Jump to content

argiris

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    21
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από argiris

  1. Παιδιά, Νομίζω οτι το γιατί οι γυναίκες ενδιαφέρονται τόσο λίγο για την αστρονομία, είναι απλό! Θέλουν αντί να κοιτάμε τα αστέρια, να κοιτάμε εκείνες!!
  2. καλημέρα, Αντώνη, το υλικό αυτό χρησιμοποιείται σαν φωτισμός σε οθόνες laptop κλπ. Δέν ξέρω όμως άν θα σου κάνει για lightbox γιατί ακόμα και με το μάτι ο φωτισμός δέν φαίνεται ομοιογενής σε όλη την επιφάνεια. Βεβαίως οι αποκλίσεις είναι εντός κάποιων ορίων, αλλά θα σε συμβούλευα να είσαι επιφυλακτικός. Αργύρης
  3. argiris

    Fourier στην MATLAB!!

    Από το αρχείο βοήθειας του matlab: help fft FFT Discrete Fourier transform. FFT(X) is the discrete Fourier transform (DFT) of vector X. For matrices, the FFT operation is applied to each column. For N-D arrays, the FFT operation operates on the first non-singleton dimension. FFT(X,N) is the N-point FFT, padded with zeros if X has less than N points and truncated if it has more. FFT(X,[],DIM) or FFT(X,N,DIM) applies the FFT operation across the dimension DIM. For length N input vector x, the DFT is a length N vector X, with elements N X(k) = sum x(n)*exp(-j*2*pi*(k-1)*(n-1)/N), 1 <= k <= N. n=1 The inverse DFT (computed by IFFT) is given by N x(n) = (1/N) sum X(k)*exp( j*2*pi*(k-1)*(n-1)/N), 1 <= n <= N. k=1 See also fft2, fftn, fftshift, fftw, ifft, ifft2, ifftn. FFT2 Two-dimensional discrete Fourier Transform. FFT2(X) returns the two-dimensional Fourier transform of matrix X. If X is a vector, the result will have the same orientation. FFT2(X,MROWS,NCOLS) pads matrix X with zeros to size MROWS-by-NCOLS before transforming.
  4. Καλημέρα, Για κοίτα και σε αυτό το thread: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3266 Είχε ξεκινήσει μια συζήτιση σχετικά με το χρόνο, ξεστράτισε λίγο, και μετά ξεχάστηκε. Αργύρης
  5. CRT 21" 1280x1024 @ 85Hz office CRT 17" 1024x1192 (!) @85hz home Οι CRT δεν παίζονται, αρκεί να τις ρυθμίσεις σωστά!
  6. Με συγχωρείτε μιά στιγμή, αλλά θα ήθελα να γυρίσω την συζήτηση ένα βήμα πίσω, άν δέν σας πειράζει, με μιά απορία. Με δεδομένο οτι το βαρυτικό πεδίο αλλοιώνει τον χωροχρόνο, τότε αυτή η αλλοίωση θα μπορούσε να επηρεάσει τις κβαντικές αντιδράσεις σε μικροσκοπική κλίμακα? Δηλ. είμαστε σίγουροι οτι αντιδράσεις των σωματιδίων ή πχ. η σχάση/σύντηξη ή ο,τι άλλο γίνεται στον πυρήνα των αστέρων γίνονται με τους ίδιους νόμους που παρατηρούμε στο εργαστήριο με την "απλή" μας βαρύτητα? Ή μήπως η αλλοίωση του χωροχρόνου λόγω της βαρύτητας επηρεάζει και την συμπεριφορά του μικρόκοσμου? Πχ στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο ένα φωτόνιο δημιουργεί ηλεκτρόνια κατά την σύγκρουσή τους, μόνο όταν εκείνο έχει την απαιτούμενη ενέργεια. Σε ένα μακρυνό κόσμο, που η βαρύτητα θα ήταν διαφορετική, δηλαδή η ταχύτητα (ανάλογα και η ενέργεια) του φωτονίου σε απόλυτα νούμερα θα ήταν άλλη (λόγω διαφοράς στο dt, όχι στο dx), θα μπορούσε να κλωτσήσει το ηλεκτρόνιο? Καί άν πράγματι αυτά είναι διαφορετικά, για τί σχέση μιλάμε? Η βαρύτητα και ο χρόνος παίζουν "αναλογικά" ή μή γραμμικά?
  7. Το dx/dy με προβληματίζει λιγώτερο από το dx/dt γιατί τα μεγέθη στην πρώτη περίπτωση είναι ομοειδή, ενώ στην δεύτερη όχι. Ο χώρος μπορεί να οριστεί με κάποιο πρότυπο "υπόθεμα" χωρίς την βοήθεια του t, αλλά ο χρόνος μπορεί να οριστεί χωρίς την βοήθεια του {x,y,z}?
  8. Ας με συγχωρήσουν οι πιό ειδικοί, αλλά μου δημιουργήθηκε μια απορία: Άν στον ορισμό του χρόνου σάν μέγεθος περιλαμβάνεται κάποια μεταβολή (πχ ταχύτητα), δέν είναι σάν ουσιαστικά να κάνουμε έναν ορισμό χρησιμοποιώντας το λήμμα καθεαυτό; Δηλαδή, αφού ο ορισμός του χρόνου περιέχει εμμέσως το χρόνο με την μορφή της ταχύτητας (ή οποιασδήποτε άλλης μεταβολής), μπορεί να θεωρηθεί πλήρεις και σωστός? Ή μήπως ακόμα κάτι δέν ξέρουμε?
  9. Aiole, φαίνεται πως κάνεις δουλειά!! Για συνέχισε!
  10. Παιδιά, εδώ στα Μεσόγεια πυκνώνουν. Για φυσάτε απο την άλλη, please!!
  11. Μακάρι να βλέπαμε ήλιο από Αθήνα!!
  12. argiris

    Ηλιακό φίλτρο

    Θέμη, Το φίλτρο σωστά λές, δέν είναι τεντωμένο, απλά κάνει κάποιες κυματώσεις ακριβώς επειδή δέν είναι τεντωμένο. Τα σελοτειπ ήταν για να κρατήσουν τα φύλλα χαρτονιού που δημιούργησαν το στεφάνι μέχρι να στεγνώσει η κόλλα. Απλά δέν τα αφαίρεσα μετά. Το θέμα της ασφάλισης του φίλτρου δέν το έχω λύσει ακόμα , προς το παρόν το έχω κάνει να μπαίνει πολύ εφαρμοστά πάνω στον σωλήνα, και δέν κουνιέται. Η λύση του velcro είναι πολύ ωραία, θα βγώ στην γύρα να βρώ το Σάββατο. Αργύρης.
  13. argiris

    Ηλιακό φίλτρο

    Και μερικές φωτογραφίες από το δικό μου φίλτρο! Ο "νεωτερισμός" είναι οτι έκοψα την μπροστινή επιφάνεια όχι κυκλική αλλά οκτάγωνη. Ο λόγος? Μα φυσικά ταίριαζε στο τάπερ που βρήκα για να το αποθηκεύω! (με το κατάλληλο WAF, φυσικά!! ) Και όταν είναι στο τάπερ, από τις 4 γωνίτσες που λείπουν, μπορείς να το πιάσεις χωρίς να κινδυνεύεις να αγγίξεις το φίλτρο. Ελπίζω να φύγουν και αυτά τα σύννεφα, να το δοκιμάσω!! Αργύρης
  14. argiris

    Εστίαση με 350D

    Μήπως με κάποια προσπάθεια collimation έχεις μετακινήσει το πρωτεύον κάτοπτρο πολύ πίσω και γι' αυτό δέν εστιάζει?
  15. argiris

    Τα χάλια μας.....

    Χαιρετώ το forum (και τον συνονόματο Αργύρη!) Νομίζω οτι είναι πολύ εγωϊστικό να μιλάμε (σήμερα) για αποδείξεις περί της ύπαρξης των εξωγήινων. Προσωπικά δέν μου δημιουργεί καμμία ανασφάλεια, είτε υπάρχουν, είτε όχι! Και συμφωνώ στο οτι το πιό σημαντικό είναι να παρακάμψουμε την εγωϊστική αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο, και να μήν προσπαθούμε να φανταστούμε με τί μοιάζουν ή πού υπάρχουν άλλες μορφές ζωής. Και ίσως κάποια στιγμή ίσως έχουμε πραγματικές αποδείξεις. Άν υπάρχουν, θα ζούν ευτυχισμένα στον πλανήτη τους και θα έχουν την μορφή τους, την οποία θα πρέπει να δεχτούμε και να κατανοήσουμε άν μπορούμε. Νομίζω δέν είναι ντροπή για κάποιον επιστήμονα να πεί οτι "ακόμα δέν ξέρουμε άν υπάρχουν εξωγήινοι". Αντιθέτως, το θεωρώ ένδειξη ωριμότητας και σοφίας. Το να προσπαθούν να μας πείσουν με περιστασιακές ενδείξεις ή φαντασίες το θεωρώ τουλάχιστον ανεύθυνο από την μεριά των "επιστημόνων" (το βάζω σε εισαγωγικά για να διαχωρίσω την κατηγορία στην οποία αναφέρομαι...). Αυτή η αίσθηση οτι μπορούμε να μιλάμε για όλα με αυθεντία (μάλλον γιατί δέν ξέρουμε την τύφλα μας) εδώ στην Ελλάδα, μου έχει βαρέσει στα νεύρα!!!!
  16. Αντώνη, Δέν μπορώ να σου πώ με σιγουριά για το 3.0 ή 3.5mm. Πολλές φορές την έχω πατήσει, είτε γιατί ζήτησα λάθος είτε γιατί ο καταστηματάρχης έχει μπερδέψει τα υλικά στα κουτάκια τους. Η ασφαλέστερη διαδικασία - τουλάχιστον για μένα- είναι να τα αγοράζω αυτοπροσώπως, και μάλιστα να δοκιμάζω επιτόπου άν ταιριάζουν τα βύσματα. Άν λοιπόν έχεις κάποιο δείγμα, πάρτο μαζί σου στο κατάστημα. Μερικά καταστήματα που ίσως είναι ανοικτά αυτές τις μέρες: Μίχος στην Αγ. Παρασκευή, κοντά στην Μεσογείων στον δρόμο που πάει πρός Χαλάνδρι (νομίζω είναι ο κοντινότερος σε σένα) Βενιέρης στην πλατεία Κάνιγγος (οδός Βερατζέρου) ή το κεντρικό στον Κηφισό & Αγ. Ιωάννου (κοντά στην Λένορμαν) (σίγουρα ανοικτό, ψώνισα εχθές) Radio Shack στην οδό Χαλκονδύλη, κοντά στην Πατησίων Κατουμάς στην οδό Πραξιτέλους Από την ερχόμενη εβδμάδα επιστρέφουν από διακοπές και άλλοι.
  17. Καλημέρα, Αντώνη, φαντάζομαι οτι θέλεις να βρείς αυτά τα εξαρτήματα σε μαγαζάκια ηλεκτρονικών, οπότε σου γράφω τις περιγραφές "του δρόμου"! Πολλές φορές οι μαγαζάτορες δέν ξέρουν τις "επίσημες" ονομασίες... οι οποίες δέν νομίζω οτι μεταφράζονται. 1/8" Phone Plug = "Καρφάκι" στερεοφωνικό 3mm (1/8") Inline Phone Jack, stereo, 1/8" = Θηλυκός υποδοχέας για στερεοφωνικό καρφάκι 3mm. Ο υποδοχέας να είναι για καλώδιο, όχι για πρόσοψη. Replacement Headset Plug (αυτό είναι δύσκολο...) = Καρφάκι 2,5mm (3/32"), στερεοφωνικό με το καλώδιο να βγαίνει από το πλάι (90 μοίρες) Πάντως, το πιό κατατοπιστικό θα ήταν οι φωτογραφίες . Ελπίζω να βοήθησα. Αργύρης
  18. argiris

    Tελικά πήγαμε στην Σελήνη;

    Άν υποστηρίζετε οτι δέν έχουν πάει άνθρωποι στην Σελήνη, ίσως μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς λειτουργούν αυτά: http://www.iers.org/iers/earth/techniques/llr.html http://physics.ucsd.edu/~tmurphy/apollo/apollo.html http://physics.ucsd.edu/~tmurphy/apollo/onscope.html Και ποιός τελικά άφησε αυτά: http://physics.ucsd.edu/~tmurphy/apollo/lrrr.html Και φυσικά, αυτά λειτουργούν από 30 χρόνια: http://www.cnn.com/TECH/space/9907/21/apollo.experiment/ http://www.jpl.nasa.gov/news/features.cfm?feature=605 Ας μήν συγχέουμε την τεχνολογία που βρίσκουμε στην καθημερινή μας ζωή με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις ερευνητικές προσπάθειες. Πολύς κόπος, αποτυχία, σκέψη, χρήματα και χρόνια σπαταλώνται για μια τέτοια αποστολή. Γι' αυτό πετυχαίνουν. Γι' αυτό, και το κίνητρο/φόβο που είχαν εμφυσήσει οι προπαγανδιστικές αμερικανικές και ρωσικές υπηρεσίες στον επιστημονικό και μή κόσμο.
  19. argiris

    Καλο ταξιδι, Μεγαλε!

    Στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένα κατάστημα που λέγεται - άν θυμάμαι καλά - "Flight cases" και έχει (suprise!) βαλίτσες για αεροπορικές μεταφορές. Δέν είναι χάρτινες, αλλά αλουμινένιες. Στο γράφω μήπως θέλεις να το σκεφτείς. Δέν έχω άλλα στοιχεία, αλλά μπορώ να έχω αύριο. (περνάω απέξω μερικές φορές). Στειλε PM άν θέλεις.
  20. Το USB λειτουργεί σίγουρα στα 5 μέτρα (τόσο είναι το όριο των προδιαγραφών). Αν θέλεις περισσότερο, είτε πρέπει να βάλεις την ενεργή προέκταση που λέει ο φίλος astrovox, ή να χρησιμοποιήσεις ένα hub: PC<----5m--->Hub usb2.0 <----5m--->camera. ή ακόμα και περισσότερα hubs: PC<----5m--->Hub usb2.0 <----5m--->Hub usb2.0 <----5m--->camera. Η λύση του να έχεις ένα μακρύ καλώδιο, ίσως λειτουργεί, αλλά δέν μπορείς να είσαι σίγουρος πρίν δοκιμάσεις, γιατί δέν είναι εντός των προδιαγραφών. Κάποιες συσκευές θα λειτουργούν και κάποιες άλλες ίσως όχι. Πάντως, μιας και τα καλώδια δεν στοιχίζουν τίποτε, μπορείς να δοκιμάσεις πρώτα ένα καλώδιο 10μ (ή 2 των 5μ - όσο το δυνατόν λιγώτερες ενώσεις) και άν δεν λειτουργήσει, παίρνεις και ενα hub να το βάλεις ανάμεσα.
  21. argiris

    LIDL ΕΛΛΑΣ - κιαλια σε λιγο

    Γειά σε όλους, Άν και αρκετό καιρό διαβάζω το forum, είναι η πρώτη φορά που γράφω. Δοκίμασα και εγω τα κυάλια του Lidl, στηριγμένα σε τρίποδο. Νομίζω οτι είναι καλά για τα λεφτά τους. Νωρίς το βραδάκι της Δευτέρας είδα τον Κρόνο, με τους δακτυλίους να διακρίνονται από το σώμα του πλανήτη. Οι εικόνες της Σελήνης ήταν αρκετά καθαρές. Φυσικά υπάρχουν χρωματικές αποκλίσεις στην περιφέρεια του φακού, αλλά στο κέντρο είναι ικανοποιητικά - Τουλάχιστον για μένα, που είμαι αρχάριος! Με δοκιμή σε αστέρια και μακρινά φώτα της πόλης, δέν παρατήρησα διπλά είδωλα, όπως ο φίλος Joxary.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης