Jump to content

updorile

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    268
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από updorile

  1. Πολύ ενδιαφέρον θέμα Ηλία! Και η σύγκριση των 2 φωτο δείχνει πολύ πιο παραστατικά από οποιαδήποτε περιγραφή την αξία του image scale.

    Πολύ διαφωτιστική και η ανάλυση του Γιώργου Νικολιδάκη και πολύ καίρια η απορία του Βασίλη την οποία έχω κι εγώ.

     

    Επειδή για τον υπολογισμό του βέλτιστου image scale ανά περίσταση χρειάζομαι να γνωρίζω την τιμή του seeing τη στιγμή της λήψης πρέπει να μπορώ να το υπολογίσω με ακρίβεια μέσω του εξοπλισμού μου. Με τον Ηλία κάναμε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα αλλά θα ήθελα και άλλες απόψεις. Και ρωτάω:

     

    1. Μπορώ μέσω δοκιμαστικών μικρών λήψεων (λίγων δευτ. ) να μετρήσω με ακρίβεια το seeing,

     

    2. Το fwhm που μετράω μέσω διαφόρων προγραμμάτων π.χ. Maxim γιατί διαφέρει από άστρο σε άστρο ανάλογα με το mag του άστρου;

     

    3. Κάπου διάβασα ότι γενικά αν το FWHM ενός άστρου πρέπει να καταλαμβάνει κατελάχιστο 2 pixels ώστε το FWHM να μπορεί να μετρηθεί με καλή ακρίβεια.

    Με το υπάρχον σύστημά μου έχω pixel scale 2.15 arcsec/pixel.

    Από αυτό συμπεραίνω ότι το χαμηλότερο seeing που μπορώ να μετρήσω με καλή ακρίβεια με το εξοπλισμό μου είναι 2pix X 2,15arcsec/pix = 4,3 arcsec.

    Από κει και κάτω δεν μπορώ να το προσδιορίσω με ακρίβεια με τον υπάρχον εξοπλισμό, θα πρέπει να κατέβω και σε image scale.

    Δηλάδή εξαρτάται από τον εξοπλισμό που διαθέτω και το κάτω όριο του seeing που μπορώ να μετρήσω; :D

  2. Πρόβλημα ελαφριάς ολίσθησης αντιμετώπισα κι εγώ με το WO megrez72 με crayford εστιαστή (1:10).

    Το βάρος βέβαια ήταν μεγάλο (Atik + fw + 0.8 reducer). Σφίγγοντας τέρμα τη βίδα σταθεροποίησης το πρόβλημα λύθηκε αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι στη συνέχεια πολύ δύσκολη η ακριβής εστίαση καθότι αλλού εστίαζα και αλλού πήγαινε μετά το σφίξιμο, μιλάμε για υποδιαίρεση του πιξελ στο bvahtinov grabber που είναι όμως πολύ σημαντική για την φωτογράφηση.

    Ίσως η λύση του Κώστα να λύνει και αυτό το πρόβλημα καθότι μετά δεν θα χρειάζεται τερματισμός στη βίδα αφού θα πιάνει πολύ πιο άνετα.

    Κώστα ευχαριστούμε για την ωραία παρουσίαση!

     

    Θωμάς :D

  3. Υπαρχει και η παρακάτω ενδιαφέρουσα παραλλαγή της διαδικασίας από τον Αντώνη Αγιομαμίτη που προτείνει ένα σύνολο από light frames 16 για την ακρίβεια! στακαρισμένα και καλιμπραρισμένα με dark flat darkflat και χρήση του AIP4Win.

    Εν ολίγοις μία βραδιά φτάνει δεν φτάνει! Όρεξη να έχεις ... και χρόνο φυσικά! :mrgreen:

     

    http://www.perseus.gr/Astro-Tips-G2V-Star-Calibr.htm

     

    Θωμάς :D

  4. Ο ένας είναι μόνο flattener (astrotech) ο άλλος μειώνει και την εστιακή (WO). Εάν σε ενδιαφέρει αποκλειστικά η διόρθωση του πεδίου όπως αφήνεις να εννοηθεί, θα συμφωνήσω με τον Ηλία ότι ο astrotech είναι αχτύπητος στην κατηγορία του! ( Τον έχω παραγγείλει αλλά δεν λέει να έρθει γμτ :twisted: :twisted: ](*,) ).

    Από την άλλη αν θες να συνδυάσεις μεγαλύτερο σχεδόν επίπεδο πεδίο με γρηγορότερο σύστημα ( το ed είναι λίγο αργό είναι η αλήθεια ...) ίσως πρέπει να κοιτάξεις προς τον wo.

    Ο Μάνος (planetman) που έχει το ίδιο σύστημα με εσένα αν δεν κάνω λάθος μπορεί να σε διαφωτίσει καλύτερα.

    Από μία πρώτη εικόνα που έχω μου φαίνεται αρκετά διορθωμένο το πεδίο του χωρίς όμως να φτάνει τη διόρθωση του astrotech.

    Η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευόμουν πολύ να επιλέξω αν είχα το δίλλημά σου! :-k

  5. Άγγελε σου εύχομαι εσύ να σταθείς πιο τυχερός από εμένα, διότι εδώ και 15 μέρες σχεδόν που έχω κάνει την παραγγελία περιμένω και μάλλον θα περιμένω για πολύ ακόμη. :evil: ](*,)

    7 ημέρες μετά σε ερώτησή μου τι γίνεται, μου απάντησαν ότι δεν βρίσκουν την παραγγελία και όταν τους έστειλα το automated order reply που στέλνει το σύστημά τους με αναλυτικά στοιχεία από την παραγγελία καθώς και το "order history" όπως εμφανιζόταν στη σελίδα τους και τους πίεσα να μου πουν τι χρειάζονται επιπλέον για να προχωρήσει η διαδικασία, έκτοτε δεν μου έχουν απαντήσει ξανά παρόλα τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα!

    Για κάποιο λόγο έχουν μουλαρώσει και δεν απαντούν. :(

     

    Θωμάς

  6. Βρήκα το παρακάτω άρθρο του αγαπητού κου Rob Kantelberg "LRGB Imaging" που μέσα στα άλλα υπάρχει και διάγραμμα μεταξύ του ύψους και του συντελεστή διόρθωσης του χρώματος.

     

    http://www.astro-imaging.com/Tutorial/LRGB_I.html

     

    Στο τέλος του άρθρου υπάρχει για κατέβασμα εξελάκι το "RGB Weight Calculator"

    στο οποίο ανάλογα με το ύψος και τον χρόνο έκθεσης υπολογίζεις την βαρύτητα μεταξύ των χρωμάτων και κατά συνέπεια τον χρόνο για κάθε ένα.

    Στο τέλος υπάρχει και λίστα με G2V αστεράκια από τον κατάλογο Hipparcos.

    Εδώ έχει και οδηγίες για το excel:

    http://www.astro-imaging.com/Tutorial/LRGB/RGBcalTut.html

     

    Θωμάς :D

  7. Συγχαρητήρια Βασίλη =D> =D> =D> να ζήσει, εύχομαι πάντα τέτοιες χαρές να έχεις στην προσωπική αλλά και στην "αστρονομική" ζωή σου!

    Δεν το ήξερα ότι είσαι και λάτρης της ταχύτητας!! Άντε να τον καμαρώνεις και στις πίστες! :lol:

    Όσο για το χρόνο μην ανησυχείς πάντα ξεκλέβουμε λίγο για τις μεγάλες μας αγάπες!

  8. Καλώς τονεεε, καλως τονεεε, καλως τονεεε κι ας άργησεεεε!! :D :D

     

    Καλά ρε φίλε γιαυτή την ακριβή απομίμηση κινέζικου Skywatcher ED 100 αγωνιούσες τόσο καιρό;;; και είχες πέσει τόσο χαμηλά να δανείζεσαι δεξιά αριστερά;; κόντεψες να πούλησεις το μισό σου σπίτι, ξενυχτούσες τα βράδια, διαρκώς ήσουν στα τηλέφωνα;; :-k :?

    γιατί ρε φίλε τι ζήλεψες δηλαδή, μήπως το καραφλάτ πεδίο του;; μα θα είναι μονότονο δεν το βλέπεις!;;;, την αποχρωματικότητά του;;, αχρωματοψία έπρεπε να το λένε καλύτερα μάλλον συγχεέι τα φάσματα...

    τον εστιακό του λόγο ;;; σιγά τα αυγά, σου βάζω γω τον 0.63 πάνω στο μεγκρεζάκι και γίνεται πύραυλος!! , τον εστιαστή του;; έ σιγά όλοι μέσα έξω πάνε ... :twisted:

    Τι να πω, ποιος σε παρέσυρε δεν ξέρω, μάλλον κάποιος αστροκουζουλός εδώ από το φόρουμ και έτρεξες και τα ακούμπησες

    ζεστά ζεστά στον Αμερικάνο, πάλι καλά που γλίτωσες τα κερατιάτικα στο τελωνείο ... εγώ είμαι φίλος σου γιαυτό στα λέω αυτά

    όχι σαν τον άλλο..., ξέρεις αυτόν τον χαμένο τον Βασίλη λέω ντε...

    που μη δει τον άλλο να προκόβει αμέσως να τρέξει να του κλέψει τη χαρά, δεν είναι σαν κι εμένα αυτός που δεν ζηλεύω, ΟΟΟΧΙ δεν ζηλεύω εγώ το φίλο που πήρε καινούριο εργαλείο,

    αφού θα καταλάβει την πλάνη του σύντομα θα βαρεθεί και θα το δώσει κοψοχρονιά...

    όλο και κάποιος χριστιανός θα βρεθεί να το πάρει ... [-o< [-o< [-o<

     

    ΑΥΤΑ, τα είπα και ξεθύμανα...

     

    Καλορίζικο φίλε, και είμαι σίγουρος ότι παρέα θα μας χαρίσετε αξέχαστες εικόνες να τις θυμόμαστε για πολύ καιρό! :D :D \:D/ \:D/

    Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν! Άξιζε η αναμονή είχε και αυτή τη γλύκα της ...

    Περιμένουμε με ανυπομονησία το πρώτο φως! :cheesy: :cheesy:

  9. Η συμβολή μου στην απόδειξη ότι το ο συγκεκριμένος φλάτενερ, ότι υπόσχεται το κάνει, πράγμα σπάνιο.

    Από βιασύνη τραβήχτηκαν jpeg και μάλιστα σε χαμηλότερη ανάλυση αντί για raw αρχεία σε πλήρη ανάλυση αλλά και πάλι νομίζω το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

    Εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε: Ο δανεικός φλάτενερ από τον Ηλία,

    Stellarvue 102ED με εστιακή 709mm, φίλτρο IDAS LPS V3 (αναγκαστικά για τη φωτορύπανση) , EOS300D mod., σε iso 800.

    Λήψη με οδήγηση για 87 δλ. Δεν έχει γίνει καμμία επιπλέον επεξεργασία.

     

    Χίλια ευχαριστώ στον Ηλία =D> =D> για την παραχώρησή του αλλά και την ανακάλυψη του μέσα από τόσα άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Νομίζω ότι πρόκειται για πραγματική ευκαιρία και εννοείται ότι σύντομα θα λάβει τη θέση που του αρμόζει στη βαλίτσα με τα αξεσουάρ μου. \:D/

     

    Φιλικά,

    Θωμάς :)

     

    IMG_2279.thumb.JPG.4696b6f3dc291da06dc8fc52ade40569.JPG

    Δοκιμή Astrotech FF, idas lps v3, λήψη 87 δλ, Αθήνα

  10. Και ξερει κανεις αν υπαρχει αντιστοιχεια gain με ISO για DSLR (αν και φανταζομαι σε μια DSLR δεν θα ξερω και αλλες μεταβλητές)

     

    Γενικά το gain είναι αντιστρόφως ανάλογο του ISO.

     

    Καθότι το gain ορίζεται ως ο αριθμός των ηλεκτρονίων που χρειάζονται για να δώσουν 1 count (ADU), όπως περιγράφεται μεταξύ άλλων πολύ όμορφα και αναλυτικά εδώ http://astroforum.gr/forum/viewtopic.php?t=120&highlight=ccd

     

    στην ουσία καταμετρά την ικανότητα του ψηφιοποιητή να μετατρέπει τα συσσωρευμένα ηλεκτρόνια που έχουν αποθηκευτεί σε ένα πίξελ σε ψηφιακές μονάδες (ADU).

     

    Για παράδειγμα η 300D που διαθέτουμε εμείς και πολλοί άλλοι, έχει gain ~ 11e- στα 100 ISO. Δηλαδή απαιτούνται 11 αποθηκευμένα ηλεκτρόνια κατά μέσο όρο για να αποδώσουν 1 adu σε iso 100 ενώ αντίστοιχα μόνο ~ 0,7 e σε iso 1600.

    Σχετικά στοιχεία με χαρακτηριστικά διαφόρων DSLR όπως gain, read noise fwc κλπ. μπορούν να βρεθούν και εδώ http://www.clarkvision.com/index.html για όποιον ενδιαφέρεται. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο είναι αξιόπιστα.

    Κάτι λίγα μπόρεσα να τα διασταυρώσω και με άλλη πηγή.

     

    Θωμάς :)

  11. Άγγελε καταπληκτικό! :D :D

    Το δοκίμασα και δουλεύει μία χαρά! Ειδικά με φίλτρα που το είδωλο δεν είναι ξεκάθαρο βοηθάει πάρα πολύ.

    Το μόνο που νομίζω ότι πρέπει να βελτιωθεί είναι ότι σε κάθε λήψη χρειάζεται να επιλέξεις ξανά την περιοχή λήψης με "Set capture area" αλλιώς τα νούμερα έχουν απόκλιση.

    Ευχαριστούμε ! \:D/ \:D/

     

    Θωμάς

  12. Μπράβο Σταμάτη πάντα τέτοια και καλύτερα! Βελτιώνεσαι συνεχώς και παρουσιάζεις αξιοζήλευτα αποτελέσματα και αυτό εκτός του ότι φαίνεται ανταμείβεται κιόλας! =D> =D> =D>

     

     

    Θωμάς

  13. Γιώργο ευχαριστώ,

    Η Βάρη μου πέφτει λίγο μακριά και ειδικά καθημερινές που εργάζομαι. :(

    Θα τους ρωτήσω αν μπορούν να τη στείλουν με κάποια μεταφορική

    αν και δεν το πιστεύω θα μου το είχαν γράψει.

     

    Θωμάς.

  14. Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα έκανα ηλεκ. παραγγελία από την ίδια εταιρία μία τύπου AGM αλλά την BTG στα 33 AΗ και όχι BTL

    διότι διάβασα στα χαρακτηριστικά της ότι αντέχει σε περισσότερους κύκλους φορτίσεων εκφορτίσεων.

    Μου απάντησαν με email μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας ότι δεν έχουν τον συγκεκριμένο τύπο αλλά έχουν την BTL στα 33 ΑΗ και ότι η online προσφορά ισχύει για 2

    κομμάτια και πάνω. Το σημαντικότερο είναι ότι παραλαβή γίνεται από την αποθήκη τους στη Βάρη ενώ στο site αναφέρουν ότι γίνεται και αποστολή στο σπίτι !

    Ο Γιώργος ή όποιος άλλος έχει προμηθευτεί αντίστοιχη μπαταρία από Αθήνα όχι κατα άναγκη την ίδια μάρκα αν μπορεί

    ας ενημερώσει από που και πως την προμηθεύτηκε.

     

    Θωμάς.

  15. Θωμα, εχω βαλει τις πληροφοριές στο πλαίσιο της πρωτης φωτογραφίας...

     

    Ωπα τώρα το πρόσεξα... :oops:

     

    Φυσικά θα κανω δοκιμες, αλλα με το μαλακο: εχω και δουλεια και οικογενεια και μικρα παιδια...

     

    Μην τρομάζεις νόμιζα ότι ήταν 1 λήψη! #-o Έτσι εξηγείται και ο ενθουσιασμός μου! Φυσικά δεν θα σου ζήταγα τέτοιο πράγμα για 15 λήψεις!

    Ακόμη πάντως και για 75 λεπτά συνολικού χρόνου το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο αλλά σίγουρα συγκρίσιμο ...

     

    Γιάννη θα πρότεινα να δοκιμάσεις 1 λήψη ανά ISO για γρηγορότερα συμπεράσματα έστω κι αν το σήμα θα είναι αμυδρότερο.

     

    Θωμάς :)

  16. Επειδή κι εγώ τραβάω από Αθήνα με εντυπωσίασε η πληροφορία που έχει καταγραφεί!

     

    Νομίζω ότι με ISO 800 ή 1600 και 1 λεπτό δεν μπορεί να γράψει τόσο.

    Έχω κάνει αρκετές δοκιμές με ISO 800 ή 1600 φίλτρο UHS και χρόνους έως 3 λεπτά, παραπάνω δεν έχει νόημα, και ποτέ δεν έχω καταγράψει τόσο καθαρό σήμα.

     

    Θα πρότεινα να δοκιμάσεις ,

    1. με χρόνο λήψης το χρόνο κορεσμού για ISO 1600 και για όλα τα υπόλοιπα ISO και

    2. με χρόνο λήψης το χρόνο κορεσμού για κάθε ISO ξεχωριστά.

     

    Γιάννη γράψε αν θες και κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο λήψης αν χρησιμοποιείς φίλτρο, DSLR ποιά κι αν είναι τροποποιημένη κλπ.

     

    Πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα φαίνεται να ενισχύει τα λεγόμενά σου αλλά μην προτρέχω ας περιμένουμε τη συνέχεια των δοκιμών.

     

    Θωμάς

    :)

  17. Στην Ερμού έχει έναν με αλουμίνια μπορείς να τον ρωτήσεις και για φύλλα χαλκού που μπορείς να βρεις.

     

    Είναι στο αριστερό σου χέρι όπως κατεβαίνεις την Ερμού από το Μοναστηράκι

    σε κάθετο δρόμο δεν θυμάμαι ακριβώς ποιόν αλλά όπου και να ρωτήσεις θα σου πούνε.

     

    Θωμάς.

  18. Το προβλημά μου ειναι πως δεν ξέρω που μπορω να βρω φύλλα αλουμινίου ή χαλκού, οπως αυτα στα παραδειγματα - μολις γυρισα και απο praktiker και δεν ειχανε τιποτα. Καμιά ιδεα ;

     

    Για δοκίμασε στην Αθηνάς καθώς και στην Ερμού. Στην Ερμού έχει έναν με αλουμίνια μπορείς να τον ρωτήσεις και για φύλλα χαλκού που μπορείς να βρεις.

    Επίσης μπορείς να ρωτήσεις και μαγαζιά που κάνουν χειροποίητο κόσμημα.

     

    Θωμάς :)

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης