jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Καλησπέρα και από μένα και καλώς σας βρήκα....μετά το πάσχα θέλω να αγοράσω ένα οικονομικό τηλεσκόπιο γύρω στα 200€... η χρήση του θα είναι αποκλειστικά σε ένα παραθαλάσσιο μέρος κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο και το θέλω βασικά για επίγεια παρατήρηση και ελάχιστα για ουράνια...να διευκρινήσω ότι δεν έχω ασχοληθεί ξανά με τα τηλεσκόπια και είμαι εντελώς άσχετος....με μια πρόχειρη αναζήτηση βρήκα τα παρακάτω: http://telescopeshop.gr/show.asp?productId=424http://telescopeshop.gr/show.asp?productId=85http://telescopeshop.gr/show.asp?productId=22http://telescopeshop.gr/show.asp?productId=21http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691#specshttp://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=514 λοιπόν ακούω... σε ποιο είδος πρέπει να στραφώ, ποια τα πλεονεκτήματα και μειωνεκτήματά τους?εννοείται ότι είμαι ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Μόνο τα δύο πρώτα είναι κατάλληλα για επίγεια (ειδικά το Dodson 130mm είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί έτσι).Αλλά για τον ουρανό δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλα (πέρα από την σελήνη) και θα κουνάει πολύ ο τρίποδας (το δεύτερο δεν έχει κανονικό τρίποδα). Μπορείς να πάρεις με τα χρήματα αυτά ένα πολύ καλό ζευγάρι κιάλια με άνοιγμα 70mm. Τα έχω και είναι εξαιρετικά: http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=747http://www.astroshop.eu/celestron-binoculars-skymaster-15x70/p,7828Αν τα πάρεις από το εξωτερικό μένουν χρήματα και για έναν τρίποδα που θα είναι καλύτερος από του Orion.Όλα τα μακριά διοπτρικά απέφυγέ τα. Με 50 ευρώ υπάρχουν εδώ αγγελίες για το Bresser 70 που πουλούσε το Lidl τα Χριστούγεννα, αν επιμένεις να θέλεις τέτοιο. Αλλά δεν θα είναι ευέλικτο στην γήινη παρατήρηση, εκτός αν είναι στημένο στο μπαλκόνι σου. Ενώ τα κιάλια πάνε παντού και "σκανάρεις" γρήγορα με το χέρι ό,τι θέλεις. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Αν το παραθαλάσσιο μέρος συμπεριλαμβάνει και παραλία γυμνιστών να ξέρεις ότι πάνε και μεγάλοι άνθρωποι, οι οποίοι στο τηλεσκόπιο θα φαίνονται ακόμα μεγαλύτεροι... Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 το ήξερα ότι θα μου προτείνεται κιάλια... το είχα και εγώ υπ όψην αλλά αν επέμενα σε τηλεσκόπιο τι θα με συμβουλεύατε? Αν το παραθαλάσσιο μέρος συμπεριλαμβάνει και παραλία γυμνιστών να ξέρεις ότι πάνε και μεγάλοι άνθρωποι, οι οποίοι στο τηλεσκόπιο θα φαίνονται ακόμα μεγαλύτεροι... χαχαχα.... όχι δυστηχώς δεν εχει παραλία γυμνιστών... αλλά έχει μεγάλη φυσική ομορφιά...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Για επίγεια παρατήρηση προτιμώνται οι διόπτρες, οι οποίες δίνουν και σωστή κατεύθυνση του πεδίου (στα υπόλοιπα θα τα βλέπεις ανάποδα ως προς την κατακόρυφο).Διόπτρες με ανορθωτικό πρίσμα είναι οι 2 πρώτες επιλογές σου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 You may also want to address the following two issues. 1. To have a telescope permanently by the ocean will expose it to salt air which is corrosive and can effect some of the materials that the telescope is constructed from. 2. If you plan to use the instrument solely for terrestrial observing, do take into account that if you will be prone to using high magnifications on a warm day, the heat waves will also be amplified by the magnification. I do not know if you inend to primarily stay with lower magnifications. A good quality spotting scope may be what will accommodate your needs and you can take it with you to other places too. So, that's my two cents worth. -Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Ένα φτηνό διοπτρικό θα πρέπει να είναι καλό. Δεν θες μεγάλη διάμετρο, ούτε μεγάλες μεγεθύνσεις, εκτός αν θες να παρατηρείς μικρά αντικείμενα μακριά. Η στήριξη θα πρέπει να είναι απλή (αλταζιμουθιακή) και όχι ισημερινή (πολύ προσοχή σε αυτό, δεν είναι απλά μια η άλλη είναι χάλια η ισημερινή στήριξη για επίγεια παρατήρηση. Το φτηνό το λέω γιατί πρέπει να ξεκινήσεις χαμηλά και μετά βλέπεις. Σίγουρα τα κιάλια είναι καλά με τρίποδα, αλλά επειδή δεν θα μπορείς να αλλάξεις μεγέθυνση (τα φτηνά μοντέλα συνήθως δεν έχουν zoom) δεν ξέρω αν θα τα ευχαριστηθείς. Τα spotting scopes είναι φτιαγμένα για επίγεια παρατήρηση και κυρίως birdwatching, αλλά από τιμές νομίζω είναι λίγο ακριβά. Σίγουρα, αν δεν βιαστείς να πάρεις κάτι θα μπορέσεις να βρεις αυτό που θα σου κάνει. Εγώ είχα χρησιμοποιήσει το δικό μου Νευτώνιο τηλεσκόπιο 114/1000 για να δω απέναντι στην Αίγινα, και όντως στις μεγάλες μεγεθύνσεις (πάνω από 100x) μπορούσα να διακρίνω πράγματα που δεν φαίνονταν καν με το γυμνό μάτι ότι υπάρχουν, αλλά υπάρχουν μέρες που δεν φαίνεται καν λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας ή απλά κακών συνθηκών. Καταλήγοντας:στο τηλεσκόπιο μπορείς να αλλάξεις τη μεγέθυνση και ίσως μετά να το χρησιμοποιήσεις και για να βγάζεις φωτογραφίες των αντικειμένων (μπορεί να παιδευτείς με φτηνά πράγματα)αν πάρεις κάποιο φτηνό (από 100€ μέχρι 200€ θα έδινα) να προσέξεις να έχεις τρίποδα μαζί, αλλά θα πρέπει να δώσεις extra χρήματα αν θες να πάρεις προσοφθάλμια (αυτά αλλάζουν την μεγέθυνση). στα κιάλια, έχεις μικρό βάρος και φορητότητα. Αν προσέξεις να μην έχουν πάνω από 7 μεγέθυνση μπορεί να μην χρειαστείς καν τρίποδα ή μπορείς να πάρεις και επιτραπέζιο. Οι τρίποδες για τα κιάλια κάνουν και για φωτογραφικές μηχανές (στην υποδοχή για την μηχανή θα βάλεις έναν αντάπτορα για κιάλια). Βέβαια υπάρχουν και ακριβότερα κιάλια με zoom ή ακόμα καλύτερα με image stabilizer τα οποία όμως είναι πολύ ακριβά, αλλά απ' ο,τι διαβάζω είναι αρκετά χρήσιμα. αν θες να δώσεις πολλά χρήματα υπάρχουν διάφορες λύσεις, όπως τα "κιάλια με κέρμα" που βλέπεις και στις ταινίες ή εξειδικευμένα spotting scopes ή κιάλια που μετράνε την απόσταση, έχουν υπέρυθρες κλπ. κλπ. Μόνο να θυμάσαι να μην κοιτάξεις τον ήλιο απ' ευθείας Αν είναι τόσο ωραία όσο εννοείς, νομίζω ο,τι και να πάρεις καλό θα είναι. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Σωστό και αυτό που λέει ο Fred Ley για τις συνθήκες και τη φθορά.... st0rmrd μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο αυτό που λες για τη στήριξη... αν μπορείς με κάποια φωτό ακόμα καλύτερα... ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου... δεν ξέρω μόνο σε τι βαθμό θα επηρεάζει η ζέστη... όπως καταλαβαίνω όλοι μου προτείνεται spotting scopes ή κυάλια... οπότε ακούω συγκεκριμένες προτάσεις ( λινκς ) γύρω στα 200€.. η αγορά θα γίνει μάλλον από ελληνικό κατάστημα του πειραιά, και επειδή θα αγοράσω 2 τεμάχια ελπίζω να μου κάνουν μια καλύτερη τιμή...
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1614http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1541 Αυτά τα 2 link είναι για το ίδιο ουσιαστικό τηλεσκόπιο με το ίδιο τρίποδο και διαφορετική στήριξη. Αυτή που φαίνεται πιο απλή είναι η αλταζιμουθιακή. Αυτή κουνάει το τηλεσκόπιο πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά όπως θα περίμενε κανείς. Η άλλη είναι η ισημερινή στήριξη και είναι ειδικά για αστρονομία. Κουνάει το τηλεσκόπιο έτσι ώστε ο ένας άξονας να είναι (χοντρικά στο λέω τώρα) βόρεια-νότια και ανατολικά-δυτικά. Αυτό σημαίνει ότι όταν κοιτάς κάτι στον ορίζοντα και στρέψεις το τηλεσκόπιο με τα χειριστήρια δεξιά, μπορεί να πάει επάνω ή αριστερά ή και κάτω, ανάλογα σε πιο ορίζοντα κοίταγες. Βέβαια, αν πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ισημερινή στήριξη (γιατί σου χαρίζουν τηλεσκόπιο με τέτοια) τότε μπορείς να την κάνεις να είναι σαν απλή, αλλά όλα αυτά τα extra πράγματα την κάνουν λιγότερο σταθερή. Μπορεί να είναι πολλές φορές πιο ευαίσθητη σε αγγίγματα και κουνήματα απ' ο,τι η απλή στήριξη. Οι μακρόστενοι ευλύγιστοι σωλήνες είναι τα χειριστήρια "αργής κίνησης", κουνάνε το τηλεσκόπιο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση λίγο (και επίσης αργά γιατί για να καλύψεις μεγάλη απόσταση με αυτά τα χειριστήρια θα κάνεις 800 ώρες, έχουν όμως και μηχανισμό που τα απο-εμπλέκει και κουνάς με το χέρι το τηλεσκόπιο όσο γρήγορα θες). Αν δεν έχει η στήριξη τέτοια μπορεί να μην σου λείψουν αλλά στις μεγάλες μεγεθύνσεις είναι αρκετά χρήσιμα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που είχα με το μικρό τηλεσκόπιο ήταν ότι όποτε άγγιζα το μοχλό που άλλαζε το focus (είναι η μεγάλη ροδέλα πάνω στο τηλεσκόπιο στην λεπτή άκρη, από εκεί που κοιτάς δηλαδή) ολόκληρο το τηλεσκόπιο πάλλονταν λίγο οπότε δεν έβλεπες καλά να φτιάξεις το focus. Η διαδικασία ήταν να κουνήσεις λίγο το focus προς τα εκεί που θες, να περιμένεις να σταματήσεις να κουνιέται η εικόνα και να δεις αν είναι οκ, αλλιώς επανέλαβε Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Adams Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Τη λες για αυτό.http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=673 Αν έχεις ένα σταθερό φωτογραφικό τρίποδα και αγοράσεις και ένα διαγώνιο ανορθωτικό πρίσμα τότε θα σου δώσει φοβερές εικόνες! Ωστόσο η κατώτερη μεγέθυνση που δίνη με τα προσοφθάλμια που έχει είναι 50x και είναι πολύ για επίγεια!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Το MAK 90 είναι πολύ δυνατό και έχει στενό πεδίο. Χρειάζεται finder για την στόχευση οπωσδήποτε. Χρησιμοποιούνται για ορνιθολογική παρατήρηση από μακρινές θέσεις και σαν "μικροσκόπια εξ αποστάσεως" όταν έχουν εξαιρετικά οπτικά (λέγε με Questar Field Model). Εδώ ισχύουν αυτά που λέει ο Fred Ley για τα μειονεκτήματα της μεγέθυνσης.Υπάρχουν και άλλα Mak για τέτοια χρήση, από το C5, έως τα Mini-MAK της Celestron (και από μερικές άλλες εταιρίες επίσης), δηλαδή τα C50, C65 και C70. Επίσης C80 από την Skywatcher.http://www.celestron.com/c3/category.php?CatID=86.Κανένα δεν έχω δει στην Ελληνική αγορά, ενώ έχω διαβάσει πολλές κακές κριτικές (εξαιρούνται τα C5 και Questar), κυρίως για ''φθηνή" ποιότητα, σκοτεινή εικόνα, στενό πεδίο και αστιγματισμό.Συμπέρασμα: είναι για πιο εξειδικευμένη χρήση σε σχέση με μια διόπτρα και όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Adams Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Σίγουρα ισχύ το όσο το μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο αλλά όσο το μεγαλύτερο τόσο πιο ακριβό σωστά?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Σίγουρα ισχύ το όσο το μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο αλλά όσο το μεγαλύτερο τόσο πιο ακριβό σωστά? Ακριβώς. Τα Maksutov έχουν κεντρική παρεμπόδιση, άρα όσο πιο μικρά είναι, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό παρεμπόδισης υπάρχει, καθώς το δευτερεύον έχει κάποιο όριο στο πόσο μπορεί να μικρύνει ώστε να στέλνει φως στο άνοιγμα 1.25''. Αυτό και ο εστιακός λόγος>10 τα κάνουν σκοτεινά, αλλά είναι μια χαρά για έντονα φωτισμένους στόχους (σελήνη, πλανήτες).Ίσως το καλοκαιράκι στην λουσμένη στο φως παραλία να βλέπεις μια χαρά.Υπάρχουν και Maksutov τηλεφακοί SLR για μακρινές λήψεις!Το MAK90 το έχει ο Χρήστος Παζαρένκας και ίσως και άλλοι, οπότε μπορούν να σου μιλήσουν για την επίγεια καταλληλότητά του. Μπορείς να το δοκιμάσεις επίσης στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, βλέποντας από το παράθυρο προς την Ομόνοια, αν το επιτρέπουν με αυτό (το έχω κάνει με κιάλια).Αν τελικά το πάρεις θα ήθελα την γνώμη σου.Πάντως, με 120 Ευρώ παίρνεις και το Orion ShortTube 80mm RFT (από την Aktis), το οποίο έχει περισσότερο γιαλί (δεν έχει παρεμπόδιση), ευρύτατο πεδίο και είναι κατάλληλο για επίγεια (με φωτογραφικό τρίποδα και διαγώνιο Amici 45 μοιρών) και ουράνια (με τρίποδα AltAz και διαγώνιο 90 μοιρών) παρατήρηση ευρέως πεδίου, αλλά και σαν οδηγητικό. Έξω είναι πολύ δημοφιλές, εδώ το έχουν καταπιεί το φθηνότερο Bresser Skyloox 70 και το καλύτερο Skywatcher ED80. Ψάξτο και αυτό, είναι πολύ καλύτερο από όλα τα άλλα διοπτρικά που διάλεξες και αρκετά κοντό ώστε να είναι εύχρηστο.Εγώ τα έψαξα όλα πρόσφατα και αποφάσισα να περιοριστώ σε ένα 50mm RACI finder χαμηλής μεγέθυνσης και τα Celestron 15x70 προς το παρόν, με το Skywatcher 130mm μόνο για τον ουρανό -είπαμε, εντελώς ακατάλληλο για επίγεια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2010 Αφού κοιτάζεις τα Mak, δες και αυτό:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11627Καλύτερες επιστρώσεις, μεγαλύτερη διάμετρος -100mm-, καλύτερη τιμή: 150 Ευρώ. Πάρε μαζί και το διαγώνιο για επίγεια. Μπορείς φαντάζομαι να το δοκιμάσεις πρώτα.Θα χρειαστείς έναν καλό φωτογραφικό τρίποδα και ένα Star Pointer μόνο και είσαι έτοιμος.Έχει Dovetail, οπότε ίσως χρειάζεται & ένα Baader clamp επίσης για να μπει στον τρίποδα.Τα Nexstar είναι αξιαγάπητα τηλεσκόπια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
konpan Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Παίδες είστε πολύ ευγενείς όλοι σας αφού μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε σε ένα τέτοιου είδους θέμα.Εχω όμως την εντύπωση ότι ό τύπος αυτός ο οποίος κρατάει και την ανωνυμία του(δικαίωμά του) δεν έχει καμμία σχέση με το φόρουμ και τις συζητήσεις μας. Προφανώς όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει ενα τηλεσκόπιο σε μία παραλία και θα πρότεινα στον Ανδρέα τέτοιου είδους θέματα που απέχουν μακράν της αστρονομίας να κλειδώνονται πριν επεκτεθούν.Και πάλι παιδιά σας τιμάει η προθυμία και η ευγένειά σας καθώς και το επίπεδό σας αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να δίνουμε θάρρος σε τέτοιου είδους θέματα. Ο τύπος αυτός θα μπορούσε να απευθυνθεί απλά σε ένα μαγαζί και να ικανοποιήσει το βίτσιο του αλλά μάλλον θέλει και ποιοτική κατωχύρωση για την αγορά του
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Προφανώς όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει ενα τηλεσκόπιο σε μία παραλία και θα πρότεινα στον Ανδρέα τέτοιου είδους θέματα που απέχουν μακράν της αστρονομίας να κλειδώνονται πριν επεκτεθούν. Ο τύπος αυτός θα μπορούσε να απευθυνθεί απλά σε ένα μαγαζί και να ικανοποιήσει το βίτσιο του αλλά μάλλον θέλει και ποιοτική κατωχύρωση για την αγορά του Μα γιατί το πιστεύεις αυτό εξάδελφε; Αν υπάρχουν όμορφες γυναίκες στην παραλία αρκεί να πας να λιαστείς και να κολυμπήσεις δίπλα τους. Δεν πρόκειται να πετάξουν σαν τα πουλιά. Σε αντίθεση με αυτά, για τα οποία επινοήθηκαν οι διόπτρες, στις γυναίκες αρέσει να τις βλέπουν.Αν από την άλλη έχεις δίκιο -κάτι θα ξέρεις για να το λες- κρίμα!Πάντως εγώ, αν μπορούσα να ταξιδέψω και να πλησιάσω τα άστρα, όπως η Επιστημονική Φαντασία περιγράφει, δεν θα έπαιρνα τηλεσκόπιο, αλλά το επόμενο Space Express. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Κι εγώ ελπίζω να μην είναι για ύποπτο σκοπό, όχι τόσο για τον χρόνο που αφιερώσαμε να απαντήσουμε, όσο γιατί φαντάζομαι κάποιον, μέχρι να αλλάξει προσοφθάλμια να του φεύγει το θέμα. Τα τηλεσκόπιο είναι για ακίνητη φύση. Επίσης, αν σε πάρουν χαμπάρι ή τρέχει με το στημένο τηλεσκόπιο αγκαλιά ή το παρατάς και τρέχεις. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
konpan Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Πάντως εγώ, αν μπορούσα να ταξιδέψω και να πλησιάσω τα άστρα, όπως η Επιστημονική Φαντασία περιγράφει, δεν θα έπαιρνα τηλεσκόπιο, αλλά το επόμενο Space Express.Και 'γω το ίδιο θάκανα ξάδερφε Ομως υπάρχουν τύποι οι οποίοι δεν αρέσκονται όπως ίσως οι περισσσότεροι από μας να απολαμβάνουν το θέαμα ζωντανό και ζεστό αλλά"παίρνουν και δουλειά για το σπίτι".Μπορεί να χρησιμοποιηθεί "ποικιλοτρόπως" ένα τέτοιο όργανο με φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα κλπ
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Το ερώτημα αγοράς τηλεσκοπίου για επίγεια παρατήρηση σε ένα παραθαλάσσιο μέρος με φυσική ομορφιά είναι θεμιτό. Από εκεί και πέρα, στο σπίτι του καθενός δεν μπορούμε (ούτε πρέπει) να μπούμε για να δούμε τι θα το κάνει, είναι δικό του θέμα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2010 Παίδες είστε πολύ ευγενείς όλοι σας αφού μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε σε ένα τέτοιου είδους θέμα.Εχω όμως την εντύπωση ότι ό τύπος αυτός ο οποίος κρατάει και την ανωνυμία του(δικαίωμά του) δεν έχει καμμία σχέση με το φόρουμ και τις συζητήσεις μας. Προφανώς όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει ενα τηλεσκόπιο σε μία παραλία και θα πρότεινα στον Ανδρέα τέτοιου είδους θέματα που απέχουν μακράν της αστρονομίας να κλειδώνονται πριν επεκτεθούν.Και πάλι παιδιά σας τιμάει η προθυμία και η ευγένειά σας καθώς και το επίπεδό σας αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να δίνουμε θάρρος σε τέτοιου είδους θέματα. Ο τύπος αυτός θα μπορούσε να απευθυνθεί απλά σε ένα μαγαζί και να ικανοποιήσει το βίτσιο του αλλά μάλλον θέλει και ποιοτική κατωχύρωση για την αγορά του αν εσύ έχεις δει πολλές ταινίες ή έχεις "πονηρό" μυαλό δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι διεστραμένοι και ακόμα περισσότερο δεν μπορείς να κατακρίνεις κάποιον, χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα για το ποιος και τι είναι, για κάτι που απλά υποψιάζεσαι.... αφού λοιπόν σου ζητήσω να ανακαλέσεις θα σου πω ότι η ελλάδα δεν έχει μόνο παραθαλάσσιες περιοχές με τεράστιες παραλίες γεμάτες με τουρίστριες αλλά έχει και κάτι παραθαλάσσια χωριουδάκια όπως αυτό στο οποίο αναφέρομαι που υπάρχουν 20 σπίτια όλα κι όλα και 2-3 μικρές παραλίες ίσα ίσα για να ακουμπάς την πετσέτα σου όταν πας για μπάνιο τα οποία όμως έχουν απίστευτη φυσική ομορφιά.... υ.γ σε φόρουμ είμαστε μήπως θες να σου σκανάρω και κανένα λογαριασμό για να σταματήσεις να με λες "τύπο"? στο θέμα μας τώρα, τα "μικρά" mak μπορώ να πω ότι μου άρεσαν και θα με βολέψουν...μια ερώτηση για τα κυάλια... αυτά που έχουν μεταβλητό ζουμ υστερούν σε ποιότητα εικόνας από αυτά που έχουν σταθερό? η Διάμετρος Φακού τι ρόλο παίζει? πχ όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο...?
konpan Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Το ερώτημα αγοράς τηλεσκοπίου για επίγεια παρατήρηση σε ένα παραθαλάσσιο μέρος με φυσική ομορφιά είναι θεμιτό. Από εκεί και πέρα, στο σπίτι του καθενός δεν μπορούμε (ούτε πρέπει) να μπούμε για να δούμε τι θα το κάνει, είναι δικό του θέμα.Η προτασή μου στηρίζεται στο (κατα τη γνώμη μου) άτοπο του θέματος (εκτός αστρονομίας)
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 στο θέμα μας τώρα, τα "μικρά" mak μπορώ να πω ότι μου άρεσαν και θα με βολέψουν...μια ερώτηση για τα κυάλια... αυτά που έχουν μεταβλητό ζουμ υστερούν σε ποιότητα εικόνας από αυτά που έχουν σταθερό? η Διάμετρος Φακού τι ρόλο παίζει? πχ όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο...?Give Peace a Chance!Η διάμετρος έχει μεγαλύτερη σημασία για την νύκτα. Την ημέρα σε ενδιαφέρει περισσότερο η μεγέθυνση που επιθυμείς, η οποία είναι σχετικώς ανάλογη της διαμέρου όμως.Τα zoom είναι ακατάλληλα για την νύκτα. Την ημέρα είναι αξιοποιήσιμα, αλλά έχουν σχετικά στενό πεδίο.Το καλό με τα κιάλια ημέρας είναι το οτι μπορείς να τα δοκιμάσεις σε ένα κατάστημα και να δεις μόνος σου τι σου αρέσει.Αν πας βράδυ στο κατάστημα, μπορείς να τα δοκιμάσεις και στο φεγγάρι, το οποίο εκθέτει τις κύριες αδυναμίες τους πολύ εύκολα, πχ τις αντανακλάσεις, την χρωματική εκτροπή, την κακή εστίαση και την κακή ευθυγράμμιση των φακών (κοιτάζεις αν ο δίσκος της σελήνης είναι ακριβώς στο ίδιο σημείο του οπτικού πεδίου, για κάθε φακό ξεχωριστά).Το έχω δει αυτό έντονα με τα κινέζικα κιάλια στους πάγκους των πανηγυριών. Η σελήνη ''ξεφτιλίζει'' τα κακά κιάλια.Φυσικά, αν πάρεις Ιαπωνέζικα (Canon, Nikon, Olympus, Vixen, Pentax) ή Γερμανικά (Leica, Zeiss, ούτε στα όνειρά σου με 200 ευρώ) μπορείς να είσαι ήσυχος, απέφυγε δε τα Tasco, Bushnel, Blue Vision κλπ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Η προτασή μου στηρίζεται στο (κατα τη γνώμη μου) άτοπο του θέματος (εκτός αστρονομίας) αν η ερώτηση για αγορά τηλεσκοπίου ή έστω κυαλιων δεν έχει σχέση με ένα σαιτ σχετικό με την αστρονομία και με μια κατηγορία που λέγεται "Αγορά Εξοπλισμού" τότε ναι έχεις δίκιο... μάλλον έπρεπε να φτιάξω το θέμα αυτό και να ζητήσω βοήθεια σε ένα φόρουμ σχετικό με την μουσική ή τα αυτοκίνητα....και επίσης δεν έκανες πρόταση αλλά επίθεση....τέσπα, δεν έχω σκοπό να το συνεχίσω μέρες που είναι.... Τα zoom είναι ακατάλληλα για την νύκτα. Την ημέρα είναι αξιοποιήσιμα, αλλά έχουν σχετικά στενό πεδίο.όταν λες στενό πεδίο?
sportikus Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Πάντως είσαι τυχερός που ακόμη δεν βγηκε κανένας να σου προτείνει το DOB8" και Nightwatch. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Τα zoom είναι ακατάλληλα για την νύκτα. Την ημέρα είναι αξιοποιήσιμα, αλλά έχουν σχετικά στενό πεδίο.όταν λες στενό πεδίο?Σαν να βλέπεις μέσα από σωλήνες. Καθόλου ικανοποιητικό.Μην συνεχίζεις καλύτερα. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας και έχουν ακούσει πολλά τ' αυτιά μου. Όταν είσαι απρόσωπος (ανώνυμος δηλαδή), δεν πρέπει να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά. Άκου την συμβουλή μου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα