Jump to content

xkls

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    1

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από xkls

  1. Πήρα κι εγώ το Asiair plus για μεγαλύτερη φορητότητα, αλλά μου κάνει συχνές αποσυνδέσεις... Ξέρω ότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα του Asiair Pro που το Plus θα έλυνε με την εξωτερική κεραία που διαθέτει... Και δεν είναι ότι βρίσκομαι πολύ μακριά ή παρεμβάλονται τοίχοι ανάμεσά μας. Το δοκίμασα στο σπίτι με τη τηλεσκόπιο στο μπαλκόνι κι εμένα μέσα, καθώς και σε εξωτερικό χώρο με εμένα μέσα στο αυτοκίνητο σε απόσταση λιγότερο από 10 μέτρα μακριά. Έχει κανείς το ίδιο πρόβλημα: Μπορώ να κάνω κάτι για να το διορθώσω; Δεν ξέρω αν φταίει το asiair η το κινητό μου. Πάντως το plan συνεχίζει κανονικά, οπότε δε δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, απλά μου φέρνει μια ανασφάλεια...  Να σημειώσω ότι χρησιμοποιώ το δίκτυο των 2.4GH.

  2. Αυτή την αίσθηση να έχεις καταφέρει μετά από πολύ ψάξιμο να βρεις αυτό που θέλεις αλλά να μην υπάρχει σε διαθεσιμότητα το έχω βιώσει κι εγώ 😂

     

    Το πλανητάριο μεγαλα δέματα θα σου τα στείλει με μεταφορική. Μπορείς επιλέξεις μια δικιά σου η να επιλέξουν αυτοί μια, προσοχή όμως γιατί μπορεί να χρειαστεί να πας εσύ να τα παραλάβεις από την εδρα της μεταφορικής στην περιοχή σου.

     

    Από telescope-express.de έχω παραγγείλει αρκετά πράγματα που δεν έχω βρει Ελλάδα και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Το μεγαλύτερο πακέτο ήταν ενα διοπτρικό 70ρι που ήρθε σε άψογη συσκευασία. Ειχαν τοποθετήσει το κουτί του τηλεσκοπίου σε μεγαλύτερο κουτί γεμάτο αφρωδη υλικά συσκευασίας και πλήρωσα μεταφορικά 28 ευρώ. Τότε ακόμα ίσχυε το 19% φπα της Γερμανίας, τώρα στο site σου βγάζει απευθείας τιμές Ελλάδας με τον αντίστοιχο φπα.

     

    Για μεγάλα ογκώδη αντικείμενα (τηλεσκόπιο, βάση) εγώ θα επέλεγα Ελλάδα ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβά, κυρίως για να έχω υποστήριξη πιο κοντά, αλλά αν δεν υπάρχει άλλη λύση νομίζω μπορείς να εμπιστευτείς τα μεγάλα καταστήματα εξωτερικού.

  3. Γνωρίζει κάποιος κάποιο καλό σημείο για παρατήρηση στην Πιερία? Ιδανικά ψάχνω για μέρος σχετικά εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο (οκ αν εχει χωματόδρομο, αρκεί να μη θέλει 4x4), και σχετικά ασφαλές (μη μας φάνε και οι αρκούδες!)
  4. Χαιρετώ όλους στο πολύ χρήσιμο forum.

     

    Μέχρι πριν χρησιμοποιούσα για φωτογράφηση το κινητό μου τηλέφωνο ένα XIAOMI REDMI NOTE7. Όμως δεν μπορούσα να φωτογραφήσω τις λεπτομέρειες του Δία και του Κρόνου όπως τις έβλεπα στην παρατήρηση. Το αποτέλεσμα ήταν να φαίνονται σαν φωτεινές σφαίρες. Ρώτησα εδώ στο φόρουμ αν άξιζε η αγορά μιας ειδικής κάμερας για να έχω καλύτερο αποτέλεσμα και οι απαντήσεις ήταν θετικές.

    Aγόρασα την ZWO ASI 120MC και κατέβασα και εγκατέστησα το προτεινόμενο λογισμικό.

    Το πρόβλημα που προέκυψε από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν εστιάζει και γενικά η εικόνα που βλέπω στην οθόνη του laptop είναι επιεικώς κακή.

    Εάν μπορεί κάποιος να βοηθήσει επάνω σε αυτό υποδεικνύοντας μου κάποιες βασικές ρυθμίσεις.

    Το σύστημα που έχω είναι ένα MAK 127 με Barlow 3x CELESTRON X-CEL.

    Και μία δεύτερη απορία-ερώτηση δεν γίνετε η κάμερα να δει σωστά μέσω προσοφθάλμιου έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα με μεγαλύτερη μεγέθυνση ?

     

    Εύχομαι υγεία και καλές θεάσεις σε όλους.

    Νίκος Γρηγοριάδης

     

     

    Μπορείς να βάλεις την κάμερα μέσω προσοφθάλμιου χρησιμοποιώντας κατάλληλους αντάπτορες και αποστάτες, αλλά γενικά δε συνίσταται. Για αρχή θα λεγα να μην χρησιμοποιήσεις καν barlow, ώστε να έχεις και ευρύτερο πεδίο, πράγμα που θα σε βοηθήσει να βρεις το στόχο σου πιο εύκολα. Για να εστιάσεις σωστά ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάποιους αντάπτορες ή /και αποστάτες για να τοποθετηθεί η κάμερα στη σωστή απόσταση. Έχε υπόψιν σου ότι σε άλλο σημείο εστιάζει το προσοφθάλμιο και σε άλλο η κάμερα. Στην περίπτωση της κάμερας το είδωλο του τηλεσκοπίου πρέπει να σχηματιστεί πάνω στον αισθητήρα, οπότε η θέση εστίασης θα είναι πιο μπροστά από ότι στον προσοφθάλμιο. Επίσης η κάμερα του κινητού επειδή έχει μπροστά φακό είναι ουσιαστικά σαν να κάνεις projection, οπότε θα εστιάσει σε διαφορετικό σημείο.

    Παρεπιπτόντως, η asi 120MC δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω έρχεται με έναν ευρυγώνιο φακό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τη δοκιμάσεις εκτός τηλεσκοπίου. Βεβαιώσου ότι δεν τον χρησιμοποείς αυτό τον φακό όταν την τοποθετείς στο τηλεσκόπιο.

    Αυτά μπόρεσα να σκεφτώ... Δεν ξέρω αν βοήθησα, ελπίζω πάντως να καταφέρεις να τα σετάρεις σωστά. Οι αστροκάμερες προσθέτουν σίγουρα ένα βαθμό πολυπλοκότητας...

  5. Σας ευχαριστώ πολύ, θα το δοκιμάσω άμεσα. Το πρόβλημα είναι ή τουλάχιστον αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι δεν βλέπω απολύτως τίποτα από το προσοφθάλμιο και για αυτό φοβάμαι διάφορα: ότι χάλασα το κάτοπτρο, ότι κάτι δεν έχω συνδέσει σωστά, ότι είναι χαλασμένο ή το πιθανότερο ότι είμαι παντελώς άσχετος!!! :lol:

    Το ιδανικό για εμένα θα ήταν να βρω κάποιον καλό άνθρωπο να μου το δείξει, αλλά μέχρι τότε συνεχίζω την προσπάθεια! :cheesy:

     

    Υπόψιν ότι το τηλεσκόπιο δείχνει ενα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού, οπότε είναι πολύ πιθανό αν είσαι εκτός στόχου να μην υπάρχει τίποτα. Διαφορετικά μπορεί να μη βλέπεις κάτι γιατί είναι πολύ εκτός η εστίασή σου. Από όλους αυτούς τους προβληματισμούς πέρασα κι εγώ τους πρώτους μήνες με το τηλεσκόπιό μου, οπότε μην αγχώνεσαι, είσαι στο σωστό δρόμο! :)

    Όπως έγραψε και ο rash48 μπορείς να κάνεις κάποιες δοκιμές τη μέρα σε επίγειους στόχους μέχρι να εξοικειωθείς, προσέχοντας βεβαίως τον ήλιο.

  6. Εγώ μετακινώ όλο το τρίποδο μέχρι να δω τον πολικό αστέρα στο κέντρο περίπου της διόπτρας και μετά με τις βίδες το μετακινώ ακριβώς εκεί που πρέπει. Φρόντισε επίσης να βρίσκεται η στήριξη στην αρχή στο μέσο περίπου του περιθωρίου μετακίνησης που σου δίνουν οι βίδες. Αν π.χ. κάθε βράδυ πρέπει με τις βίδες να το μετακινεις προς τα αριστερά, κάποια στιγμή θα φτασεις στο τερμα και δε θα έχεις άλλο περιθώριο, οπότε πρέπει να το φέρεις με τις βιδες δεξιά, να μετακινησεις όλο το τρίποδο αριστερά μέχρι να έρθει κοντά στο κέντρο ο πολικός αστέρας και μετά να κάνεις την τελική ρύθμιση με τις.βιδες.
  7. Νομίζω αυτό που αναφέρεις ως Barlow είναι ο προσοφθάλμιος, οπότε αν είναι 20mm σου δίνει μεγένθυση 1500/20=75. Η μεγένθυση βρίσκεται αν διαιρέσεις την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου με την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου. Άρα για 200x θα χρειαστείς προσοφθάλμιο 7,5mm. Ο Barlow είναι ένας ειδικός φακός που τοποθετείται πριν τον προσοφθάλμιο και πολλαπλασιάζει την ισχύ του τηλεσκοπίου. Βέβαια, όπως θα έχεις μάλλον ήδη διαβάσει κάπου, η μεγαλύτερη μεγένθυση δεν είναι πάντα το καλύτερη σε ενα τηλεσκόπιο!
  8. Αν οι σκιές δεν αλλάζουν θέση στο frame όταν μετακινεις την κάμερα, τότε μάλλον το πρόβλημα είναι στην κάμερα. Ίσως έχει σκόνη στον αισθητήρα. Αν πρόκειται για dslr μπορείς να το τσεκάρεις βγάζοντας μια φώτο σε λευκό φόντο με οσο δυνατόν μικρότερο διάφραγμα (μεγάλο f) και out of focus.
  9. Το πόσο κρατάει μπορούν να το πουν πιστεύω καλύτερα αυτοί που το χρησιμοποιούν. Η κατανάλωση της βάσης προφανώς δε θα ναι η ίδια κατά το slewing και κατά την οδήγηση. Όπως και η κάμερα άλλη κατανάλωση θα χει μέχρι να φτάσει στη θερμοκρασία στόχο κι άλλη για να τη διατηρήσει.
  10. Να ρωτήσω, σε αυτά τα power tanks η έξοδος των 12 volt είναι αξιόπιστη? Ρωτάω γιατί ενα στοιχείο μπαταρίας λιθίου δίνει 3.6 volt, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να πας στα 12 volts χωρίς κάποιου είδους μετατροπής τάσης. Επίσης αυτό από banggood λέει οτι η dc ξοδος είναι 9-12.5 volt, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τη ρυθμίσεις ή οτι παίζει κάπου εκεί ανάμεσα?

    edit: τώρα είδα και στο bresser γράφει η έξοδος dc είναι 9~12.6 volt. Θα το εκτιμούσα αν κάποιος μπορεί να το τσεκάρει με ένα πολύμετρο ή ακόμα καλύτερα με έναν παλμογράφο...

  11. Εξωτερικό HDD δε θα συνιστούσα σε καμία περίπτωση. Οι HDD είναι αρκετά πιο επιρρεπείς σε μηχανικές βλάβες, οπότε η φυσική τους θέση κατά τη γνώμη μου είναι σε ενα σταθερό σύστημα. Οι SSD από την άλλη ναι μεν μετά από συνεχή εγγραφή-διαγραφή περιορίζεται η διάρκεια ζωής τους, αλλά το ξεπερνούν εν μέρει αυτό το πρόβλημα με το να εναλλάσσουν τα transistors που χρησιμοποιούν κάθε φορά. Φρόντισε απλά να έχουν τουλάχιστον 10% free space κάθε φορά και με βάση τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών η διάρκεια ζωής του θα υπερκαλύψει αυτή του laptop. Ένα άλλο αρνητικό των ssd είναι ότι πιο δύσκολα θα ανακτήσεις δεδομένα που έχουν διαγραφεί κατά λάθος, οπότε θέλει κι εκεί προσοχή. Προσωπικά εγώ αποθηκεύω προσωρινά τις εικόνες στον ssd του laptop και μετά τις μεταφέρω σε hdd του desktop για αποθήκευση.
  12. Δέματα εκτός ΕΕ αν έρθουν με courier περνάν αναγκαστικά από τελωνείο και σου χρεώνουν περα από φπα και δασμούς και τέλη εκτελωνισμού από δικό τους εκτελωνιστή που ανεβάζουν σημαντικά το συνολικό κόστος. Οπότε γενικά τα courier καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν η εταιρεία έχει αποθήκη εντός ΕΕ και στο στείλει από εκεί.

    Αν έρθουν μεσω απλού ταχυδρομείου εκτελωνιζονται από ΕΛΤΑ και πληρώνεις μια μικρή επιβάρυνση περαν φπα και χαρατσιου, ανάλογα με το ποσό. Το θέμα είναι ότι μπορεί να σου ζητήσουν ενα μικρό τέλος ακόμα κι αν τελικά το ποσό είναι κατω από 22 ευρώ με το σκεπτικό ότι μπήκαν στη διαδικασία να το ελέγξουν. (Πριν μερικά χρόνια τα ΕΛΤΑ συνήθως δεν μπαιναν καν στη διαδικασία εκτελωνισμού, οπότε δεν πλήρωνες τίποτα, όμως αυτό έχει πλέον αλλάξει)

    Κάποια κινέζικα πολυκαταστήματα (bangood, gearbest) έχουν μια μέθοδο αποστολής priority ΕU shipping η κατι τέτοιο και τα εισάγουν μέσω τρίτης χώρας με μικροτερους δασμούς, κάνουν τον εκτελωνισμό εκεί και μετά έρχεται σε σένα. Αυτός ο τρόπος αποστολής είναι συνήθως πιο ακριβός αλλά τελικά συμφέρει.

  13. Έχω βγάλει κάποιες φωτογραφίες πλανητών χρησιμοποιώντας την dslr μου, το skywatcher 200pds και τον χ2.25 barlow της baader (https://www.baader-planetarium.com/en/hyperion-zoom-2.25x-barlow-lens.html) τον οποίο είχα πάρει μαζί με τον αντίστοιχο zoom προσοφθάλμιο.

     

    Σκέφτομαι όμως να πάω σε λίγο μεγαλύτερες μεγενθύσεις και γι αυτό το λόγω ψάχνω για μεγαλύτερο barlow.

     

    Σε τι μεγενθύσεις θα μου συνιστούσατε να πάω; Θεωρείτε ότι κάποιος x5 θα είναι overkill (το τηλεσκόπιό μου είναι f5, οπότε με τον Χ5 θα πάω σε f25). Επίσης, οι πιο ακριβοί barlows των 4 στοιχείων προσφέρουν κάποιο σημαντικό όφελος στην πλανητική φωτογράφηση ή να πάω σε κάτι πιο απλό;

  14. Επειδή με έχει λίγο μπερδέψει το θέμα, τι ακριβώς είναι το backfocus του coma corrector και πώς επηρεάζει το focus;

     

    Όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι η απόσταση που πρέπει να βρίσκεται ο αισθητήρας της κάμερας για να επιτευχθεί η διόρθωση. Ωστόσο αν αυτό είναι μικρό δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να τοποθετήσεις φίλτρα, OAG κτλ. Αν όμως είναι μεγάλο, υπάρχει πιθανότητα να μην μπορείς να εστιάσεις επειδή ο αισθητήρας θα φεύγει πέρα από το focal point ή ο corrector μεταφέρει το focal point σε απόσταση τόσο όσο είναι το backfocus του, οπότε σου δίνει χώρο να τοποθετήσεις το λοιπό εξοπλισμό;

     

    Ελπίζω να ήμουν σαφής στο τι ακριβώς ρωτάω! :D

  15. Υπάρχει και μια προέκταση 15cm για τη ράβδο αντίβαρων που μάλλον θα σου χρειαστεί (συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία της AZEQ6). Εμένα ο σωλήνας μου ζυγίζει γύρω στα 9kg και για να ισορροπήσει μαζί με τον λοιπό εξοπλισμό φέρνω τα αντίβαρα σχεδόν τέρμα στην άκρη χωρίς όμως την προέκταση.
  16. Από οικονομικής άποψης δε νομίζω ότι έχει μεγάλη διαφορά ο συνδυασμός της 120 με OAG με αυτό που κοιτούσες. Αν εννοείς να χρησιμοποιήσεις την 120 για κύρια κάμερα, το πεδίο που θα έχεις είναι πολύ μικρό. Οπότε μόνο για πλανητική. Πάλι στον ίδιο σύνδεσμο αλλά στο fov calculator μπορείς να δεις το πεδίο σου. Με το ζόρι χωράει το Μ13. Από την στιγμή που έχεις την dslr είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις αυτή σαν κύρια κάμερα και την 120 σαν οδηγητική και απλά υπάρχει και δεύτερη χρήση της 120 για πλανήτες και ίσως λίγο βιντεοαστρονομία σε μικρούς στόχους. Αν μπορείς τώρα να πας και ένα κλικ παραπάνω και να πάρεις την 224 ακόμα καλύτερα.

     

    Η απορία μου ήταν (και μάλλον μου απάντησες ήδη) αν επαρκεί η asi 120 ως οδηγητική κάμερα για off axis ή θα πρέπει να πάω σε κάποια άλλη μεγαλύτερη ή πιο ευαίσθητη (και άρα ακριβότερη). Ως κύρια κάμερα σε αυτή τη φάση θα χρησιμοποιήσω την dslr.

    Τώρα βέβαια όσο το ψάχνω το ζήτημα μου δημιουργούνται και άλλες απορίες, αλλά γι αυτές θα ανοίξω άλλο θέμα γιατί θα ξεφύγω πολύ από το αρχικό...

    Ευχαριστώ για τις συμβουλές, ήταν πραγματικά χρήσιμες και sorry για το πρήξιμο, αλλά όπως καταλαβαίνετε βρίσκομαι σε αχαρτογράφητα νερά αυτή τη στιγμή! :-)

  17. Ευχαριστώ για τις συμβουλές!

    Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί για OAG γιατί θεωρούσα ότι αφορά τους πιο προχωρημένους....

    Η ερώτησή μου τώρα είναι, με μια φθηνή σχετικά οδηγητική κάμερα τύπου ASI 120 που είναι μεν ευαίσθητη αλλά έχει μικρό αισθητήρα και έναν comma corrector θα μπορέσω να κάνω δουλειά, έστω κι αν χρειαστεί να περιορίσω λίγο τους στόχους μου για την ώρα ή δεν αξίζει τον κόπο? Ρωτάω γιατί αυτή τη στιγμή το budget μου είναι λίγο περιορισμένο...

  18. Καλησπέρα από έναν νέο στην αστροφωτογραφία!

     

    Ψάχνοντας για ένα σύστημα οδήγησης έπεσα πάνω στο παρακάτω σετ τηλεσκοπίου και κάμερας:

    https://www.astroshop.eu/astronomical-cameras/omegon-camera-easy-autoguiding-set50/p,52858

     

    Μου αρέσει γιατί είναι budget friendly και εύκολο στη χρήση, θα ήθελα τη γνώμη σας όμως για 2 πράγματα:

     

    1. Το τηλεσκόπιο είναι ικανοποιητικό για τον εξοπλισμό μου ή να πάω καλύτερα για το μεγαλύτερο αδελφάκι του (υπάρχει το ίδιο σετ με τηλεσκόπιο 60/240 με 40ευρώ διαφορά); Χρησιμοποιώ σωλήνα reflector 200/1000 σε στήριξη ΑΖ-EQ6. Για την ώρα ως κάμερα χρησιμοποιώ την dslr μου (canon 200d) και σε 2ο χρόνο ίσως πάω σε μια πιο εξειδικευμένη.

     

    2. Η κάμερα (Touptek 1200) φάινεται να έχει τον ίδιο αισθητήρα με την ASI 120MM Mini Mono. Επειδή όμως δεν βρίσκω στο internet κάποιο review, υπάρχει κανένας που να έχει εμπειρία με τη συγκεκριμένη κάμερα? Με ενδιαφέρει βασικά αν έχει κανένα σημαντικό "ελάττωμα" στο hardware ή κάποια ασυμβατότητα με τα πιο δημοφιλή προγράμματα γιατί στα τυπικά χαρακτηριστικά νομίζω είναι κατάλληλη για τη δουλειά που τη θέλω.

    [/img]

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης