Jump to content

Χειροποίητη κατασκευή τηλεσκοπίου με αντιστηρίγματα 16"


Μανούσος

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας!!

 

Ο πυρετός των ιντσών τελικά χτυπάει αλύπητα τους ερασιτέχνες αστρονόμους. Αυτή τη φορά χτύπησε σε ένα φίλο ο οποίος μου ανέθεσε την κατασκευή ενός ultra compact τηλεσκοπίου με αντιστηρίγματα ή αλλιώς χωροδικτύωμα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου θα είναι:

 

Διάμετρος: 16" / 406 mm

Εστιακός λόγος: F/4,5

Εστιακή απόσταση: 1800 mm

Ύψος προσοφθάλμιου: ~1,80

 

Τα οπτικά του τηλεσκοπίου θα είναι το πρωτεύον της GSO αλλά με Hilux επιστρώσεις, ενώ το δευτερεύον θα είναι της Orion Optics 90mm ελάσσων άξονα επίσης με επιστρώσεις Hilux. Τα υλικά κατασκευής του τηλεσκοπίου θα είναι κυρίως κόντρα πλακέ θαλάσσης κατηγορίας σημύδας 12mm πάχους. Αυτή τη φορά η κυψέλη κατόπτρου θα είναι 18 σημείων χειροποίητο από ανοξείδωτο ατσάλι (για το πλαίσιο) και αλουμίνιο (τριγωνικά κομμάτια και μπάρες) με 3 βίδες ευθυγράμμισης. Η αράχνη και το στήριγμα του δευτερεύοντος θα είναι επίσης χειροποίητα από αλουμίνιο (αράχνη) και ξύλο (στήριγμα) και θα είναι με 4 βίδες ευθυγράμμισης. Για τα αντιστηρίγματα θα χρησιμοποιηθούν 8 σωλήνες αλουμινίου διαμέτρου 20mm. Η κίνηση του τηλεσκοπίου θα γίνεται πάνω σε τεφλον και φορμάικας ebony star για "βουτυρένια" αίσθηση.

 

Το τηλεσκόπιο θα έχει για αξεσουάρ έναν εστιαστή 2" τύπου crayfort της TS με αντάπτορα για 1,25 και γωνιακό ερευνητή ορθού ειδώλου TS. Επίσης θα προβλεφθεί επιπλέον θέση στον άνω κλωβό για telrad ή κάποιο άλλο πρόσθετο αξεσουάρ.

 

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της κυψέλης κατόπτρου. Η κυψέλη του κατόπτρου θα αποτελείται από 6 τριγωνικά στηρίγματα και 3 μπάρες ενώ θα στηρίζεται πάνω σε ένα ορθογώνιο πλαίσιο από ανοξείδωτες τετράγωνες ράγες. Η κυψέλη σχεδιάστηκε με τη χρήση του λογισμικού PLOP. Χτες ξεκίνησε η κατασκευή του mirror cell. Κόπηκαν 3 κομμάτια τετράγωνη σωλήνα και 2 κομμάτια συμπαγής λάμα για το πλαίσιο. Το πλαίσιο κάθετε πάνω σε ένα καλούπι από ξύλο για να μπορεί να κολληθεί μετά με ηλεκτροσυγκόλληση και να είναι γωνιασμένο.

 

641735359_2012-12-2913_44_06.thumb.jpg.78930aab33cb193fad3e1b9b8102f569.jpg

Το πλαίσιο και το ξύλινο καλούπι από κάτω κρατάει το πλαίσιο ορθογώνιο

 

bara.jpg.079c1fecd959fa9a20b38d2b6ed9fec7.jpg

Οι μπάρες που θα στηρίζουν τα τριγωνικά μέρη ανά 2

 

Triangles.jpg.96e3dac38dcac865d8ca8e649b7748de.jpg

Διαστάσεις των τριγωνικών κομματιών

 

Plop16_parts.thumb.jpg.4ad6fc50f6ea422e6d232b60eb0bbd12.jpg

Η χωροταξία

 

Plop16.jpg.de736bc8b435dcf2cd572849885b230d.jpg

P-V & RMS Error

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Καλή δύναμη και υπομονή στην κατασκευή Δημήτρη!!

Τώρα κατάλαβα γιατί έπιασαν οι καταιγίδες έτσι απότομα :lol: α ρε Μάνο τι μας κάνεις :P

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή επιτυχία και από εμένα. Όσο για τον ερυνητή της TS τον έχω κι εγώ. Τον αγόρασε ο αδερφός μου από την Γερμανία. Έχω όμως και έναν της SW γωνιακό 50 χιλιοστά 9Χ και τον έχω βολευτεί περισσότερο από αυτόν της TS, παρόλο που ο SW δεν έχει ανορθωτικό φακό. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν της TS σε σκοτεινό ουρανό δεν βλέπω το σταυρόνημα ενώ με της SW το βλέπω και υποψιάζομαι ότι αυτό συμβαίνει διότι κάτι γίνετε με τον ανορθωτικό φακό. Κατά τα άλλα η εικόνα είναι εξ ίσου ικανοποιητική και μάλιστα με μεγαλύτερο οπτικό πεδίο διότι ο TS έχει 8Χ μεγέθυνση ενώ της SW 9X.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή επιτυχία Δημήτρη!!

 

Σε βλέπω να ανοίγεις σειρά παραγωγής! :mrgreen: Που ξέρεις..μπορεί σε μερικά χρόνια να είσαι ο Έλληνας αντίστοιχος Dave Kriege! :D

 

Γιάννη αν έχεις αυτόν τον TS ερευνητή

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1399_TS-10x50-90--RA-finderscope---with-1-25--crosshair-eyepiece.html

 

τότε είναι ίδιος με τον δικό μου που είναι Stellarvue και είναι κλώνος του ο TS. Αν όντως έχεις αυτόν, ο λόγος που δεν βλέπεις την νύχτα το σταυρόνημα είναι απλός. Δεν έχει καμία σχέση με τον ανορθωτικό φακό, απλώς είναι πολύ λεπτό!!!

 

Θέλει απαραίτητα φωτισμό για να το δεις νύχτα, εγώ έχω αυτό εδώ

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p963_Illumination-for-finder-scopes-and-crosshair-eyepieces.html

 

Είναι βιδωτό και με στριφογυριστό διακόπτη on/off. Βέβαια πια δεν χρησιμοποιώ καθόλου το σταυρόνημα γενικά, αυτό όμως είναι θέμα περί ορέξεως... :cheesy:

Εν τω μεταξύ θεωρώ ότι το δίνει και πανάκριβα αυτό το illuminator η TS. Αν δεν το πάρεις, εναλλακτικά μπορείς να φωτίζεις και με τον κόκκινο φακό το σταυρόνημα, μέσα από την οπή στην οποία βιδώνει το illuminator. Αν περάσει φως εκεί φωτίζει αυτομάτως το σταυρόνημα. Επίσης δες μήπως δεν το έχεις εστιάσει το προσοφθάλμιο με το σταυρόνημα! Εστιάζει σε 2 σημεία, ένα για το σταυρόνημα και ένα για αυτό που βλέπεις με τον ερευνητή.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι φίλε Τάσο. Έχω έναν απλό ίδιο με της SW. Το προσοφθάλμιο δεν είναι 1 και ένα τέταρτο της

ίντσας αλλά το απλό που έχουν οι συνήθης ερευνητές. Έχει όμως φακό που ανορθώνει την εικόνα πλήρως. Βλέπεις όπως με καλά και πολύ φωτεινά κιάλια. Δεν ξέρω τώρα αν επιδέχεται αναβάθμιση ούτως ώστε να βάλεις και άλλα προσοφθάλμια.

Αν έβρισκα έναν αντάπτορα και τον βίδωνα εκεί πού βιδώνει το προσοφθάλμιο θα του έβαζα το προσοφθάλμιο με το φωτεινό σταυρόνημα και το λεντακι που κάνω την οδήγηση στην αστροφωτογαφία και θα έβλεπα αν μπορεί να εστιάζει. Τότε μαλών θα αγόραζα άλλο ένα με την κατάλληλη εστιακή απόσταση.

 

Όσο για την χρήση στο σταυρόνημα αν έχεις Dob και γενικά υψωαζιμουθιακή στήριξη πράγματι μετά από κάποιες νύχτες χρήσης γεν χρειάζεται σταυρόνημα. Αν είσαι όμως μάγκας κάνε το και σε ισημερινή στήριξη. Ντρέπομαι που το λέω αλλά μετά από πάνω από δώδεκα χρόνια χρήσης αν δεν έχω σταυρόνημα με την ισημερινή στήριξη τα βρίσκω ακόμα και εγώ σκούρα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θυμάσαι, φίλε Δημήτρη, το καλοκαίρι στην 3η Παγκρήτια συνάντηση ερασιτεχνών αστρονόμων, που σας είπα ότι κάποιος κόλλησε τότε την "αρρώστια" των ιντσών και ότι τα συμπτώματα ήταν εμφανέστατα; Ανίατη "ασθένεια" τελικά! Στην αναμονή λοιπόν η παρέα, να δούμε και από 16ιντσο :-note
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας ευχαριστώ! Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

 

Θα ανεβάζω φωτογραφίες τακτικά για να μοιράζομαι τη χαρά της δημιουργίας με όλους σας. Αγαπητή wereniki, θυμάμαι τότε στη Σητεία τα συμπτώματα που λες. Ο ιος είναι ισχυρός και γιατρεύετε με μεγάλες δόσεις ιντσών :cheesy: .

 

Παιδιά ο ερευνητής είναι αυτός: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p297_TS-8x50-Finder---with-Bracket---black-colour---90--angled.html. Τον έχω εδώ και 3 χρόνια περίπου και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Με τον ίσιο ερευνητή έπρεπε να γυρνάω το κεφάλι μου και να γίνεται ο αυχένας μου κόμπος, ειδικά όταν έχω σημαδέψει κοντά στο ζενίθ. Ο γωνιακός είναι πολύ πιο άνετος. Επίσης βλέπεις τον ουρανό όπως φαίνεται με γυμνό μάτι και σε βοηθάει πολύ στο να προσανατολίζεσαι εύκολα με τους χάρτες. Πολύ εργονομικός. Επίσης το σταυρόνημα εγώ μπορώ και το βλέπω πάντως. Μπορεί να συνδυαστεί με telrad ή άλλο παρόμοιο ερευνητή 1Χ (το οποίο είναι ο ιδανικός συνδυασμός για μένα) αλλά δεν είναι και απαραίτητο.

 

Χτες το απόγευμα, παρήγγειλα τον ερευνητή, το δευτερεύον και τον εστιαστή από TS μαζί με τη φορμάικα. Προμηθεύτηκα επίσης τους μοχλούς σύσφιξης για να αντιστηρίγματα στο πάνω και κάτω μέρος. Είναι πολύ καλύτερος ο τρόπος αυτός και αισθητικά αλλά και πρακτικά σε σχέση με τις χειρόβιδες. Οι μοχλοί αυτοί είναι από μαγαζί με ποδηλατικά ήδη και είναι αυτούς που βάζουν στις σέλες για να σφίξουν τη σωλήνα.

 

Είναι λίγο ακριβούτσικα βέβαια (24 Ευρώ για 8 κομμάτια) σε σχέση με το να είχαμε χειρόβιδες αλλά νομίζω ότι αξίζει.

 

Επίσης το ύψος του προσοφθάλμιου θα προσπαθήσουμε να το χαμηλώσουμε όσο γίνεται κάτω από το 1,80. Το ιδανικό θα ήταν περίπου στο 1,72 αλλά οπότε θα πρέπει το mirror box να είναι όσο γίνεται πιο μικρό. Από πρόχειρους υπολογισμούς που έκανα είμαστε οριακά στο 1,72.

 

369854450_2012-12-3011_52_31.thumb.jpg.64f03a04db2cb31d86ad4d3932b184e6.jpg

Μοχλοί σύσφιξης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω θα γίνει πολύ ωραίο εργαλείο! Καλή συνέχεια Δημήτρη!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή Χρονιά σε όλους!!

 

Λοιπόν σήμερα τελείωσε το βασικό κομμάτι του mirror cell, με το πλαίσιο και τα τριγωνικά κομμάτια συναρμολογημένα. Τα κομμάτια κόπηκαν με βάση τις διαστάσεις που δίνει το Plot και είναι από αλουμίνιο 6 χιλιοστών για τα τριγωνικά μέρη και 12 χιλιοστών για τις μπάρες που τα στηρίζουν. Έγιναν οι απαραίτητες τρύπες στο πλαίσιο και έπειτα κολλήθηκε με ηλεκτροσυγκόλληση.

 

Το μόνο που μένει τώρα είναι να τοποθετηθεί ο ιμάντας που θα συγκρατεί το κάτοπτρο και τα 3 σημεία στήριξης. Ο ιμάντας χρησιμεύει στο να συγκρατεί το κάτοπτρο σε όταν το τηλεσκόπιο είναι σε οριζόντια θέση και επιτρέπει μηδενική παραμόρφωση. Τα 3 σημεία στήριξης δεν θα ακουμπάνε καθόλου το κάτοπτρο (θα έχουν μια ελάχιστη απόσταση) αλλά θα χρησιμεύουν σαν σημεία ασφαλείας.

 

Επίσης έγινε η παραγγελία του πρωτεύοντος κατόπτρου από TS και ζήτησα να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα για να αποφύγουμε τα διπλά μεταφορικά.

 

1808872839_2013-01-0514_14_44.thumb.jpg.31eed191cd863bd6113d15b03337247e.jpg

Έτοιμη για βάψιμο.

 

110455192_2013-01-0511_22_02.thumb.jpg.9ab2dd480e1f6b6b662467aef138a3ed.jpg

Προσέξτε το παξιμάδι ενδιάμεσα. Το τριγωνικό κομμάτι πρέπει να είναι χαλαρό.

 

368796974_2013-01-0511_08_39.thumb.jpg.7cc3c13488d7ef9f68a72b4639af4f0f.jpg

Τα τριγωνικά κομμάτια μαζί με τις 3 μπάρες.

 

1662649931_2012-12-3021_41_32.thumb.jpg.9fa703726161fc32c4f9f28edf39cf81.jpg

Το άνοιγμα για τα σπειρώματα για τις 3 βίδες ευθυγράμμισης

 

1824834235_2012-12-3013_53_33.thumb.jpg.1a8155b1fd79b4d465396e1aff17ee37.jpg

Οι τρύπες ευθυγράμμισης και των στηριγμάτων έγιναν σε δράπανο για απόλυτη κάθετη ακρίβεια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σήμερα τελείωσα με κυψέλη κατόπτρου και την αράχνη του δευτερεύοντος. Στην κυψέλη τοποθετήθηκε ο ιμάντας ο οποίος θα συγκρατεί το κάτοπτρο σε μεγάλες κλίσεις. Επίσης μπήκαν τα 3 σημεία ασφαλείας καθώς και ο ανεμιστήρας. Για να δοκιμαστεί ότι ταιριάζει, έφτιαξα ένα ομοίωμα κατόπτρου με τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με το πραγματικό, το οποίο τοποθετήθηκε για να επιβεβαιώσω ότι θα ταιριάζει. Το mirror cell είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί το πρωτεύον κάτοπτρο (αφού βαφτεί πρώτα).

 

Κατασκευή αράχνης και στήριξης δευτερεύοντος κατόπτρου

 

Η αράχνη είναι 4 ακτίνων με 4 σημεία ευθυγράμμισης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ξύλο (για το διαγώνιο και το στέλεχος ευθυγράμμισης), αλουμίνιο (για τις ακτίνες) και κάποια μεταλλικά μέρη από γαλβανιζέ μέταλλο (4 γωνίες σύνδεσης και 4 μούφες ξύλου για τις βίδες ευθυγράμμισης και 4 κομμάτια ντίζας). Οι διαστάσεις της αράχνης είναι 16", όσο δηλαδή είναι και η διάμετρος του κατόπτρου. Έχει προβλεφθεί η αράχνη να είναι μισή ίντσα μικρότερη σε κάθε πλευρά σε σχέση με τον άνω δακτύλιο ενώ το κενό αυτό να καλυφθεί με 4 κομμάτια ντίζα για τη σύνδεση μετά με το δακτύλιο.

 

Η αράχνη είναι αρκετά στιβαρή να σηκώσει το κοντά μισό κιλό δευτερεύον κάτοπτρο και επίσης ελαφριά, λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο. Επίσης οι 4 βίδες ευθυγράμμισης μου έδωσαν την αίσθηση ότι είναι τελικά καλύτερες από τις 3.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες. Επόμενο στάδιο η κατασκευή του άνω κλωβού-δακτυλίου.

 

725321448_2013-01-1319_27_42.thumb.jpg.bd624b0c94ec341d300bfc06a67157fe.jpg

Τελευταίος ο ανεμιστήρας.

 

116377642_2013-01-1313_58_39.thumb.jpg.075c05b989dc0e1317951756ca5fec01.jpg

Έτοιμη για βάψιμο.

 

1803038761_2013-01-1313_22_18.thumb.jpg.9bfb9e17395fdaa7111fdc631a4d1de5.jpg

Το διαγώνιο για το δευτερεύον.

 

1073506325_2013-01-1220_31_48.thumb.jpg.828e73371c94472fa0fb546677ad0575.jpg

Το πίσω μέρος με τα μεταλλικά στηρίγματα.

 

614658257_2013-01-1220_31_39.thumb.jpg.755d29fae2313bac3b95dbee7514e6df.jpg

Το στέλεχος ευθυγράμμισης.

 

344906904_2013-01-1218_24_21.thumb.jpg.11135bb85fcd1a4d98ff857d69a5f47e.jpg

Τα σημεία διασύνδεσης με τον άνω κλωβό

 

1602387099_2013-01-1213_46_18.thumb.jpg.aa55d406d6849f1e9ca4c15b33ee56e1.jpg

Το "σταυροδρόμι"

 

960774087_2013-01-1213_45_46.thumb.jpg.42e9b2d628cceebabd3bdcc92a07a551.jpg

Οι 4 ακτίνες της αράχνης.

 

1665371742_2013-01-1023_01_15.thumb.jpg.9b50ef9043688b8a6c5974cc808e0786.jpg

Το πίσω μέρος της κυψέλης με το ομοίωμα.

 

1260337315_2013-01-1022_58_50.thumb.jpg.cda1fa473f08ac17feaf1d1a316c1804.jpg

Λεπτομέρεια στο σημείο του ιμάντα.

 

1824369833_2013-01-1022_58_43.thumb.jpg.f3c5a2a0cce3595e25048aab9242c04b.jpg

Η δοκιμή με το ομοίωμα του πρωτεύντος κατόπτρου

 

1983595007_2013-01-1022_17_44.thumb.jpg.cff70464ffaa94cc0ce3351913d53df8.jpg

Το ένα από τα 3 σημεία ασφαλείας.

 

2016599029_2013-01-1022_17_29.thumb.jpg.c642b27ba82fdac25dd64163f231ad8b.jpg

Ο ιμάντας τοποθετημένος στην κυψέλη κατόπτρου

 

1794323030_2013-01-0619_53_06.thumb.jpg.e40817a4630833b9f0b31c206ce2c1d3.jpg

Ο ιμάντας μέσα στην εσοχή.

 

905378202_2013-01-0619_52_32.thumb.jpg.1dbf7893932e5e2290d8c5b6b1b154b5.jpg

Η εσοχή για να μπει ο ιμάντας.

473909083_2013-01-1219_16_54.thumb.jpg.ad3af879d9cb65062eba39c2a4846220.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μανούσο όλη η κατασκευή είναι υπέροχη. Η αράχνη όμως είναι το κάτι άλλο. Μπράβο σου και καλή συνέχεια.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχάς συγχαρητήρια για τις κατασκευές σου!!!

είδα το προηγούμενο που είχε φτιάξει και είναι σίγουρο ότι αυτό θα είναι καλύτερο.

 

Θα ήθελα να σου πω κάτι πάνω σ'αυτό :

.............. Επίσης οι 4 βίδες ευθυγράμμισης μου έδωσαν την αίσθηση ότι είναι τελικά καλύτερες από τις 3.

Θεωρώ ότι εδώ κάνεις λάθος με αυτήν την επιλογή σου μιας και μόνο προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει στο καλιμπράρισμα του δευτερεύοντος.

Οι 3 βίδες είναι ακριβώς όσες χρειάζεται κάποιος για να "χειριστεί" ένα επίπεδο, η τέταρτη δεν μπορεί να συμμετέχει παρά μόνο σαν ασφαλείας θα μπορούσε να δουλέψει.

 

Περιμένουμε την συνέχεια.

Καλή ευκολία που λέμε και εδώ στην Θεσσαλονίκη :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να σου πω κάτι πάνω σ'αυτό :

.............. Επίσης οι 4 βίδες ευθυγράμμισης μου έδωσαν την αίσθηση ότι είναι τελικά καλύτερες από τις 3.

Θεωρώ ότι εδώ κάνεις λάθος με αυτήν την επιλογή σου μιας και μόνο προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει στο καλιμπράρισμα του δευτερεύοντος.

Οι 3 βίδες είναι ακριβώς όσες χρειάζεται κάποιος για να "χειριστεί" ένα επίπεδο, η τέταρτη δεν μπορεί να συμμετέχει παρά μόνο σαν ασφαλείας θα μπορούσε να δουλέψει.

 

Φίλε Κώστα όχι. Πολύ φοβάμαι πως ο Δημήτρης έχει δίκιο και το λάθος το κάνεις εσύ.. :roll:

 

Είναι διεθνώς παραδεκτό και από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές Νευτωνείων σε dobsonian στήριξη. Οι 4 βίδες είναι ΜΑΚΡΑΝ ανώτερες από τις 3 σαν σύστημα, γιατί έχεις μόνο 2 άξονες ευθυγράμμισης σε αντίθεση με τις 3 βίδες όπου το δευτερεύον ορίζεται από 3 άξονες.

 

Κοίτα εδώ το σύστημα της astrosystems.

http://www.astrosystems.biz/sechold.htm

 

Σε όλο το Cloudynights, κόσμος με πολύ μεγάλα dobs, δεν υπήρξε ούτε ένας που να γκρινιάξει για τις 4 βίδες, όλοι πάντα έλεγαν τα καλύτερα. Όσοι μάλιστα δεν είχαν, απέκτησαν το παραπάνω σύστημα της astrosystems και πάλι, έλεγαν τα καλύτερα. H Obsession δίνει τα δικά της με 4, τυχαίο;; :-note

 

Είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως και σου λέω πως, στο εξωτερικό τουλάχιστον που υπάρχουν χιλιάδες και πολύ μεγάλα dobs, παρακολουθώ συχνά αντιδράσεις για τέτοια θέματα. Πάντα όλοι λένε θετικά. Μόλις δοκιμάσεις με 4 λένε...δεν ξαναγυρνάς στις 3! :cheesy:

 

Δημήτρη άριστη επιλογή να το κάνεις έτσι, καλή συνέχεια!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θεωρώ ότι εδώ κάνεις λάθος με αυτήν την επιλογή σου μιας και μόνο προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει στο καλιμπράρισμα του δευτερεύοντος. Οι 3 βίδες είναι ακριβώς όσες χρειάζεται κάποιος για να "χειριστεί" ένα επίπεδο, η τέταρτη δεν μπορεί να συμμετέχει παρά μόνο σαν ασφαλείας θα μπορούσε να δουλέψει.
Αυτό είναι σωστό που λες με τα 3 σημεία, αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ τι πρόβλημα θα έχω με 4 βίδες. Μπορείς να το αναπτύξεις λίγο το θέμα (αλλά σε άλλο ποστ αν γίνεται), γιατί με ενδιαφέρει;

 

Σε μένα η αίσθηση που μου έδωσε είναι ότι η τέταρτη βίδα σου δίνει περισσότερο έλεγχο όσο αφορά μικροκινήσεις στην κλίση. Από πρόχειρες δοκιμές που έκανα ρυθμίζοντας την κλίση μου έδωσε την εντύπωση ότι με τις 4 βίδες δεν περιστρέφεται το δευτερεύον και παραμένει πιο σταθερό στη θέση του αλλάζοντας μόνο την κλίση. Με τις 3 βίδες που έχω στο δικό μου τηλεσκόπιο, αν σφίξω ή λασκάρω κάποια από αυτές, αυτόματα περιστρέφεται και το δευτερεύον. Άλλωστε έχεις την ελευθερία όπως λες να χρησιμοποιείς μόνο τις 3 αν θέλεις. Την ιδέα των 4 βιδών την πήρα από μια γνωστή εταιρία στο χώρο που κατασκευάζει αράχνες.

 

Παρεμπιπτόντως σήμερα ήρθαν τα οπτικά αλλά και άλλα παρελκόμενα που είχαμε παραγγείλει από TS. Είχα ένα άγχος ειδικά για το πρωτεύον αν είναι εντάξει μετά το τόσο μεγάλο ταξίδι που είχε (από Taiwan σε Γερμανία και μετά Ελλάδα)!. Όλα ήρθαν εντελώς άθικτα. Οι συσκευασίες ήταν παραπάνω από ασφαλείς.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες.

 

103699059_2013-01-1421_39_29.thumb.jpg.14e691f3abd0b7f848926d8c19ca28f4.jpg

Ο ερευνητής, 8Χ50 γωνιακός ορθού ειδώλου.

 

446731058_2013-01-1421_33_46.thumb.jpg.fac4e16ebb6ec3d4c35e5fea4bf8dbea.jpg

Ο 2" εστιαστής τύπου crayfort της TS με αντάπτορα 1,25" λαμπυρίζει!!!

 

2105394192_2013-01-1421_30_23.thumb.jpg.352390734a7b8c1bc019d216296c9174.jpg

Το άνοιγμα της άλλης συσκευασίας. Προσέξτε τι γίνεται με το αφρώδες υλικό.

 

1207543715_2013-01-1422_04_11.thumb.jpg.32017ade074d8f825aef3157966eb174.jpg

Το καπάκι του.

 

527174077_2013-01-1422_04_29.thumb.jpg.0405e0a6e1765928945b599151d47d4a.jpg

Επιθεώρηση του κατόπτρου. Όλα είναι οκ. Ούτε ο παραμικρός λεκές.

 

1855306689_2013-01-1421_10_23.thumb.jpg.c2525f93f5949bb38caba5f2b0bf80bb.jpg

Το δευτερεύον.

 

1566700001_2013-01-1421_09_57.thumb.jpg.10a83ecd9d7118cbce351da429ddd197.jpg

Το πρωτεύον.

 

1762757635_2013-01-1418_53_59.thumb.jpg.4aec6a87f5c35e9bfd6c7054e109ed07.jpg

Τα πακέτα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, βλέπω πως τη στήριξη του δευτερεύοντος την έκανες τετράγωνη αντί του πιο συνηθισμένου σχήματος. Είναι υπολογισμένο έτσι ώστε η προβολή του να εμπεριέχεται στην προβολή του δευτερεύοντος; Σκεφτόμουν μήπως εξέχουν οι γωνίες περισσότερο από το δευτερεύον και αυξηθεί η κεντρική παρεμπόδιση καθώς και η περίθλαση.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο λόγος που έκανα τετράγωνο το holder είναι ότι ήθελα να το κάνω με 4 βίδες ευθυγράμμισης και όχι με 3.

 

Ναι, έχεις δίκιο για τις διαστάσεις και δεν ισχύει μόνο γι'αυτό αλλά και για τις γωνιές που συνδέουν τα 4 πόδια της αράχνης (όπως επίσης και στις άκρες). Οι διαστάσεις του τετράγωνου κομματιού είναι 50Χ50 χιλιοστά. Αυτό πάει να πει ότι η διαγώνιος είναι περίπου 71χιλιοστά (από πυθαγόρειο θεώρημα). Το δευτερεύον κάτοπτρο έχει ελάσσων άξονα 90χιλιοστά οπότε δεν θα έχει πρόβλημα. Ίδιες διαστάσεις έχει και το διαγώνιο που θα κολληθεί το δευτερεύον. Όλες οι διαστάσεις έχουν προβλεφθεί να είναι μικρότερες από 80χιλιοστά στο κέντρο, οπότε υπάρχει αρκετό κενό για να κρυφτούν πίσω από το δευτερεύον.

 

Το αντίθετο ισχύει με τις άκρες, εκεί που θα στηρίζεται η αράχνη στο δακτύλιο. Οι 4 λάμες της αράχνης είναι 8", οπότε οι βίδες στήριξης δεν θα παρεμβάλλονται στο οπτικό μονοπάτι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, είμαι σίγουρος ότι θα βγει κουκλί το τηλεσκόπιο. Πολύ ωραίο νήμα και το παρακολουθώ με ενδιαφέρον, σου εύχομαι να κάνεις πολλές κατασκευές ακόμα. Το έχεις!! =D>
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αντρέα ο Μανούσος να είσαι σίγουρος ότι και τα έχει εκ των προτέρων υπολογίσει ,και το σημαντικότερο είναι ότι στις κατασκευές του ακολουθεί την εξής πέρα για πέρα έντιμη και ειλικρινή φιλοσοφία. <<Ναι μπορεί να υπάρχουν τεχνικές λύσεις καλύτερες. Εγώ όμως χρησιμοποιώ αυτές που ξέρω ότι μπορώ να τις κατασκευάσω με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβια>> Και ένα τηλεστερεοσκόπιο για να είναι επιτυχημένο αυτήν ακριβώς τη λογική θέλει.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν αμφιβάλλω Γιάννη, είναι όντως πολύ μελετημένη η κατασκευή αλλά κάθε διευκρίνηση είναι χρήσιμη για όποιον επιχειρήσει κάτι ανάλογο στο μέλλον.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλεια κατασκευή! :cheesy:

Όμως, τι πάχος έχει η αράχνη; Μήπως είναι υπερβολικά... χοντρη και αυξάνει την περίθλαση; :-k

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστά τα είπες Αντρέα. Αν στο τέλος και με την ησυχία του μας έκανε και κανένα συνημμένο τότε θα ήταν το τέλειο.(Για μας. Διότι ο Μανούσος θα χρηαστεί να γράψει ολόκληρο βιβλίο)

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά αν μπορώ να εξηγήσω κάποια πράγματα με λεπτομέρεια εννοείται ότι θα το κάνω στο βαθμό που μπορώ και γνωρίζω και αν υπάρχει κάτι που δεν είναι σωστό, κάθε γνώμη και κριτική βοηθάει στο να βελτιώνουμε τα πράγματα.

 

Τέλεια κατασκευή! :cheesy:

Όμως, τι πάχος έχει η αράχνη; Μήπως είναι υπερβολικά... χοντρη και αυξάνει την περίθλαση; :-k

Καλή ερώτηση! Λοιπόν το πάχος της αράχνης είναι 2mm. Οι συμβατικές αράχνες που υπάρχουν έχουν πάχος 1mm ενώ υπάρχουν και πιο λεπτές ακόμη και 0,5mm. Η επιλογή μου στα 2mm ήταν για το λόγο ότι ήθελα να έχω μια πιο άκαμπτη κατασκευή ως προς την περιστροφή όταν ευθυγραμμίζουμε το δευτερεύον. Έχοντας λεπτά λαμάκια αν περιστρέψουμε το δευτερεύον αυτά κάμπτονται. Το ίδιο θέμα έχω στο δικό μου τηλεσκόπιο και με εκνευρίζει όταν θέλω να το ευθυγραμμίσω, πρέπει να το στρέψω περισσότερο και να το αφήσω στο περίπου μετά εκεί που θέλω. Με λίγο πιο χοντρές λάμες αυτό περιορίζεται κάπως. Η περίθλαση είναι μεγαλύτερη όντως, αλλά θεωρώ ότι η διαφορά είναι ελάχιστη. Με παχύτερα λαμάκια διαχέεται μεγαλύτερο ποσό ενέργειας αλλά το μήκος των spikes είναι μικρότερο σε αντίθεση με πιο λεπτά λαμάκια που μπορεί να έχουν χαμηλότερο ποσοστό περίθλασης αλλά τα spikes είναι μεγαλύτερα. Οπότε το οπτικό αποτέλεσμα ίσως να είναι καλύτερο αισθητικά. Έτσι τουλάχιστο έχω διαβάσει. Τώρα στην πράξη νομίζω ότι δεν θα δω διαφορές.

 

Παιδιά τα σχέδια που έχω κάνει τα έχω στο χαρτί. Στον υπολογιστή δεν μπορώ να σχεδιάσω 3d και όσες φορές το έχω επιχειρήσει με το Sketchup έχω φάει το χρόνο μου. Αλλά μπορώ να σαρώσω τα χειρόγραφα στο τέλος και να τα ανεβάσω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή, φίλε Δημήτρη, στην 4η Παγκρήτια το καλοκαίρι, που μάλλον θα γίνει πάλι στη Σητεία, θα έχουμε στην παρέα και 16ιντσο και "θεραπευμένο" τον φίλο μας;;; Τέλεια!!! \:D/ =D>
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν και κάτι εξωτικές αράχνες με λαμάκια σε σχήμα καμπύλης. Δουλεύουν άραγε;
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης