Jump to content

Συγκριτική δοκιμή προσοφθαλμίων zoom 8-24mm

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τελευταία στο forum παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς τους προσοφθάλμιους, άλλωστε οι σύγχρονες σχεδιάσεις έχουν πολύ αυξημένη ποιότητα σε σχέση με παλαιότερες. Προσωπικά θα με ενδιέφερε πολύ να βρω ποιό θα συνεργαστεί καλύτερα με τα τηλεσκόπιά μου (Orion Optics 10" f/4.8 και Vixen ED81S f/7.7) αλλά νομίζω πως ένα συγκριτικό τέστ όλων των διαθέσιμων zoom στην ελληνική/ευρωπαϊκή αγορά θα βοηθούσε πολλούς από μας. Θέλετε να κάνουμε αυτό το τέστ;

Έχω ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Tele Vue 8-24mm και Vixen 8-24mm και θα προχωρήσω στη δοκιμή μόλις κάποιος μου εμπιστευθεί και έναν Baader Hyperion 8-24mm. Επίσης θα ήταν ευτύχημα αν βρούμε τους αντίστοιχους zoom της William Optics, της Meade και της Pentax.

O σκοπός του τέστ δεν είναι να ανακυρήξουμε οπωσδήποτε τον καλύτερο ή τον χειρότερο, αλλά να βρούμε στην πράξη βασικές διαφορές και χαρακτηριστικά (επιστρώσεις, οπτικό πεδίο, οξύτητα στα άκρα του οπτικού πεδίου, μηχανική ακρίβεια κλπ.) που θα παίξουν ρόλο στην επιλογή όποιου ενδιαφέρεται.

Όποιος θέλει να προσφέρει έναν από τους φακούς που λείπουν για το τέστ ας επικοινωνήσει μαζί μου με προσωπικό μήνυμα. Οι φακοί θα κινηθούν με δικά μου έξοδα ασφαλώς. Περιμένω! :) :roll:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

• Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στέφανε έχεις έναν Hyperion 8-24 από εμένα! Μπορείς μάλιστα να τον κρατήσεις όσο θες καθώς έχω δύο :cheesy:

Για λεπομέρειες τα λέμε κατ'ίδιαν!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ Ανδρέα! Ο αρχηγός πρώτος στη μάχη! :cheesy: :cheesy:

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο

Στεφανε και Ανδρεα χρονια πολλα και απο κοντα!

Μολις αγορασα ενα Hyperion Zoom 8-24mm και πιστευω θα με ενδιεφερε πολυ ενα τετοιο συγκριτικο τεστ...

Αν θελεις απλα για να γινει πιο ρεαλιστικο το τεστ σου στο τελος να αντιπαραθεσεις και μια στηλη (Value for money) γιατι και αυτο για μεγαλη μεριδα των ερασιτεχνων αστρονομων παιζει πολυ μεγαλο ρολο (και στην χωρα που ζουμε κυριως O:) )...

Δηλ. να αναφερεις κατα ποσο σε σχεση με τα λεφτα τους αξιζουν την διαφορα της τιμης τους.

Παντως κατι που πρεπει να επισημανθει ειναι οτι καποια προσοφθαλμια εχουν εξελιχθει με την παροδο του χρονου και καποια ελαττωματα του παρελθοντος τους εχουν βελτιωθει ή και εξαλειφθει. Συγκεκριμενα σε ξενο φορουμ (νομιζω το Cloudy nights) ανεφεραν οτι ο Hyperion Zoom εχει 3 εκδοσεις και η τελευταια ειναι αυτη που εχει επανω του την αριθμηση των mm και ειναι κατασκευασμενα με την μεθοδο Phantom Group Coated...

Αυτα και καλη τυχη στο δυσκολο αλλα πολυ εποικοδομητικο εργο σου!!! =;

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μην ξεχάσουμε και τον ζουμ 8-24 τής William Optics.

Άντε κύριε Σοφολόγη μας και μετά να κάνουμε και κανένα συγκριτικό για binoviewer. Ευχαρίστως θα δεχτώ να μου στείλετε τη Μπίνω σας !!! :P

Σύνδεσμος για σχόλιο

Παιδια μια που πιασαμε στην συζητηση και τον hyperion και το binoviewer, να ξαναρωτησω και εγω κατι?

Εχω ενα ηλεκτρονικο μικρομετρο, μεγαλης ακριβειας.

Παιρνω τα κιαλια μου, τα κλεινω τοσο ωστε οι δυο κυκλοι που βλεπουμε να γινουν ενας. Αυτη ειναι και η θεση που παρατηρουμε με τα κυαλια.

Μετραω με το μικρομετρο, απο το κεντρο του ενος προσοφθαλμιου εως το κεντρο του αλλου. Αποτελεσμα=61mm

Μετα μετραω την μεγιστη διαμετρο του hyperion zoom. Αποτελεσμα=57.7mm

Αυτο σημαινει οτι μπορω να χρησιμοποιησω τον hyperion zoom σε binoviewer?

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλή ερώτηση!

Από... διαβολική σύμπτωση τυγχάνει να έχω και binoviewer και δύο τεμάχια Hyperion Zoom 8-24. Η απάντηση είναι ότι το πρόβλημα θα είναι... η μύτη σου. Οσο αστείο και αν ακούγεται, αυτό είναι το πιθανό πρόβλημα. Το άνοιγμα του binoviewer θα μπορεί να είναι τέτοιο ώστε κάθε μάτι σου να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το κέντρο του προσοφθαλμίου αλλά μεταξύ των προσοφθαλμίων δύσκολα θα χωράει η μύτη σου καθώς οι προσοφθάλμιοι είναι ογκώδεις. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μύτης σου. Στην περίπτωσή μου η παρατήρηση δεν είναι πολύ άνετη καθώς η μύτη μου πιέζεται ανάμεσα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο

Μην ξεχάσουμε και τον ζουμ 8-24 τής William Optics.

Άντε κύριε Σοφολόγη μας και μετά να κάνουμε και κανένα συγκριτικό για binoviewer. Ευχαρίστως θα δεχτώ να μου στείλετε τη Μπίνω σας !!! :P

Παρεμπιπτόντως, ο συγκεκριμένος προσοφθάλμιος ήταν σε γιορτινή προσφορά 135 ευρώ! Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Το άνοιγμα του binoviewer θα μπορεί να είναι τέτοιο ώστε κάθε μάτι σου να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το κέντρο του προσοφθαλμίου αλλά μεταξύ των προσοφθαλμίων δύσκολα θα χωράει η μύτη σου καθώς οι προσοφθάλμιοι είναι ογκώδεις. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μύτης σου. Στην περίπτωσή μου η παρατήρηση δεν είναι πολύ άνετη καθώς η μύτη μου πιέζεται ανάμεσα.

Μια απο τα ιδια, δεν εχω Zoom αλλα εχω Hyperion και το προβλημα ειναι το ιδιο, πιεζεται λιγο η μυτη, χωρις ομως αυτο να σημαινει οτι δεν βλεπεις καλα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες.

Βεβαια οταν και αν ερθει η ωρα για binoviewer θα παρω τον hyperion μου, και θα παω απο κανα εμπορο μερια. Αν ειναι ολα καλα πανω στο binoviewer και πραγματικα ταιριαξουν οι δυο οπτικοι κυκλοι, θα αγορασω και το binoviewer και τον δευτερο hyperion ζουμ...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Προσωπικά θα με ενδιέφερε πολύ να βρω ποιό θα συνεργαστεί καλύτερα με τα τηλεσκόπιά μου (Orion Optics 10" f/4.8 και Vixen ED81S f/7.7)

Αν βαλεις μεσα στο τεστ και ενα f/10 sct τοτε θα εχεις πιασει ολους τους πιθανους τυπους τηλεσκοπιων.

Δεν ξερω και πολλα απο προσοφθαλμια, αλλα μπορει ενα φθηνο, να μην ειναι τοσο καλο στο f/4.8, ενω μπορει να μην υστερει σε ενα f/10...

Ξερω και εγω? Αφου ολο τετοια πραγματα διαβαζω στο forum...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κατι που θα ηθελα να μαθω και να δω αν γινεται φυσικα, θα ηταν να εβλεπα ενα συγκριτικο FOV ολων των γνωστων Zoom αλλα οχι ομως ετσι απλα και αναφορικα για το γενικο ευρος των FOV (π.χ. 50-68ο) του καθενος Zoom, αλλα συγκεκριμενα για καθε διαβαθμιση τους (π.χ. 8mm, 12mm, 16mm, 20mm, 24mm), δηλ. ποσες μοιρες εχει το καθε ενα Zoom EP για τα καθε ενα mm ξεχωριστα...

Θα μπορουσες να το καταφερεις και αυτο Σοφοκλη; =;

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Πολύ καλή η ιδέα σου Στέφανε για ένα συγκριτικό τέστ των προσοφθαλμίων αυτών.

Όσο για αυτά που σου λείπουν γιατί δεν τα ζητάς...απο τις αντιπροσωπείες τους? Για να πώ τη γνώμη μου γιατί δεν τα ζητάς ΟΛΑ απο τις αντιπροσωπείες?

Τολμηρή ιδέα σίγουρα, αλλά άν τα προϊόντα τους είναι τόσο καλά όσο λένε γιατί να φοβηθούν να τα βάλουν απέναντι στον ανταγωνισμό?

Η πείρα σου στην αστροπαρατήρηση και ο ακέραιος χαρακτήρας σου πιστεύω ότι διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μολις πηρα μια απαντηση απο το πολυ καλο σε θεματα φορουμ του εξωτερικου (http://stargazerslounge.com/index.php/board,32.0.html) και αν ενδιαφερεστε εχει κανει μια προχειρη μετρητη των FOV του Hyperion Zoom 8-24mm για τα 12mm, 16mm και 20mm...

Altinakis >

I just bought the Hyperion 8-24mm Zoom and I would like to know which are the exact FOV of its mm...

E.g. 8mm is about 68o

12mm

16mm

20mm

24mm is about 50o

The others...

Thanks!

Report to moderator 85.73.56.180

Skywatcher Dobsonian 8' - Hyperion Zoom 8-2mm

Televue Barlow 3x

Baader OIII Fliter

Microstage 6030

Erecting 1.5x

Aberdeen

pianoforte88@hotmail.com

View Profile WWW Email Personal Message (Offline)

Re: Hyperion 8-24mm Zoom pros and cons

« Reply #21 on: Today at 01:06:21 »

Reply with quoteQuote

I would say it's a fairly even spread across the range.

12mm - 64

16mm - 60

20mm - 56

that would be my guess. The stats aren't given, but in all honesty I don't think it matters in actual use...

HTH

Andrew

--------------------------------------------------------------

Updated :

Επισης στο http://www.birdforum.net/showthread.php?t=73582 γινεται ενα σχετικο review για πολλους Zoom και τα αποτελεσματα για τον Hyperion 8-24mm ειναι τα ακολουθα:

Baader 24mm-49, 30x(16.8mm)-56, 40x(12.6mm)-60, 8mm-72

Αυτα σχετικα με τον Baader Hyperion Zoom 8-24mm.

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μην ξεχάσουμε και τον ζουμ 8-24 της William Optics...

Πολύ σημαντική παράλειψή μου! :oops: Διόρθωσα ήδη το αρχικό μου post. Ευχαριστώ Κατερίνα... Ελπίζω πραγματικά να τον βρούμε κι αυτόν, νομίζω ότι κάπου είχα διαβάσει ότι κάποιος τον αγόρασε.

...Όσο για αυτά που σου λείπουν γιατί δεν τα ζητάς...απο τις αντιπροσωπείες τους? Για να πώ τη γνώμη μου γιατί δεν τα ζητάς ΟΛΑ απο τις αντιπροσωπείες?...

Προτιμώ μιά πιό ανεξάρτητη προσέγγιση. O δανεισμός εξοπλισμού από αντιπροσώπους με σκοπό μια συγκριτική δοκιμή που θα δημοσιευθεί είναι αρκετά λεπτή υπόθεση και περικλείει κάποιους περιορισμούς που αισθάνομαι πως υπάρχουν ακόμη κι αν δεν (συ)ζητηθούν. Άλλωστε οι εντυπώσεις μου θα είναι οι εντυπώσεις ενός απλού ερασιτέχνη και δεν θα ήθελα να προσδώσω στη δοκιμή περισσότερη βαρύτητα απ' αυτή. Δεν θέλω δηλ. να αναγορεύσω τον εαυτό μου σε αξιολογητή εξοπλισμού (γι αυτό και δίστασα αρκετά πριν προτείνω τη δοκιμή). Πάντως θα την κάνω με μεθοδικότητα και όση περισσότερη αντικειμενικότητα μπορώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδέες και προτάσεις σας. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και όποιες δοκιμές έκανα στο παρελθόν ή θα κάνω (κάνουμε) στο μέλλον.

:roll: Λοιπόν, έχουμε κανέναν άλλο φακό απ' αυτούς που λείπουν;

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο

Στέφανε, θέτω κι εγώ τον Hyperion μου διαθέσιμο, ως Α’ Αναπληρωματικό.

Κατά τα λοιπά, το έχω ξαναγράψει, να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τους Hyperion zoom για χρήση με binoviewer. Το μεγάλο πλάτος, αλλά και το μεγάλο βάρος, πιθανότατα, να μην είναι καλή λύση για χρήση σε διοφθάλμιο. Το λέω αυτό από σχετική - προσωπική πείρα, μετά από χρήση προσοφθαλμίων με μικρότερο πλάτος από τους Hyperion, τους Burgess/TMB οι οποίοι είναι περίπου όμοιοι σε διαστάσεις με τους TV Radian ( http://www.burgessoptical.com/EPs/Planetary.html ). Στο πρόσωπό μου χωρούν οριακά (λόγω της μύτης). Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι προσοφθάλμιοί μου έχουν eye relief γύρω στα 16mm. Τα παραπάνω ενδεχομένως να ισχύουν και για τους υπόλοιπους φακούς zoom που αναφέρονται.

Φιλικά

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κατά τα λοιπά, το έχω ξαναγράψει, να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τους Hyperion zoom για χρήση με binoviewer. Το μεγάλο πλάτος, αλλά και το μεγάλο βάρος, πιθανότατα, να μην είναι καλή λύση για χρήση σε διοφθάλμιο.

Τζάμπα τα clickstop λοιπόν! :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Οι φακοί θα κινηθούν με δικά μου έξοδα ασφαλώς. Περιμένω! :) :roll:

Στεφανε, ήδη το συγκριτικό τεστ που θα κάνεις θα μας προσφέρει πάρα πολλά και θα λυθούν πρακτικά πολλές απορίες μας. Όμως, θα είναι μεγάλο το κόστος για εσένα αν επωμιστείς όλα τα έξοδα λήψης και αποστολής των προσοφθαλμίων. Ενώ, για τον καθένα από εμας που θα σου στείλουμε, δεν νομίζω να είναι μεγάλο κοστος.

:wink:

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κώστα, τον πρήζεις κι εσύ στις ερωτήσεις ή σου χει κάνει και σένα το τραπέζι στη Σκιάθο και νιώθεις υποχρεωμένος; :P =P~ :P

Τι να τον κάνουμε, που είναι ευγενικός, δοτικός (και μεταδοτικός!) και μετά δεν μπορούμε να του χαλάσουμε χατήρι!!!

Κακά τα ψέμματα αλλά αν μας ζήταγε κάποιος άλλος στη θέση του να του στείλουμε τον προσοφθάλμιο μας, όχι απλώς δεν θα τον στέλναμε με δικά μας έξοδα, αλλά θα ζητάγαμε και εγγύηση όσο το ποσό που τον αγοράσαμε, συν άλλα τόσα για ψυχική οδύνη μέχρι να επιστρέψει στα χέρια μας σώος και αβλαβής !!! :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Όπως και να έχει,αξίζουν συγχαρητήρια στον Στέφανο για αυτή την πρωτοβουλία του! Διότι πολύ στη θεωρία το έχουμε ρίξει και από παρατηρήσεις, 0 εις το πηλίκον!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σε ξαναβαφτίσανε Κώστα εσένα; :P

Πάλι δεν πήγες για παρατήρηση; Τι θέλεις να σου κάνουμε εσένα επιτέλους; Να σε πάρουμε από τα χεράκι και να σε πάμε με το ζόρι;

Είσαι μεγάλο αγόρι πια! Μπορείς να πας και μόνος σου! :P

Σύνδεσμος για σχόλιο

Εεε, αφήστε τώρα τα ...κοπλιμέντα και τις δαντέλες γιατί ο φακός σας θα μηδενιστεί! (Δε με ρίχνετε!)

Το κόστος αποστολής όπως εξήγησα στα πρόθυμα μέλη μας είναι πολύ μικρό για μένα αφού έχω συνδρομή σε εταιρία κούριερ. Θα τηρήσω αυτό που είπα αρχικά. Αλλιώς όποιος ξοδευτεί θα λάβει και μετρητά μαζί με το φακό του! :mrgreen: Κανονίστε...

Ελπίζω μόνο να έχουμε καθαρό ουρανό, ωστόσο και οι επίγειοι στόχοι είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικοί για τα οπτικά γιατί το seeing είναι σχεδόν άριστο και η ποικιλία κατάλληλων αντικειμένων ατελείωτη (Κατερίνα, μή γράψεις αυτό που σκέφτεσαι! [-X )

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αλλιώς όποιος ξοδευτεί θα λάβει και μετρητά μαζί με το φακό του! :mrgreen: Κανονίστε...

Μετρητά διαβάζω... Ενδιαφέρον! :cheesy:

Ε, αφού θα μπείτε που θα μπείτε στον κόπο να μας τα στείλετε, βάλτε και κατιτίς παραπάνω μπας και πάρουμε κανέναν ορθοσκοπικό της προκοπής... :P

Κατερίνα, μή γράψεις αυτό που σκέφτεσαι! [-X

Κύριε Σοφολόγη, η προσπάθεια στραγγαλισμού της ελεύθερης έκφρασης ήταν ανάρμοστη και αποτυχημένη. [-(

Σύνδεσμος για σχόλιο

Οι δύο zoom έφτασαν ήδη (μαζί με μια ανέλπιστη συμμετοχή* εκτός συναγωνισμού! :-# ) Περιμένω και τον τρίτο της παρέας!

Τον William Optics 7.5-22.5mm δεν τον έχει κανείς τελικά;

*η οποία θα συναγωνιστεί τελικά - θέλει δεν θέλει - με τον Tele Vue Nagler 16mm type 5! Θα περάσουμε ωραία!...

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ο δικός μου θα βρίσκεται στο νησί τη Δευτέρα το πρωί!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης