Peri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2009 Καθομουν και σκεφτομουν γιατι τα τηλεσκοπια ειναι καλυτερα απο τα ματια μας:1. Τα τηλεσκοπια συλλεγουν περισσοτερο φως. συνεπως βλεπουμε περισσοτερα.(Βασικα ειναι σαν να εχουμε κορη ιση με το μεγεθος του ανοιγματος του τηλεσκοπιου μας)2.Τα τηλεσκοπια μεγενθυνουν αρα μπορουμε να δουμε πραγματα που βρισκονται μακρυτερα. Και μου ηρθε η εξης ιδεα: Γιατι να μην εχουμε τηλεσκοπια με μεγεθυνση 1χ? Δεν θα ηταν φαντασμαγορικο θεαμα? Καλα προφανως δεν μορουμε με τα τηλεσκοπια που εχουμε εκτος αμα βρουμε προσοφθαλμια του ενος μετρου.Εκτος αν μπορει καποιος κατατοπισμενος με την οπτικη να πει καμια ιδεα! Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Αν και δε έχω καταλάβει τι ψάχνεις .....επειδή δεν απαντάει κανείς θα κανω την αρχη ... Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι θες να κερδίσεις από (τηλεσκόπιο) 1χ ..καταρχήν τηλεσκόπιο και 1χ δεν συμβαδίζουν ...ένα (τηλεσκόπιο 1χ) (κακώς χρησιμοποιώ τον όρο) αν θες να βρεις ειναι πολύ απλό πάρε μια φωτογραφική μηχανή βάλε της εναν φακο 50mm και κοιτα τον ουρανο θα παρεις ενα (τηλεσκοπιο 1χ).... αν θες ....τωρα αν θες να δημιουργησεις φακό διαμέτρου πχ 10 ιντσες και να ειναι 1χ πρεπει να εχει εστιακο μηκος 50mm και να ειναι f 0,2 κατι αδυνατον ....νομιζω ο πιο γρήγορος φακος πρεπει να εχει βγει στα 50mm f/0.7 Carl Zeiss για την Νασα και η Tokyo Kogaku η τρια κομματια μονο ...τωρα παμε αλλου την κουβεντα .... Αν τωρα παλι θες πολυ μεγαλο πεδίο ουρανου πανε πανω σε ενα βουνο και σηκωσε το κεφαλι σου ενα βραδυ με μηδενικη φωτορύπανση και κοιτα τον ουρανο σε μεγέθυνση 1χ θα καταλάβεις οτι το ματι σου ειναι εξίσου καλο με ενα τηλεσκόπιο «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
Karellen Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 2.Τα τηλεσκοπια μεγενθυνουν αρα μπορουμε να δουμε πραγματα που βρισκονται μακρυτερα.Τα τηλεσκόπια δεν μεγενθύνουν,απλά συλλέγουν φως.Τη μεγέθυνση αναλαμβάνει ο προσοφθάλμιος φακός,οπότε αν θέλεις χ1 είναι σαν να βάζεις το μάτι σου κατευθείαν στον εστιαστή. Φιλικά Νίκος Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 2.Τα τηλεσκοπια μεγενθυνουν αρα μπορουμε να δουμε πραγματα που βρισκονται μακρυτερα.Τα τηλεσκόπια δεν μεγενθύνουν,απλά συλλέγουν φως.Τη μεγέθυνση αναλαμβάνει ο προσοφθάλμιος φακός,οπότε αν θέλεις χ1 είναι σαν να βάζεις το μάτι σου κατευθείαν στον εστιαστή. ..αν βάλεις το μάτι σου τιποτα δεν θα δεις ...το προσοφθάλμιο ειναι που εστιαζει.... και προσαρμοζει τις ακτίνες στο μάτι σου με την κατάλληλη μεγέθυνση ...ετσι ωστε να δεις την εικόνα .... «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Για να έχεις 1Χ μεγέθυνση θα πρέπει να βάλεις ένα προσοφθάλμιο με ίση εστιακή όση και το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου. Π.χ. για ένα 8" με 1200mm θα πρέπει να βάλεις ένα προσοφθάλμιο 1200mm. Επίσης το exit pupil που θα είχες είναι όσο το άνοιγμα του κατόπτρου σου (1200/6=200). Άρα και το προσοφθάλμιο σου θα έπρεπε να είχε διάμετρο όση και το πρωτεύον σου (δεν είμαι σίγουρος γι'αυτό). Αν υποθέσουμε ότι το άνοιγμα του ματιού μας είναι μέγιστο στα 7mm τότε θα βλέπεις μόνο το 3,5% του φωτός που θα εστιαζόταν σε τόσο μεγάλη έκταση (200mm). Το υπόλοιπο 96,5% του φωτός θα το έχανες, οπότε δε θα έβλεπες φωτεινότερα τα είδωλα. Πολύ πιθανό να μην είχε διαφορά αυτό που θα έβλεπες με γυμνό μάτι. Τέτοια προσοφθάλμια είναι αδύνατο να φτιαχτούν αλλά και αν φτιαχνόταν δε θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε λόγω του ότι το exit pupil δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 7mm. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Π.χ. για ένα 8" με 1200mm θα πρέπει να βάλεις ένα προσοφθάλμιο 1200mmΝαι αλλα ενα τηλεσκοπιο με εστ.απ. 56μμ/60μμ μπορεις να βρεις/φτιαξεις, (δεν ξερω αν υπαρχουν φακοι μεγαλυτεροι απο 56/60μμ ωστε να ειναι και μεγαλυτερο το "υποθετικο" τηλεσκοπιο) ΥΣπου θελετε να καταληξετε;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Π.χ. για ένα 8" με 1200mm θα πρέπει να βάλεις ένα προσοφθάλμιο 1200mmΝαι αλλα ενα τηλεσκοπιο με εστ.απ. 56μμ/60μμ μπορεις να βρεις/φτιαξεις, (δεν ξερω αν υπαρχουν φακοι μεγαλυτεροι απο 56/60μμ ωστε να ειναι και μεγαλυτερο το "υποθετικο" τηλεσκοπιο) ΥΣπου θελετε να καταληξετε;; Σωστος και γω δεν ξερω που αλλα κουβεντα να γινεται ειναι λιγο κουφο το θέμα που ανοιξε .... «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Μια dSLR είναι η πιο απλη λύση ...εξάλλου όταν βγάζεις φωτογραφίες Piggy-back με 50mm φακό φωτογραφίζεις τον ουρανο με μεγέθυνση 1ΧΔημητρη για εξηγησε μου τον λογο...γιατι εγω ειχα αλλιως το 1Χ στο μυαλο μου Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Μια dSLR είναι η πιο απλη λύση ...εξάλλου όταν βγάζεις φωτογραφίες Piggy-back με 50mm φακό φωτογραφίζεις τον ουρανο με μεγέθυνση 1ΧΔημητρη για εξηγησε μου τον λογο...γιατι εγω ειχα αλλιως το 1Χ στο μυαλο μου όταν εχεις μια φωτογραφική μηχανή πχ dSLR φορματ APC και κοιτάξεις απο το προσοφθάλμιο της μηχανής συνήθως δίνουν μεγέθυνση περιπου 1χ αν της βάλεις φακο 50mm ..... τωρα το παράδειγμα του Piggy-back ίσως ειναι λίγο άτοπο και αστοχο διότι η μεγενθυνση στην παρατηρηση και στην φωτογράφιση ειναι "σχετικη " *** ας γυρίσουμε όμως στην παρατηρηση γιατι εκει μας ενδιαφερει η μεγέθυνση... ΥΓ Ετσι ειναι η μεγένθυνση οπως την εχεις στο μυαλο σου *** απλως σε μια φωτογραφία με την ιδια μηχανη περνεις σαν 1Χ μια φωτογραφία του ουρανου με εναν 50mm φακο.....το βαζεις σαν βαση τον παραγοντα 1Χ ...κατι τετοιο εννοουσα δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος ! «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
babgia Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Για να μαζευουμε λιγάκι τις κοτσάνες, γιατί προβλέπω να βγαίνει ο Μαστρο Σ. & να μας ξεφωνίζει.Δεν θέλω να κάνω τον εξυπνάκια παντογνώστη αλλά πρέπει να θυμηθούμε μερικά πράγματα πχ ποιο όργανο είναι αυτό που βλέπει Χ1 για μας & με τι συκρίκουμε την μεγένθυση.Μην πλέκουμε τα πράγματα στο τι κάνει το τηλεσκόπιο & τι το προσοφθάλμιο, ε'ιναι απλό το τηλεσκόπιο μαζεύει μια δέσμη σε ένα σημείο & το προσοφθάλμιο κάνει το σημείο δέσμη ακριβώς το αντίθετο.Έτσι είναι η τεχολογία μας σε όλα τα μηχανήματα, ότι μετατροπή κάνουμε σέ κάτι για να το αντιληφθούμε πάλι πρέπει να κάνουμε την αντίθετη μετατροπή. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 πρέπει να θυμηθούμε μερικά πράγματα πχ ποιο όργανο είναι αυτό που βλέπει Χ1 για μας & με τι συκρίκουμε την μεγένθυση.To ματι μας (εγω τουλαχιστων ετσι το ξερω...μπορει να εκανα και λαθος...) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 πρέπει να θυμηθούμε μερικά πράγματα πχ ποιο όργανο είναι αυτό που βλέπει Χ1 για μας & με τι συκρίκουμε την μεγένθυση.To ματι μας (εγω τουλαχιστων ετσι το ξερω...) και ετσι οριζεται...... "κοτσανα" ίσως ειναι το θεμα της φωτογραφίας του ουρανου και το Piggy Back και κακώς εμπλεξα την φωτογραφία με την παρατηρηση ...... «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
jimkopa Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 .Μην πλέκουμε τα πράγματα στο τι κάνει το τηλεσκόπιο & τι το προσοφθάλμιο, ε'ιναι απλό το τηλεσκόπιο μαζεύει μια δέσμη σε ένα σημείο & το προσοφθάλμιο κάνει το σημείο δέσμη ακριβώς το αντίθετο.. Το Προσοφθάλμιο απλως κανει μεγεθυνση και προσαρμογή των ακτινων κυρίως για να αντιληφθει το ματι μας. Στη φωτογράφιση δεν ειναι απαραίτητο το προσοφθάλμιο .... «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
babgia Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 .Μην πλέκουμε τα πράγματα στο τι κάνει το τηλεσκόπιο & τι το προσοφθάλμιο, ε'ιναι απλό το τηλεσκόπιο μαζεύει μια δέσμη σε ένα σημείο & το προσοφθάλμιο κάνει το σημείο δέσμη ακριβώς το αντίθετο.. Το Προσοφθάλμιο απλως κανει μεγεθυνση και προσαρμογή των ακτινων κυρίως για να αντιληφθει το ματι μας. Στη φωτογράφιση δεν ειναι απαραίτητο το προσοφθάλμιο .... Νομίζεις Στο full frame sensora αντιστοιχεί σε 50 mm περίπου & στα μικρότερα μπορείς να το βρεις με το Πυθαγόρειο θεώρημα από τις διαστάσεις του τσιπ. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Peri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2009 Παιδια, εγω εκανα μια υποθετικη ερωτηση! Δεν ψαχνω να βρω τηλεσκοπιο που να παρεχει 1χ μεγεθυνση!Συγχωρεστε με για την σύγχυση, απλα οταν ελεγα τι μας προσφερει ενα τηλεσκοπιο εννoουσα μαζι με προσοφθαλμιο ..αν βάλεις το μάτι σου τιποτα δεν θα δεις ...το προσοφθάλμιο ειναι που εστιαζει.... και προσαρμοζει τις ακτίνες στο μάτι σου με την κατάλληλη μεγέθυνση ...ετσι ωστε να δεις την εικόνα .... Βασικα νομιζω οτι αν το βαλεις κατευθειαν στον εστιαστη στο σημειο οπου γινεται η εστιαση του πρωτευοντως καταπτρου , κατι δεν θα δεις?(βασικα για τα κατοπτρικα θα βλεπεις και τον δευτερευοντα και τα στηριγματα το,υ που θα σου κρυβει μεγαλο κομματι του πεδιου, αλλα για διοπτρικα?) πρέπει να θυμηθούμε μερικά πράγματα πχ ποιο όργανο είναι αυτό που βλέπει Χ1 για μας & με τι συκρίκουμε την μεγένθυση.To ματι μας (εγω τουλαχιστων ετσι το ξερω...) και ετσι οριζεται...... "κοτσανα" ίσως ειναι το θεμα της φωτογραφίας του ουρανου και το Piggy Back και κακώς εμπλεξα την φωτογραφία με την παρατηρηση ...... Αυτο που ηθελα να πω οτι το ματι μας εχει συγκεκριμενη φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα που βασιζεται στο ανοιγμα της κορης αρα συλλεγοντας περισσοτερο φως βλεπουμε περισσοτερα. ΥΓ γραφοντας συτα συνειδητοποιησα οτι δεν εχω καταλαβει σωστα τι ειναι το exit pupil , και εχω την εντυπωση οτι αμα ειχα καταλαβει δεν θα ανοιγα το topic... Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα