Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

γεια σας παιδια

θελω να ρωτησω κατι.

παω να κανω collimation (με φιλμ) και ολα φαινονται καλα.........

ολοι οι κυκλοι στο κεντρο και ολα στρογγυλα και συμμετρικα.

βλειπω και τα 3 αυτακια που κρατανε τον πρωτευοντα , αλλα εχω μια απορια

βρεπω και κατι ακομα ομως....

βλεπω στον ΜΙΚΡΟ ΚΥΚΛΟ μια μικρη προεξοχη , που ειναι ενα πιαστρακι που κραταει τον δευτερευοντα, και αυτο (μαλλον!!! αυτο)

το βλεπω να καθρεφτιζεται ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩς διπλα σε ενα απο τα αυτακια του πρωτευοντος στον ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ για δευτερη φορα.

εναι νορμαλ αυτο ή μηπως οταν κοιταω τον μεγαλο κυκλο πρεπει να βλεπω μονο τα δικα του αυτακια και τιποτα αλλο.

*να πω εδω οτι οταν γινεται αυτο και γενικα το collimation εχω τον εστιαστη τραβηγμενο τελειως εξω.

οταν μπει ο εστιαστης μεσα βλεπω στο μεγαλο κυκλο μονο τα αυτακια του πρωτευοντος

αλλα απορια...

κοιταξα μερα με το 30ρι προσοφθαλμιο και εβλεπα στο κεντρο του πεδιου πολυυυ αμυδρα και τον δευτερευοντα μαζι με τα δεντρα.σε καποιες περιπτωσεις που το φοντο ηταν σκοτεινο δεν το καταλαβαινα , αλλα εαν κοιτουσα πχ. εναν ασπρο τοιχο εκει το εβλεπα

ετσι πρεπει να ειναι????

τριτο:με προσοφθαλμιο 7.5mm σε καποια επιγεια αντικειμενα που ηταν σχετικα κοντα δεν μπορουσα να εστιασω, (ειχα τη αισθηση οτι δεν εφτανε το μηκος του εστιαστη).ειναι νορμαλ αυτο για επιγεια αντικειμενα που δεν ειναι σε μεγαλη αποσταση?

με λιγα λογια για να εστιασεις σε ενα αντικειμενο με ενα συγκεκριμενο προσοφθαλμιο , πρεπει αυτο το αντικειμενο να ειναι περα απο καποια ελαχιστη αποσταση?

και τελος ...

ο barlow ανορθωνει το ειδωλο?αν κοιταξεις μονο μεσα απο αυτον και χωρις προσοφθαλμιο?

ελπιζω να ειναι κατανοητα αυτα που ρωταω.

σας ευχαριστω και ελπιζω να μην σας κουρασα.

Δημοσιεύτηκε
θα προσπαθησω να ανεβασω φωτο. το βραδυ, δεν ξερω ομως αν θα τα καταφερω, μεχρι τοτε μηπως καποιος που εβγαλε νοημα απο αυτα που εγραψα μπορει να μου λυσει καμια απο τις αποριες?
Δημοσιεύτηκε

για να κανεις σωστο collimation οταν θα ευθυγραμιζεις το δευτερευων κατοπτρο ενα ωραιο κολπο ειναι να παρεμβαλεις ενα λευκο χαρτι αναμεσα στην διαδρομη του πρωτευωντος και του δευτερευωντος κατοπτρου ωστε να μην σε μπερδευει η ανατνακλαση απο το πρωτευων κατοπτρο (προσοχη μην γρατσουνησεις ή λερωσεις το δευτερευων με το χερι σου). τωρα οσον αφορα την ευθυγραμμιση του δευτερευωντος θα πρεπει να ειναι ευθυγραμισμενη η αντανακλαση του δευτερευωντος και οχι το θολο ακρο ή το πιαστρακι του. τον εστιαστη μην τον βγαζεις τελειως εξω αλλα μεχρι το σημειο που δεν θα βλεπεις το σωληνα του εστιαστη στο δευτερευων.

τελος καλο θα ηταν την ευθυγραμμιση να την κανεις με οριζοντιο τον σωληνα ωστε να αποφυγεις τυχον ατυχημα στο πρωτευων κατοπτρο.

δες εδω φωτο απο το δικο μου τηλεσκοπιο με ευθυγραμμισμενα τα κατοπτρα

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8740

επισης εδω ειναι το δευτερευων κεντραρισμενο (προσεξε οτι η αντανακλαση του ειναι κεντραρισμενη και οχι το θολο κομματι του στο αριστερο μερος)

http://www.astrovox.gr/forum/download.php?id=9532

τελος οταν ευθυγραμμισεις και το πρωτευων κανε το πρωτο βραδυ ενα star test με ελαφρως defocus το τηλεσκοπιο σου και με το μικροτερο δυνατο προσοφθαλμιο π.χ. 10mm δες και εδω το star test

http://www.youtube.com/watch?v=af-y2G0RWz0&feature=related

οταν εστιαζεις σε επιγειο στοχο για να μπορεις να δεις καθαρα θα πρεπει ο στοχος σου να ειναι σε μεγαλη αποσταση και ο barlow απλα σου μεγεθυνει το ειδωλο αναλογα με την τιμη του π.χ. 2χ, 3χ δεν ανορθωνει και πρεπει να βαλεις ενα προσοφθαλμιο (παρεμβαλεται αναμεσα στο προσοφθαλμιο και το τηλεσκοπιο)

ελπιζω να βοηθησα

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

σε ευχαριστω φιλε μου

δυο πραγματακια ακομα.

πρωτον

οσο μεσα και να βαλω τον εστιαστη , δεν βλεπω καθολου την αντανακλαση του .

δηλαδη ειτε τελιως μεσα ειναι ειτε τελειως εξω , την ιδια εικονα βλεπω.

ειναι νορμαλ αυτο?

και δευτερο

παω να ευθυγραμισω το πρωτευων

και φερνω το αυτοκολητο κυκλακι που εχει στην μεση απο τον δευτερευοντα, ωστε ολοι οι κυκλοι να ειναι ομοκεντροι

αλλα το αυτοκολητο κυκλακι δεν ειναι ευθυγραμισμενο με την τρυπα του προσοφθαλμιου(καπακι)

ή θα ειναι μαζι με την τρυπα του καπακιου ή θα ειναι στο κεντρο του μικρου κυκλου

εδω τι κανω??

Δημοσιεύτηκε

:-k :-k :-k :-k ισως ο σωληνας απο τον εστιαστη σου να ειναι κοντος και να μην μπορει να φανει στο κατοπτρο οποτε σε αυτη την περιπτωση δεν εχεις προβλημα. το dob8'' εχεις; εαν ναι τοτε θα επρεπε να βλεπεις τον εστιαστη. κοιτα τοτε την κιλση του δευτερευωντος δεξια-αριστερα (αν χαλαρωσεις τις βιδες τοτε το δευτερευων μπορει να στριψει δεξια αριστεραή αλλιως η αντανακλαση του δευτερευωντος, αν κοιτας απο τον εστιαστη, κινιεται πανω- κατω)

για το δευτερο ζητημα θα σου προτεινα να το εχεις στο κεντρο του μικρου κυκλου. εχε υποψη οτι το τελικο star test θα σου δειξει οτι ολα ειναι ευθυγραμισμενα ακομα και αν υπαρχουν μικρες αποκλισεις απο τα τελεια κεντρα.

καλυτερα ομως βαλε και καμια φωτο ωστε να καταλαβουμε και να βοηθησουν και αλλοι

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

λοιπον

δεν μπορεσα να βγαλω φωτο.

αλλα κατι καλυτερο καταφερα με το collimetion

εχω το 10"dob της gso.

τωρα εχω ενα αλλο προβληματακι

οταν ευθυγραμμισα τον δευτερευοντα εστριψα της βιδες και η μια μπηκε αρκετα μεσα.

εχει ακομα αρκετο περιθωριο μεχρι να τερματισει , αλλα τι κανουμε οταν τελικα τερματισει???

και κατι αλλο

οταν παω να ευθυγραμμισω τον δευτερευοντα, πρεπει να ξεβιδωνω την κεντρικη βιδα ή οχι?

επειδη εγω χθες την κεντρικη ουτε που την ακουμπησα.εγω μονο τις αλλες πειραξα και μπορο να πω πως δεν ηταν ιδιαιτερα σφιχτες, μονο οταν εμπαιναν πολυ μεσα.

το laser collimator βοηθαει?

Δημοσιεύτηκε

λογικα σε καθε δευτερευων υπαρχουν 3 βιδες για μικρομετρικες ρυθμισεις καθως και την σταρεοποιηση του καθρεπτη και μια μεγαλη κεντρικη βιδα για την χοντρικη ευθυγραμμιση. οταν ευθυγραμμιζεις το δευτερευων, χαλαρωνεις λιγο τις μικρες βιδες και με το χερι χωρις να ακουμπησεις την αντανακλαση το στριβεις δεξια-αριστερα ωστε η αντανακλαση να ειναι στογγυλη. εαν το δευτερευων πρεπει να κινηθει μεσα εξω σε μεγαλη αποσταση βιδωνεις ή ξεβιδωνεις την κεντρικη βιδα. Προσοχη ομως μην την ξεβιδωσεις πολυ και σου πεσει το δευτερευων κατοπτρο και μην την σφιξεις πολυ και κανεις καμια ζημια στον καθρεπτη. με τις μικρες βιδες αφου πας το δευτερευων εκει που θες τις σφιγγεις χωρις μεγαλη δυναμη μια-μια κυκλικα και με βημα 1/4 της στροφης μεχρι να σταθεροποιηθει το δευτερευων και να μην κινειται οταν το κουνας ελαφρα με το χερι. εαν δεις να σου φευγει απο την ευθυγραμμιση του, χαλαρωνεις-σφιγγεις τις αντιστοιχες βιδες. μπορει να σου τυχει η περιπτωση οι βιδες να ειναι κοντες, το μονο που εχεις να κανεις ειναι να παρεις μια για δειγμα και σε ενα καταστημα σιδηρικων να σου δωσουν ιδιες αλλα λιγι μακρυτερες βιδες

αυτο που σε ενδιαφερει γενικα ειναι οτι στα κατοπτρα δεν πρεπει να εχεις χαλαρες βιδες γιατι θα σου χαλασει η ευθυγραμμιση αλλα ουτε και πολυ σφιχτες γιατι μπορει να χαλασεις κανενα κατοπτρο ή να εχεις παραμορφωση στην εικονα (αυτο λυνεται εαν χαλαρωσεις λιγο τις βιδες).

το laser collimator αλλους τους βοηθαει και αλλους οχι. εμενα παντως οταν πηρα ενα δεν με βοηθησε καθολου και το επεστρεψα.

σου εχω και ενα πμ για περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με ενα βιβλιο που ισωε σε ενδιαφερει

Φιλικά Κώστας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης