Jump to content

Πολική ευθυγράμμιση ακριβείας - Απορία.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

 

Βρήκα ένα ενδιαφέρον link στο οποίο γίνεται αναφορά σε μια μέθοδο πολικής ευθυγράμμισης με τη χρήση CCD ή DSLR κάμερας. Αν δεν κάνω λάθος είναι κάτι παρόμοιο με το drift, απλά αντί να παρακολουθείς ένα αστέρι από το προσοφθάλμιο να αποκλίνει, αυτή την απόκλιση την πιάνεις με την camera.

 

Η σελίδα έχει κάποια ενδιαφέροντα άρθρα. Το επίμαχο έχει τίτλο:

'Zeroing it in. Using a DSLR or CCD to Align Your Scope'

 

http://www.astronomy-pictures.com/Imaging-Tips.htm

 

Η απορία είναι η εξής:

Στο δεύτερο βήμα λέει πως πρέπει να βρούμε ένα μέτριου μεγέθους αστέρι που να βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ νότια με Dec 0. Ένα αστέρι νότια, άντε και το βρίσκω με μια πυξίδα. Αυτό το ρημάδι το Dec 0, πως θα ξέρω ποιο αστέρι το έχει? ](*,)

 

Thanks.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι βρήκα μια απάντηση. Με τη χρήση ενός προγράμματος όπως το Cartes Du Ciel μπορείς με το μάτι να βρεις για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία/ώρα το αστέρι που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Για παράδειγμα σήμερα στις 22.30 το αστέρι που θα είναι νότια με Dec κοντά στο 0 είναι αυτό που δείχνει το κόκκινο βέλος στην εικόνα.

 

Δεν μένει παρά να το δοκιμάσουμε απόψε στον Κιθαιρώνα! \:D/

 

Είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος ή υπάρχει καλύτερος?

DSLRDrift.jpg.d081992e71c14f05b28f0284c225c7fc.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα σου περιγράψω μια διαδικασία που δουλεύει με πολύ καλά αποτελέσματα.

Αυτή είναι μια standar διαδικασία που χρησιμοποιεί η συντριπτική

πληοψηφία όσων ασχολούνται με αστροφοτογράφηση.

Εγώ την έχω χρησιμοποιήσει αμέτρητες φορές και είναι μια διαδικασία που σκοπό έχει να εξαλείψει την ανάγκη διόρθωσης κατά DECLINATION έτσι ώστε να μην υπάρχει περιστροφή πεδίου.

Η διόρθωση κατά ορθή αναφορά εξαρτάται από την ακρίβεια των μηχανικών και ηλεκτρονικών μερών του τηλεσκοπίου σου.

Αυτή η μέθοδος θα σου φανεί δύσκολη στην αρχή αλά πίστεψέ με μετά από 2-3 φορές θα χρειάζεσαι περίπου 15 λεπτά να την ολοκληρώσεις.

Αυτή η μέθοδος απαιτεί να διαθέτεις ένα προσοφθάλμιο με σταυρόνημα.

Ξεκίνα κάνοντας ένα όσον το δυνατό καλύτερο πολικό προσανατολισμό του πολικού άξονα του τηλεσκοπίου σου με το μάτι και την διόπτρα της βάσης ή ένα σχεδιάγραμμα της ακριβής θέσης του πολικού βορά σε σχέση με τον πολικό αστέρα.

Εάν έχεις βάση με φουρκέτα χρησιμοποίησε το finder και ένα χάρτη.

Στη συνέχεια ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία.

 

1. Επιλέξτε ένα λαμπρό αστέρι , που να βρίσκεται κοντά στο σημείο που διασταυρώνεται ο μεσημβρινός που περνά από το ζενίθ εκείνη την ώρα και ο ισημερινός.

2. Κέντραρε το αστέρι στο προσοφθάλμιο και προσπάθησε να στρέψεις το σταυρόνημα έτσι ώστε το αστέρι να κινείται παράλληλα στο σταυρόνημα καθώς παίζεις με τα πάνω κάτω δεξιά αριστερά του telecontrol της βάσης.

3. Παρακαλούσε την κίνηση του αστεριού πώς διολισθαίνει στο προσοφθάλμιο περίπου για 5-10 λεπτά. Αγνόησε τυχόν διολίσθηση σε right ascension. Αν το αστέρι διολισθαίνει αισθητά σε Declination μην περιμένεις να περάσουν τα 5 λεπτά.

4. Ερμήνευσε πώς κινήθηκε το αστέρι στο προσοφθάλμιο εάν διολισθαίνει νότια ο πολικός άξονας που έχεις προσανατολίσει το τηλεσκόπιο δείχνει ανατολικότερα του πολικού βορά και πρέπει να στραφεί προς την δύση.

5. Εάν το αστέρι διολισθαίνει Βόρεια στο προσοφθάλμιο ο πολικός άξονας που έχεις προσανατολίσει το τηλεσκόπιο δείχνει δυτικότερα και πρέπει να στραφεί προς την ανατολή.

6. Μετακίνησε τον πολικό άξονα του τηλεσκοπίου προς τη σωστή κατεύθυνση και επανέλαβε τα βήματα από 1 έως 6 μέχρι να μην ανιχνεύεις καμιά κίνηση μέσα στο διάστημα 5 λεπτών.

7. Χωρίς να μετακινήσεις το προσοφθάλμιο κρατώντας το ίδιο declination στρίψε το τηλεσκόπιο στον ανατολικά ορίζοντα και επέλεξε ένα λαμπρό αστέρι χαμηλά στον ορίζοντα. Κέντραρε το αστέρι στο προσοφθάλμιο και επιβεβαίωσε ότι το αστέρι κινείται παράλληλα στο σταυρόνημα.

8. Παρακολούθησε την κίνηση του αστεριού πώς διολισθαίνει στο προσοφθάλμιο περίπου για 5-10 λεπτά . Αγνόησε τυχόν διολίσθηση σε right ascension . Αν το αστέρι διολισθαίνει σε Declination μην περιμένεις να περάσουν τα 5 λεπτά .

9. Εάν το αστέρι διολισθαίνει νότια στο προσοφθάλμιο ο πολικός άξονας που έχεις προσανατολίσει το τηλεσκόπιο δείχνει χαμηλότερα του πολικού βορά και πρέπει να υψωθεί.

10. Εάν το αστέρι διολισθαίνει Βόρεια στο προσοφθάλμιο ο πολικός άξονας που έχεις προσανατολίσει το τηλεσκόπιο δείχνει ψηλότερα του πολικού βορά και πρέπει να χαμηλώσει.

11. Μετακίνησε τον πολικό άξονα του τηλεσκοπίου προς τη σωστή κατεύθυνση και επανέλαβε τα βήματα από 7 έως 11 μέχρι να μην ανιχνεύεις καμιά κίνηση μέσα στο διάστημα των 5-10 λεπτών.

12. Τώρα πρέπει να επαναλάβεις τα βήματα 1 έως 11 γιατί κάθε ρύθμιση επηρεάζει την προηγούμενη.

Καλή επιτυχία

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτή είναι η κλασσική μέθοδος διολίσθησης. Μπράβο Γιώργο για την αναλυτική περιγραφή. Όμως έχω μια απορία. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε προσοφθάλμιο με σταυρόνημα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο περιμένοντας περισσότερο μπροστά από το προσοφθάλμιο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ' αρχήν να διευκρινήσουμε κάτι.

Γενικότερα η μέθοδος έχει νόημα για φωτογράφηση και για χρόνους έκθεσης πάνω απο 2 - 3 λεπτά.

Διαφορετικά για πολυ μικρούς χρόνους μια πολύ καλη ευθυγράμηση με ένα χάρτη είναι αρκετή.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να κάνεις διόρθωση στην οδήγηση.

Τώρα εάν μπορείς να κάνεις και χωρίς σταυρόνημα τι να σου πώ εάν μπορείς να καταλάβεις

σε ένα προσοφθάλμιο χωρίς σταυρόνημα άν κινήθηκε λίγο πάνω λίγο κάτω το αστεράκι τότε ναι μπορείς !!.

Όμως πώς θα προσανατολίσεις το αστέράκι να είναι η τροχιά στο προσοφθάλμιο παράληλη με το σταυρόνημα ?.

Εν πάσει περιπτώσει το σταυρόνημα θα σε διευκολύνει και θα κάνει το αποτέλεσμα πιό σίγουρο !!

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ammonite το λινκ δεν ανοιγει, αλλά μου την σπάνε οι μέθοδοι που έχουν τέτοιες κρυφές παραδοχές. Και αν δεν βλέπω νότια; Και αν δεν έχω πρόσβαση σε αστέρι με dec 0 ; Οπως και με το drift alignment. Και αν θελω να το κάνω απο το μπαλκόνι μου που βλέπει βορά-δύση και λίγο ανατολή, καθόλου νότο, και έχω και ταράτσα απο πάνω; (οποτε δεν εχω πρόσβαση στο σημείο τομής μεσημβρινού με ζενίθ; Και αν έχω βαρεθεί να ακούω για ευκολες μεθόδους, που θέλουν 10-15 λεπτα στο ALT, 10-15 στο ΑΖ, άλλα τόσα άλλη μια φορά για να τα διορθώσεις όλα, σύνολο καμιά ώρα για να κάνεις ευθυγράμμιση, βάλε και μισή ώρα πριν για να τα στήσεις αν δεν έχεις μόνιμο παρατηρητήριο, μισή ώρα και παραπανω να εστιάσεις σωστά, άλλο τόσο να βρεις αστερι και να ρυθμίσεις την οδήγηση (αν χρησιμοποιείς offaxis τουλάχιστον) , τελικά πότε θα φωτογραφίσεις; Εδώ μιλάμε για 2-2,5 ώρες και παραπάνω και ακόμη δεν έχεις αρχίσει να παίρνεις light. Βάλε και τον χρόνο για dark + flat, και αν εχεις αρχίσει στις 00:00 και ήδη κουρασμένος...... [-X

 

Εγώ πάντως προτιμάω να κόβω δρόμο όσο μπορώ, ιδίως όταν ΔΕΝ μπρώ να έχω τις παραδοχές των πιό πάνω μεθόδων:

 

http://www.ucihs.uci.edu/pandb/hall/polar.htm

 

Το κάνεις και με την DSLR σου και σε 10 λεπτά το πολυ έχεις αποτέλεσμα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ammonite,

 

Here is a detail scan from the AAVSO star atlas of the North Celestial Pole. Alpha Ursa Minor is prominently labeled and also gives one an idea of scale. I don't know if this may be of any immediate aid to you but nevertheless it may be of use to you in helping you acheiving polar alignment.

 

-Fred

988299614_AAVSOPolarischart-detail.jpg.2442f759a8e339e11169396af05d16b1.jpg

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

geonik ευχαριστώ για την αναλυτική περιγραφή!

 

Το κάνεις και με την DSLR σου και σε 10 λεπτά το πολυ έχεις αποτέλεσμα

 

Φίλε roryt έχεις δίκιο. Το link τώρα δεν ανοίγει... Στο link όμως που μου έστειλες περιγράφεται ακριβώς η ίδια τεχνική με τίτλο:

You can do it with a CCD: A Star on the meridian gives east-west misalignment

 

Fred thanks for the advice!

 

Δοκίμασα την εν λόγο τεχνική χθές στον Κιθαιρώνα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς μέσα σε 7-8 λεπτά μπορούσα να πάρω με την DSLR unguided λήψη 90 sec χωρίς trailing. To προηγούμενο καλύτερο που είχα πετύχει με την EQ6 ήταν 30 sec. Διαπίστωσα ότι δεν είναι απόλυτος κανόνας το αστέρι που σημαδεύεις να είναι ακριβώς νότια ή να έχει ακριβώς Dec 0. Απλά όσο πιο κοντά είσαι σε αυτές τις τιμές τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια επιτυγχάνεις. Στον Κιθαιρώνα χθες, λόγω της νέφωσης σημάδεψα σε αστέρι που ήταν περίπου νότια και το Dec δεν έχω ιδέα ποιο ήταν… Μια και το link που σας έδωσα, ψόφησε, θα περιγράψω με λίγα λόγια την διαδικασία.

 

1) Κάνουμε απλή πολική ευθυγράμμιση.

 

2) Σημαδεύουμε ένα αστέρι μετρίου μεγέθους, νότια. (βέλτιστο: Ακριβώς νότια - Dec 0.)

 

3) Βάζουμε την χαμηλότερη ταχύτητα στο χειριστήριο της βάσης και έχουμε την DSLR πάνω στο τηλεσκόπιο, prime focus, έτοιμη για λήψη BULB.

 

4) Ξεκινάμε τη λήψη. Το αφήνουμε να παίρνει για 5-6 sec για να αποτυπωθεί ένα σημείο αναφοράς - εκκίνησης, μετά πατάμε το κουμπί του χειριστηρίου που μας πάει δυτικά και το κρατάμε συνέχεια πατημένο για 1 λεπτό. Μετά το λεπτό πατάμε αμέσως το κουμπί που μας πάει ανατολικά και το κρατάμε επίσης για ένα λεπτό.

 

5) Αυτό που θα αποτυπωθεί είναι δυο γραμμές που σχηματίζουν γωνία. Όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία τόσο μεγαλύτερη η διόρθωση που πρέπει να γίνει στο αζιμούθιο. Στο παράδειγμά μας. Αν η τελίτσα (που δημιουργήθηκε στην αρχή της λήψης) είναι στο κάτω μέρος της γωνίας αυτό σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο σημαδεύει πολύ δυτικά, επομένως πρέπει το γυρίσουμε λίγο ανατολικά.

 

6) Επαναλαμβάνουμε. Ίσως χρειαστούν 2 - 3 επαναλήψεις. Όταν η γωνία γίνει ευθεία, το αζιμούθιο είναι ΟΚ.

 

7) Ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα κουμπιά βορά - νότου ακολουθούμε για την ρύθμιση του ύψους.

 

Στην photo είναι 2 διαδοχικές λήψεις μετά από μικροδιόρθωση του αζιμούθιου. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ακρίβεια, αυξάνουμε το χρόνο των λήψεων.

 

Καλές... ευθυγραμμίσεις σε όλους!

:mrgreen:

dslrDrift.jpg.20eab0b5d5623dd0d9f3d83e3dc5d7c6.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο link όμως που μου έστειλες περιγράφεται ακριβώς η ίδια τεχνική
Παρομοια, η διαφορα ειναι στο οτι στην αλλη κλεινεις το μοτερ, αφηνεις το αστερι να διολησθησει, και μετα το ανηγεις για ισο χρονο και ταχυτητα Χ2. Εχει ενα μικρο αβανταζ, η πρωτη γραμμη χωρις μοτερ ειναι τελιως ευθεία ενω η δευτερη δειχνει μικρες ατελειες λογω μοτερ, οποτε ειναι ξεκαθαρο ποια ειναι ποια και δεν πολυχρειαζεται η αρχικη τελεια που μαρκαρει την αρχη. Εγω οπως ειπα δεν εχω προσβαση σε νοτο και στην τομη μεταξυ meredian+equator οποτε το κανω οσο ποιο κοντα μπορω προς αυτην την κατευθυνση - και δουλευει

Μαλιστα αν μπεις στον κοπο να μετρησεις με ακριβεια το FOV σου μπορεις να αντιστοιχήσεις την γωνια αποκλησης σε ποσο πρεπει να στρεψεις το Αζιμουθιο.

 

Χμμμ μου μπαινουν ιδεες για ενα προγραμμα υπολογιστη που θα κανει αυτους τους υπολογισμους και θα σε καθοδηγει ΠΟΣΟ πρεπει να στρεψεις - σαν το WCS με την διαφορα ότι το WCS δεν μου δεινει σωστα αποτελεσματα αν δεν σκοπευω Νοτο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης