GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Παιδιά ευχαριστώ για τις ιδέες-προτάσεις. Δυστυχώς το πρόβλημα με το ζύγισμα του σωλήνα μου φαίνεται αρκετά πολύπλοκο. Κι αυτό γιατί εκτός από το σωλήνα, παίζουν ρόλο και τα διάφορα εξαρτήματα που είναι τοποθετημένα πάνω στο σωλήνα. Για παράδειγμα, οι ροπές ως προς το κέντρο βάρους του ερευνητή και του κυρίως κατόπτρου, έχουν άλλες τιμές αν ο σωλήνας είναι οριζόντιος και άλλες αν είναι σηκωμένος. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζει η απόστασή τους από το κ.β. Γιώργος Αλεξίου
papg Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Αν στον πλαστικό τροχό παράλληλα προσαρμόσεις 1 γρανάζιΚαι ένα στον άξονα δεν λύνεται το πρόβλημα;
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Αν στον πλαστικό τροχό παράλληλα προσαρμόσεις 1 γρανάζιΚαι ένα στον άξονα δεν λύνεται το πρόβλημα; Ναι καλή ιδέα. Θα ψάξω στο internet.Παλιότερα σκεφτόμουν να βάλω γρανάζι με ατέρμονα, αλλά και δύο ευθεία γρανάζια (μικρό-μεγάλο), είναι πολύ καλή λύση. Θα δούμε...Ευχαριστώ Γιώργος Αλεξίου
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Για παράδειγμα, οι ροπές ως προς το κέντρο βάρους του ερευνητή και του κυρίως κατόπτρου, έχουν άλλες τιμές αν ο σωλήνας είναι οριζόντιος και άλλες αν είναι σηκωμένος. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζει η απόστασή τους από το κ.β. Σκέψου: ο ιδιο συμβαινει και στην Γερμανικού τυπου. Δοκιμασε το, βαλε αρκετα μαγνητακια στο κατω μερος του σωλήνα ωστε να η σωλήνα να ισοροπει οταν ειναι παραλληλη με το εδαφος. Τα τοποθετεις ασσυμετρα ωστε να αντισταθμίσουν τις ροπες απο εστιαστη/ερευνητη (αν εχεις και telrad κανει και αυτος ζημια - ειναι βαρυς). Και μονο οτι θα ισοροπισει το βαρος θα πρεπει να βελτιωσει την κατασταση. Και ειναι απλη λυση, χωρίς να χαλασεις οτιδηποτε (αν δεν τα θες απλα τα ξεκολας)
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2009 Έχει δίκιο ο φίλος roryt. Ακόμη και οι καλύτερες ισημερινές στηρίξεις χρειάζεται να είναι ζυγισμένες. Οπότε δοκίμασε να βάλεις αντίβαρα και μετά βλέπεις. Μαγνήτες από παλιά μεγάφωνα είναι ότι πρέπει. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
GALEX Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2009 Το πρόβλημα είναι το εξής :- 'Οταν ο σωλήνας είναι σε οριζόντια θέση υπερισχύει το βάρος του ερευνητή-telrad, κλπ, δηλ. ο σωλήνας τείνει να κατέβει προς τα κάτω. Εδώ τα μαγνητάκια θα έλυναν το πρόβλημα.- Όταν ο σωλήνας είναι προς τα πάνω (70 μοίρες και άνω), υπερισχύει το βάρος του κατόπτρου (πίσω μέρος σωλήνα). Εδώ τα μαγνητάκια θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Εγώ δοκίμασα να το λύσω με ελατήρια (φαίνονται σε φωτογραφία στη σελ. 1). Το ένα τραβάει το σωλήνα προς τα πάνω όταν είναι οριζόντιος, και το άλλο τον τραβάει προς τα κάτω όταν είναι κάθετος (τα ελατήρια δεν δουλεύουν ταυτόχρονα-όταν το ένα τεντώνει το άλλο χαλαρώνει και αντίστροφα). Βέβαια δεν έλυσε το πρόβλημα...Τέλος πάντων θα δοκιμάσω κάποιες λύσεις και θα δούμε. Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Τελικά βρήκα λύση στο πρόβλημα της κίνησης καθ' ύψος με την τοποθέτηση γραναζιών. Απ' ότι φαίνεται η τοποθέτηση γραναζιών στο ύψος είναι μονόδρομος λόγω του βάρους του σωλήνα και της ανομοιόμορφης κατανομής του βάρους του. Η τεχνική "friction drive" απ' ότι είδα σε διάφορες κατασκευές στο internet χρησιμοποιείται κυρίως στα "truss tube" τηλεσκόπια τα οποία είναι ελαφριά και δεν απαιτείται μεγάλη δύναμη για την περιστροφή τους. Στη δική μου περίπτωση δουλεύει μια χαρά στο αζιμούθιο (γιατί η απαιτούμενη δύναμη για να περιστραφεί η βάση είναι μικρή και σταθερή), ενώ στο ύψος, επειδή σε ορισμένες γωνίες η δύναμη είναι αρκετά μεγάλη, παρουσιάζεται ολίσθηση με αποτέλεσμα να έχω σφάλμα στην κίνηση. Βέβαια τα γρανάζια εισάγουν σφάλματα λόγω backlash, αλλά τί να γίνει...Χρησιμοποίησα το σετ πλαστικό γρανάζι 40 δοντιών - ατέρμονας της CONRAD - module 1. Προσάρμοσα το γρανάζι στον τροχό και τον ατέρμονα στον άξονα του μοτέρ. Η δυσκολία της κατασκευής έγκειται στο να πετύχουμε το γρανάζι και ο τροχός να είναι ομόκεντρα. Το συγκεκριμένο σετ γραναζιών είναι φτηνό (γύρω στα 12 ευρώ + μεταφορικά). Δεν είναι και η καλύτερη λύση, αλλά δουλεύει ικανοποιητικά. Με την τροποποίηση αυτή αλλάζει βέβαια το alt ratio (μια ρύθμιση του autostar που έχω εξηγήσει παραπάνω), αφού πλέον η μείωση που έχω στις στροφές του μοτέρ ύψους είναι: (50/10)Χ40=200 - δηλαδή (διάμετρος ξύλινου δίσκου/διάμετρος τροχού) Χ αριθ. δοντιών γραναζιού. Το νέο alt ratio που πρέπει να βάλω στο autostar είναι 4,56296.Περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.bedair.org/Autostar.html.Για λόγους σταθερότητας στήριξα το ελεύθερο άκρο του άξονα του μοτέρ σε μια αυτοσχέδια κατασκευή στην οποία προσάρμοσα ένα ρουλεμάν με οπή 7mm. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορώ να έχω απεμπλοκή του μηχανισμού και περιστροφή με το χέρι. Το θετικό είναι ότι ανασηκώνοντας το σωλήνα ελαφρά (αφού πρώτα αφαιρέσω την αλυσίδα με το ελατήριο) μπορεί εύκολα ο σωλήνας να περιστραφεί καθ' ύψος ολισθαίνοντας πάνω στο τροχάκι. Αυτό κυρίως χρειάζεται πρίν δώσω ρεύμα στο κύκλωμα για να φέρω το τηλεσκόπιο στη θέση ''0'' (σωλήνας οριζόντιος και με κατεύθυνση προς βορρά). Στη δοκιμή που έκανα διαπίστωσα ότι κάνει πολύ καλό tracking. Θα δοκιμάσω και το goto (όταν το επιτρέψει ο καιρός). ΓΡΑΝΑΖΙ - ΑΤΕΡΜΟΝΑΣ Προσαρμογή ατέρμονα στον άξονα Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Εδώ είμαστε πάλι μετά από καιρό...Παρόλο που η βάση λειτούργησε ικανοποιητικά παρουσίαζε ορισμένα σοβαρά προβλήματα :1. Είχε μεγάλο βάρος και μεταφερόταν αρκετά δύσκολα.2. Παρουσίαζε αρκετή πολυπλοκότητα καθώς για να λειτουργήσει χρειαζόταν ελατήρια, αλυσιδάκια, κλπ.3. Παρουσίαζε πρόβλημα στο μηχανισμό κίνησης καθ’ ύψος λόγω μη καλής «ζύγισης» του σωλήνα, με αποτέλεσμα να ζορίζεται το μοτέρ κατά την περιστροφή.Ο μηχανισμός περιστροφής αζιμουθίου δεν παρουσιάζει προβλήματα γι’ αυτό και τον άφησα όπως είναι. Τροποποίησα μόνο το μηχανισμό περιστροφής ύψους. Έτσι προχώρησα σε μετατροπή της βάσης στα εξής σημεία :1. Κατάργησα τις μεγάλες ρόδες της βάσης και τους ξύλινους δίσκους του σωλήνα.2. Προσάρμοσα στο πάνω μέρος της βάσης μικρά ροδάκια (από Praktiker) και στήριξα το σωλήνα πάνω σε αυτά. Έτσι στηρίζοντας το σωλήνα πιο κοντά στο κέντρο βάρους του βελτιώθηκε η κινησή του (κίνηση με μικρότερη δύναμη - λιγότερες τριβές) και ζυγίστηκε καλύτερα. Σε αυτό βοήθησε και η χρήση μαγνητών (από παλιά ηχεία) ως αντίβαρα στο κάτω άκρο του σωλήνα. Στο σημείο αυτό ο “roryt” είχε απόλυτο δίκιο για τη χρήση μαγνητών ως αντίβαρα (μου το είχε προτείνει στο forum της πρώτης κατασκευής). Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 3. Κατασκεύασα αυτοσχέδιο γρανάζι διαμέτρου 30mm από ξύλινο κυκλικό δίσκο και πλαστικές ντίζες 12mm. Η ιδέα προήλθε από :http://kindellism.webs.com/diyhomemadewormgears.htmΗ πατέντα αυτή μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που την είδα και με βοήθησε να λύσω το πρόβλημα της μη ύπαρξης ενός μεγάλου-φτηνού γραναζιού, που να είναι ικανό να κινήσει το σωλήνα. Αυτή η ιστοσελίδα ουσιαστικά μου έδωσε τη βασική ιδέα για την τροποποίηση.Τις πλαστικές ντίζες τις βίδωσα με ξυλόβιδες. Για να τις κάμψω χωρίς κίνδυνο να σπάσουν, τις ζέστανα ταυτοχρόνως με πιστολάκι μαλλιών. Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 4. Κατασκεύσα νέο άξονα για το μοτέρ του ύψους χρησιμοποιώντας άλλη μία πλαστική ντίζα 12mm την οποία λέπτυνα στα 7mm στο σημείο που προσαρμόζεται στο μοτέρ, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό δράπανο και λίμα.Προσάρμοσα το πλαστικό γραναζάκι του μοτέρ ύψους στο πλαστικό αξονάκι, ανοίγοντας στο άκρο τρύπα 2mm και τοποθετώντας κοπίλια. Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Γιώργος Αλεξίου
GALEX Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 4, 2010 Και ένα βίντεο που φαίνεται η κίνηση του σωλήνα...MOV05890.MPG.rar Γιώργος Αλεξίου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα