Jump to content

Webster 28" F4.2 - εικόνα σε real time


quarck

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για να γιορτάσω το 69ο ποστ μου παραθέτω κάτι πολύ σεξουλιάρικο:

 

Ανακάλυψα ένα σχετικά νέο κανάλι στο youtube, κάποιου ιδιοκτήτη του εν λόγω τηλεσκοπίου με αρκετά κλιπς αστροστόχων, μικρής διάρκειας, τραβηγμένα με ...iPHONE!

 

Λόγω που άλλα είναι βαθέως ουρανού και άλλα από το ηλιακό μας σύστημα (καταπληκτικό το κλιπ με τον Κρόνο να αναδύεται σούπερ τρισδιάστατος πίσω από το φεγγάρι), αποφάσισα να βάλω το ποστ εδώ και όχι στην ενότητα αστροπαρατήρησης αφού το φόρουμ έχει χωριστές ενότητες για DSO και για πλανήτες.

 

Το κανάλι είναι πολύ διαφωτιστικό για κάποιον (σαν εμένα) που αναρωτιόταν πάντα πώς να δείχνουν τα πράγματα μέσα από ένα τόσο μεγάλο τηλεσκόπιο.

 

Ορισμένα κλιπς είναι μαγικά, όπως το Orion Nebula, το Ηοmunculus Nebula, χρώματα παντού !!!

Με πιάνει ρίγος όταν σκέφτομαι πως αν το iphone δείχνει τόσα χρώματα, τι λεπτομέρειες (και χρώματα) θα βλέπει το ανθρώπινο μάτι την ώρα εκείνη...

 

Πριν σας δώσω το link, μια ερώτηση για τους γνώστες, που την γκούγκλαρα και βρήκα αντικρουόμενες απαντήσεις. Διαβάζω συχνά ότι στο Μ42, όσοι έχουν δει χρώμα, μιλάνε για πράσινο-μπλε, teal.

Στις αστροφωτογραφίες όμως βλέπω πάντα και ροζ και κόκκινα γύρω από το τραπέζιο.

 

Ποιο είναι τελικά το true colour του Μ42? ποιο είναι το χρώμα του (ή τα χρώματά του) στο ορατό φάσμα? Σε ένα κλιπ από το κανάλι αυτό βλέπω και πινελιές κόκκινου και πράσινο. Όσοι έχετε όρεξη, απαντάτε / εξηγείτε ))

 

Το link:

 

https://www.youtube.com/user/bb001a/videos

 

Φιλικά,

Κώστας από Βαρκελώνη (που να μην έσωνα)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κοίταξε τέτοιες εικόνες με κάμερα μπορείς να δεις και με πολύ μικρότερο τηλεσκόπιο. Η κάμερα είναι πολύ πιο ευαίσθητη στο κόκκινο χρώμα από το μάτι. Στο συγκεκριμένο βίντεο βέβαια με το Μ42 είναι υπερβολικά "καμένο" στο κέντρο του νεφελώματος με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις λεπτομέρεια στο κέντρο (πχ το τραπέζιο). Κάποια στιγμή που μειώνει την ευαισθησία βλέπεις το τραπέζιο στο κέντρο αλλά δεν βλέπεις τίποτε άλλο. Με το μάτι βλέπεις και το τραπέζιο αλλά και λεπτομέρειες στα άκρα με όμως με πρασινο-μπλε απόχρωση.

 

Έχω κοιτάξει μέσα από 24" και έχω κάνει και αρκετές παρατηρήσεις με το δικό μου τηλεσκόπιο 20". Ακόμη και στα πιο φωτεινά αντικείμενα δεν μπορείς να δεις κόκκινο χρώμα ή μπορεί να έχεις μια υποψία πολύ αμυδρή μόνο στο Μ42. Όμως βλέπεις λεπτομέρειες και δομές οι οποίες σε τέτοια αντικείμενα όπως το Μ42, Μ51, Μ27 κτλ φαίνονται αβίαστα και με ευθεία όραση οπότε η απάντηση είναι, ΝΑΙ βλέπεις πράγματα αλλά όχι κόκκινο χρώμα. Η εμπειρία μου βέβαια φτάνει μέχρι τις 24".

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης