Jump to content

aktistar

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    353
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχόλια εικόνων δημοσιεύτηκε από aktistar

  1. κ. Ταρσούδη,

    Πληροφορήθηκα για αυτόν τον υπερκαινοφανή ενώ παρακολουθούσα κάποιον μεταβλητό στον Αετό και μόλις τελείωσα είπα να φωτογραφήσω για λίγο τον NGC 7721 μια και ήταν σε ευνοϊκή θέση. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος που φωτογράφησα μέσα από το φίλτρο φωτομετρίας. Τα φίλτρα φωτομετρίας UBVRI είναι διαφορετικά από τα φίλτρα LRGB και είναι απαραίτητα όταν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε μετρήσεις φωτεινότητας.

     

    για τους υπερκαινοφανείς που εμφανίζονται σε διαφόρους γαλαξίες η κατάλληλη σελίδα είναι η παρακάτω:

    http://www.rochesterastronomy.org/supernova.html

  2. Μια σκέτη φωτογραφία όπου φαίνεται ο αστεροειδής.

    Στο Astroart 4 έχουμε ανοίξει τη φωτογραφία, το fits header με τις πληροφορίες (τοπική ώρα), έχουμε ανοίξει, ακόμη, τον αστροάτλαντα και ζητήσαμε αστρομετρική και φωτομετρική επίλυση της φωτογραφίας για 40 άστρα, προσθέσαμε στη λίστα τον αστεροειδή (τελευταίος στη λίστα) και έτσι αποκτήσαμε τις ουρανογραφικές του συντεταγμένες και έναν υπολογισμό του μεγέθους του.

    Δεν έμενε παρά να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή σελίδα minor planet checker για να μάθουμε, δίνοντας θέση ώρα και ημερομηνία, ότι επρόκειτο για τον Leonisis. Η ακρίβεια αναγνώρισης που έχουμε είναι, όπως βλέπετε, της τάξης των δευτερολέπτων του τόξου.

     

    Γιάννης

    m61 (sakis)

          3

    Αγαπητοί φίλοι,

    Η παρατήρηση του Roben είναι πάντως εύστοχη γιατί πράγματι υπάρχει μια συμπτωματική ομοιότητα τόσο ως προς την κατεύθυνση όσο και ως πρός το μήκος μεταξύ της τροχιάς του αστεροειδούς και της ολίσθησης των θερμών ψηφίδων. Όμως το στίγμα του αστεροειδούς είναι εντελώς ρεαλιστικό, διάθέτοντας την κλασσική κατανομή a.d.u. και το αναμενόμενο fwhm και θα ήταν πολύ απίθανο να είναι αποτέλεσμα ενός μικρού σμήνους από προβληματικά pixel.

    Τέλος, ο Σάκης διαθέτει και μια ακόμη σειρά από φωτογραφίες του Μ61 με διαφορά 24ων περίπου ωρών από τις πρώτες που δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία για την παρουσία του αστεροειδούς Leonisis στις φωτογραφίες του.

     

    Γιάννης

    m61 (sakis)

          3

    Τα προβληματικά pixel που με την πρόσθεση των φωτογραφιών φαίνονται σαν να κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση διαγράφουν απ' ότι βλέπω γραμμές με ξεκάθαρα διαφορετική κλίση. Τραβώντας μερικές γραμμές profile στο AstroArt μπορεί κανείς άνετα να υπολογίσει την κλίση ΔΥ/ΔΧ. Επομένως μου φαίνεται βεβαιο πως η φωτογραφία του Σάκη κατέγραψε τον αστεροειδή που έτσι και αλλιώς έπρεπε να είναι εκεί που είναι - απ' οτι δείχνουν οι βάσεις δεδομένων.

    Γιάννης

  3. Σάκη,

    Σ' ευχαριστώ για την αφιέρωση. Ομολογώ ότι με έχουν εντυπωσιάσει ιδιαίτερα οι πρόσφατες φωτογραφίες σου και η ταχύτατη πρόοδός σου.

    Σε συδυασμό με εκθέσεις Ηα πιστεύω ότι η φωτογραφία σου θα αναδείξει θαυμάσια την πλούσια δομή του Μ1.

     

    Γιάννης

  4. Νίκο,

    δεν διαθέτω καμμιά βεβαιότητα για αυτό που σου είπα το πρωί.

    Έκανα απλά μια υπόθεση επειδή ανέφερες ότι στο ΟΙΙΙ το νεφέλωμα ήταν αόρατο. Την τεχνική που χρησιμοποιείς δεν την γνωρίζω. Ξέρω ότι η περιοχή αυτή παράγει έντονο κοντράστ στο Ηα που χρησιμοποιείς ως luminance, (και στο Ηβ) οπότε το γεγονός πως το κοντράστ αυτό μειώνεται με τα φίλτρα πρέπει να οφείλεται στον τρόπο επεξεργασίας της φωτογραφίας.

     

    Φαντάζομαι ότι έχει νόημα να χρησιμοποιούμε τα τρία φίλτρα που χρησιμοποιείς αντί για RGB όταν αναδεικνύουν διαφορετικές περιοχές του νεφελώματος. Ίσως στην περίπτωση αυτή να μη συμβαίνει. Θα ήθελες να μας αναφέρεις τις πηγές σου σχετικά με την τεχνική που χρησιμοποιείς;

    Γιάννης

  5. κ. Χριστοδουλόπουλε,

    Οι γαλαξίες αυτοί βρίσκονται στον Ηριδανό.

     

    Όπου έγραψα σκέτο αριθμό πρόκειται για αριθμό NGC και ακολουθεί το φαινόμενο μέγεθος του κάθε γαλαξία.

    Μια πολύ καλή σελίδα για να συγκρίνετε τις φωτογραφίες των γαλαξιών που βγάζετε είναι και η http://www.seds.org/~spider/ngc/ngc.html

     

    Σχετικά με το αν υπάρχει ζωή και ευφυία στους συγκεκριμένους γαλαξίες θα σας απατούσα αν δήλωνα οτι γνωρίζω... Μου αρέσει βέβαια να φαντάζομαι ότι το τι μπορεί να υπάρχει στους γαλαξίες αυτούς (αλλά και εδώ μπροστά μας στη γη) ξεπερνάει πάντοτε τις δυνατότητες της φαντασίας μας...

     

    Γιάννης Ηλιόπουλος

  6. Σας ευχαριστώ κε Αγιομαμίτη,

    το γεγονός πως το παράθυρό από όπου συχνά φωτογραφίζω με αναγκάζει να στοχεύω αντικείμενα που έχουν απόκλιση μικρότερη από τις μείον 7 μοίρες το εκλαμβάνω πράγματι ως πρόκληση...

    Κατά τα άλλα, το seeing ήταν αρκετά καλό χθές και οπωσδήποτε θα απέδιδε καλύτερα με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο μια κάμερα με μικρότερο μέγεθος ψηφίδων.

    Γιάννης

  7. Χαίρομαι που σας άρεσε η φωτογραφία μου. Η λήψη πραγματοποιήθηκε από ένα παράθυρο του σπιτιού μου που βλέπει ένα τμήμα του ουρανού πάνω από την πόλη της Θεσσαλονίκης (Window Astronomy!). Προχθές ενώ φωτογράφιζα πρόσεξα ότι στον ουρανό που έβλεπα με το γυμνό μάτι δεν φαινόταν κανένα άστρο...Όμως το fwhm των άστρων στις φωτογραφίες μου ήταν στα 2,7 pixels (με κλίμακα ειδώλου 1,66 sec/pix) - είχα συνθήκες διαταραχής δηλαδή όχι χειρότερες από εκείνες που αντιμετωπίζω συνήθως..

    Δεν σταμάτησα να ασκούμαι στην αστροφωτογραφία Χάρη αλλά συχνά αρκούμαι σε φωτογραφίες που περιέχουν κάποια πληροφορία χωρίς να είναι θεαματικές και καλλιτεχνικά αξιόλογες. Στο R200SS χρησιμοποιώ και διορθωτή κόμης.

     

    Γιάννης

  8. Κύριε Αγιομαμίτη,

    Πράγματι αυτό είναι ένα θέμα που ερευνώ. Έγινε εμφανές αμέσως μετά από τη χρήση DDP, υποπτεύομαι ότι προέρχεται από τoν τρόπο με τον οποίο το λογισμικό της Astroart χειρίζεται την διαδικασία de-interlace. Ελπίζω να καταλάβω καλύτερα τι έφταιξε στην επόμενη δοκιμή.

    Γιάννης

  9. Φώτη, θα σου στείλω την πρωτότυπη αύριο. Είμαι σίγουρος ότι με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να πετύχει κανείς ένα αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα. Η όλη επεξεργασία έγινε φοβερά πρόχειρα και βιαστικά σήμερα το πρωϊ ενώ ούτε dark frames ούτε flats χρησιμοποιήθηκαν.

    Απλά ήθελα να δείξω και εγώ ότι δεν μας αναχαιτίζει η φωτορύπανση και πως με τη CCD ακόμη και από ένα τέτοιο παράθυρο μπορεί να βγάλει κανείς αξιοπρεπείς φωτογραφίες, να ξεπεράσει άνετα το 18ο μέγεθος και να πραγματοποιήσει φωτομετρία σε άστρα μέχρι και 12ου μεγέθους με ακρίβεια καλύτερη του 1/100 του μεγέθους !

    Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη όλοι εσείς που φωτογραφίζετε τακτικά, συχνά κάτω από ακόμη χειρότερες συνθήκες και το αποδεικνύετε καθημερινά με τις υπέροχες φωτογραφίες σας !

     

    Όσο για το ΤΟΑ -

    αν εύρισκα έναν τρόπο, σαν τον Οδυσσέα, να ζητήσω να με δέσουν σε ένα κατάρτι για να ακούσω το μαγευτικό τραγούδι των Σειρήνων χωρίς να παρασυρθώ.... Το ΤΟΑ φοβάμαι να το δοκιμάσω ακόμη...

     

    Γιάννης

  10. Παναγιώτη,

    Είμαι πράγματι θερμός προπαγανδιστής της Αστρονομίας Δωματίου (ή Αστρονομίας Παραθύρου). Το βασικό της μειονέκτημα είναι πως μας περιορίζει σε ένα τμήμα του ουρανού του οποίου η έκταση είναι ανάλογη του μεγέθους του παραθύρου μας. Όμως είναι πραγματικά ανεξάντλητες οι δυνατότητες που μας προσφέρει μια τέτοια διάταξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουμε το παράθυρο (έχοντας απομονώσει θερμικά το δωμάτιο από το υπόλοιπο σπίτι). Μια τέτοια διάταξη (το τηλεσκόπιο παραμένει στη θέση του μόνιμα κάτω από το παράθυρο) μας επιτρέπει να παρατηρούμε σχεδόν καθημερινά !! Για κάποιον που μένει στην πόλη ή στα προάστια είναι νομίζω ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ασχοληθεί συστηματικά με την αστρονομική παρατήρηση, την αστροφωτογραφία, την φωτομετρία μεταβλητών ή αστεροείδών κλπ.

    Ομολογώ ότι κανένα άλλο τηλεσκόπιο δεν μου έχει προσφέρει τόσο πολλές συγκινήσεις, μέχρι στιγμής, όσο αυτό εδώ!

    Γιάννης

  11. Φώτη, η επεξεργασία στο Astroart που έκανα ήταν στοιχειώδης θα έλεγα: LRGB, DDP, ιστόγραμμα, unsharp masking.

     

    Τάσο. Ναι! Χρησιμοποίησα και εδώ το σύνολο GPD/Vixen R200SS με το οποίο επιδίδομαι στην Αστρονομία Δωματίου (Chamber Astronomy) - φωτογραφίζοντας δηλαδή από το παράθυρο.

    Γιάννης

  12. Γιώργο και Άρη,

    νομίζω ότι έκανα κακή επιλογή άστρου στην οδήγηση. Αν και έδειχνε σχετικά φωτεινό, στην πραγματικότητα, με το νεφέλωμα από πίσω, ο λόγος σήματος προς θόρυβο ήταν χαμηλός και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχω διαφορετική ποιότητα οδήγησης με κάθε φίλτρο... Τις αθροίσεις στο τέλος μάλιστα δεν τις έκανα αυτόματα αλλά με το μάτι - μήπως και κατορθώσω να σώσω τη φωτογραφία...

    Να λοιπόν και το δίδαγμα: η βιαστική φωτογράφηση από μισοκοιμισμένους αστρομανιακούς στις τρείς το πρωί είναι απίθανο να αποφύγει τα σφάλματα !

    Γιάννης

  13. Κύριε Αγιομαμμίτη,

    Απαντώ στα ερωτήματά σας:

    (1) φυσικά πρόκειται για την Starlight MX516 που χρησιμοποιήσα ταυτόχρονα για την οδήγηση. Οι εκθέσεις ισοδυναμούσαν με εκθέσεις των πέντε λεπτών αλλά στην πραγματικότητα ήταν εκθέσεις των δέκα λεπτών. (η ευαισθησία μειώνεται στο μισό όταν το ίδιο CCD χρησιμοποιείται για guiding.)

    (2) Αν θυμάμαι καλά, σε κάποιο στάδιο της επεξεργασίας προσπάθησα να βελτιώσω κάπως τα είδωλα των άστρων μετατρέποντας ελαφρά τις αναλογίες της εικόνας στη διάρκεια του "resize". Αν και δεν τον κατόρθωσα, σ'αυτό θα πρέπει να οφείλεται η αλλαγή των αναλογιών της φωτογραφίας.

     

    (3) Πολύ σωστή η παρατήρηση! Επειδή δεν χρησιμοποίησα flats και darks, προκειμένου να αποφύγω τον υπερβολικό θόρυβο ξεχώρισα στο photoshop τον γαλαξία από την υπόλοιπη εικόνα (με λάσσο και feather) και μείωσα ελαφρά τη φωτεινότητα στον υπόλοιπο ουρανό.

     

    Να λοιπόν που η φωτογραφία μου έχει αρκετές αδυναμίες!

     

    Αλλά πείτε μας θεωρείτε όλες τις παραπάνω διαδικασίες επεξεργασίας εντελώς νόμιμες ή μήπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι παραβιάζουμε την "αλήθεια" του θέματος;

     

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την την πολύ εποικοδομητική κριτική !

     

    Γιάννης

  14. Στέφανε πράγματι αυτό ήταν που με απασχόλησε αμέσως μετά τη λήψη. Επειδή η αυτόματη οδήγηση με την EM200 είχε ακρίβεια - σύμφωνα με τις ενδείξεις του Αstroart - καλύτερη του ενός δευτερολέπτου μου φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι το πρόβλημα οφείλεται στην όχι τόσο καλή εστίαση σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα ευθυγράμμισης. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως και οι πέντε φωτογραφίες που έβγαλα παρουσιάζουν ακριβώς τις ίδιες παραμορφώσεις.

     

    Ήταν πάντως η πρώτη μου φωτογραφία του συγκεκριμένου γαλαξία και η πρώτη μου φωτογραφία με το συγκεκριμένο οπτικό σύστημα και έτσι παραμένω σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος. Ο επόμενος στόχος μου θα είναι και πάλι στον Πήγασο, και μάλιστα πολύ κοντά στον NGC7331!

     

    Γιάννης

  15. Αγαπητοί φίλοι,

    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια όμως ευπρόσδεκτη θα ήταν και η κριτική σας!

    Εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη φωτογραφία αυτή. Είναι ίσως καλύτερη από φωτογραφίες σφαιρωτών σμηνών που είχα βγάλει παλαιότερα, διακρίνω όμως και σημαντικά ελαττώματα. Ελπίζω ότι, μαθαίνοντας από τα λάθη, η επόμενη θα είναι ακόμη καλύτερη.

     

    Γιάννη

  16. Θα μου προκαλούσε έκπληξη κ. καθηγητά αν οι δυνατότητες για autoguiding με την ΕQ6 εξαντλούντο στα 174 δευτερόλεπτα - αυτό θα έπρεπε να επιτυγχάνεται απλά και μόνο με ενεργοποίηση του PEC. Μπορούμε να μιλάμε για autoguiding μόνο αν οι χρόνοι έκθεσης γίνονται πλέον απεριόριστοι ! Τι δεν πήγε καλά λοιπόν; Είστε βέβαιος ότι οι συνδέσεις και οι ρυθμίσεις έγιναν σωστά και πως η στήριξη ανταποκρίνεται στις διορθώσεις που υποδεικνύει ο υπολογιστής ;

     

    Γιάννης

  17. Πολύ καλή η φωτογραφία σου Κώστα ! Η οδήγησή σου δείχνει πετυχημένη. Όμως αν είναι εστιακή με το 102 δεν καταλαβαίνω γιατί να έχεις ελαφρά μικρότερη ανάλυση από μένα - τη στιγμή που χρησιμοποίησα εστιακή απόσταση 355mm (To FS60C είναι ένα τηλεσκόπιο τσέπης..) και pixels μεγαλύτερων διαστάσεων από εκείνα της ΕΟS.

     

    Η αστρονομική CCD είναι οπωσδήποτε πιο εύχρηστη από τις DSLR και πιο ευαίσθητη όμως μας περιορίζουν οι μικρές διαστάσεις του αισθητήρα όταν θέλουμε να φωτογραφίζουμε εκτεταμένα αντικείμενα.

     

    Απαντώ και στα υπόλοιπα ερωτήματά σου: Φωτογράφησα, ως συνήθως, κάτω από συνθήκες έντονης προαστιακής φωτορύπανσης. Χρησιμοποιώ το Astroart τόσο για τη λήψη όσο και για την επεξεργασία. Οι έγχρωμες εικόνες χρειάζονται μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης και έτσι όταν δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την ασπρόμαυρη (luminance) δεν προχωράω σε εκθέσεις RGB.

     

    Γιάννης

  18. Το ερώτημα που με απασχόλησε Νίκο ήταν κατά πόσο υπάρχει κέρδος αν χρησιμοποιήσουμε κλίμακα 1 δευτερόλεπτο ανά pixel αντι για τα 3 δευτερόλεπτα που χρησιμοποιώ συνήθως με το R200SS.

     

    Το seeing δεν ήταν ιδιαίτερα καλό όμως η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: Αξιοποιούμε καλύτερα τη διακριτική ικανότητα του τηλεσκοπίου μας και αναδεικνύουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

     

    Μου έκανε ακόμη εντύπωση το γεγονός πως ο απαιτούμενος χρόνος έκθεσης για την καταγραφή των άστρων ελάχιστα αυξήθηκε - η διάμετρος των άστρων ήταν μικρότερη σε δευτερόλεπτα απ' ότι σε προηγούμενες φωτογραφίες όπου χρησιμοποίησα μικρότερη εστιακή απόσταση.

     

    Γιάννης

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης