alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Φίλες και φίλοι, αν δε ρωτούσα θα έσκαγα!Παρακάτω βλέπετε λεπτομέρεια ενός έργου του Doppelmayr που χρονολογείται το 1742. Στο έργο αυτό απεικονίζονται με πολύ όμορφα σχέδια και χρώματα της εποχής οι φαινόμενες τροχιές όλων των τότε γνωστών πλανητών, δηλαδή μέχρι και του Κρόνου κατά τα έτη 1708 και 1709. Υπάρχουν 3 κείμενα στα οποία ο δημιουργός φαίνεται να εξηγεί τα σχεδιαγράμματα του έργου, αλλά είναι στα λατινικά και δε καταλαβαίνω τίποτα. Μεταξύ όλων αυτών, υπάρχει και το παρακάτω σχεδιάγραμμα, για το ποίο δεν μπορώ να δώσω ερμηνεία που να με ικανοποιεί ή τουλάχιστον δεν δείχνει ικανή για εξαγωγή κάποιου χειροπιαστού και χρήσιμου συμπεράσματος. Στο κέντρο διακρίνεται ο Ήλιος, ο κύκλος γύρω του απεικονίζει την τροχιά της Γης, και ακολουθούν κατά σειρά τα σύμβολα του Άρη, του Δία και του Κρόνου.Παρατηρώντας λοιπόν πολλή ώρα το σχεδιάγραμμα αυτό, εκείνο που μπορώ να συμπεράνω είναι:"Αν θεωρήσουμε του πλανήτες ακίνητους, τότε όσο πιο κοντά βρίσκεται κάθε πλανήτης στην Γη, τόσο λιγότερο διάστημα στην διάρκεια ενός γήινου έτους, ο πλανήτης αυτός θα είναι ορατός από την Γη."Αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω Θα ήθελα και την δική σας γνώμη για την ερμηνεία αυτού του αινιγματικού σχεδίου! ΥΓ.Όσοι είστε φιλότεχνοι, μη κάνετε το λάθος να ψάξετε ανάλογο έργο στην Ελλάδα! Το συγκεκριμένο κυκλοφορεί σε πολλά γνήσια αντίτυπα ακόμα και σε διάφορα ebay αλλά και σε καλά ηλεκτρονικά καταστήματα έργων τέχνης σε πολύ καλύτερες τιμές! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημήτρη να πω μια ιδέα με κάθε επιφύλαξη: μήπως είναι μια απόπειρα απεικόνισης του δεύτερου νόμου του Κέπλερ. "Η ακτίνα που ενώνει τον Ήλιο και τον κάθε πλανήτη διαγράφει σε ίσους χρόνους ίσα εμβαδά" - Περισσότερα εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CE%BD
koyote Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Εμενα παντως το σχημα που βρισκεται στ κεντρο μου θυμιζει εντονα τα σχηματα που κανουμε για να υπολογισθει η γωνια υπο την οποια φαινεται η τροχια ενος σωματος γυρω απο τον ηλιο(εδω το σωμα Α) Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
nansy Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Και εγώ με κάθε επιφύλαξη θα πω μήπως έχει να κάνει με παράλλαξη αστέρα το σχήμα..αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρη... Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Ηλία, δε νομίζω να εννοεί αυτό, διότι δεν έχει τις διαδοχικές θέσεις του κάθε πλανήτη ώστε να συγκριθούν τα σχηματιζόμενα εμβαδά.Νάνσυ, η παράλλαξη δεν εφαρμόζεται μεταξύ πλανητών, διότι κανένας πλανήτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνητος ως προς τον άλλο. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Καμιά άλλη ιδέα; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
nansy Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Νάνσυ, η παράλλαξη δεν εφαρμόζεται μεταξύ πλανητών, διότι κανένας πλανήτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνητος ως προς τον άλλο. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Καμιά άλλη ιδέα; Βασικά νόμιζα πως επρόκειτω για αστέρα και ήταν η παράλλαξη του βλακεία μου.. Βασικά τώρα που το ξαναείδα μήπως έχει να κάνει με την διέλευση κάποιου ουράνιου σώματος,γιατί αν δεν κάνω λάθος το σώμα αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τροχιές όπου η μια τροχιά είναι η τροχιά της Αφροδίτης...Μπορεί να κάνω λάθος όμως.. Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
draculas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2008 Δίνει την εντύπωση οτι θέλει να αποτυπώσει την κίνηση των πλανητών στον ουρανό.φανταστείτε να κινείται η γη γυρω-γυρω, και οι ευθείες που "δείχνουν" τους πλανήτες να παραμένουν κολλημένες επάνω της.κάτι σαν το πολύ καλό excelάκι του George Makris:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5254αλλα οχι σε κίνηση..!
vtsamis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18, 2008 Ephemerides Motuum Coelestium Geometricae Copper engraved map of the planetary motion as per observations of 1708 and 1709 by J. G. Doppelmayr. Also showing the Hooke's calculation of the distance between the Sun and Sirius. From "Atlas Coelestis" published 1742 by J. B. Homann in Nuremberg. Some creases around centrefold. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα