Jump to content

Ath. Kouloumvakos

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    70
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Ath. Kouloumvakos

  1. Kalispera se olous...

     

    Enas filos o Strikis Iakovos endeiaferetai episis gia amesi agora enos PST Ha' ...

     

    File Artman prospathisa na sou steilo pm alla to exeis apenergopoiisei ...

     

    An iparxei kaneis pou na mporei na ton voithisei as tou stilei ena mail sto jdstrikis@hotmail.com i as ton parei ena til sto 6998470769

     

    Xronia polla kai igeia se olous mas

    Thanasis

  2. Το επιβεβαιώνω και εγώ από πάτρα. Ήταν πολύ φωτεινός. Συμφωνώ με τα λεγόμενα του PHANTOM για την ώρα, την διάρκεια, την τροχιά και το χρώμα και επίσης είδαμε σε κάποια στιγμή να σπάει σε δυο κομμάτια όταν ήταν πολύ κοντά στη δύση του. Περίπου 2,5 μοίρες από τον ορίζοντα χάθηκε.
  3. Βασικά το θέμα του Chandrasekhar με τις 1,4 ή 3,2 ηλιακές μάζες προκύπτει όταν ο αστέρας έχει εξαντλήσει τα καύσιμά του και διαμορφώνεται το τελικό στάδιο της ζωής του. Το όριο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του αστέρα (σε μάζες) που μπορεί να υπάρξει στην πρώτη φάση της ζωής του αφού έχουν παρατηρηθεί και αστέρες με μάζα πολύ μεγαλύτερη από 15Μ(Η).

     

    Το όριο μάζας που τίθεται για την σταθερότητα ενός αστέρα και είναι το ανώτερο θεωρητικό για την ύπαρξη του αστέρα είναι το όριο Eddington και είναι περίπου 130Μ(Η)

     

    http://en.wikipedia.org/wiki/Eddington_luminosity

    http://www.daviddarling.info/encyclopedia/E/Eddington_limit.html

  4. Δεν πρεπει να είναι κραδασμοί...

     

    Νομίζω ότι το κούνημα αυτό πρέπει να προέρχεται από πήδημα στα γραναζάκια είτε από σκόνη είτε από την πολύ χρήση να έχουν φαγωθεί...

    Μήπως δεν έχεις ζυγίσει καλά το τηλεσκόπιο και σου ζορίζεται η βάση?

  5. Χτες πήγαμε τελικά για τον Messier Marathon μόνο που προσπαθήσαμε να τον κάνουμε φωτογραφικά και όχι οπτικά. Τελικά την πατήσαμε!

    Το χρονικό των λαθών μας για να μην τα κάνετε και εσείς:

     

    1) Ξεκινήσαμε αργά με αποτέλεσμα να στήνουμε στά σκοτάδια!

    2) Κάναμε 3 φορές πολική αλλά και πάλι είχαμε drift στα αστέρια που μάλλον

    οφείλονταν στο λάθος ζύγισμα.

    3) 4 φορές Star Align για το go to!

    4) Χάσαμε τα πρώτα Messier και κυνηγούσαμε τα υπόλοιπα.

    5) Κάτι συννεφάκια κάλυψαν τον ουρανό εδώ κ εκεί οπότε χρειάστηκε να

    αρχίσουμε να φωτογραφίζουμε ανακατωμένα.

    6) Κατά τις 1 η υγρασία είχε γίνει ένα με το τηλεσκόπιο μας.

    7) Στις 1.30 μας τα κλάταραν και οι μπαταρίες μας.

    8) Μετά το χάος!

     

    Tips:

    Καλύτερα θα είναι πριν κάνετε φωτογραφικό Messier Marathon να κάνετε οπτικό τουλάχιστον μια φορά. Όσον αφορά τον φωτογραφικό καλύτερα να έχετε στήσει και Testάρει τον εξοπλισμό σας από χτες...(να μείνετε δυο βράδια! ). Φροντίστε να έχετε κάνει άψογη πολική και αν το Goto δεν σας δουλεύει απόλυτα σωστά τότε παρατήστε το και βρείτε τους στόχους σας στο manual. Το πιο δύσκολο πιστεύω είναι το καδράρισμα αλλά και στο κέντρο να μην είναι το Messier δεν πειράζει θα κάνετε crop... Μην κρατάτε εσείς τις σημειώσεις δώστε τις σε άλλον! Τέλος φροντίστε να έχετε άφθονο... ΡΕΥΜΑ!

     

    Συμπέρασμα:

    Η εμπειρία ήταν απίστευτη παρ όλες τις ατυχίες. Έτσι και αλλιώς από τα λάθη μας μαθαίνουμε πάντα. Επίσης η καλή παρέα είναι απαραίτητη και η βοήθειά της είναι ανεκτίμητη γιατί η ομαδική δουλειά είναι η σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο. Τους ευχαριστώ που όλοι μαζί το παλέψαμε χτές το βράδυ. Τέλος είναι σίγουρο ότι θα το επαναλάβουμε και άλλες πολλέεεες φορές!

     

    Τελικό σκορ 27/110 (70 πριν μας τελειώσει η μπαταρία)

    Βest shot και από τις λίγες χωρις Trail: Sombrero spiral Galaxy

  6. Thanks Draculas,

    Και εγώ αύριο θ το δοκιμάσω για πρώτη φορά, το πιο πιθανό καιρού επιτρέποντος, οπότε θα σου πω το πόσο με βοήθησε κι αν θέλει κάποια διόρθωση από προσωπική πλέον εμπειρία.

     

    Ίσως στον προτεινόμενο εξοπλισμό ν ξέχασα να γράψω μπόλικο ζεστό καφέ γιατί με τέτοιο κρύο τόσες ώρες δεν θα την παλέψουμε!! :D

     

    Καλή δύναμη σε όσους το επιχειρήσουν!

  7. Αρχικά όταν παίρνεις videaki δεν είναι απαραίτητο να έχεις κάνει τέλεια ευθυγράμμιση οπότε μην δώσεις και μεγάλη βαρύτητα. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι το focus. Επίσης ένα φίλτρο ΙR cut θα βοηθήσει στο contrast. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά... registax

    :wink:

  8. Χρησιμοποίησες κάποιο τηλεσκοπιο?

    Νομίζω ότι η Olympus E-410 βγάζει video.

    Εγώ θα σου πρότεινα να τραβήξεις βιντεοκλίπ και μετά με

    το registax να κάνεις stack τις εικόνες για αρχή. Θα δεις μεγάλη διαφορά.

  9. Συγχαρητήρια αποτύχατε!

    Αυτή είναι η φράση που χαρακτηρίζει πλήρως την άθλια διοργάνωση του συνεδρίου αυτού. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πόση προσπάθεια χρειάστηκε για αυτή την μεγαλειώδη αποτυχία του συγκεκριμένου συνεδρίου το οποίο δεν μπόρεσε να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των συνέδρων του. Λυπάμαι για δυο πράγματα.

     

    Πρώτον για την ανικανότητα του συνεδρίου να καλύψει βασικές πτυχές τις διαστημικής και του ρόλου που έχει ή θα πρέπει να έχει η χώρα μας στη πορεία εξερεύνησης του διαστήματος.

     

    Δεύτερον στην κάκιστη «εκπροσώπηση» της χώρας μας στα διεθνή διαστημικά δρώμενα μέσω αυτού του συνεδρίου, η οποία οφείλεται απλά στην αποτυχία του.

     

    Ωστόσο αν σκεφτούμε απλά και μόνο ότι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο του διαστήματος δεν χρειάζεται να ¨σπαζοκεφαλιάζουμε ¨ για να καταλάβουμε τι πήγε στραβά! Τέλος ελπίζω στο μέλλον να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια παρωδία κακοδιαχείρισης πόρων και οι χορηγίες που γίνονται για την προώθηση των επιστημών να πιάνουν τόπο…

     

    P.S. Οι υπουργοί οι οποίοι παρευρέθησαν την πρώτη μέρα και όχι μόνο αυτοί θα πρέπει κάποια μέρα να ξεφύγουν από την φυσαλίδα της άγνοιας που τους περιβάλει και να συνειδητοποιήσουν ότι η επιστήμη δεν χρειάζεται δείγματα γκλαμουριάς και μεγαλοπρεπείας αλλά χρειάζεται πραγματική στήριξη στους μικρούς δομικούς λίθους της οι οποίοι είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά!

  10. Τα νετρίνα αποτελούν μεγάλο μέρος από τον συνολικό αριθμό των στοιχειωδών σωματιδίων του σύμπαντος και αλληλεπιδρούν πολύ ασθενικά με την υπόλοιπη ύλη.

    τα νετρινα αλληλεπιδρούν τόσο ασθενικά με την ύλη που διασχίζουν τον ήλιο σε δευτερόλεπτα τη στηγμή που τα φωτόνια χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια.

    οπότε μάλλον ειναι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να μπορέσουμενα τα παρατηρήσουμε προς το παρόν βεβαια...

     

    Αν μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα νετρίνα, θα γνωρίζαμε μια καινούργια θαυμαστή όψη του σύμπαντος.

    μάλλον θα πρέπει ν αρκεστούμε μόνο στα φωτόνια για κάμποσες εκατοντάδεσ χρόνια κ αυτά καλά είναι.. :mrgreen:

  11. Αντώνη νομίζω οτι υπάρχουν χάρτες με τουσ αεροδιαδρόμους που ακολουθούν τα αεροπλάνα σε όλη την ελλάδα υπάρχει κάποιος τρόπος να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να ξέρουμε πότε ένα αεροπλάνο θα περάσει μπροστά από σελήνη ή ήλιο?

     

    πιστεύω πως αν υπολογίσουμε για μια συγκεκριμένη θέση ποιές ώρεσ ο ήλιοσ πχ περνάει από αυτέσ τις τροχιές και είμαστε αρκετά τυχεροί να υπάρχει δρομολόγιο εκείνη τη στιγμή με μια απόκληση +-2 λεπτά τότε είμαστε οκ!

  12. Σε μια σελιδα που βρικα έλεγε τα εξής:

     

    Unexpected Brightness Shifts

    Near Infrared

     

    Keep in mind that objects that appear quite dark at visible wavelengths may be very bright in the near IR. Foliage is the classic example. The opposite may also obtain. Clear skies that look bright blue to you will usually photograph quite dark with an IR filter in place because the atmosphere scatters little NIR. These intensity shifts can lead to unexpected exposure variations in IR shots, especially with spot metering.

     

    Η σελιδα αυτή ειναι:http://dpfwiw.com/ir.htm

    ισως εδώ να βρίσκεται η απάντηση στο πρόβλημα.... :-k

     

    επίσεις αξιζει να δειτε :-note:http://infrareddreams.com/

  13. κώστα μπορείς να φωτογραφίσεις τον ήλιο και με το IR cut αλλά και με το φίλτρο που έφτιαξες ταυτόχρονα μπροστα από το ccd να δούμε αν περνάει τίποτα?

     

    το αναμενόμενο μάλλον :-k είναι να σου βγεί μια μαύρη φωτό...

  14. Σχετικά με το +/- 7h σε μια σελίδα του internet που βρήκα ο Dr. Bernard H. Foing αναφέρει τα παρακάτω:

    “Because of gravitational perturbations by the Earth and the Sun, the SMART-1 orbit will irremediably intersect the lunar surface, having exhausted its main Xe fuel. If we would leave the spacecraft on natural course, it would impact on the far side of the Moon on 17 August 2006. We plan to extend the mission at low altitude, and also allow an impact on the near side, in a dark part near the terminator, under good observations conditions from Earth telescopes and public. From 26 June, we plan to perform for a week a series of new manoeuvers using the hydrazine attitude thrusters to impulse an extra push of some 12 m/s. Only after this is completed successfully, shall we have a better estimate of the date of impact, now calculated to occur on 3 September 2:00 UT with 7 hour uncertainty.”

    Dr. Bernard H. Foing

    Chief Scientist, ESA Research and Scientific Support Dept.

     

    Βέβαια όταν ολοκληρωθούν οι μανούβρες που θα εκτελέσει το Smart1 και καθώς θα έχει πλησιάσει αρκετά το φεγγάρι η αβεβαιότητα για τον χρόνο της πρόσκρουσης θα μειωθεί.

     

    Σχετικά τώρα με το αν θα είναι ορατό δείτε τα διαγράμματα που ακολουθούν:

    κατεβαστε το εγραφο word

    anakoinosi astrovox smart1_2.doc

  15. Το πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή οργάνωση Europlanet προσκαλεί όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους να συμμετάσχουν στη διεθνή προσπάθεια για την παρατήρηση και την καταγραφή της πρόσκρουσης του διαστημικού οχήματος SMART 1 στην επιφάνεια της σελήνης.

     

    Η πρόσκρουση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στης 2-3 Σεπτεμβρίου.

     

    Επειδή το αεροσκάφος θα εκτελέσει κάποιες μανούβρες περί τα μέσα του Αυγούστου υπάρχει αβεβαιότητα +/-7 ώρες για την ακριβή στιγμή και τοποθεσία της πρόσκρουσής του οπότε σε συνδυασμό με την σπουδαιότητα της αποστολής του θα πρέπει παγκοσμίως να επιστρατευτούν αρκετοί παρατηρητές για να μπορέσουν να παρθούν στα σίγουρα πιο πολλά δεδομένα.

     

    Τα δεδομένα των παρατηρήσεών σας θα συγκεντρωθούν για να επεξεργαστούν από τους ειδικούς τις ESA.

     

    παρακάτω ακολουθεί ένα μήνυμα του κύριου Μουσά Αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος και της Europlanet (την αναφορά για το workshop μην την λάβετε υπ’οψην σας).

     

    Αγαπητοί φίλοι,

     

    1) Σας παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τα κείμενα που έχουν φορτωθεί στη σελίδα του φόρουμ και είμαι βέβαιος ότι θα

    τα βρείτε ενδιαφέρονται και ότι θα μπορέσετε να συνεισφέρετε σε αυτή την

    προσπάθεια.

     

    Φυσικά δεν αναφέρομαι στην συμμετοχή στη συνάντηση, αλλά στις

    παρατηρήσεις..

     

    2) σε συνέδριο για πλανήτες στο Βερολίνο (στα πλαίσια του Europlanet) θα

    κάνω μια παρουσίαση εκλαϊκευτικών δραστηριοτήτων που γίνονται στην

    Ελλάδα και θα ήθελα να μου επιτρέψετε να παρουσιάσω επιγραμματικά και

    τις δικές σας δραστηριότητες και εξοπλισμό.

    Χαιρετισμούς,

    Ξενοφών

    = = = = = = = == = = = = = = = == = = = = = == = = = = = ==

    http://www.cc.uoa.gr/artemis/

    Ξενοφών Μουσας

    Αναπλ. καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

    Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής

    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Πανεπιστημιούπολη, GR 15783 Ζωγράφου

    τηλ.: +30 210 7276853-4, +30 210 7276769, fax +30 210 7276725, κινητό

    6978792891

    e-mail: xmoussas@phys.uoa.gr

    http://www.cc.uoa.gr/physics/sections/astrophysics/hellenic/space00.html

    http://www.cc.uoa.gr/artemis/

    = = = = = == = = = = = = = = == = = = = = = = = = = = = = = ==

     

     

     

    Subject:Invitation to a EUROPLANET N3/N4 amateur astronomer WS

     

    Dear Colleague,

     

    On behalf of the coordinating board of the "Earth- and Space- based

    Coordinated Observations" activity N3 (http://europlanet.oeaw.ac.at),

    which is a part of the European networking project EUROPLANET (European

    Planetology Network: http://europlanet.cesr.fr), we would like to invite

    you to take part in a "Joint EUROPLANET N3 and N4 workshop on amateur

    astronomer coordinated observations in support of Venus Express and

    SMART-1".

    As a main topic of this workshop will be shaping of the coordinated

    observational campaign(s) dedicated to VEX and SMART-1, discussion of

    particular technical questions and share of obligations.

    The proposed time, duration and place of the workshop are:

    - June 24-25, 2006,

    - 1,5 days

    - Space Research Institute of the Austrian Academy of Sciences

    (IWF-OeAW), Graz Austria

    Travel expenses of the workshop participants may be covered from the

    EUROPLANET funds. Due to the limited number of possible travel grants,

    priority will be given to active and important contributors to the

    workshop. Please respond at your earliest convenience. In the case of

    traveling with a car the reimbursement will be made on the basis of 2-nd

    class train ticket tariff.

    The workshop will be jointly organized by the EUROPLANET N3 team and ESA

    scientists Jason P. Hatton and Detlef Koschny in close cooperation with

    another EUROPLANET activity N4: "Public outreach".

    The idea of this workshop grew in course of EUROPLANET N3 team

    consultations

    with VEX scientists from ESA and was further developed in the

    discussions which took place during the 2-nd EUROPLANET N3 Workshop on Coordinated Observations of SMART-1 Low Altitude Operation and Impact held on

    Apr.26, 2006 in IWF-OeAW, Graz, Austria. Corresponding files with minutes and

    summary of discussions are attached. We add here also a 'Working Paper for the

    proposals for SMART-1 coordinated observations' prepared and

    distributed by SMART-1 project scientist B. Foing (ESA)

     

     

     

     

    Διαβάστε και τα έγραφα word που σας στέλνω για περισσότερες πληροφορίες.

    Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μου private message ή e-mail μονο με το ονομά σας και το e-mail.

    Οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Άλλες πληροφορίες και οδηγίες για την οργάνωση των παρατηρήσεων θα δοθούν προσεχώς.

    Αθανάσιος Κουλουμβάκος

    E-mail: phy4033@upnet.gr

    smart-1 impact observations prop v3.doc

    2nd-SMART1-meeting-IDEAS.doc

    Minutes_N3_SMART1-Graz_WS.doc

  16. Να πατε εξωτερικο για να εχετε τη ζωη σας ησυχη!!!

    ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΝΙΚΟ. =D>

    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΞΩ

    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ

    ΝΑ ΠΑΚΕΤΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ... \:D/

     

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΑΚΑ :^o ΑΠΛΑ

    ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ GOOGLE ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ

    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ... ](*,)

  17. KALO PASXA

     

    Colorful "Easter Egg"

    Resembling a rippling pool illuminated by underwater lights, the artificial "Easter-Egg" colors in this image are used to dissect how the light reflects off the smoke-sized dust particles and then heads toward Earth. The Egg Nebula is located 3,000 light-years away in the constellation Cygnus. This image was taken with Hubble's Advanced Camera for Surveys in September and October 2002.

    Image Credit: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

    besthubble_egg_nebula_03.jpg.502ba78ab644b7811ce91bed8ce82f14.jpg

  18. Μια πτήση, ουσιαστικά ξεκινά, πολύ πριν ένα αεροσκάφος τροχοδρομίσει και πάρει το ελευθερο για απογείωση.

     

    Τουλάχιστον μια ώρα πριν την πτήση το προσωπικό εδάφους έχει πιάσει δουλειά και φροντίζει τα πάντα.

    Από τη μία το τεχνικό τμήμα, που αποτελείται από μηχανικούς, αεροναυπηγούς, μηχανολόγους, ελέγχει το αεροπλάνο από άκρη σε άκρη αλλά και όλα τα εξαρτήματα ώστε να λειτουργούν τέλεια.

    Από την άλλη οι πιλότοι καθορίζουν πριν ακόμα μπουν στο πιλοτήριο την πορεία, για τυχών αποφυγή κακοκαιρίας αλλά και άλλων σημείων που θεωρούν επικίνδυνα.

     

    Κατά την πτήση τώρα, τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών που εγκαθιστούν οι εταιρίες στα α/φη, προειδοποιούν τους πιλότους για επερχόμενο κίνδυνο. Τέτοια συσυστήματα είναι το ACCAS II (Σύστημα προειδοποιήσεως και αποφυγής Εναέριων Συγκρούσεων), το EGPWS (Ενισχυμένο Σύστημα Προειδοποιήσεως Προσεγγίζοντος Εδάφους) και το DFGS (Ψηφιακό Σύστημα Πλοήγησης), που κάνουν την πτήση μια απλή διαδικασία αλλά και απολύτως ασφαλή.

    Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο πύργος ελέγχου, που φροντίζει την ομαλή κυκλοφορία στον εναέριο χώρο μέσω του ασφαλούς διαχωρισμού των αεροσκαφών, τόσο σε απόσταση μεταξύ τους, όσο και υψομετρικό διαχωρισμό.

     

    Τώρα, που σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω δεν δουλέψει και υπάρξει κάποιο επίγον περιστατικό περιστατικό με άμεσο κίνδυνο την ζωή των επιβατών παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχρεμία αλλά και η εμπειρία του πληρώματος. Φυσικά πρέπει πάντα ο κάθε επιβάτης να υπακούει στις εντολές του πληρώματος και να μην παίρνει αποφάσεις που θα φέρουν την ζωή των άλλων σε επιπλέον κίνδυνο. Θα πρέπει να τονιστεί πως το πλήρωμα έχει επιλεχτεί με μεγάλη προσοχή και μετά από σκληρή εκπαίδευση.

     

    Όσον αφορά τις διαδικασίες εκκένωσης, είναι πιο απλές εφόσον οι επιβάτες είναι ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

     

     

    Ζήτησα την βοήθεια του φίλου και συναδέλφου Μιχάλη Μπακώση (mikbak747@gmail.com), για πληροφορίες καθώς είναι φανατικός φίλος της αεροπορίας!

  19. Διαθέτω την CANON EOS 630 με τηλεφακό 75-300 mm. Γνωρίζει κάποιος αν το αποτέλεσμα της φωτογράφησης της έκλειψης θα είναι καλό; Επίσεις από φίλτρα, εκθέσεις και απο φιλμ που θα χρησιμοποιηθούν ξέρει κανείς πληροφορίες;

    Μηπως υπάρχει κάποια άλλη πληροφορία που θα πρέπει να γνωρίζω;

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης