Jump to content

Παρατήρηση - Νεφέλωμα του Ωρίωνα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας, την προηγούμενη βδομάδα παρατήρησα για πρώτη φορά το νεφέλωμα του Ωρίωνα από το τηλεσκόπιο μου. Ένα DOB 8" της Skywatcher. Το είδα μέσα από τους φακούς που ήταν με το τηλεσκόπιο 10mm και 25mm. Γενικά εντυπωσιάστηκα επειδή ήταν η πρώτη φορά που το έβλεπα από τηλεσκόπιο απλά έχω μια απορία. Γιατί το έβλεπα άχρωμο. Φταίει το τηλεσκόπιο μου που δεν έχει αρκετές ίντσες; ή οι φακοί μου που δεν είναι καλής ποιότητας και χαμηλής μεγέθυνσης; Με καλής ποιότητας φακούς θα μπορώ να δω και χρώμα; Ο ουρανός απ' όπου παρατηρούσα δεν έχει σχεδόν καθόλου φωτορύπανση αν και οι καιρικές συνθήκες εκείνο το βράδυ δεν ήταν πολύ καλές.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαιτίας της φύσης του ματιού του ανθρώπου, δεν θα καταφέρεις να δεις ποτέ χρώμα σε αντικείμενο βαθεώς ουρανού.Ίσως κάποια φορά να καταφέρεις να δεις μια απόχρωση πρασίνου στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Άρα δεν φταίει ούτε το τηλεσκόπιο σου, ούτε οι φακοί σου.

 

Μην απογοητεύεσαι πάντως από αυτό, συνέχισε τις παρατηρήσεις!

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε dsomeoned,

 

Απο τα πρωτα πραγματα που αναφερουμε στους "νεους" που μπαινουν στον χωρο της ερ. αστρονομιας ειναι οτι να μην περιμενουν να δουν αυτο που βλεπουν στις Αστροφωτογραφιες δηλαδη Χρωματα και απιστευτη λεπτομερια!

Τωρα στο Νεφελωμα του Ωριωνα ισως μπορεσεις να δεις λιγο χρωμα, ενα πρασινο-γκρι ή πρασινο-γκρι-γαλαζιο αλλα θελει ουρανο διχως φωτορυπανση και το "Ξιφος" να βρισκετε ψηλα* στον ουρανο.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω, δεν είναι εύκολο να δούμε έντονα χρώματα σε deep sky αντικείμενα. Το πολύ να δεις κάποια πράσινο-μπλε απόχρωση. Ίσως αν είχες κανένα θηρίο (18" και πάνω) να μπορούσες να δεις κάποιο αμυδρό ίχνος από κόκκινο χρώμα αλλά μόνο στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ότι το είδα άχρωμο δεν με αποθάρρυνε ούτε με απογοήτευσε. Αντιθέτως εντυπωσιάστηκα από την θέαση του. Απλά επειδή είμαι νέος στον χώρο ρωτάω για να μαθαίνω. :) Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ dsomeoned,

 

καταρχήν καλώς ήρθες και εσύ στην αστροπαρέα και καλή αρχή!

 

Ο πραγματικός λόγος που δεν είδες χρώμα έχει όντως να κάνει με τη φύση του ανθρώπινου ματιού και πιο συγκεκριμένα, με τον τύπο των οπτικών κυττάρων που ευθύνονται για το λιγοστό φως...το όνομα αυτών...ραβδία!

 

Έχουμε δυστυχώς..λίγα ραβδία τα οποία βλέπουν αποκλειστικά μονόχρωμα, πολύ λίγα σε σχέση με π.χ. άλλα θηλαστικά όπως τα αιλουροειδή (γάτες, λιοντάρια, πάνθηρες κλπ.). Τα μάτια τους έχουν την ικανότητα να κάνουν την νύχτα μέρα κυριολεκτικά...Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζώα αυτά κυνηγάνε ως επί το πλείστον νύχτα! Μόνο ίσως αν μπορούσαμε να έχουμε και εμείς τόσα Ραβδία όσα και τα αιλουροειδή θα τα βλέπαμε πολύ πιο φωτεινά όλα! Ακόμη και τα πιο αμυδρά αντικείμενα βαθέως ουρανού θα ήταν παιχνιδάκι στην παρατήρηση και δεν θα είχαμε ανάγκη πλάγια διόπτευση! :cheesy:

 

Το κολπάκι βέβαια της πλάγιας διόπτευσης εξηγείται και αυτό...ο λόγος που συμβαίνει είναι ο εξής: Υπάρχουν και τα άλλα κύτταρα τα οποία μας παρέχουν την έγχρωμη όραση, ονόματι Κωνία. Τα κωνία είναι πολύ περισσότερα σε εμάς απ'ότι τα ραβδία όμως ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αμυδρό φως!!

Και οι 2 τύποι κυττάρων είναι κατανεμημένοι άνισα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μας. Στο κέντρο έχουμε περισσότερα κωνία, πολύ πυκνά στριμωγμένα. Τα ραβδία αντιθέτως, βρίσκονται πιο πυκνά στην περιφέρεια του χιτώνα. Όταν κοιτάς λοιπόν έναν αμυδρό γαλαξία και βλέπεις σπείρες μόνο με πλάγια διόπτευση...χρησιμοποιείς τα λιγοστά ραβδία σου τα οποία μπορούν να συλλάβουν το αμυδρό φως του...μόλις γυρνάς στα κωνία και κοιτάς κεντρικά στο αντικείμενο...χάνονται οι σπείρες!!

Η έλλειψη του χρώματος που σε προβλημάτισε βέβαια είναι λόγω του ότι τα ραβδία παρέχουν ΜΟΝΟΧΡΩΜΗ όραση...και ΠΟΛΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!

 

Αντιθέτως τα κωνία είναι 3 τύπων, ένα για το κάθε βασικό χρώμα Πράσινο, κόκκινο, μπλε...

 

Ελπίζω να σου έλυσα την απορία γιατί δεν θα δεις ποτέ χρώμα σε deep sky αντικείμενα...εκτός αν στο μέλλον μπορέσουμε να κάνουμε μεταμόσχευση ματιών από αιλουροειδή..χεχε

:D :cheesy: :cheesy: αστειεύομαι, πιο φωτεινά θα τα βλέπαμε σίγουρα πάντως τότε...

 

Έτσι έχουν τα πράγματα φίλε μου. Πολλοί στην αρχή ψιλοαπογοητεύονται έτσι, δεν είσαι ο πρώτος που αναρωτιέται.. :) χαίρομαι που δεν απογοητεύτηκες πάντως!

 

Συγνώμη για το μακρόσυρτο post... :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης