Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

Ίσως να είναι αφελής η ερώτησή μου αλλά συγγνώμη ρε παιδιά, αρχάριος είμαι ακόμα.

Υπάρχει κάποια "οδηγία" όσον αφορά τις ίντσες των προσοφθαλμίων σε σχέση με το FOV και τη διάμετρό τους;;

Τι εννοώ : Τα "μεγάλα" προσοφθάλμια είναι καλό να τα αγοράζουμε σε 2'' και τα μικρά σε 1,25'', το ανάποδο, ή δεν έχει σημασία; Είναι για παράδειγμα καλύτερο να αγοράσουμε ένα προσοφθάλμιο των 40mm και μεγάλου FOV σε δύο ίντσες ;

Skywatcher 10 / ΝΕQ6
Δημοσιεύτηκε

Σημασία έχει το πραγματικό άνοιγμα του προσοφθάλμιου φακού στη μεριά που βλέπει προς το τηλεσκόπιο. Λίγα χιλιοστά μέσα υπάρχει ένας δακτύλιος, η περιφέρεια του οπτικού πεδίου - ο κύκλος που βλέπουμε όταν παρατηρούμε, το οποίο ονομάζουμε field stop.

Οι προσοφθάλμιοι μικρής εστιακής απόστασης βγαίνουν σε 1.25" γιατί η διάμετρος αυτοί του μεταλλικού βαρελιού φτάνει για να φιλοξενήσει το field stop.

Σε προσοφθάλμιους μεγάλης εστιακής απόστασης, για να δώσουν το πεδίο πρέπει να έχουν μεγαλύτερο field stop και άρα να γίνουν 2 ιντσών.

Το όριο στο οποίο είναι απαραίτητο να γίνουν 2 ιντσών είναι κοντά στα 30mm εστιακή απόσταση αλλά εξαρτάται από το σχεδιασμό.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Με έχει απασχολησει και μένα ένα ανάλογο ερώτημα τελευταία, υπό αυτήν την έννοια: ένα καλό διαγώνιο 2'' και ένα ευρυγώνιο προσοφθάλμιο ±70° κοστίζουν περίπου 250? και στο δικό μου τηλεσκόπιο (SCT 6'' F10) δίνουν περίπου 1,90° πεδίο. Ένα Focal Reducer 0,63 άλλα 200?.

Ένα Orion 80mm ST κοστίζει 120? ή ένα William Optics 66mm Petzval 200?. Βάλτε άλλα 60? για ένα καλό διαγώνιο 1,25'' (πχ ανορθωτικό 45° για περισσότερες επιλογές, αφού κανονικό έχουμε, ή ένα dielectric για το μεγάλο τηλεσκόπια, ώστε το παλιό να πάει στο μικρό) και με τα ίδια χρήματα ή με τα μισά έχετε >4° και πολλαπλές χρήσεις (travelscope, grab and go τηλεσκόπιο, finderscope, οδηγητικό, διόπτρα επίγειας παρατήρησης, δύο σε piggyback ή σε δεύτερο τρίποδα επιλογές πεδίου- μεγενθύνσεων -τόσο για παρατήρηση, όσο και για φωτογράφηση- φωτογραφικός τηλεφακός).

Τελικά τι νόημα έχει να απομυζήσεις το μέγιστο πεδίο από ένα αργό τηλεσκόπιο, όταν με τα ίδια χρήματα έχεις ένα δεύτερο F5-6 που κάνει το RFT από ''την μάνα του'' καλύτερα; Ακόμη και αποχρωματικό 66-80mm (William Optics ZenithStar, Baader Scopos, SkyWatcher 80) παίρνεις με 300-350?, όσο κάνει ένα Panoptic ή Nagler με ένα φθηνό διαγώνιο 2''. Και μερικά από αυτά τα τηλεσκόπια είναι πραγματικά κουκλιά, δύσκολο να αντισταθείς (και η γυναίκα σου ''χωνεύει'' την αγορά καλύτερα, εφ' όσον εκτιμά το ωραίο περσσότερο από το πρακτικό, όπως -γοητευτικά- μόνο οι γυναίκες γνωρίζουν να κάνουν)...

Αν κάπου υπάρχει όφελος στις 2'' που δεν το έχω καταλάβει παρακαλώ να μου το πείτε, μιλάμε για τις επόμενες αγορές μου και θέλω να μην το μετανιώσω.

Ευχαριστώ

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Τώρα που το σκέφτομαι, ένα μικρό τηλεσκόπιο σε piggyback με ένα διαγώνιο 1,25'' και ένα plossl μπορεί και να ζυγίζει λιγότερο από ένα διαγώνιο 2'' με μια "χειροβομβίδα" 32-40mm των 68-82 μοιρών. Άστε που στην δελυτερη περίπτωση όλο το βάρος πέφτει πίσω και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις και αντίβαρα, ενώ στην πρώτη μπορεί να καταφέρεις να εξισσοροπήσεις με απλή μετακίνηση των dovetail.

Για του λόγου το αληθές κυττάξτε τις φωτογραφίες...

2347587-IMG_0590.jpg.9e9333fb6446d7fed686250b8b1b2d83.jpg

Το διαγώνιο με το προσοφθάλμιο κοντεύουν να ξεπεράσουν σε μέγεθος ακόμη και το SCT (το διοπτρικό το τρώνε λάχανο)

2165746-P1140588_edited.jpg.4959e2e190eae05f149ed5b3d1c36887.jpg

"Γιατρέ, νοιώθω ένα βάρος"

1.thumb.jpg.8c449c98ece5a82ab8e95cc14f4cb256.jpg

"Woman on top"

n8manfrottoez2.jpg.8455bc3c19925059bd281c0434e7f425.jpg

"Κάτσε κάτω απ' την μπάρα"

2153532-2141477-DSCN0353.jpg.4ad64ad43af75d83e552ace651932f25.jpg

Πιο τέλειο δεν γίνεται

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης