Jump to content

χρήση αστροστάτη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Πρόσφατα εξόπλισα την ισημερινή στήριξη του τηλεσκοπίου μου με αστροστάτη (Ο.Α. και απόκλιση) αλλά δεν μπορώ να κρατήσω κεντραρισμένο το αντικείμενο που επιθυμώ να παρακολουθήσω. Πιθανολογώ πως μάλλον φταίει η μη ακριβής πολική ευθυγράμμιση. Μπορεί να μου δόσει κάποιος σχετικές πληροφορίες?
Ὁ μὲν βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή, ὁ δὲ καιρὸς ὀξύς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερή, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η στήριξή μου είναι η ισημερινή CG4 της Celestron
Ὁ μὲν βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή, ὁ δὲ καιρὸς ὀξύς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερή, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάνε καλή πολική ευθυγράμμιση με την πολική διόπτρα και επίσης φρόντισε η βάση να είναι καλά ζυγισμένη με τα αντίβαρα και ο σωλήνας του τηλεσκοπίου επίσης να ισορροπεί σε οριζόντια θέση για να μην στρεσάρονται τα μοτέρ.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν κάνεις αξιοπρεπή πολική ευθυγράμμιση θα πρέπει να το κρατάει αρκετή ώρα στο προσοφθάλμιο. Βέβαια, έχει σημασία το προσοφθάλμιο, δηλαδή με full μεγέθυνση η όποια απόκλιση είναι πιο έντονη.

 

Αξιοπρεπή ευθυγράμμιση δεν σημαίνει απαραίτητα με πολική διόπτρα, αλλά τουλάχιστον όταν κοιτάς μέσα από την "κατάλληλη" τρύπα στο mount να βλέπεις μέσα τον πολικό αστέρα (αν δεν μπορείς να δεις μέσα από την τρύπα, δοκίμασε να στρέψεις το τηλεσκόπιο στον άξονα απόκλισης).

 

Το ζύγισμα είναι ίσως πιο πιθανός "φταίχτης" αφού αν πέφτει πολύ βάρος προς την μια ή την άλλη πλευρά ο μηχανισμός θα αποδίδει διαφορετικά: κάτι αντίστοιχο με το να σπρώχνεις ένα βάρος σε ανηφόρα ή σε κατηφόρα. Για καλό ζύγισμα έχει οδηγίες (όπως και για την πολική ευθυγράμμιση) στο βιβλίο οδηγιών. Εγώ σου προτείνω να κάνεις το ζύγισμα με το προσοφθάλμιο, αν και μικρή η διαφορά.

 

Σου θυμίζω πως για να το ζυγίσεις θα φέρνεις το τηλεσκόπιο οριζόντια σε σχέση με τα αντίβαρα (από την μια τα αντίβαρα από την άλλη το τηλεσκόπιο), θα το ισορροπείς στον άξονα απόκλισης πρώτα και μετά στον άξονα ορθής αναφοράς. Μην προσπαθείς να το πετύχεις τέλεια, απλά να μην είναι χάλια (να πηγαίνει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση). Πάντα θα το κρατάς όταν ξεβιδώνεις κάτι για να μην σου πέσει και θα το αφήνεις σιγά σιγά. Αν οι βίδες που κρατάνε το τηλεσκόπιο στο mount αυτές που σφίγγουν τη ράγα/dovetail μοιάζουν με τις βίδες που ελευθερώνουν την κίνηση σε RA ή/και Dec τότε να προσπαθείς να διπλο-τσεκάρεις όταν ξεσφίγγεις τις βίδες μήπως ξεσφίξεις αυτή που κρατάει το τηλεσκόπιο. Βέβαια υπάρχει συνήθως και κάποια βίδα που λειτουργεί σαν "κόντρα" και επίσης, αν θυμάμαι καλά, στην CG4 είναι διαφορετικές.

 

Τέλος, αν και μάλλον το ξέρεις, πρέπει να έχει και κάποια ρύθμιση ταχύτητας, γιατί άλλη ταχύτητα χρειάζεται για παρακολούθηση το φεγγάρι, άλλη οι πλανήτες κλπ. Τσέκαρε κι αυτό μήπως είναι σε λάθος ταχύτητα.

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Και μια ακόμη ερώτηση, γιατί φοβάμαι να μην καταστρέψω τα μοτεράκια του αστροστάτη μου (υπενθυμίζω ότι η στήριξή μου είναι η CG4 της Celestron): ενώ έχω προσαρμόσει τον αστροστάτη μπορώ να έχω προσαρμοσμένα και τα χειριστήρια στις δύο υποδοχές ορθής αναφοράς και απόκλισης που είναι ελέυθερες και να τα χρησιμοποιώ πρίν ξεκινήσω τον αστροστάτη προκειμένου να σκοπεύσω με ακρίβεια; χθες το βράδυ παιδεύτηκα πολύ να βρω τον Κρόνο, ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας υψηλή μεγέθυνση (προσοφθάλμιος 7mm σε νευτώνιο διαμέτρου 6in με εστιακή απόσταση 750mm), παρότι είχα ευθυγραμμισμένο ερευνητή. Χρησιμοποιούσα τους μοχλούς μεγάλων κινήσεων, έχοντας αγκαλιά τον οπτικό σωλήνα φοβούμενος μήπως πέσει. Ύστερα από εργώδεις προσπάθειες είδα στον ερευνητή μου κίτρινο κύκλο που τον διαπερνούσε στον ισημερινό του μία γραμμή. Κοντολογίς υποψία Κρόνου! Δεν είμαι όμως σίγουρος για το τί είδα, παρά το γεγονός πως χρησιμοποιώντας τόσο το Starry Night όσο και το Stellarium ήξερα προς τα που να κοιτάξω (τρίγωνο Αρκτούρου- Στάχυ- Κρόνου). Ευτυχώς (πάλι με δυσκολία) τράβηξα αρκετά βιντεάκια Σελήνης με τη NexImage και τα επεξεργάστηκα σήμερα με το Registax!
Ὁ μὲν βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή, ὁ δὲ καιρὸς ὀξύς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερή, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα που φτιάχνει ο καιρός, προσπάθησε να βγαίνεις όσο πιο συχνά για παρατήρηση. Και μιας και ακόμα δεν νιώθεις άνετος με το στήσιμο και την ευθυγράμμισή του, δεν πειράζει να κάνεις παρατήρηση για λίγη ώρα, αρκεί να αναγκάζεσαι να το στήνεις/ξεστείνεις (ακόμα κι αν το έχεις στημένο, με το να το μετακινείς θα πρέπει να κάνεις μια ψευτο-ευθυγράμμιση και συνεπώς θα γίνεσαι καλύτερος σε αυτό). Επίσης, σου προτείνω να το κάνεις όλα αυτά κατά την δύση του Ήλιου ή αμέσως μετά, υπό φυσικό φως δηλαδή και όχι με φακούς, γιατί είναι δυσκολότερο.

Τέλος, αν αφήνεις στημένο το τηλεσκόπιο, να έχεις το νου σου μην το ρήξει κάτι ή κάποιος κάτω, να μην είναι εκτεθειμένο σε αέρα και ήλιο και γενικά, αν δεν το χρησιμοποιείς συχνά (κάθε μερικές μέρες το πολύ) να το μαζεύεις ή να το σκεπάζεις. Υποτίθεται ότι είναι καλό να βγάζεις και τα αντίβαρα από πάνω για να μην χαλάσουν τα γρανάζια αλλά δεν το έλεγε στις οδηγίες χρήσεις. Δεν είναι όμως κακό σαν συμβουλή (εγώ τελευταία το κάνω).

 

Τώρα, όσων αφορά την ερώτησή σου, επειδή αναφέρεις τον ερευνητή: τον έχεις ευθυγραμμίσει με το τηλεσκόπιό σου; Θέλω να πω, έχεις βεβαιωθεί πως όταν κάτι είναι κεντραρισμένο στο τηλεσκόπιο είναι και στον ερευνητή;

 

Το προσοφθάλμιο 7mm, στο τηλεσκόπιό σου που έχει 750mm εστιακή απόσταση θα δίνει 750/7 = 107x περίπου, πες 100x. Αν είναι Plössl και έχει 50 μοίρες οπτικό πεδίο σημαίνει πως 50μοίρες/100 = 0.5 μοίρες οπτικό πεδίο με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο (για τον τελευταίο υπολογισμό δεν είμαι 100% σίγουρος, αν είναι, ας με διορθώσει κάποιος), οπότε δες στο Stellarium τον Κρόνο με 0.5 μοίρες Field Of View (FOV 0.5 ) και σύγκρινε αν είναι όντως αυτό που έβλεπες (αρκεί να είναι αρκετά κοντά).

 

Το Stellarium έχει και μια ακόμα "μαγκιά". Αν κάνεις κλικ σε κάποιο αντικείμενο και πατήσεις μετά "μεσαίο κλικ" θα ενεργοποιήσει την παρακολούθηση, όπως θα έκανε ένας καλός αστροστάτης. Έτσι θα πρέπει να δουλεύει. Αν τώρα (καθώς παρακολουθείς τον Κρόνο στην επιθυμητή μεγέθυνση), κάνεις κλικ κάπου αλλού, θα απενεργοποιηθεί ο αστροστάτης. Τώρα, πρόσεξε ότι όσο πιο μικρό οπτικό πεδίο τόσο πιο γρήγορα θα φύγει ο Κρόνος από το πεδίο σου. Παίξε λίγο με αυτό, μέχρι να εξοικειωθείς με την έννοια και μετά προσπάθησε να δεις τί φταίει στο στήσιμό σου.

 

Υ.Γ. Όλα αυτά στα έγραψα γιατί δεν είμαι ακριβώς σίγουρος τί φταίει :P Sorry

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης