Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν παληκάρια μου, δεν ξέρω πόσοι από σας που έχετε OO DOB. έχετε το ίδιο πρόβλημα με μένα το οποίο εστιάζεται στα τεφλονάκια τα οποία δεν είναι και τόσο εύχρηστα και μετά από κάποια χρήση αρχίζουν να "κολλάνε" και να μου σπάει τα νεύρα ειδικά όταν προσπαθώ να παρατηρήσω αντικείμενα γύρω απο το ζενίθ.

Εχω σκευτεί για το κεντρικό τεφλόν να το βγάλω και να βάλω ρουλεμάν αν και δεν είναι και τόσο απλό μπορεί να γίνει, αλλά με τα τέσσερα μικρά που κάνουν την κίνηση της απόκλισης τι μπορούμε να κάνουμε?

Παλαιότερα που είχε ξανασηζητηθεί το θέμα υπήρχαν προτάσεις όπως να τα λαδώσουμε να τσουλάνε, να μην τα λαδώσουμε γιατί μετά από λίγο αρχίζουν να κολάνε(όντως έτσι γίνεται) αλλά τίποτα το ουσιώδες.

αντε να σκεφτούμε όλοι μαζί...

Δημοσιεύτηκε

Κώστα δεν χρειάζεται τίποτε άλλο εκτός από λίγο βίδωμα στο κάτω μέρος η βάση.Στον άξονα που περνάει το τεφλον εννοώ.Το είχα πάθει κ εγώ κ τελικά αυτή ήταν η λύση .Βίδωμα με το χέρι όσο παίρνει.ΑΝ το σφίξεις πολύ γίνεται σκληρό.

Τώρα για τα 4 τεφλονάκια δεν έχω ακούσει ποτέ να έχει κανείς πρόβλημα.Μήπως να ξεσφίξεις λίγο όλες τις βίδες της βάσης κ να βάλεις απάνω τον σωλήνα για να πάρει η βάση το περίγραμμα των δακτυλίων κ μετά βιδώνεις.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Στο περίφημο βιβλίο (The Dobsonian Telescope) του ο David Kriege αναφέρει ότι το καλύτερος συνδυασμός είναι ένα φύλο Ebony Star ή laminate στις επιφάνειες που ακουμπάει το τεφλόν. Για το κόλλημα μετά από καιρό περιγράφει ότι η καλύτερη λύση είναι ότι ανά χρονικά διαστήματα (πχ ανά 6μηνο) αντί για λάδι που κολλάει βάζεις κερί για χρώμα αυτοκινήτου στις επιφάνειες τεφλον και laminate. Αυτό εξασφαλίζει ακόμη καλύτερη κίνηση και δεν κολλάει η σκόνη πάνω. Χαρακτηριστικά περιγράφει το ArmorAll σαν το καλύτερο συστατικό.
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ όλους για την άμμεση ανταπόκριση!

Κώστα δεν χρειάζεται τίποτε άλλο εκτός από λίγο βίδωμα στο κάτω μέρος η βάση.Στον άξονα που περνάει το τεφλον εννοώ.Το είχα πάθει κ εγώ κ τελικά αυτή ήταν η λύση .Βίδωμα με το χέρι όσο παίρνει.ΑΝ το σφίξεις πολύ γίνεται σκληρό.

Τώρα για τα 4 τεφλονάκια δεν έχω ακούσει ποτέ να έχει κανείς πρόβλημα.Μήπως να ξεσφίξεις λίγο όλες τις βίδες της βάσης κ να βάλεις απάνω τον σωλήνα για να πάρει η βάση το περίγραμμα των δακτυλίων κ μετά βιδώνεις.

Παναγιώτη τα έχω κάνει αυτά αλλά τίποτα, στο ζενιθ κολλάει άσχημα

Στο περίφημο βιβλίο (The Dobsonian Telescope) του ο David Kriege αναφέρει ότι το καλύτερος συνδυασμός είναι ένα φύλο Ebony Star ή laminate στις επιφάνειες που ακουμπάει το τεφλόν. Για το κόλλημα μετά από καιρό περιγράφει ότι η καλύτερη λύση είναι ότι ανά χρονικά διαστήματα (πχ ανά 6μηνο) αντί για λάδι που κολλάει βάζεις κερί για χρώμα αυτοκινήτου στις επιφάνειες τεφλον και laminate. Αυτό εξασφαλίζει ακόμη καλύτερη κίνηση και δεν κολλάει η σκόνη πάνω. Χαρακτηριστικά περιγράφει το ArmorAll σαν το καλύτερο συστατικό.

Μανούσο θα το δοκιμάσω και θα σας πω. Προσωρινά έχω ένα σπρέυ σιλικόνης για λίπανση-κέρωμα διαδρόμου και θα κάνω μια δοκιμή.

Κωστα αυτο το post βοηθαει καθολου ?

Ειναι απιστευτη κατασκευη , την εχω δει απο κοντα .

Γειά σου Αλέξανδρε. Δεν βλέπω κανένα ποστ, μήπως δεν μπήκε?

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ όλους για την άμμεση ανταπόκριση!

Παναγιώτη τα έχω κάνει αυτά αλλά τίποτα, στο ζενιθ κολλάει άσχημα

Για δοκίμασε να πιάσεις την βάση με τα δύο χέρια από τα δαχτυλίδια κ στρίψε την.Αν κολλάει κ τότε δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.Ισως αν βίδωνες περισσότερο τον άξονα που σου είπα κ όχι απλά με το χέρι.Αλλά αν έχεις πράγματι εντοπίσει το σφάλμα στη τριβή του τεφλόν τότε παίξε με διάφορα λιπαντικά που σου προτείνουν τα παιδιά.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

konpan καθαρισμα θελει μονο στο κατω μερος που εχει τα τεφλον αν προσεξεις λιγο στο σημειο επαφης με την κατω βαση θα δεις εναν ασπρο κυκλο αχνο ειναι ιχνη που αφηνουν τα τεφλον στο μαυρο χρωμα του αλουμινιου οπου μαζι με την σκονη αλλαζουν τον συντελεστη τριβης.

Λυστο και καθαρισε τον κυκλο με azax και απαλα με σφουγγαρι κουζινας,και επι τη ευκαιρια καθαρισε και τον κεντρικο αξονα της βασης απο τις σκονες με πινελακι.Το ιδιο κανε και στα πλαινα τεφλον που στηριζονται τα δαχτυλιδια, αν δεις στο σημειο επαφης τον δαχτυλιδιων θα εχει μαζεψει <<πουρι>>.

Το ιδιο εχω κανει και εγω και τωρα το 14αρι παει σφαιρα. :D

ΥΣ. Α ΡΙΞΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑΤΑΚΙ ΣΤΑ ΤΕΦΛΟΝ

Δημοσιεύτηκε

Αλέξανδρε τι έχει φτιάξει ο άνθρωπος!!

Βέβαια δεν ψάχνομαι για κάτι τέτοιο οπότε δεν νομίζω ότι μπορώ να πάρω κάτι από την εν λόγω πατέντα.

Για δοκίμασε να πιάσεις την βάση με τα δύο χέρια από τα δαχτυλίδια κ στρίψε την.Αν κολλάει κ τότε δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.Ισως αν βίδωνες περισσότερο τον άξονα που σου είπα κ όχι απλά με το χέρι.Αλλά αν έχεις πράγματι εντοπίσει το σφάλμα στη τριβή του τεφλόν τότε παίξε με διάφορα λιπαντικά που σου προτείνουν τα παιδιά.

Παναγιώτη με το σπρέυ που δοκίμασα λύθηκε το πρόβλημα στα πλαινά 100%(αφού άνοιξα λίγο το μπροστινό άνοιγμα των δύο πλαινών κοματιών -τραβώντας τα με τα χέρια-για να έλθει στην ίδια απόσταση (είχε μια διαφορά 2mm δηλαδή 82mm πίσω 80mm μπροστά) με το πίσω μέρος που βιδώνει η πλάτη) και στη βάση κατά 80% οπότε θα δοκιμάσω μάλλον κανένα καλύτερο λιπαντικό τύπου κερί.

konpan καθαρισμα θελει μονο στο κατω μερος που εχει τα τεφλον αν προσεξεις λιγο στο σημειο επαφης με την κατω βαση θα δεις εναν ασπρο κυκλο αχνο ειναι ιχνη που αφηνουν τα τεφλον στο μαυρο χρωμα του αλουμινιου οπου μαζι με την σκονη αλλαζουν τον συντελεστη τριβης.

Λυστο και καθαρισε τον κυκλο με azax και απαλα με σφουγγαρι κουζινας,και επι τη ευκαιρια καθαρισε και τον κεντρικο αξονα της βασης απο τις σκονες με πινελακι.Το ιδιο κανε και στα πλαινα τεφλον που στηριζονται τα δαχτυλιδια, αν δεις στο σημειο επαφης τον δαχτυλιδιων θα εχει μαζεψει <<πουρι>>.

Το ιδιο εχω κανει και εγω και τωρα το 14αρι παει σφαιρα. Very Happy

ΥΣ. Α ΡΙΞΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑΤΑΚΙ ΣΤΑ ΤΕΦΛΟΝ

Δημήτρη τα έχω καθαρίσει όλα αυτά - ηταν το πρώτο που έκανα - τωρα μάλλον με τα λιπαντικά θα λυθεί το πρόβλημα.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση :D

Δημοσιεύτηκε

Να σας αναφέρω τις διαπιστώσεις μου μετά από κάποιες παρατηρήσεις που έκανα πάνω στην σιδερένια πλάκα που σύρωνται τα τεφλόν. Η υφή του μετάλου είναι ανάγλυφη ώστε να μειώνονται οι τριβές και να 'εχουμε καλύτερη ολίσθηση. Με την συνεχή και μακροχρόνια χρήση το ανάγλυφο αυτό λειαίνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές και η ολίσθηση να γίνεται πολύ δυσκολότερη. Στη φάση αυτή το λιπαντικό βοηθάει αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Σήμερα έβγαλα την πλάκα της βάσης και την γύρισα από την άλλη πλευρά :idea:

Απορώ πως δεν το είχα σκεφτεί όλο αυτό το διάστημα που σπάω το κεφάλι μου να κατεβάσει ιδέα...

Αποτέλεσμα? Η βάση τσουλάει σαν καινούργια :!:

Τώρα σκέφτωμαι πως θα επαναφέρω το ανάγλυφο στον κύκλο που έχουν σχηματίσει τα τεφλόν στην πλευρά που είναι τώρα πάνω, πρίν δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα μετά από μερικούς μήνες.

Δημοσιεύτηκε
Κοίταξε το υλικό αυτό http://www.meridiantelescopes.com/ebonystar.htm. Είναι αυτό που σου γράφω παραπάνω. Μπορείς να το κολλήσεις πάνω στην επιφάνεια της βάσης σε σχήμα δακτυλίου ακριβώς εκεί που που έχουν κάνει τα τεφλόν το σημάδι και αν φαγωθεί μετά από καιρό το αλλάζεις με ένα καινούριο.
Δημοσιεύτηκε
Κοίταξε το υλικό αυτό http://www.meridiantelescopes.com/ebonystar.htm. Είναι αυτό που σου γράφω παραπάνω. Μπορείς να το κολλήσεις πάνω στην επιφάνεια της βάσης σε σχήμα δακτυλίου ακριβώς εκεί που που έχουν κάνει τα τεφλόν το σημάδι και αν φαγωθεί μετά από καιρό το αλλάζεις με ένα καινούριο.

Μανούσο το υλικό φαίνεται ότι είναι όντως αυτό που πρέπει. Τα ταχυδρομικά τους όμως είναι φωτιά βρέ παιδί μου! Για ένα φύλλο 12"χ12" (τι ενοεί ίντσες?) ζητάνε 31$ η 38$ να το πάρεις σε 15 μέρες.

Αλήθεια τι διαστάσεις είναι το 12χ12 γιατί άν είναι ιντσες είναι μικρό...

Δημοσιεύτηκε
Τα ταχυδρομικά είναι ένα θέμα δυστυχώς. Δεν τα είχα υπολογίσει. Όσο για τις μονάδες είναι σε ίντσες. Αν τους στείλεις mail μπορεί να έχουν μεγαλύτερα κομμάτια. Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση αλλά δεν βρήκα από κάπου αλλού (εντός Ευρώπης) να πουλάνε.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης