AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα
 
 Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Η αστρονομία στην Ελλάδα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
dioripOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 03 Δεκ 2013
Σύνολο δημοσιεύσεων: 575
Τόπος: Αθήνα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 22/02/2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 3:16    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δροσος Γεωργιος έγραψε:
Επειδη μιλάμε για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Cheesy Grin
Το γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα και η συμμετοχή της Ελλάδας.
Γράφει ο I. Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ

Μιλάμε για τον ίδιο Κο Μάζη, που κατακεραύνωσε την παρούσα αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση σε "σοβαρό" συνέδριο;;

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/231634_makedonomahoi-xana-sto-bellideio
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Alexander
Εξωγήινος
Άβαταρ

Τόπος: Θεσσαλονίκη, Χίος
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 24/04/2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:21    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Cheesy Grin Hellenic Space Center (H.S.C.) Cheesy Grin
Ορισμός Προέδρου, Αναπληρωτή Πρόεδρο, Διευθύνοντος Συμβούλου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και το δ.τ. «ΕΛ.ΚΕ.Δ.».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις: 1. Των παρ. 12 και 13 του άρθρου 60 του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (ΦΕΚ 134 Α΄), όπως ισχύουν, 2. του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (ΦΕΚ 119 Α΄), 3. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 121 Α΄ και διόρθωση σφαλμάτων ΦΕΚ 126 Α΄), 4. του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (ΦΕΚ 123 Α΄), 5. της αριθμ. Υ6/2019 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (ΦΕΚ 2902 Β΄), αποφασίζουμε: Ορίζουμε ως Πρόεδρο, Αναπληρωτή Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ., με την επωνυμία: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και δ.τ. «ΕΛ.ΚΕ.Δ.», τους κάτωθι:
1. Ιωάννη Δαγκλή του Αλεξάνδρου, με Α.Δ.Τ. ΑΕ 029205, ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Γεώργιο Νούνεση του Φειδία, με Α.Δ.Τ. Χ 050464, ως μέλος και Αναπληρωτή Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
3. Νικόλαο Σέργη του Αναστασίου, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 700941, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.
4. Κωνσταντίνο Καράντζαλο του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. Φ 362691, ως μέλος.
5. Παύλο-Πέτρο Σωτηριάδη του Παναγιώτη, με Α.Δ.Τ. ΑΙ 071072, ως μέλος.
6. Κωνσταντίνο Συνολάκη του Εμμανουήλ, με Α.Δ.Τ. ΑΚ 805305, ως μέλος.
7. Αντιγόνη Γιαννακάκη του Γεωργίου, με Α.Δ.Τ. Σ 243279, ως μέλος.
Η θητεία των ανωτέρω είναι πενταετής και άρχεται από την έκδοση της παρούσης.
Ο Υπουργός ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Ιανουαρίου 2020.

_________________
Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί
από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.
S.P. Langley
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
dioripOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 03 Δεκ 2013
Σύνολο δημοσιεύσεων: 575
Τόπος: Αθήνα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 24/04/2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:51    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Για όλους έχει ο θεός...

https://www.kathimerini.gr/979618/gallery/epikairothta/ellada/kwstas-synolakhs-oxi-anepaggeltoi-se-kairies-8eseis

Cheesy Grin Cheesy Grin Cheesy Grin
Αλήθεια.... Γιατί δεν τόλμησαν να φέρουν πάλι πίσω τον Κο Κριμιζη;
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Alexander
Εξωγήινος
Άβαταρ

Τόπος: Θεσσαλονίκη, Χίος
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 24/04/2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:18    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πάντως ο Νίκος Σέργης που ορίστηκε Διευθύνοντας Σύμβουλος, είναι πολύ στενός «άνθρωπος» του Κριμιζή. Σχεδόν σε όλη τη καριέρα του συνεργαζόταν με τον Κριμιζή και έχει ενστερνιστεί τις ιδέες, τις γνώσεις και τον τρόπο εργασίας του. Είμαι βέβαιος πως αν για οποιονδήποτε λόγο ο αξιέπαινος κ. Κριμιζής δεν μπορούσε να αναλάβει, τότε θα επέλεγε τον κ. Σέργη γι' αυτή τη θέση. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και κατά πόσον θα πάρουν χρηματοδότηση ή έστω συμμετοχή σε προγράμματα. Τα επόμενα χρόνια η SpaceX θα μειώσει σημαντικά το κόστος διαστημικών ταξιδιών. Ενδεικτικά μια αποστολή που τώρα κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια $, θα γίνεται με τον νέο πύραυλο SpaceX Starship μόνο με 2 εκατομμύρια $. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κάποια επαφή με την διαστημική τεχνολογία καθώς κατά τη γνώμη μου προβλέπεται τα επόμενα χρόνια επανάσταση ανάλογη της εποχής του Apollo. Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν καλύπτουν τις εξελίξεις αλλά η διαστημική εποχή έρχεται και δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας corono-ιός.
_________________
Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί
από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.
S.P. Langley
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 9601
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 30/05/2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 13:58    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΕΛΚΕΔ : Βασικός στόχος η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Cheesy Grin
Ενθουσιασμένος με την ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, όπως και με τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα στο διάστημα, ένα χώρο που «είναι μοναδικός, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για εκμετάλλευση και προσφέρει πάρα πολλά από πλευράς τεχνολογίας και εφαρμογών», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρος του νέου Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας.
Ο κ. Δαγκλής περιέγραψε τη βασική στόχευση του ΕΛΚΕΔ, που, όπως αποκάλυψε, θα είναι η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα από επιστήμονες και εταιρείες.
«Χρειάζεται αφοσίωση και επιμονή η διαστημική τεχνολογία, μια τεχνολογία η οποία ξεκινάει από πολύ μικρά πράγματα, όπως ένα …παξιμάδι, μια βίδα, και φτάνει μέχρι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα πράγματα. Υπάρχει συνεπώς πάρα πολύς χώρος μέσα σε αυτό το μεγάλο εύρος τεχνολογίας, ώστε κανείς να εμπλακεί και να προσφέρει. Προφανώς κάθε χώρα επιλέγει να συμμετέχει με κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Είναι αυτό που επιδιώκουμε και στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγκλής, επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί ένα Κέντρο αποκομμένο από την κοινωνία.
«Θα φροντίσουμε και για την ενημέρωση του πολίτη, για το τι σημαίνει διάστημα, όπως και το τι όφελος έχουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες για τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πεδίον δόξης λαμπρόν
«Μια από τις βασικές αποστολές μας είναι να κάνουμε μια πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος διαστημικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε ακόμη πιο πέρα» ανέφερε ο έλληνας καθηγητής Διαστημικής Φυσικής.
«Βλέπουμε ιδιώτες με όραμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, είναι πολύ σημαντικό δε που υπάρχουν και νέοι με όραμα, οι οποίοι, παρά τις δύσκολες ομολογουμένως, συνθήκες για τέτοιου είδους δραστηριότητες, συμμετέχουν σε πολλές ομάδες νέων επιστημόνων και αγωνίζονται για να πετύχουν κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο» τόνισε ο κ. Δαγκλής και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές ελληνικές προσπάθειες στο χώρο.
«Στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως και στο χώρο των επιχειρήσεων, υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ πετυχημένες ομάδες και ήδη επιτυχημένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο διάστημα. Ομάδες που δραστηριοποιούνται π.χ. στην πυραυλική, όπως κάποιες ομάδες φοιτητών, ή σε σταθμούς εδάφους, όπως η Libre Space Foundation, αλλά και στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα, στις κατασκευές. Αυτό που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας φορέας που να συντονίζει αυτές τις προσπάθειες, ώστε να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια ακόμη περισσότερο σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.
Στόχος η αιχμή της τεχνολογίας και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία
Ο κ. Δαγκλής ανέφερε ακόμη πως και στο βατήρα εκκίνησης, στον οποίο βρίσκεται σήμερα το ΕΛΚΕΔ, είναι ασφαλές να πει κανείς πως από τώρα και εξής ο στόχος είναι η σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα.
«Θα θέλαμε λοιπόν να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε πολύπλοκες, προηγμένες τεχνολογίες, γιατί αυτές έχουν στη συνέχεια και πολύ πιο μεγάλες δυνατότητες, πιθανότητες επιστροφής χρημάτων, ήτοι μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μακροπρόθεσμα» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, ερωτηθείς για το σκέλος των εσόδων, ενώ αναφέρθηκε και στις κοσμογονικές αλλαγές στη βιομηχανία του διαστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Αυτό που είναι και το πιο ουσιαστικό είναι πως οι πιο σημαντικές προσπάθειες για το διάστημα είναι οι διεθνείς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που, αν και είχε ξεκινήσει ως ένας εθνικός διαστημικός σταθμός των ΗΠΑ, στην πορεία αποφασίστηκε από τη συγκεκριμένη, τη σημαντικότερη διαστημική δύναμη, πως θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία πολλών χωρών» τόνισε ο κ. Δαγκλής, ερωτηθείς για τη μέχρι τώρα πορεία των συνεργασιών στις οποίες δίνει το «παρών» και η Ελλάδα.
«Αξίζει να αναφερθεί πως και η Ελλάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, συμμετέχει στον ΔΔΣ και έχει υπάρξει εκτόξευση ελληνικού νανοδορυφόρου τύπου Cube Sat προς τον ΔΔΣ» τόνισε.
Η διαστημική τεχνολογία είναι πάντως -όπως εξήγησε ο κ. Δαγκλής- τομέας ύψιστων απαιτήσεων και απαιτεί υπομονή.
«Δεδομένου ότι οι συνθήκες στο διάστημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, η τεχνολογία που απαιτείται είναι πολύπλοκη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η σημαντικότερη χώρα στο διάστημα, οι ΗΠΑ, χρειάστηκαν μια ολόκληρη δεκαετία για να επανέλθουν και να έχουν πάλι τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν μόνοι τους αστροναύτες στον ΔΔΣ» σημείωσε σχολιάζοντας την ιστορική αποστολή της SpaceX, που, μετά την ολιγοήμερη αναβολή λόγω καιρού, είναι προγραμματισμένη για τις 30 ή 31 Μαΐου για τον ΔΔΣ.
Η σπορά στην εκπαίδευση θα φέρει καρπούς στο μέλλον
«Έχουμε ευθύνη και όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιμόρφωση νέων ανθρώπων, φοιτητών, αλλά και μαθητών ακόμη. Είναι αυτό που στην ορολογία ονομάζεται capacity building, η δημιουργία δηλαδή των αυριανών επιστημόνων και τεχνικών. Αυτή η εκπαίδευση οπωσδήποτε παρέχεται πρωτίστως από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και το ΕΛΚΕΔ έχει όμως ευθύνη να βοηθήσει σε αυτήν τη κατεύθυνση» σχολίασε ο κ. Δαγκλής όταν ρωτήθηκε για τη σύνδεση του Κέντρου με το ευρύ κοινό.
Εξήγησε δε πως το ΕΛΚΕΔ έχει ευθύνη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση «μέσω αφιερωμένων ημερίδων, μέσω Space Camps που θα οργανωθούν στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των νέων στη χώρα.
https://www.in.gr/2020/05/30/tech/elked-vasikos-stoxos-ekseliksi-syntheton-diastimikon-texnologion-stin-ellada/elked.jpg
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  58.32 KB
 Διαβάστηκε:  32 φορές

elked.jpg_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Alexander
Εξωγήινος
Άβαταρ

Τόπος: Θεσσαλονίκη, Χίος
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 30/05/2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 14:52    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δροσος Γεωργιος έγραψε:
ΕΛΚΕΔ : Βασικός στόχος η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Cheesy Grin ...

Ενδιαφέρον.
Η συμμετοχή σε σημαντικές διαστημικές αποστολές φαντάζει μακρινή,
αλλά μακάρι να ενεργοποιηθεί το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, έστω αρχικά «μέσω αφιερωμένων ημερίδων, μέσω Space Camps που θα οργανωθούν».

_________________
Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί
από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.
S.P. Langley
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 9601
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 03/02/2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:21    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ανακοίνωση πρόσκλησης για τη στελέχωση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ. Cheesy Grin
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Τμήμα Οργάνωσης και Διοικητικών Διαδικασιών
Δ/ΝΣΗ: Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα
Τ.Κ.: 101 63 Αθήνα
Πληρ.: Β.Κουστένη
Τηλ.: 210-9098445
E-mail: v.kousteni@mindigital.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ
Για τη στελέχωση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.)
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την
ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα»
και ιδίως του άρθρου 55 παρ. 1, 2, 4 και 5 «Θέματα προσωπικού του Υπουργείου
Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και 60 του ν. 4623/2019 «Σύσταση και λειτουργία του
Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» (ΦΕΚ Α΄134), όπως ισχύει.
β) του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα
εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων
έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην
εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και
του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 137), όπως
ισχύει.
γ) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της
Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄
133), όπως ισχύει,
δ) του ν. 4674/2020 «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής
Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και
άλλες διατάξεις» και ιδίως του άρθρου 82 παρ. 3 (ΦΕΚ Α΄ 53), όπως ισχύει.
ε) του ν. 3528/2007 «Κύρωση του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών
διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (ΦΕΚ Α’ 26), όπως ισχύει.
στ) του π.δ. 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων
του δημοσίου τομέα» (ΦΕΚ Α’ 39), όπως ισχύει.
ζ) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση
Υπουργείων και καθορισμός αρμοδιοτήτων τους- Μεταφορά υπηρεσιών και
αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (ΦΕΚ Α΄119), όπως ισχύει.
η) Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών,
Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α΄121).
θ) Του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών
Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (ΦΕΚ Α΄123).
ι) του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α΄
85), όπως ισχύει.
2. Την υπ’ αρ. Υ6/9.7.2019 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων
στον Υπουργό Επικρατείας» (ΦΕΚ Β΄ 2902).
3. Την υπ’ αριθμ. 7959 ΕΞ 2020/31.03.2020, Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας
«Διορισμός Υπηρεσιακού Γραμματέα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
(ΦΕΚ ΥΟΔΔ 241).
4. Την υπ΄ αριθ. ΓΔΟΔΥ/ΔΔΥ/53/09.01.2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας με
θέμα: «Ορισμός Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου και
μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και το δ.τ. «ΕΛ.ΚΕ.Δ.» (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 33).
5. Την υφιστάμενη υπηρεσιακή ανάγκη.
Εκδίδουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Το «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος» έχει τους ακόλουθους σκοπούς, όπως αυτοί
ορίζονται στο άρθρο 60, παρ. 8 του v. 4623/2019:
α. Τη διαμόρφωση πρότασης για τη στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος και την
εκπόνηση κυλιόμενου-δυναμικού σχεδίου δράσης της διαστημικής στρατηγικής σε
συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τον Δημόσιο και τον
Ιδιωτικό Τομέα που προσδιορίζει στόχους, τομείς συνεργασίας και διαδικασίες για
την επίτευξη των στόχων.
β. Τη συνεργασία, το συντονισμό, την υποστήριξη και την κινητοποίηση φορέων,
υπηρεσιών και νομικών προσώπων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα για την
προώθηση, διάχυση και αξιοποίηση της διαστημικής στρατηγικής της Ελλάδας,
καθώς και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και ομάδες που
δραστηριοποιούνται σε διαστημικά θέματα και προγράμματα.
γ. Την προώθηση και συμμετοχή ως συντονιστής δημόσιων φορέων σε έργα και
προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση εθνικών προγραμμάτων και έργων σε τομείς
του Διαστήματος, όπως η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η
ασφάλεια, η οικονομία, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η
ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το εμπόριο.
δ. Τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, πρωτοβουλίες, φόρουμ
και δραστηριότητες για θέματα Διαστήματος, ο συντονισμός των εθνικών
εκπροσώπων στον τομέα του Διαστήματος, η ανάπτυξη ευρωπαϊκών και διεθνών
συνεργασιών, η ανταλλαγή και σύνθεση γνώσεων, καινοτομίας και δράσεων
προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανταποδοτική συμμετοχή της χώρας στους
ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς Διαστήματος, σε ευρωπαϊκά ή διεθνή
διαστημικά προγράμματα, καθώς και τη συμμετοχή στη σχεδίαση προγραμμάτων
για την εξυπηρέτηση εθνικών, επιστημονικών, επιχειρησιακών και αναπτυξιακών
αναγκών στις οποίες το Διάστημα έχει πρωταρχικό ρόλο.
ε. Τη συμβολή στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και των διαστημικών
εφαρμογών, υπηρεσιών και επίγειων υποδομών προς όφελος της εγχώριας
βιομηχανίας και έρευνας, καθώς και την υποστήριξη στο σχεδιασμό δορυφόρων,
δορυφορικών συστημάτων, υλικών και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των
δραστηριοτήτων τηλεπισκόπησης, μέσω και της αξιοποίησης της συμμετοχής της
χώρας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και προγράμματα, καθώς και
στις πάσης φύσεως επιστροφές που δικαιούται η χώρα.
στ. Τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για τη συνεχή επιμόρφωση
των φοιτητών, των νέων ερευνητών και των δημόσιων λειτουργών σε θέματα
Διαστήματος, καθώς και τη σχεδίαση και τη συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων
για την κατανόηση των διαστημικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών.
ζ. Την προώθηση θεμάτων τυποποίησης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών
πρακτικών στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών.
η. Την πειραματική ή εμπορική αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε
δορυφορικά και διαστημικά αντικείμενα, καθώς και η αξιοποίηση των συναφών
υπηρεσιών, πόρων και περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, κατόπιν
σχετικής εκχωρήσεως ή άδειας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
θ. Την παροχή συνδρομής προς το Δημόσιο αναφορικά με δορυφορικά και
διαστημικά θέματα, καθώς και τη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την
εκπόνηση μελετών προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με τη
διαχείριση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Δημοσίου στο Διάστημα,
την καταχώριση και αξιολόγηση διαστημικών αντικειμένων, καθώς και την
ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων.
2. Προκειμένου το ΕΛ.ΚΕ.Δ. να ανταποκριθεί στην αποστολή του απαιτείται η
στελέχωση της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης με σκοπό την
υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου, τη διαχείρισης της
δημόσιας προβολής του, και τη διοικητική υποστήριξη των σχετικών με το Κέντρο
δραστηριοτήτων του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, των μελών του
Διοικητικού Συμβουλίου και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του ΕΛ.ΚΕ.Δ.
Για το σκοπό αυτό προβαίνει σε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για
την πλήρωση πέντε (5) θέσεων με απόσπαση μόνιμων ή με σύμβαση εργασίας
ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων, που σήμερα υπηρετούν σε φορείς
της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
3. Συγκεκριμένα προκηρύσσονται πέντε (5) θέσεις με απόσπαση κατά παρέκκλιση
και κατανέμονται κατά κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα και κλάδο/ειδικότητα ως
εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕ ή ΤΕ) Σύνολο
θέσεων πέντε (5), οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:
ΠΕ Διοικητικού/ ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού: θέσεις τρεις (3),
ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού: θέση μια (1) και
ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Πληροφορικής: θέση μια (1).

Για όλες τις θέσεις λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα που προβλέπονται στις
διατάξεις του π.δ. 50/2001 (Α΄39). Οι ανωτέρω θέσεις θα καλύψουν υπηρεσιακές
ανάγκες της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης του ΕΛ.ΚΕ.Δ.
4. Πρόσθετα προσόντα που θα ληφθούν υπόψη για την τελική επιλογή και θα
συνεκτιμηθούν είναι: εργασιακή εμπειρία σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες
ή/και η εξειδίκευση στη λογιστική και δη σε μηχανογραφημένο λογιστήριο ή σε
οικονομικές υπηρεσίες του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε θέματα
προμηθειών του δημοσίου ή σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού, εκπαίδευση ή
εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με αυτά των δράσεων του ΕΛ.ΚΕ.Δ. ή σε θέματα
επικοινωνίας και προβολής έργου ομάδων και φορέων, εμπειρία στη διαχείριση-
διοικητική υποστήριξη προγραμμάτων, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και
διοίκησης έργου, επιτελική εμπειρία και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Ειδικά για τη θέση ΠΕ/ΤΕ Πληροφορικής, θα συνεκτιμηθεί εργασιακή εμπειρία ή/και
εξειδίκευση σε τεχνική υποστήριξη υποδομών δικτύων και πληροφορικής,
διαχείρισης δικτύων, βάσεων δεδομένων και συστημάτων (Windows System
Administrator), συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου π.χ. Joomla, WordPress
(theme+ plugin) και τεχνολογίες εφαρμογών διαδικτύου (PHP, Javascript, HTML5,
SQL και MySQL databases, CSS).
5. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλοι οι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας
ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, για τους
οποίους δεν συντρέχουν κωλύματα απόσπασης και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους
ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Οι πράξεις αποσπάσεων διενεργούνται κατά
παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82,
παρ. 3 του ν. 4674/2020 (Α 53), όπως ισχύει.
6. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να υποβάλουν σχετική αίτηση
(επισυνάπτεται υπόδειγμα στην παρούσα ανακοίνωση), έως την Παρασκευή, 19η
Φεβρουαρίου 2021, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sec@hsc.gov.gr (Γραμματεία
ΕΛ.ΚΕ.Δ.). Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή μέχρι κάλυψης των θέσεων.
7. Η αίτηση θα συνοδεύεται από:
α) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς οι τίτλοι
σπουδών, η επαγγελματική εμπειρία, οι αρμοδιότητες των θέσεων που έχουν
υπηρετήσει οι ενδιαφερόμενοι καθώς και συγκεκριμένα αντικείμενα που έχουν
χειρισθεί.
β) Υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια του περιεχομένου του βιογραφικού
σημειώματος.
γ) Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο θα προκύπτουν βασικά
στοιχεία προσωπικού μητρώου μεταξύ των οποίων και στοιχεία της πειθαρχικής
τους κατάστασης. Εφόσον το πιστοποιητικό υπηρεσιακό μεταβολών δεν
προσκομιστεί από τους υποψηφίους, θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την
υπηρεσία μας κατ' εφαρμογή της υπ' αρ. ΔΙΑΔΠ/Α/17854/10.07.2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β'
1171).
8. Επισημαίνεται ότι η δαπάνη μισθοδοσίας των υπαλλήλων που αποσπώνται στο
ΕΛ.ΚΕ.Δ. βαρύνει το ΕΛ.ΚΕ.Δ.
9. Οι φορείς στους οποίους αποστέλλεται η παρούσα ανακοίνωση παρακαλούνται
να την κοινοποιήσουν σε όλους τους υπαλλήλους τους καθώς και στους
εποπτευόμενους από αυτούς φορείς (Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ του
ευρύτερου δημόσιου τομέα). Ιδιαίτερα τα Υπουργεία παρακαλούνται για την άμεση
ενημέρωση των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών καθώς και των φορέων που
εποπτεύονται ή υπάγονται σε αυτά. Επίσης, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
παρακαλούνται για την άμεση διαβίβαση της παρούσης στους Οργανισμούς
Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού χωρικής αρμοδιότητάς τους.
10. Η παρούσα πρόσκληση αναρτάται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δημοσιεύεται
στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και στο διαδικτυακό τόπο
του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
11. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται
στο τηλέφωνο 210 - 67 21 263 ή στην ηλεκτρονική δ/νση
sec@hsc.gov.gr.
Ο Υπουργός Επικρατείας
Κυριάκος Πιερρακάκης
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 9601
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 24/03/2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:01    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Συνεργασία Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας με τη Διαστημική Υπηρεσία του Ην. Βασιλείου & την Airbus Defence & Space UK Cheesy Grin
Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας Ελληνικών επιχειρήσεων με την Airbus Defence & Space UK στα πλαίσια της ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial - and Helio - Studies) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) και την Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Space Agency).
Ο δορυφόρος TRUTHS, είναι μέρος του προγράμματος Earth Watch της ESA και αποτελεί μια πρωτοβουλία πέντε χωρών μελών του, με μεγαλύτερο συνδρομητή το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πρόγραμμα αυτό η βιομηχανία της χώρας μας έχει πλέον ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη, την πιστοποίηση και τον έλεγχο λογισμικού και υλικού (H/W), κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία του δορυφόρου.
Η επιτυχία αυτή αποτελεί αναγνώριση της ωριμότητας και των δυνατοτήτων της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας και αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική στο διάστημα, όπως ανακοινώθηκε από τον Commissioner Thierry Breton στις 12 Ιανουαρίου 2021 κατά την διάρκεια του 13ου European Space Conference σχετικά με το πρόγραμμα Space Connectivity ύψους 6 δις. €
Η εκτόξευση του δορυφόρου TRUTHS αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ESA, πριν το τέλος της δεκαετίας αυτής. Θα συντελέσει στην παρακολούθηση του κλίματος στον πλανήτη μας, συνδράμοντας καθοριστικά στην μέτρηση βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, όπως αυτής του ισοζυγίου της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει και παραμένει στη Γη καθώς και την βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που συλλέγονται από άλλους δορυφόρους τηλεπισκόπησης.
H ΕΒΙΔΙΤΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συνεργασία τόσο με την Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και την AIRBUS UK καθώς ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών.
Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith δήλωσε: «H αποστολή των δορυφόρων TRUTHS με ανάδοχο την Airbus θα βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των μελλοντικών περιβαλλοντικών προβλέψεων και θα παράσχει στους επιστήμονες τα πιο αξιόπιστα στοιχεία που είχαμε ποτέ στη διάθεσή μας. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι Ελλάδα και Βρετανία συμπορεύονται και συνεργάζονται σ’ αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που ενδυναμώνει περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις».
Ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) δήλωσε: «H συμμετοχή τουλάχιστον πέντε ελληνικών εταιρειών στην σχεδίαση του δορυφόρου TRUTHS αποδεικνύει τόσο την τεχνολογική ωριμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, όσο και τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαστημικής τεχνολογίας στη χώρα μας. Μια δυναμική που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για νέες επενδύσεις, την προσέλκυση νέων επιστημόνων υποστηρίζοντας την πολιτική της χώρας μας για μια μεγάλη καινοτομική αλλαγή. Η συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την AIRBUS UK είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων».
https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/972771_synergasia-ellinikis-diastimikis-viomihanias-me-ti-diastimiki-ypiresia-toytruths_pillars.jpg
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  77.58 KB
 Διαβάστηκε:  16 φορές

truths_pillars.jpg_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 9601
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 14/07/2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:24    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η ‘βαριά βιομηχανία’ της Ελλάδας στο διάστημα. Cheesy Grin
Εδώ και δεκαετίες η οικονομία της χώρας μας αναπτύσσεται μονοδιάστατα έτσι ώστε σήμερα, εν μέσω πρωτοφανούς πανδημίας, να είναι πλήρως εξαρτημένη από τον τουρισμό. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια ανάπτυξης:
https://physicsgg.me/2021/07/13/%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9/rooms_space.png
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  789.73 KB
 Διαβάστηκε:  4 φορές

rooms_space.png_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 9601
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 14/07/2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:47    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η εμπορευματοποίηση του διαστήματος. Cheesy Grin
Ο διαστημικός τουρισμός είναι μόνο ένα από τα νέα κεφάλαια που ανοίγουν στην εξερεύνηση, κατάκτηση και εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος. Μία νέα «χρυσή» αγορά ανοίγεται, αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, έως μεγάλες εταιρείες, το διάστημα φαντάζει πια το νέο σύνορο για μεγάλα κέρδη.
Δεν είναι μόνο ο διαστημικός τουρισμός, που αφενός «εγκαινίασε» την Κυριακή ο εκκεντρικός Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσο, με την υποτροχιακή πτήση με το σκάφος της εταιρείας του, Virgin Galactic. Αφετέρου αναμένεται να «απογειώσει» ο ανταγωνισμός των δισεκατομμυριούχων, με τα επόμενα εγχειρήματα της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος (στις 20 Ιουλίου) και της SpaceX του Ίλον Μασκ (το φθινόπωρο), ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη.
Ολόκληροι επιχειρηματικοί τομείς ανοίγουν για την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος, που πλέον φαντάζει ως νέο «Ελ Ντοράντο».
Με τον διαστημο-τουρισμό ως… εφαλτήριο
Προς το παρόν, η βιομηχανία του διαστήματος πατά κυρίως «γκάζι» στην ανάπτυξη τεχνολογιών και μέσων, που θα εξελίζουν και κάποια στιγμή θα κάνουν μαζικόν τον διαστημικό τουρισμό: από τις τουριστικές πτήσεις έως τα διαστημικά ξενοδοχεία.
Ζητούμενο είναι συν τω χρόνω το κόστος να μειωθεί και η πελατεία να αυξηθεί, πέραν από όσους έχουν την περιέργεια, αλλά και γεμάτα πορτοφόλια.
Η Virgin Galactic, για παράδειγμα, -που χρεώνει 250.000 δολάρια το «κεφάλι», στις εκατοντάδες προκρατήσεις θέσεων για τις μελλοντικές υποτροχιακές της πτήσεις- ευελπιστεί να μειώσει στα 40.000 δολάρια το εισιτήριο, κάποια στιγμή στο μέλλον.
Προσώρας, «χρυσώνοντας το χάπι», βγάζει σε κλήρωση δύο θέσεις για μία από τις πρώτες εμπορικές πτήσεις της, που -όπως τονίζει- αναμένονται στις αρχές του 2022.
Κομβική για την διεύρυνση της πελατείας και την μείωση της τιμής των ταξιδιών διαστημικού τουρισμού θεωρείται η δυνατότητα αξιοποίησης επαναχρησιμοποιούμενων συστημάτων, ώστε να μειωθεί το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας UBS, ο διαστημικός τουρισμός αναμένεται να έχει εξελιχθεί μέσα στα επόμενα έτη σε μία «χρυσή» βιομηχανία, φτάνοντας το 2030 στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.
Κι αυτή είναι μόνο η αρχή…

Μεγάλες business
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη «απογειωθεί». Το πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης είναι εξάλλου αχανές. Όσο και το διάστημα.
Περιλαμβάνει τη χρήση δορυφόρων για τη βελτιστοποίηση των ευρυζωνικών συνδέσεων και την κάλυψη κάθε γωνιάς της Γης.
Την αξιοποίηση και προώθηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατασκευές για τη μεταφορά και διαμονή τουριστών στο διάστημα. Τη δημιουργία αποικιών σε μακρινούς πλανήτες.
Προβλέπoνται μέχρι και εξορύξεις σε αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα: δυνητικά πλούσιες πηγές χρυσού, διαμαντιών και άλλων πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών.
Με αυτά και με άλλα, η Morgan Stanley εκτιμά, σε τελευταία ανάλυσή της, ότι η βιομηχανία του διαστήματος μπορεί, έως το 2040, να αποφέρει παγκοσμίως έσοδα ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Το δε 50% της προβλεπόμενης ανάπτυξης, αναφέρει αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αναμένεται να προέλθει από το δορυφορικό Ίντερνετ.

Κι αυτό όχι μόνο λόγω της εξασφάλισης πρόσβασης και στην τελευταία… «ραχούλα» επί Γης, αλλά «και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε ευρυζωνικότητα από αυτόνομα αυτοκίνητα, το Internet of Things (“Διαδίκτυο των Πραγμάτων”), την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και τα βίντεο».
Στους υπό ανάπτυξη τομείς της «οικονομίας του διαστήματος», εξάλλου, η Morgan Stanley συμπεριλαμβάνει και την επόπτευση και διαχείριση των «διαστημικών συντριμμιών».
Επικίνδυνα «κενά»
Από το 1967, έχει τεθεί σε ισχύ η λεγόμενη «Συνθήκη για το Απώτερο Διάστημα» ή επί το επισημότερο «Συνθήκη επί των Αρχών που Δέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και στη Χρήση του Απώτερου Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και Άλλων Ουράνιων Σωμάτων».
Υπεγράφη, ωστόσο, μεταξύ 163 κρατών και θέτει ένα πλαίσιο δράσης για τις εθνικές κυβερνήσεις, όχι για εταιρείες.
Καθώς ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός επεκτείνεται πέραν από τα όρια της Γης και η εμπορευματοποίηση του διαστήματος κλιμακώνεται, με ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών, οι προκλήσεις είναι ορατές.
Τα δε όρια ευθυνών παραμένουν ασαφή, και δη σε ένα άγνωστο κι ακόμη αφιλόξενο για τους ανθρώπους περιβάλλον.
https://www.youtube.com/watch?v=Ll8GnA6qSlc&feature=emb_logo
https://physicsgg.me/2021/07/13/%ce%b7-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 9601
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 10/09/2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:04    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η Ελλάδα ετοιμάζει «βαλίτσες» για διάστημα - Υποβολή πληροφοριών για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Δορυφόρων. Cheesy Grin
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε επίσημα την πρόσκληση για υποβολή πληροφοριών (Request for Information –RFI) για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων.
Το RFI συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», όπως εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Connectivity του Επιτρόπου Thierry Breton, για την οποία συζήτησαν με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου στην Αθήνα.
Το RFI διαμορφώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπό τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για τις Τηλεπικοινωνίες, Θοδωρή Λιβάνιο, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις προτάσεις του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και της Ελληνικής Βιομηχανίας του διαστήματος και αφετέρου τις ανάγκες των δυνητικών χρηστών των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι υποδομές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Η Ελλάδα υλοποιεί την εθνική της στρατηγική για το διάστημα στη βάση ενός ολοκληρωμένου νομικού, πολιτικού και στρατηγικού πλαισίου, που υποστηρίζει και διέπει τις εθνικές διαστημικές δραστηριότητες. Το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων έχει σχεδιαστεί με άξονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση και επέκταση των υποδομών της χώρας. Ταυτόχρονα, στοχεύει σε έναν σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ο οποίος θα παράγει προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας στην νέα ψηφιακή εποχή.
https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1016229_i-ellada-etoimazei-valitses-gia-diastima-ypovoli-pliroforion-gia-ethniko


_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Η αστρονομία στην Ελλάδα Όλες οι Ώρες είναι UTC + 3
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5
Σελίδα 5 από 5

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum


Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης