Jump to content

costgeorg

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    49
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με costgeorg

  • Γενέθλια 06/07/1980

του/της costgeorg Επιτεύγματα

Contributor

Contributor (5/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα μεταφορικότητα και διαθέσιμο χρόνο σε όλα αυτά. Το 8'' dob (ευτυχής κάτοχος του και εγώ) όσο καλό τηλεσκόπιο και αν είναι (καλά για το value for money δεν το συζητώ, με διαφορά το κορυφαίο) δεν είναι τηλεσκόπιο grab'n'go. Θεωρώ ότι σε ένα σκοτεινό ουρανό ακόμα και με 4'' μπορείς να δεις αρκετά πράγματα. Επίσης το ρομποτικό σου δείχνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο πάρα πολλά (αυτή είναι και η μεγάλη χρησιμότητα που έχουν άλλωστε). Αν κάποιος δεν θέλει να διαθέσει πολύ χρόνο (για να διαβάσει, να μάθει τον ουρανό, να κάτσει στο "χωράφι" και να ψάχνει με τον φακό τους χάρτες κλπ) και έχει εύκολη πρόσβαση σε σκοτεινό ουρανό, ένα τέτοιο τηλεσκόπιο (σαν και αυτά που προτείνει στην αρχή ο φίλος jlask) είναι αρκετό. Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων και.... πώρωσης. Υ.Γ. Πάντως το value for money είναι τελείως υποκειμενικό και παίρνει διαφορετικές τιμές για τον καθένα γιατί στην έννοια του value δεν μπαίνουν μόνο μετρήσιμα πράγματα (ίντσες πχ) αλλά και προσωπικές ανάγκες πάσης φύσεως που μπορεί να καλύπτει ένα αγαθό.
  2. Βασικά πιστεύω ότι πρέπει να μάθεις το εστιακό μήκος του κατόπτρου που έχεις, αν είναι 1000mm τότε θεωρητικά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα αντίστοιχα κατάλληλο σωλήνα. Σου παραθέτω και ένα link από on-line shop στη περίπτωση που θες να φτιάξεις εξ ολοκλήρου από την αρχή ένα τελείως καινούργιο όργανο (!): http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c91_Telescope-Making-----Optics.html
  3. Σε συνέχεια της παραπάνω αναφοράς για τον "Διαστημικό Τρομοκράτη" παραθέτω ένα link μιας συνέντευξης του γνωστού αστροφυσικού Neil DeGrasse Tyson που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις προϋποθέσεις που χρειάζονται προκειμένου ο Απόφις να χτυπήσει τη Γη αλλά και για το τι θα γίνει αν τελικά προσκρούσει. http://fora.tv/2008/02/19/Neil_DeGrasse_Tyson_Death_by_Black_Hole#chapter_04
  4. Παραθέτω δύο video που αφορούν "συνεντεύξεις" που έχει δώσει ο Neil deGrasse Tyson (αστροφυσικός - γνώριμη φυσιογνωμία για αυτούς που βλέπουν ντοκιμαντερ στο Discovery). Στο πρώτο εξηγεί - μεταξύ άλλων - γιατί ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε από Πλανήτη σε Πλανήτη νάνο και στο δεύτερο παρουσιάζει ένα από τα βιβλία του (αναφέροντας και κάποια στοιχεία για αστεροειδής που ίσως συγκρουστούν με τη Γη). Είναι ίσως από τα πιο αστεία "επιστημονικά" video που έχω δει, πιστεύω πως αξίζει τον κόπο. http://fora.tv/2009/02/04/Neil_deGrasse_Tyson_The_Pluto_Files run time:1h 19min http://fora.tv/2008/02/19/Neil_DeGrasse_Tyson_Death_by_Black_Hole run time: 31min
  5. Παιδιά παρατήρησα χθες τη σελήνη και πραγματικά ήταν φανταστικό να την βλέπεις να χάνεται πίσω από τον ορίζοντα. Έδειχνε λίγο "ξένη" και αυτό την έκανε ακόμα πιο ελκυστική.
  6. Με το Dob όπως είπαν και τα παιδιά υπάρχει ένα πρόβλημα φορητότητας. Για να το μεταφέρεις θα πρέπει να βάλεις τον σωλήνα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου και την βάση στο πορτ-παγκαζ. Με τη διάταξη αυτή όμως στην ουσία στο αυτοκίνητο σου, αφήνεις χώρο μόνο για ένα επιπλέον άτομο και λίγο αποθηκευτικό χώρο στο πορτ-παγκαζ. Με αυτό θέλω να πω πως αν έχεις οικογένεια και θελήσεις να το πάρεις μαζί στις διακοπές θα πρέπει πολύ απλά… να το ξεχάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι τα τηλεσκόπια της Celestron Next Star από 4΄΄-8΄΄ πληρούν σε πολύ σημαντικό βαθμό τις προϋποθέσεις της φορητότητας. Και μην ξεχνάς ότι το καλύτερο τηλεσκόπιο ίσως να είναι το Dob 8΄΄ αλλά στην κατηγορία των “εως και 400€” (και πάντα μην παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες-επιθυμίες του καθενός). Αν τα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις για την αγορά τηλεσκοπίου είναι περισσότερα τότε και οι επιλογές σου αυξάνονται.
  7. Ποστάρω το συγκεκριμένο βιντεάκι για να δούμε πως αντιμετωπίζουν τα θέματα επιστημών και της ερασιτεχνικής αστρονομίας ειδικότερα στις σύγχρονες και ηγέτιδες (στις επιστήμες και όχι μόνο) χώρες και να κάνουμε μια σύγκριση με το τι γίνεται στη δική μας χώρα. Πρόκειται για μια εκδήλωση αστρονομικού ενδιαφέροντος που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο με την συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου: Δείτε, συλλογιστείτε και μελαγχολήστε
  8. Σε ευχαριστώ για την απάντηση, όντως πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, με FOV 70 σίγουρα ξεχωρίζει από τα άλλα. Βέβαια στο Πλανητάριο που έριξα μια ματιά το έχουν στα 124€ http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1557 ακριβούτσικα σε σχέση με το εξωτερικό.
  9. Παιδιά καλησπέρα, Για να μην ανοίξω νέο θέμα είπα να γράψω εδώ. Σκέφτομαι να αγοράσω ένα προσοφθάλμιο γύρω στα 40mm. To ποσό που θέλω να διαθέσω είναι περίπου 60€-100€ (τα 100€ βαριά βαριά ). Υπάρχει κανείς που να έχει ένα προσοφθάλμιο κοντά στη τιμή αυτή και να είναι και ευχαριστημένος; Δεν με πολυενδιαφέρει η τελειότητα, απλά να κάνει τη δουλειά του και να είναι "good value for money". Επίσης δεν έχω πρόβλημα αν είναι και 2''. Έχω δει αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=621 και αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=777 αλλά δεν έχω ιδέα πόσο καλά ή μη μπορεί να είναι. Καμιά βοήθεια?! Ξέχασα να πω ότι έχω dob 8'' με τα μαμίσια προσοφθάλμια, hyperion zoom 8-24mm, televue barlow 2x, baader moon&skyglow filter και baader ΟΙΙΙ filter. Ευχαριστώ!
  10. Το βιβλίο είναι εκπληκτικό! Το απόκτησα πρόσφατα (thanks Έλενα) και από ένα ξεφύλλισμα που έκανα έμεινα ενθουσιασμένος. Δεν βλέπω την ώρα να το διαβάσω. Νομίζω ότι ο συνδυασμός Backyard και Nightwatch είναι υπεραρκετός για να καλύψει όλες τις απορίες ενός νέου (και σίγουρα όχι μόνο) ερασιτέχνη αστρονόμου σχετικά με τα τηλεσκόπια και με το εν λόγω χόμπυ-ασχολία γενικότερα.
  11. Καλωσόρισες και από εμένα. Ως κάτοχος dobson 8” μπορώ να σου πώ ότι το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι κανόνι (και όχι μόνο λόγο εμφάνισης!). Όμως αν θέλεις να ασχοληθείς και με φωτογράφηση τότε θα πρέπει να αναζητήσεις άλλες λύσεις, σίγουρα κάτι με ισημερινή στήριξη. Όσον αφορά τη βάση του dob δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αρκεί η επιφάνεια που το τοποθετείς να είναι όσο το δυνατό πιο επίπεδη (γενικά δεν θα σου δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στις εξορμήσεις σου, είναι πάαααρα πολύ «εύκολο» τηλεσκόπιο). Η επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα είναι επιβεβλημένη πριν την αγορά, ίσως σε ξαφνιάσει λίγο με το μέγεθος του ειδικά αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τα τηλεσκόπια. Συνέχισε το διάβασμα στο φόρουμ γιατί πιστεύω ότι θα βρεις απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα. Κ.Γ.
  12. costgeorg

    νεο μελος

    Ένας πολύ εύκολος στόχος είναι ο Δίας. Μαζί με την Αφροδίτη είναι τα πιο φωτεινά αντικείμενά στον νυχτερινο ουρανό μετά το Φεγγάρι και είναι πολύ εύκολος στον εντοπισμό ακόμα και αν δεν έχεις ιδέα που μπορεί να είναι. Δεν ξέρω τι υπολογιστή έχεις και τι σύνδεση αλλά αν μπορείς κατέβασε αυτό εδώ http://www.stellarium.org/el/ Είναι μια πολύ ωραία εφαρμογή που μπορεί να σου δείξει την θέση των πλανητών αλλά και άστρων. Θα βοηθούσε επίσης να μας έλεγες τις ίντσες του τηλεσκοπίου σου. Αν δεν ξέρεις μπορείς να πάρεις ένα χάρακα και να μετρήσεις τη διάμετρο του χοντρικά (προσοχή μόνο μην χαράξεις τα οπτικά).
  13. costgeorg

    "The Universe" στη ΝΕΤ

    Παιδιά εγώ τους έστειλα ένα μήνυμα, προτείνω όσοι μπορούμε να τους γράψουμε μήπως και γίνει κάτι (απίθανο βέβαια αλλά όσο ζεις ελπίζεις). Thanks Αλέξανδρε για το link.
  14. Το κάνει και σε 'μένα αυτο.
  15. Καταρχήν παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Σίγουρα θα πάρω τον ερευνητή με την διαγώνιο τώρα (θα προσέξω να είναι correct image) και πριν φύγω για Χαλκιδική θα χτυπήσω και τον Telrad. Παρατηρώ από το κέντρο της Αθήνας (Αμπελόκηπους) όπου η κατάσταση με την φωτορρύπανση είναι τραγική. Οπότε για μέσα στην πόλη ο ερευνητής μόνο είναι αρκετός πιστεύω, αλλά στην εξοχή όπου οι στόχοι που θα βλέπεις θα είναι κατά δεκάδες περισότεροι, εκεί σίγουρα θα χρειαστεί ο Telrad για την αρχική στόχευση. Thanks again για τις διευκρινήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης