημα και το δέος που θα νιώσει ένα παιδι όταν γνωρίσει το αντικείμενο, θα καρφιτσωθεί για πάντα( έαν γίνει σωστά).Είναι κρίμα,που ενώ υπάρχουν καθηγητές που θέλουν να κάνουν την διαφορά, να τους επισκιάζουν άλλοι, που σκέφτονται τα παιδιά σαν αριθμούς αντι για ευκαιρίες. Ίσως στο μέλλον να είναι καλύτερα.
  20. Startoucher101

    Barnard 147 Ldn 856

    Πραγματικά απίθανη! Πράγματι τέτοιοι στόχοι θα πρέπει να έχουν περισσότερη προσοχή, λόγω της περίπλοκοτητας τους. Μπραβο και πάλι!
  21. Startoucher101

    M81,M82 Γαλαξίες.

    Οι Γαλαξίες Μ81 και Μ82 βρίσκονται και οι δύο σε μια απόσταση 12 εκατομμυρίων ετών φωτός, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Ο Μ82, συχνά αποκαλούμενος και ως Γαλαξίας Πούρο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι ενεργός(starburst galaxy), δηλαδή παρουσιάζει έντονη αστρογέννεση. ------------------------------------------------------------------- Εξοπλισμός: ΟΤΑ: SkyWatcher evostar 72ed(doublet) Κάμερα: Canon EOS 60d(unmodified) Mount: Skywatcher Staradventurer GTI ------------------------------------------------------------------ Τα δεδομένα καταγράφηκαν στις 19-20 Απριλίου και 3-17-31 Μαίου 2025. Φάσεις Σελήνης: 62% 53% 42% 76% 26% αντίστοιχα. Bortle: 4-5, Πανόραμα, Δροσιά, Χαλκίδα. ----------------------------------------------------------------- Sequence,planning and skymap data: N.I.N.A and Stellarium Επεξεργασία: Adobe Photoshop, Siril Stacking: DSS ------------------------------------------------------------------ Τροφοδοσία: AC-E6N Canon battbox(για την κάμερα) ------------------------------------------------------------------ Συνολική έκθεση: 8 ώρες και 1 λεπτό με μονόλεπτες εκθέσεις(489 x 60s), binning: 1x1, ISO:800 Dither: Ναι. Calibration frαmes: Darks:30x60 secs Biases:40x 0.00025secs Flats: Όχι Αυτή ήταν η πρώτη μου προσπάθεια να πάρω μία καλή αστροφωτογραφία που θα τηρεί τις τεχνικές προϋποθέσεις που απετούνται στην επεξεργασία και ιδιαίτερα στην τεχνική του stretching. Ευχαριστώ πολύ τον Κασσά Γιώργο(Nashga), για την βοήθεια! Πιστεύω πως αυτή η εικόνα δεν έχει φτάσει ακόμη στα όριά της, αλλά μπορεί να φτάσει ελαυρώς παραπέρα και να διορθωθούν ότι ψεγάδια έχει.
  22. Startoucher101

    m16 pillars

    Μακάρι! Εάν και η διαδικασία είναι πραγματικά δύσκολη, ειδικά η επεξεργασία.
  23. Startoucher101

    m16 pillars

    Αυτό εσυ και το hubble!
  24. Startoucher101

    BODE'S GALAXY

    Πολύ καλή!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης