Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Προχθές (Παρασκευή βράδυ) ο καιρός είχε ανοίξει και μια και είχα κάτι λιγότερο από μήνα να βγώ για μια καλή παρατήρηση, δεν θα άφηνα τη βραδιά να μείνει ανεκμετάλλευτη. Το 10άρι dob ήταν ήδη αρκετές ώρες έξω για να κρυώσει. Ένας πρόχειρος έλεγχος στην ευθυγράμμιση που είχα κάνει πριν το "κρύωμα" και έπεσα με τα μούτρα να ...ξεκοκαλίσω τον αστερισμό του Ηνίοχου με τον οποίο είχα "ανοιχτούς λογαριασμούς" από την προηγούμενη φορά...

Δεν ξέρω τις συνήθειες σας στην παρατήρηση, αλλά κάθε βραδιά για μένα έχει κάποιες ξεχωριστές στιγμές. Πιστεύω ότι αυτές οι στιγμές είναι που μένουν, δίνουν τροφή στον ενθουσιασμό μας και μας κρατούν "ζεστούς" για την επόμενη φορά :D Η προχθεσινή βραδιά είχε δυο τέτοιες ξεχωριστές στιγμές. Για να μην πολυλογώ μεταφέρω απευθείας από το log:

 

"NGC1893 και νεφέλωμα IC410. Γύρω από τα αστέρια υπήρχε με πλάγια όραση ένα ίχνος γαλακτώδους υφής, σημάδι ενθαρρυντικό για να δοκιμάσω με ΟΙΙΙ. Αφού τοποθέτησα το φίλτρο το νεφέλωμα έγινε σαφέστερο και πήρε τη μορφή ενός "τόξου" σβήνοντας στα άκρα μέρους της συστάδας. Δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα να το διακρίνω!

 

[...]

 

NGC1931. Νεφέλωμα μικρό σε έκταση και ελλειψοειδές σε σχήμα μέσα και γύρω από ένα ισοσκελές τρίγωνο τριών αστέρων. UHC/OIII δεν έχουν πρακτικά κανένα αποτέλεσμα. Το σύμπλεγμα σπάει στις 115Χ (12μμ) και φαίνεται καθαρά κοντά στις 172Χ (8μμ)"

 

Αν και οι δύο στόχοι δεν παρουσιάζουν δυσκολία σε σκοτεινό ουρανό, θεωρώ ότι η παρατήρησή τους από τα περίχωρα της Αθήνας (Κιούρκα, 30+ χιλιόμετρα απόσταση) είναι επιτυχία: όχι τόσο για το NGC1931όσο για την "νεφελώτητα" που παρουσιάζει η συστάδα του NGC 1893.

Ενδεικτικό της διαύγειας της βραδιάς ήταν ότι το λ (mag 5+) του Ηνίοχου φαινόταν με πλάγια όραση και γυμνό μάτι. Τυπικός ουρανός στο σημείο παρατήρησης είναι mag 4.5+ Σε κουβέντα με δύο φίλους αναρωτήθηκα αν κάποιος άλλος έχει επιχειρήσει την παρατήρηση των εν λόγω αντικειμένων - και αναφέρομαι περισσότερο στον IC410 - σε ανάλογες συνθήκες ουρανού, διαύγειας και καλού seeing και γιατί όχι ακόμα και με μικρότερο σωλήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξα αυτό το νήμα (και φυσικά για να ξεφύγουμε λίγο από ουφολογίες, θεωρίες συνομωσίας κλπ :D )

Νάστε καλά και καλές παρατηρήσεις!!!

Δημοσιεύτηκε

Ηλία το νεφέλωμα το έχω δει κι εγώ με το 12άρι αλλά από σκοτεινότερο ουρανό. Αντικειμενικά δεν είναι εύκολο νεφέλωμα και παρότι ότι το είδες από τέτοιο ουρανό είναι όντως επιτυχία και συγχαρητήρια. Επιβεβαιώνω κι εγώ ότι με ΟΙΙΙ φαίνεται καλύτερα.

 

Καλή συνέχεια.

Δημοσιεύτηκε
.. άνοιξα αυτό το νήμα (και φυσικά για να ξεφύγουμε λίγο από ουφολογίες, θεωρίες συνομωσίας κλπ :D )

 

Εδώ μου μυρίζει συνομωσία Μανούσου-Ηλία ότι και καλά είδαν το πλανητικό... :mrgreen:

 

Ηλία, είσαι η απόδειξη πως τα 'μάτια' κάνουν τον παππά και όχι τα ράσα!

 

=D> =D>

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη μακάρι να είχαμε κι εμείς τους ουρανούς που έχετε στην Κρήτη!!

Ηλία αν μας έκανε περισσότερα τέτοια ανοίγματα θα γινόμασταν όλοι ...παπάδες και σίγουρα πολύ πιο ευτυχισμένοι παρατηρητές και φωτογράφοι :D :lol: :lol:

Παρεπιπτόντως. εντόπισα και άλλες φορές καταγραφές του συγκεκριμένου cluster στο log αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε αναφορά στο νεφέλωμα. Μία φορά μονάχα από σκοτεινό ουρανό στην Ήπειρο.

Όπως και να έχει, πάντα υπάρχουν λόγοι να επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά αντικείμενα που έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν. Υπάρχει πάντα περιθώριο για κάτι καινούργιο :)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης