Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Λεγομαι Κυλάφης Γιωργος , ειμαι 39 ,εχω ενα ντομπ 10'' και μενω αθηνα.

Χθες χάζευα στο φορουμ και επεσα πανω στο πανεμορφο βαλιτσακι που εχει φτιαξει ο συνφουριτης THEO-007

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!!!!!!

ειναι υπεροχο και ειλικρινα σου ευχομαι να το χαρεις.

Τετοια συλλογη ο καθενας θα ζηλευε.

Μηπως εχεις την καλωσυνη ή όποιος αλλος μπορεί να μου πει ποια ειναι η μαρκα των φιλτρων που εχει αγορασει ?

Ξερεις ψαχνομαι για φιλτρα αλλα εχω μπερδευτει.

Αν μπορουσες να βοηθησεις

Σ'ευχαριστω πολυ και καλες παρατηρησεις.

ATLAS TEAM OBSERVATORY

http://atlasobs.blogspot.gr/

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα φιλε Γιωργο,

καλος ηρθες στο φορουμ

Δυστυχως ο Θεωδορος λογο αναρμοστης συμπεριφορας δεν ειναι βρισκεται εδω στο φορουμ =;

Εαν θες ανεβασε τον link με το βαλιτσακι ωστε να ξερουμε για πια αντικειμενα μας λες και ισως μπορεσουμε να βοηθισουμε εμεις.

Καλη συνεχεια

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο

Αν και υπάρχουν πάρα πολλοί με περισσότερες γνώσεις και εμπειρία, νομίζω ότι τα φίλτρα της Lumicon είναι τα κορυφαία. Λίγο ακριβά βέβαια. Υπάρχουν αν δεν με απατά η μνήμη μου περίπου 15 μάρκες. Πρόσφατα αγόρασα 3 Lumicon 2" και νομίζω μετά από δοκιμή που έκανα με τα αντίστοιχα 1,25" της Baader ότι είχαν καλύτερο αποτέλεσμα.

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε

Γιωργο τα φιλτρα ειναι πολλες φορες (εσφαλμενα) η "εσχατη" ελπιδα μας για σωτηρια απο τα πραγματικα προβληματα που αντιμετωπιζουμε κατα την παρατηρηση (φωτορυπανση, συνθηκες ατμοσφαιρας κλπ).

Συνηθως τα περισσοτερα φιλτρα που αγοραζουμε, μενουν στις θηκες τους γιατι ουτε αυτο που υποσχονται κανουν, ουτε η χρηση τους ειναι ευκολη (βαλε-βγαλε κλπ).

Μερικες φορες μαλιστα, ακομα και σε καλες συνθηκες παρατηρησης, μπαινει και ο παραγων...."ιντσες"!

Πρεπει μαλλον να ορισεις τι θα δεις , με τι θα δεις, και απο που, και μετα να αποφασισεις τι φιλτρο να παρεις και γιατι.

Σου γραφω τα παραπανω, γιατι εφ οσον αποφασισεις να παρεις ενα η περισσοτερα φιλτρα, θεωρησε δεδομενο οτι πρεπει να επενδυσεις σε ποιοτητα , οποτε η μαζικη αγορα μαλλον δεν ενδεικνυται.

Ενα φιλτρο ΟΙΙΙ πχ που αναδεικνυει το "πεπλο" σε σκοτεινο ουρανο , ειναι εντελως αχρηστο για παρατηρηση του ιδιου αντικειμενου σε περιβαλλον φωτορυπανσης.

Ενα φθηνο φιλτρο φωτορυπανσης παλι, που "σκοτεινιαζει" τον ουρανο, μπορει να σκοτεινιαζει και να σβηνει λεπτομεριες απο το αντικειμενο που παρατηρουμε (και ενδεχομενως να ψευδοχρωματιζει την εικονα κανοντας την "ξενη" στις αισθησεις μας).

Αυτα τα παραδειγματα που αναφερω ειναι φυσικα υποκειμενικα...

Προφανως αλλοι φιλοι εχουν αλλες εντυπωσεις, αλλα νομιζω οτι ολοι θα σου ελεγαν...

"καλης ποιοτητας και κατω απο προυποθεσεις"

( θυμαμαι την περιπτωση ενος φιλου ο οποιος εχοντας αγορασει πριν απο πολλα χρονια ενα ρομποτικο 90μμ, σχολιαζοντας οτι δεν εβλεπε λεπτομεριες στον Αρη, ο μεταπωλητης τον επεισε να αγορασει φιλτρακια, τα οποια και χειριστης ποιοτητας ηταν, και πανακριβα.Ο ερασιτεχνης αγορασε τα φιλτρακια σιγουρος οτι θα αξιοποιουσε επιτελους το "σουπερ" τηλεσκοπιο που νομιζε οτι ειχε, αλλα οταν τα χρησιμοποιησε καταλαβε οτι ειχε απλως πεσει θυμα της...αγορας) ](*,) :-k [-X :-$ #-o :shock: :evil: :^o :| #-o [-(

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Το τηλεσκόπιο που έχεις έχει ικανοποιητική διάμετρο και σε σκοτεινό ουρανό με ένα σέτ καλών φίλτρων θα έχεις πολύ καλή απόδοση. Και λέω σε σκοτεινό ουρανό γιατί απο την Αθήνα...

Επειδή κι εγώ είχα νευτώνειο 10" θα σου πρότεινα οπωσδήποτε ένα φίλτρο Ο-ΙΙΙ για πλανητικά νεφελώματα κι άν μπορείς κι ένα UHC (Ultra High Contrast) το οποίο θα σε βοηθήσει σε περισσότερα αντικείμενα.

Α κι αν παρατηρείς Σελήνη, πάρε οπωσδήποτε ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (ND) με διαπερατότητα 13% το πολύ. Προτίμησε αυτά που γράφουν ND 0.9 Το φεγγάρι με 10 ίντσες στραβώνει!!!

Τόπ μάρκες θεωρούνται οι Lumicon, Televue, Thousand Oaks, Astronomik αλλά αν δεν αντέχεις τις τιμές τους πάρε και Baader, Meade, Celestron κλπ. Μια χαρά δουλειά κάνουν. Καλύτερα να έχεις ένα πιο φθηνό φίλτρο απ'το να μην έχεις καθόλου.

Ελπίζω να βοήθησα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Απο τα κουτάκια και τα σχήματα των επάνω, θα έλεγα ότι μοιάζουν με τα φιλτράκια της Celestron που αγόρασα, αλλά δεν έχω δει και άλλα, οπότε δεν ξέρω
Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε
Καλησπερα φιλε Γιωργο,

καλος ηρθες στο φορουμ

Η ανασκαφή της ιστορίας του forum δεν παύει να με εκπλήσσει.

Bi2L, αυτό δεν το ονομάζω ''ανάρμοστη συμπεριφορά''. Νοιώθω ήδη μια ενσυναίσθηση για τον Theo.

Τελικά δεν θα είμαι άχρηστος εδώ πέρα, ακόμη και αν μείνω για πάντα αρχάριος...

Όσα είπα με καλή πρόθεση και μόνο...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Φίλε skaff δύο είναι τα φίλτρα που θα σου χρειαστούν.Ο-ΙΙΙ και UHC που σου είπε κ ο takis63.Πρώτο κ καλύτερο το Ο-ΙΙΙ που απ όσο έχω δει είναι το χρησιμότερο κ μετά το UHC που κάνει για όσα δεν αναδεικνυει το πρώτο.Αυτά για βαθύ ουρανό.Για πλανήτες θα σου έλεγα να μην πάρεις κανένα χρωματικό φίλτρο γιατί είναι πολύ μεγάλη ξενέρα το χρώμα που βγάζουν.Τουλάχιστον αν δεν δεις μέσα από ένα τέτοιο φίλτρο να έχεις δική σου άποψη.Κ ένα φίλτρο σελήνης που σου είπε ο takis63 είναι πάντα χρήσιμο.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη, εναλλακτικά όμως, φίλε Γιώργο (scaff) μπορείς να πάρεις αντί για το UHC, το Orion Ultrablock το οποίο είναι πολύ narrowband παρόμοιο με το UHC και είναι απολύτως καταπληκτικό!

Στον Πάρνωνα πήραμε εικόνες που σου "ρίχναν τα σαγόνια" (jaw dropping αμερικανιστί :mrgreen: ) με αυτό σε κάποια νεφελώματα...

Εγώ το πήρα από εδώ και δε το μετάνιωσα καθόλου...

http://www.scsastro.co.uk/it030055.htm

Επίσης για Neutral Density (ND) Σελήνης έχω αυτό με 13% μετάδοση φωτός μόνο, πάλι από την Orion, αν και όποια μάρκα και να πάρεις εδώ, θα την κάνει τη δουλειά.

http://www.scsastro.co.uk/it030056.htm

Καλές αγορές! 8)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης