Jump to content

Ενιαίος ελληνικός σύλλογος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι,

 

Ανοίγω αυτό το θέμα με αφορμή την τροπή που πήρε η συζήτηση για την ημερίδα στην Πάτρα και επειδή πιστεύω ότι το θέμα αξίζει να συζητηθεί.

 

 

Για να παραθέσω και τη δική μου άποψη, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το βήμα για να γίνει αυτή η συζήτηση το δίνει μια εξαιρετική αλλά ανεξάρτητη πρωτοβουλία του astrovox και όχι μια οργανωμένη προσπάθεια ενός ή περισσοτέρων συλλόγων. Επίσης, παρατήρησα ότι μέσα σε αυτές τις συζητήσεις βρίσκονται μέλη από όλους τους ανεξάρτητους συλλόγους.

 

Γιατί άραγε όλοι αυτοί οι ανεξάρτητοι σύλλογοι δεν έχουν καταφέρει να έχουν τόσο πολυσυλλεκτικά και ζωηρά βήματα;

 

Νομίζω ότι αν κάποιος ψάχνει να βρεί τους λόγους που επιβάλλουν τα βήματα προς ενοποιημένες προσπάθειες, δεν χρειάζεται να τους ψάχνει στους μεγάλους στόχους. Παρόλα αυτά θα τολμήσω να κάνω ένα παραλληλισμό.

 

Σας έχει τύχει και εσάς να συζητάτε για την χαμένη ευκαιρία του τουρισμού στην Ελλάδα και να ακούσετε την απόψη ότι το ουσιαστικό πρόβλημα του τουρισμού είναι "η έλλειψη υποδομής και εθνικού σχεδίου"; Μήπως αυτή την επωδό σας έχει τύχει να την ακούσετε και στη συζήτηση για τις επενδύσεις στη χώρα ή για το πρόβλημα των αυθαιρέτων;

 

Νομίζετε ότι το θέμα της ερασιτεχνικής αστρονομίας δεν χρειάζεται "υποδομή και εθνικό σχέδιο";

 

Παρατηρώ έξι μήνες τώρα τον Δημήτρη Πρασόπουλο στην Αλεξανδρούπολη να παλέυει βήμα βήμα για να φτιάξει μια παρέα αστροπαρατηρητών και εμείς οι υπόλοιποι του στέλνουμε τις καλλίτερες μας ευχές. Είναι το μόνο που μπορείτε και θέλετε να κάνετε όσοι από εσάς αριθμήτε δεκαετίες σε αυτή την ενασχόληση;

 

Ακόμα και το τι θα γράφει το καταστατικό το παλεύει ο άνθρωπος μόνος του. Ελπίζω κάποιος να του έστειλε προσχέδιο από άλλο σύλλογο.

 

Καταλήγοντας θα ήθελα να προτείνω να μη σκεφτόμαστε ένα πανελλήνιο σύλλογο φίλων της αστρονομίας ως ένα δευτεροβάθμιο όργανο όπως η ΓΣΕΕ, αλλά ως κατάργηση των στεγανών και ένωση δυνάμεων.

 

Πολύ θα χαρώ αν μέσα από το astrovox συνεχίσει αυτή η συζήτηση. Αλλωστε εδώ μέσα δεν μιλάτε ως εκπρόσωποι των συλλόγων σας, αλλά ως φιλοξενούμενοι του Ανδρέα.

 

Φιλικότατα και ανευ παρεξηγήσεως

 

 

Στάθης Αλεξόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

Για να συμφωνήσουμε ότι έχει νόημα να δημιουργήσουμε ένα πανελλαδικό συντονιστικό όργανο της ερασιτεχνικής αστρονομίας πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε εξαντλητικά πρώτα για το ποιοί θα είναι οι στόχοι του. (εκστρατεία ενάντια στη φωτορύπανση, περιοδικό αστρονομίας, συντονισμός παρατηρήσεων, διοργανώσεις εκδηλώσεων πανελλαδικής εμβέλειας, βάσεις δεδομένων; )

 

Τη στιγμή αυτή είναι ελάχιστοι οι ερασιτέχνες που διαθέτουν επαρκή χρόνο για τις παρατηρήσεις τους και έτσι δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να επιθυμούν κάποιοι από αυτούς να αναλάβουν διοικητικές υποχρεώσεις. Είναι γνωστό βέβαια ότι βρίσκονται πάντοτε άτομα που αρέσκονται στο να προεδρεύουν, όμως αυτό από μόνο του σπάνια εγγυάται την επιτυχία ενός προγράμματος. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν όσο γίνεται καλύτερα τι ακριβώς θέλουμε από το όργανο αυτό.

 

Η δική μου γνώμη είναι ότι για να λειτουργήσει σωστά ένα τέτοιο όργανο θα πρέπει (α) να διαθέτει έμμισθο προσωπικό με συγκεκριμένο job description και (β) να εδρεύει μακριά από αστικά κέντρα σε μέρος όπου θα μπορούσαν να διοργανώνονται τακτικά συγκεντρώσεις ερασιτεχνών από όλη την Ελλάδα. (γ) να υπάρχει σε κάθε σύλλογο ένα άτομο (και μόνο ένα) υπεύθυνο για την επικοινωνία μεταξύ συλλόγου και συντονιστικού οργάνου.

 

Δεν θα τεκμηριώσω τη γνώμη μου στο σημείο αυτό. Ας προτείνουν και άλλοι τις δικές του ιδέες.

 

Γιάννης Ηλιόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι της Αστρονομίας και παρατήρησης,

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΒΡOΥ :

θα σχολιάσω λίγο τα λεγόμενα του Στάθη. Κατ' αρχήν ναι μεν ξεκίνησα μόνος την προσπάθεια δημιουργίας ομάδος Αστρονομίας στην Αλεξ/πολη. Στην πορεία όταν είχαμε γίνει μια ομάδα με αρκετά άτομα τέθηκε η ιδέα να ετοιμάσουμε μια πορεία για δημιουργία Συλλόγου και έτσι έγινε. Με κάποιες καλές και βιαστικές ίσως κινήσεις καταφέραμε να μαζευτούμε 48 άτομα από όλο τον Έβρο (είμαστε περισσότεροι αυτή τη στιγμή αλλά αυτό δεν έχει πια σημασία-απλώς μένει να προστεθούν στη λίστα των ονόμάτων).

Στην πορεία η βοήθεια των μελών της ομάδος Αλεξ/πολης ήταν σημαντική. Επίσης σημαντική ήταν και η βοήθεια των μελών του astrovox τους οποίους ευχαρίστησα σε κάποια προϋγούμενα μηνύματά μου. Σημαντική ήταν η βοήθεια και από δύο καταστήματα πώλησης ειδών αστρονομίας ηθική, υλική και συμβουλευτική (δεν τα αναφέρω για να μην θεωρηθεί διαφήμιση).

Σημαντικότατη ήταν η βοήθεια επίσης από το κ.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΟΤΙΝΑ (Πρόεδρο Αστρ.Εταιρίας Κέρκυρας) από τον κ. ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΣΙΝΑΚΗ (Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσ/νίκης) και από τον κ. ΙΑΚΩΒΟ ΣΤΕΛΛΑ (Πρόεδρος ΣΕΑ -Αθήνα) καθώς και τον κ.ΑΡΗ ΜΥΛΩΝΑ (ΕΑΕ-Αθήνα). Έλαβα δύο καταστατικά μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες από Συλλόγους Αστρονομίας στην Ελλάδα και μαζί με άλλα δύο

από άλλους συλλόγους κατάφερα να τα συνθέσω, να πάρω αυτά που θεωρούσαμε εμείς σαν ομάδα ότι μας ενδιαφέρουν και να συντάξουμε τελικά ένα καταστατικό κάπως σαν τελικό. Θα γίνουν και κάποιες μετατροπές ακόμα αλλά θα τις δούμε πάλι όλοι μαζί.

Οφείλω να ομολογήσω ότι από όπου και αν ζητούσα βοήθεια όλοι οι φίλοι της Αστρονομίας επίσημοι και ανεπίσημοι με βοηθούσαν και μου έστελναν πολύτιμες συμβουλές.

Πολλές στιγμές έμεινα μόνος στις σκέψεις μου αλλά και άλλες τόσες που έβλεπα αμέριστο ενδιαφέρον. Είναι λογικό άλλωστε να συμβαίνει αυτό. Τώρα πάντως έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα και μετά από 8 μήνες μπορούμε πια να μιλάμε για διαδικασίες σύστασης Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ΕΒΡΟΥ πια.

Συγνώμη για το μέγεθος του σχολιασμού μου αλλά ήταν απαραίτητος. Πολλοί μας βοήθησαν και το ξέρουν και άλλοι τόσοι ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.

ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ :

Δεν είμαι αρμόδιος για να μιλήσω επί του θέματος αυτή τη στιγμή, μια και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε τα δικά μας θέματα και εκδηλώσεις εδώ στο Έβρο. Πάντως είναι μια καλή σκέψη και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη συνδρομή όλων. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι στην αρχή πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ. Είναι ένα ακόμα βήμα που μπορούμε να το σκεφτόμαστε όλοι και να γίνει πραγματικότητα μέσα από κάποιες διαδικασίες και δρόμους που μπορούν να βρεθούν.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόσθεσα και ένα μικρό δημοψήφισμα στην κεντρική σελίδα, απλά για να πάρουμε κάποιες μικρές ενδείξεις του τί πιστεύουν οι επισκέπτες του AstroVox.

 

Εγώ θα συμφωνήσω με το Δημήτρη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και ότι τα πράγματα χρειάζεται ακόμα να ωριμάσουν. Πάντως, μακροπρόθεσμα είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου οργάνου, αλλά με περιορισμένες εξουσιες και κυρίως με συντονιστικές αρμοδιότητες.

 

Ανδρέας

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Μόνο το γεγονός των πολλών δημοσιεύσεων που έγιναν σχετικά με το θέμα της δημιουργίας ή μη πανελλήλιου Αστρονομικού οργάνου δείχνει τη σημασία του αλλά και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Όλες οι απόψεις είναι ενδιαφέρουσες, ιδίως μάλιστα όταν παρουσιάζονται από φίλους ερασιτέχνες οι οποίοι είναι γνωστοί για το έργο τους στο παρατηρησιακό αλλά και στο οργανωτικό επίπεδο.

 

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω για την ανάγκη μιας συνάντησής μας το καλοκαίρι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε από κοντά και να γνωριστούμε ακόμη καλύτερα μεταξύ μας, καθώς και όσοι από εμάς συμμετέχουμε σε συλλόγους να παρουσιάσουμε τους τομείς δραστηριοποίησής μας και τα περιθώρια συνεργασίας.

 

Επίσης θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι πιστεύω πως πρέπει να προηγηθούν αρκετές επιτυχεις συνεργασίες, ώστε στη συνέχεια να οργανωθεί ένα πανελλήνιο όργανο. Άλλωστε και από το παράδειγμα της ίδρυσης των κατά τόπους συλλόγων, πουθενά δεν είναι αυτοσκοπός ο σύλλογος, αλλά η πρόωθηση της αστρονομίας. Επίσης δεν νομίζω πως πουθενά ξεκίνησαν σαν πρώτο βήμα την ίδρυση ενός συλλόγου, χωρίς ήδη να έχει σχηματιστεί μια ομάδα ατόμων η οποία πιστεύει πως μπορεί να συνεργάζεται και να αποδίδει. Κατά κάποιο τρόπο ο σύλλογος είναι η επισημοποίηση αυτής της δυναμικής και ασφαλώς δίνει τα περιθώρια για πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη.

 

Σε αναμονή της συνάντησής εφόσον κρίνετε πως θα ωφελήσει και δε θα βλάψει.

 

Πολύ Φιλικά,

 

Κώστας Γουργουλιάτος

 

ΥΓ Η συνάντηση θα πρότεινα να μη προϋποθέτει πως θα γίνει πανελλήνιος σύλλογος και απλά συζητάμε για το πως θα γίνει, αλλά συζητάμε για το αν είναι δυνατόν να γίνει σε τι θα ωφελήσει. Εφόσον συμφωνήσουμε σε αυτό τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τις "τεχνικές" λεπτομέρειες. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν καλό να διατυπωθεί μια στρατηγική η οποία μακροπρόθεσμα θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη συνεργασία και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου την ίδρυση του "Υπερσυλλόγου".

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

συμφωνώ με τα λεγόμενα όλων των φίλων επί του θέματος. Το βασικό δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να γίνει πραγματικότητα ένα ανώτερο όργανο που θα συντονίζει και θα πληροφορεί για τις προσπάθειες όλων των συλλόγων. Η προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει με συναντήσεις όποιων από τους Συλλόγους μπορούν να βρεθούν πιό εύκολα. Μια γνωριμία δεν κάνει κακό. Μπορούμε να το δούμε σαν προοπτική για αργότερα. Άλλωστε πρέπει να γίνουν και ζημώσεις μέσα στους υπαρκτούς συλλόγους να διαμορφωθούν κάποιες γνώμες να γίνουν κάποιες αναλύσεις από τους πιό έμπειρους των πιθανών προβλημάτων και των επιτυχιών που μπορούν να προκύψουν.

Ένα έχω να προσθέσω ακόμα, όταν το 1984 άρχισα να ασχολούμαι με τον ουράνιο θόλο ένιωθα πολύ μόνος και αυτό με καθυστερούσε σε κάποιες κινήσεις μου.

Αυτή τη στιγμή η συνεργασία με άτομα που ενδιαφέρονται επίσης στον ίδιο τομέα, μας δίνει νέα ερεθίσματα τα οποία αναλύουμε και μπορούμε να πράξουμε με έστω τοπικό χαρακτήρα.

Αν και όταν γίνει ένας ευρύτερος σχηματισμός σίγουρα τα ερεθίσματα θα είναι πιό διευρυμένα και οι σκέψεις και πράξεις διαφορετικές, με άλλες βάσεις. Μπορούν να αρχίσουν κάποιες συνεργασίες από έμπειρους που έτσι και αλλιώς γνωρίζονται οι περισσότεροι.

Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο να γίνει αύριο. Εγώ περίμενα σχεδόν 20 χρόνια για να βρώ άτομα που ήθελαν να ασχοληθούν με την Αστρονομία μπορώ να περιμένω ακόμη 3-4 χρόνια. Άλλωστε αυτά τα επόμενα 3-4 χρόνια καλό μπορούμε να σκεφτόμαστε πού και πού και το θέμα μιας ευρύτερης συνεργασίας που μπορεί να γίνει στο μέλλον. Άλλωστε για εμάς εδώ, όπως προανέφερα κάποιοι μας βοήθησαν και το εκτιμούμε πολύ αυτό. Αυτό ήταν μια μορφή συνεργασίας επίσημων συλλόγων με ένα υπό σύσταση σύλλογο.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια,

διαβαζα τα λεγομενα σας και μου ηρθε μια αναλαμπη!Αντι να προσπαθουμε να οργανωσουμε αυτο το συντονιστικο οργανο μπορουμε να κανουμε κατι αλλο πρωτα.

Το πιο σωστο ειναι να καθιερωθει μια συγκεντωση ΟΛΩΝ των αστροφιλων,ειτε ανηκουν σε καποιο συλλογο ειτε οχι, ανα εξαμηνο.Αυτο θα μας δωσει την ευκαιρια να γνωριστιουμε και να ανταλλαξουμε αποψεις.

 

Επειτα οι συλλογοι πρεπει να συναντηθουν μεταξυ τους και να ψηφισουν(με ισοτημη ψηφο εννοειται) τον προεδρευοντα συλλογο, για μια περιοδο,π.χ. για τεσσερις μηνες.

 

Πιστευω πως αυτο θα ειναι καλυτερο...

Περιμενω να ακουσω αποψεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Παναγιώτη,

γνώμη μου είναι : ότι το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών που προτείνεις είναι πολύ μικρό. Σκέψου ότι ένας σύλλογος έχει "εκλογές" κάθε 2-3 χρόνια άρα νομίζω ότι το καλύτερο διάστημα είναι να είναι μεγαλύτερο από αυτό.

Εκτός αν εννοείς αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς, ένα προσωρινό ΔΣ με χρονική διάρκεια έως 6-8 μήνες, μέχρι να αποκτήση υπόσταση ο Σύλλογος ή το θεσμικό όργανο και μετά να αποκτήσει θητεία. Γνώμη μου πάντα, έτσι.

Για το θέμα της συνάντησης υπάρχει το Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας κάθε δύο χρόνια αν δεν κάνω λάθος και είναι ένα ικανά καλό διάστημα.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημητρη,

ενταξει για τα χρονοδιαγραμματα ειμαι υπερβολικος.... Κοιταξε εννοω αυτος ο θεσμος που θα δημιουργηθει να παραμεινει ως κατι μονιμο μεχρι βεβαια να βρεθει κατι καλυτερο να το αντικαταστησει.Πιστευω πως αν εκλεγοταν ενας συλλογος ως προεδρευον των αλλων ανα ενα ή δυο χρονια(κατι σαν την Ε.Ε.) ,τουλαχιστον θα ητανε καλυτερο απο το να τπαρχει μια <<ψυχρη>>, εμμισθη διοικηση που το πιθανοτερο ειναι να ειναι και ασχετη απο την αστρονομια και τις αναγκες της. Καλο θα ητανε λοιπον αυτο που δημιουργησαν ορισμενοι με τοσο κοπο(αναμεσα σε αυτους και εσυ) να μην γινει μια ...επιχειρηση και να παραμεινει αυτο το χομπυ μια αναλαφρη απασχοληση...

 

Τωρα αυτες ειναι καποιες ιδεες και ορισμενες απο αυτες ισως να ειναι και τελοιως λαθος,γιατι αυτη ειναι η πρωτη μου επαφη με τετοιου ειδους θεματα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παναγιώτη,

 

Δυστυχώς η διοίκηση ενός συλλόγου είναι ουσιαστικά ουσιαστικά δουλειά manager, οπότε από αυτήν την άποψη θα ήταν καλύτερα το διοικητικό προσωπικό να ήταν έμμισθοι και άσχετοι αλλά σχετικοί πάντα με το managing.

Σκέψου ότι ούτως ή άλλως από όσους ασχολούνται με την διοίκηση των συλλόγων περισσότερο τους ενδιαφέρει πότε θα κάνουν καμμιά παρατήρηση παρά για το αν θα πρέπει να γίνει το τάδε ή όχι βήμα για το σύλλογο, οι εκλογές, να απαντήσεις σε επιστολές και να συζητάς το τι γίνεται στο σύλλογο και για το σύλλογο (εννοώ βέβαια τα διοικητικά και τυπικα κομμάτια λειτουργίας και όχι το τι παρατηρήσεις κάνει κάποιος ή πως έφτιαξε ένα τηλεσκόπιο).

 

Όσον αφορά την σύγκριση με την ΕΕ, νομίζω ότι είναι άστοχη καθώς εκείνοι έχουν να διαχειριστούν την καθημερινότητα και τα προβλήματα των εκατομμυρίων πολιτών της, ενώ εμείς τις δραστηριότητες ενός hobby, με το οποίο μπέκει κανείς όσο θέλει και δεν απαιτείται από αυτόν να ειναι 100% απασχολημένος συνέχεια (και να θέλαμε δηλαδή δεν μπορούμε αφού υπάρχουν παράλληλα πολλές υποχρεώσεις). Έτσι δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συζητάμε χρονοδιαγράμματα και το πόσο καιρό θα είναι κανείς προεδρεύων από την στιγμή κιόλας που δεν έχουμε ξεκαθαρίσει και το τι πρέπει να κάνει αυτός ο Υπέρσύλλογος. Μπορεί ακόμα και 2 χρόνια να μην φτάνουν..

 

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια κίνηση. Όπως είπε και ο Κώστας ο Εμμανουηλίδης (σε απάντησή του στο παράλληλο θέμα της ημερίδας στην Πάτρα) οι ίδιοι οι σύλλογοι έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα και αρκετές δυσκολίες μόνοι τους (τοπικά) που με ένα Υπερσύλλογο πιστεύω ότι θα μεγάλωναν και θα δυσχεραίνανε ακόμα περισσότερο την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα.

 

Ας κάνουμε υπομονή. Δεν είμαστε τόσο τυχεροί όσο οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι που έχουν ήδη παράδοση αιώνα στο θέμα και πολλά πράγματα τα βρίσκουν έτοιμα. Αντίθετα εμείς στην Ελλάδα, όσοι βρισκόμαστε σχεδόν στο forum αυτό, είναι που δημιουργούμε την παράδοση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βιάσουμε τα πράγματα. (ΟΚ, δεν εννοώ βέβαια και ένα αιώνα..!)

 

Φιλικά,

Γρηγόρης Μαραβέλιας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Εν μέσω αστροπάρτυ, διακοπών, ολυμπιάδας, ολυμπιακής φλόγας, παρατηρήσεων ατομικών κλπ, έχω να σχολιάσω τα εξής (για να κρατάμε θερμό και το forum) για το θέμα :

α. Καλό θα ήταν να υπάρχει κάποια σχετική επαφή και συζήτηση μεταξύ των μελών των ΔΣ των συλλόγων (εγώ προσωπικά θα το κάνω στην πρώτη επίσημη ΓΣ), όχι με την λογική ότι θα γίνει κάτι τους επόμενους μήνες, αλλά ότι θα είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το σκεφτόμαστε έστω και μακρινό.

β. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφορές στους υφιστάμενους συλλόγους 1) από άποψη εμπειρίας (περί αστρονομίας αλλά και περί "συλλόγου") 2) οργάνωσης - δομής 3) χρόνου και τόσα άλλα

γ. Σαν σκέψη μου ήρθε να γίνει μια μορφή προκαταρκτικής επαφής με μηνύματα (κοινοποίηση), έτσι ώστε όταν έρθει η επόμενη συνάντηση ερασιτεχνικής αστρονομίας να έχουμε μια εικόνα περί τίνος πρόκειται. (όχι ότι και εκεί μπορεί να γίνει κάτι άμεσα)

Ερώτηση : η επόμενη Πανελλήνια συνάντηση ερασιτεχνών αστρονομίας έχει ορισθεί; Είναι στην Αθήνα (αν δεν κάνω λάθος το 2005;)

Έως τότε μπορούμε να έχουμε μια στοιχειώδη αλληλογραφία.

Πολλές φορές σκέφτηκα να κάνω μια κίνηση με τη μορφή φιλικής αλληλογραφίας, και μόνο η επαφή, θα γεννήσει ιδέες για όλους μας. Είμαι πρόθυμος να μετέχω σε μια τέτοια συζήτηση (μην κοιτάτε που δεν ξαναέγραψα τόσο καιρό για το θέμα, είχα τρεχάματα σοβαρά)

'Αλλωστε πιστεύω ότι το κάθε ΔΣ συμπορεύεται, κάπως, και αξιολογεί τις σκέψεις και ιδέες των μελών, του κάθε συλλόγου γενικά. Κάθε μέλος ενός συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας έχει τις δικές του ιδέες και μέσω της ΓΣ θέλει να ακουσθούν και να προωθηθούν.

Πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε να κινηθούμε πιό επίσημα, με τις διαδικασίες ΔΣ και ΓΣ θα μας πάρει περισσότερο καιρό. Μήπως με την αλληλογραφία αυτή πάνε πιό γρήγορα τα πράγματα;

Σίγουρα υπάρχουν ιδέες και σκέψεις από όλους. Η αλήθεια είναι ότι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα (5 μηνών) ήμουν εντελώς αντίθετος ακόμη και με την ιδέα της δημιουργίας του δικού μας συλλόγου. Διαπυστώνω ότι ήταν λάθος οι σκέψεις μου. Δεν μπορούσα τότε να φανταστώ την λειτουργία ενός χόμπυ μέσα από ένα σύλλογο, στο επίπεδο της παρατηρησιακής αστρονομίας.

Μήπως υπάρχουν άτομα ή και μέλη του astrovox που φοβούνται-αρνούνται-αποδοκιμάζουν την ύπαρξη των συλλόγων ; και για ποιό λόγο;

Θέλουμε να πλαισιώσουμε αυτά τα άτομα ;

Πριν λίγες μέρες μου ήρθε ένα email από ένα μή μέλος του astrovox, ζητούσε βοήθεια για αγορά τηλεσκοπίου, απάντησα (νομίζοντας ότι είναι από την περιοχή μας) και είπα να μπεί στο site και να έρθει σε επαφή με κάποιο σύλλογο για να μάθει περισσότερα. Αποτέλεσμα το άτομο αυτό αγόρασε τηλεσκόπιο μέσα σε 18 ώρες χωρίς να προλάβει να μάθει τι είναι τηλεσκόπιο......

Το ίδιο είχα κάνει και εγώ πριν από 5 χρόνια. Δεν θέλω να ξανασυμβεί σε κάποιον της περιοχής μου τουλάχιστον. Κάνω λάθος επ'αυτού;

Είπα πολλά φτάνει. Πάντως είναι όλα ερωτηματικά που ζητούν απάντηση και από εσάς φίλοι μου και από μένα. Σίγουρα υπάρχουν πιό έμπειροι που θα 'θελα να ακούσω την γνώμη τους.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 έτη αργότερα...
κοίτα να δεις τι μπορει να ξεθαψει κανεις τόσα χρονια μετα ψάχνοντας στο google... (αλήθεια λέω στο google, η αναζητηση του astrovox Ανδρεα εχει προβλημα(τα))
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν νομιζω οτι ειναι εφικτο κατι τετοιο, εδω βλεπουμε συλλογους που μαλωνουν και χωριζουν τα "τσανακια" τους και ειναι συνολο 15 ατομα, σκεφτειτε τι εχει να γινει με την δημιουργια υπερσυλλογου θα πεσει τρελο μαλλιοτραβηγμα.

 

Πρωτα πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπια και να μαθουμε να σεβομαστε την διαφορετικη αποψη αλλα και να μαθουμε να λειτουργουμε και κατω απο συνθηκες που δεν ειναι συμβατες με τα θελω μας, αλλα ΕΙΝΑΙ επιλογη της πλειοψηφιας.

 

Εχουμε πολυ δρομο ακομα

 

Φιλικα Δημητρης Τσιαμης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς θα συμφωνήσω. Δυστυχώς...

Άλλωστε τον ουρανό τον χαιρόμαστε και με μικρούς ξεχωριστούς συλλόγους ή ομάδες, σχήματα που έχουν αποδείξει ότι έχουν και μεγάλη προσφορά στη διάδοση της ερασιτεχνικής Αστρονομίας ή παρατήρησης. Δεν μπορώ να φανταστώ σε τι θα χρησίμευε πραγματικά ένας πανελλαδικός σύλλογος ερασιτεχνών, εκτός από κοινές επιδιώξεις απέναντι στην πολιτεία, αλλά αυτός ο σκοπός νομίζω πως δεν φτάνει για κοινή και υγιή οργάνωση. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, αλλά αυτή είναι η πεποίθησή μου σήμερα.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάντως θα ήθελα να υπήρχε μια αρχή (ή σύλλογος, όπως θέλετε) ώστε να είχε την ικανότητα να έπαιρνε κάποια μέτρα ουσιαστικά για όλους τους ερασιτέχνες. Π.χ. τη δημιουργία πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, αυτός ο σύλλογος θα είχε ένα κοινό σκοπό, την εξασφάλιση και ανάπτυξη της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ θα συμφωνήσω με τον αγαπητό κ. Σοφολόγη και τον lunar ότι δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει ένας ενιαίος σύλλογος αστρονομίας.Δεν ξέρω παιδιά αλλά και από τα πιο απλά πράγματα ύπαρχουν μεγάλες ρήξεις μεταξύ μελών από διάφορους αστρονομικούς συλλόγους.Παρόλα αυτά είμαι και αισιόδοξη ότι μελλοντικα μπορεί να επιτευχθεί αρκεί να δράσουμε συλλογικά και όχι τόσο πολύ ατομικά. :)

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κοίτα να δεις τι μπορει να ξεθαψει κανεις τόσα χρονια μετα ψάχνοντας στο google... (αλήθεια λέω στο google, η αναζητηση του astrovox Ανδρεα εχει προβλημα(τα))

 

Νίκο να χρησιμοποιείς και αυτό:

http://www.astrovox.gr/search.html

 

Οσον αφορά το θέμα, 5 χρόνια μετά η άποψή μου δεν έχει αλλάξει από αυτό που έγραφα τότε. Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Και δεν ξέρω αν θα είμαστε ποτέ.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να γίνει ενιαίος αστρονομικός σύλλογος...Εδώ δυστηχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η συλλογική νοοτροπία...Καθένας κοιτά τον εαυτό του...Άκομα και σε συλλόγους αστρονομίας δεν υπάρχει αυτή η νοοτροπία..Πόσο μάλλον να γίνει ενιαίος σύλλογος...Μιλάμε για κάτι αδιανόητο κατά ένα βαθμό... :-k :-k

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης