Jump to content

greif

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    59
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από greif

  1. Ευχαριστώ πολύ. Πολύ σωστή η παρατήρηση. Αν σου πω ότι πρόσεχα τόσο πολύ το πως θα το κάνω, που πραγματικά αμέλησα τον προσανατολισμό της ροδέλας, θα με πιστέψεις; Είμαι κι εγώ δεξιόχειρας αλλά μάλλον δεν θα μπω στον κόπο να ξανατοποθετήσω τον εστιαστή παρα μόνο αν διαπιστώσω ότι με δυσκολεύει πολύ αυτή η θέση.
  2. Ευχαριστώ πολύ. Μόλις βρώ την πρώτη ευκαιρία να βγω για φωτογράφιση θα ανεβάσω δείγματα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν κάτι δεν έχω κάνει σωστά να μην πάρω κι άλλο κόσμο στο λαιμό μου!
  3. Λοιπόν κι εγώ το omni σκέφτομαι να τροποποιήσω και μάλιστα έχω και την Nikon D90. Μόλις κάνω την μετατροπή θα ανεβάσω δείγματα. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα αυτού του σωλήνα στην πλανητική είναι εξαιρετικά με εστιακό λόγο f/40 ( stacking Powermate 5X + barlow 3X). Aλλά και στην ds φωτογράφιση (από όσο βλέπω στο διαδίκτυο)δεν τα πάει κι άσχημα. Έχω ήδη αγοράσει έναν TS Crayford 2'' dual speed και coma corrector της Baader (MPCC). Mόλις ολοκληρώσω τη διαδικασία θα ανεβάσω φωτο όπου θα φαίνεται βήμα-βήμα η όλη δουλειά. Έκανα λοιπόν τη αντικατάσταση. Δεν ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα όσο φανταζόμουν ωστόσο απαιτείται πολλή, πολλή προσοχή! Το "νέο" μου τηλεσκόπιο έτοιμο με διορθωτή κόμης, εστιαστή τύπου Crayford 2'' με υποπολλαπλασιαστή 1:10, απόλυτα ευθυγραμμισμένο, χωρίς προβλήματα εστιάσης, πάνω σε στήριξη go to ("τροποποιημένη κι αυτή). Το επόμενο βήμα θα είναι η προσθήκη ειδικά τροποιη Το τελικό αποτέλεσμα με: μόνιμα τοποθετημένο τον δορθωτή κόμης (τον βγάζω μόνο όταν κάνω πλανητική φωτογράφιση), τον απαραίτητο δακτύλιο προέκτασης -35mm στη δική μου περίπτωση- και click lock, που λειτουργεί και σαν αντάπτορας 1,25''. Επειδή ο εστιαστής των 2'' προορίζεται για τουλάχιστον 8ιντσο ΟΤΑ, σαν λύση εφαρμογής και στεγανοποίησης χρησιμοποίησα ένα λεπτού πάχους αφρώδες υλικό, από το υλικό συσκευασίας του εστιαστή (και πάλι φάνηκε χρήσιμος ο διαβήτης-κοπίδι). Η χρήση DREMMEL και Ιώβειος υπομονή χωρίς βιασύνη, έδωσε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Επίσης πρόσεξα ιδιαίτερα στο μαρκάρισμα και τρύπημα των νέων οπών για τις βίδες στερέωσης. Το δυσκολότερο ίσως κομμάτι αυτού του εγχειρήματος είναι η διεύρυνση της υπάρχουσας οπής. Σκέφτηκα μερικές εναλλακτικές λύσεις... Ένας διαβήτης-κοπίδι είναι χρήσιμος (τον ξεσήκωσα από την εργαλειοθήκη μου για τον πλαστικομοντελισμό). Το προφίλ είναι όντως χαμηλό (διαφορά 5,5 cm),οπότε ένας σωλήνας προέκτασης είναι απαραίτητος. Με τον εργοστασιακό εστιαστή στη θέση του σημείωσα το σημείο όπου έπεφτε η ακτίνα laser από τον collimator, έτσι ώστε να ευθυγραμμίσω στη συνέχεια το νέο εστιαστή (προηγουμένως είχα υπολογίσει τη συμβατότητα του νέου εστιαστή με το εργοστασιακό δευτερεύον Ο κούφιος πια σωλήνας. ...και το πρωτεύον κάτοπτρο (χωρίς να μπω στον πειρασμό να το πλύνω- λίγος πεπιεσμένος αέρας ήταν αρκετός). Αρχικά αφαίρεσα με πολλή προσοχή το δευτερεύον... Ο οπτικός σωλήνας με τον εργοστασιακό εστιαστή.
  4. Λοιπόν κι εγώ το omni σκέφτομαι να τροποποιήσω και μάλιστα έχω και την Nikon D90. Μόλις κάνω την μετατροπή θα ανεβάσω δείγματα. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα αυτού του σωλήνα στην πλανητική είναι εξαιρετικά με εστιακό λόγο f/40 ( stacking Powermate 5X + barlow 3X). Aλλά και στην ds φωτογράφιση (από όσο βλέπω στο διαδίκτυο)δεν τα πάει κι άσχημα. Έχω ήδη αγοράσει έναν TS Crayford 2'' dual speed και coma corrector της Baader (MPCC). Mόλις ολοκληρώσω τη διαδικασία θα ανεβάσω φωτο όπου θα φαίνεται βήμα-βήμα η όλη δουλειά.
  5. Νομίζω πως δήλωσα ξεκάθαρα ότι δεν θέλω να αλλάξω τηλεσκόπιο.Οι ερωτήσεις μου ήταν συγκεκριμένες!
  6. Σχεδιάζω να αντικαταστήσω τον εργοστασιακό εστιαστή των 1,25'' του τηλεσκοπίου μου (νευτώνειο f/5, 150mm διάμετρος, 750mm ε.α.) με έναν 2'' τύπου crayford χαμηλού προφίλ, δύο ταχυτήτων. Ο λόγος είναι ότι αφ'ενός δεν θέλω να αλλάξω τον οπτικό σωλήνα μου και αφ'ετέρου πρόκειται να ασχοληθώ με αστοφωτογράφιση βαθέος ουρανού (η DSLR μου έχει αισθητήρα μεγέθους APS), οπότε είναι απαραίτητη και η τοποθέτηση διορθωτή κόμης. Έχω ψάξει αρκετά την "hardware" τεχνική του πράγματος (πως να επεκτείνω την υπάρχουσα οπή αφού πριν βγάλω ασφαλώς και τα δύο κάτοπτρα, πως θα πετύχω την καλύτερη δυνατή πρόσφυση του νέου εστιαστή πάνω στον οπτικό σωλήνα, ότι χρειάζομαι σωλήνα ή και σωλήνες (ανάλογα με το αντικείμενο φωτογράφισης) προέκτασης , ότι χρειάζομαι αντάπτορα 2'' σε 1,25'' για τους προσοφθάλμιους που ήδη έχω κ.α.) Θέλω λοιπόν να μάθω: α) ποιοί είναι οι απαραίτητοι κάποιοι υπολογισμοί προκειμένου να βιδώσω το νέο εστιαστή σε τέτοια θέση ώστε να εστιάζει σωστά ;β)αρκεί η χρήση του laser collimator που διαθέτω για να το πετύχω αυτό χωρίς έξτρα υπολογισμούς ( δηλαδή αρκεί μόνο η ακτίνα να προσπίπτει στο ίδιο σημείο που προσέπιπτε με τον προηγούμενο εστιαστή); γ) αφού γίνει με το καλό η αντικατάσταση και βρω στην πράξη ποιό σωλήνα προέκτασης χρειάζομαι, ποια θα είναι η επίδραση στους προσοφθάλμιους των 1,25'' που έχω;
  7. Ξέρω πως τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά με χρήση γρήγορου νευτωνίου (150/750mm) χωρίς διορθωτή κόμης. Ωστόσο πριν ξεκινήσω τους πειραματισμούς (και δεδομένου ότι με το κατάλληλο cropping ευελπιστώ να κατορθώσω στην επεξεργασία να ''κόψω'' την περιφέρεια του πεδίου), μπορεί να μου πει κάποιος ποια η επίδραση του εστιαστή 1,25'' στην ποιότητα της φωτογραφίας μεγάλου σώματος (π.χ.γαλαξίας Ανδρομέδας ή νεφέλωμα Ωρίωνα). Η dslr που θα χρησιμοποιήσω έχει αισθητήρα μεγέθους APS και δεν θα απουσιάζει η οδήγηση.
  8. Ευχαριστώ πολύ. Μία μάσκα Hartmann θα μπορούσε να με κάνει να γλιτώσω τη δαπάνη για το Accufocus;
  9. Ευχαριστώ πολύ. Θα χρησιμοποιήσω τόσο τη Hartmann όσο και το Sharpcap. Όσο για την DMK την έχω στο μυαλό μου ωστόσο θέλω να βελτιώσω πρώτα την τεχνική μου και μετά να προχωρήσω στην αγορά της. Θέλω να πω ότι μπορεί να μη χρησιμοποιώ το μέγιστο των δυνατοτήτων του εξοπλισμού που ήδη διαθέτω λόγω της δεδομένης απειρίας μου και των σχετικά σπάνιων "εξορμήσεων" στην ταράτσα μου αυτό τον καιρό.
  10. Το ρύθμίζω μεταξύ 1/4 και 1/2 της μπάρας ρύθμισης. Δυστυχώς δεν κρατώ σημειώσεις των μεταβολών παραμέτρων , κάτι που σίγουρα πρέπει να κάνω από εδώ και στο εξής.
  11. Δεν θα σου απαντήσω φωτογραφικά (μπορείς να μελετήσεις τις φωτογραφίες όπως είπαμε) αλλά γενικώς έχω δεί ζωντανά τον Δία και τον Κρόνο καλύτερα απ' ότι στις φωτογραφίες σου με τηλεσκόπια 150/1500 και 102/1325 και φυσικά και με μεγαλύτερα. Υποθέτω πως είναι θέμα τεχνικής και όχι του τηλεσκοπίου. Όταν παρατηρείς τους πλανήτες έχεις ή όχι καλύτερη εικόνα από εκείνη που αποτυπώνεται στην φωτογράφηση; Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δαπανήσει τόσο χρόνο στο προσοφθάλμιο όσο βιντεοσκοπώντας με τη webcam. Αυτό το λέω με την έννοια ότι δεν έχω "συνηθίσει" το μάτι μου στο να συλλαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες. Ωστόσο η εικόνα είναι καθαρή. Πιο καθαρή και προφανώς φωτεινότερη από εκείνη που βλέπω στην οθόνη του laptop. Συμφωνώ λοιπόν μαζί σου πως κάποια πράγματα δεν τα κάνω σωστά και αυτά ακριβώς είναι που ψάχνω να βρω.
  12. Το ρύθμίζω μεταξύ 1/4 και 1/2 της μπάρας ρύθμισης.
  13. Έχω ένα τηλεσκόπιο που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανικό για πλανητική φωτογράφιση. Είναι "γρήγορο" με εστιακή απόσταση 750mm και διάμετρο 150mm (νευτώνιο). Για τις φωτογραφίσεις έχω μία NexImage και επιπλέον χρησιμοποιώ τριών ειδών Barlow: 2X, 3X, 5X Powermate. Κάνω λήψη βίντεο avi (αφού έχω "παίξει" με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του λογισμικού της κάμερας, ή/και χρήση των Barlow) από την ταράτσα της πολυκατοικίας στην οποία διαμένω. Δεν μπορώ να πω ότι φωτογραφίζω τακτικά (~1 φορά στο 3μηνο). Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι μέτρια (έχω ασχοληθεί αρκετά με την επεξεργασία στο Registax δαπανώντας πάρα πολλές "εργατοώρες") και παραθέτω δύο (από τα καλύτερα δείγματα). Έχω σκεφτεί τις εξής αιτιολογίες: α) στροβιλισμός λόγω πολυκατοικίας ή /και εκπομπή θερμότητας από το δάπεδο της ταράτσας, β) δεν έχω πετύχει το κατάλληλο seeing μιας και φωτογραφίζω πολύ αραιά,γ) δεν τα καταφέρνω με την εστίασή μου (σχεδόν απίθανο αφού πρώτα δοκιμάζω σε αστέρα), δ) αυτό είναι το maximum του συστήματος που χρησιμοποιώ,ε) δεν έχει "κρυώσει" αρκούντως ο οπτικός σωλήνας μου (όσο για ευθυγράμμιση των κατόπτρων δεν το συζητάω, διότι τα ευθυγραμμίζω με επιμέλεια), στ) το πρωτεύον είναι εκ εργοστασίου υπερβολικά σφικτά στερεωμένο με συνέπεια τη δημιουργία σφάλματος αστιγματισμού,ζ) δεν έχω έμπειρία στην εκ των υστέρων επεξεργασία της εικόνας (π.χ. Photoshop). Για να μη φλυαρώ περισσότερο, θέλω γνώμες για να μην πετάξω τα χρήματά μου δεδομένου πως με ενδιαφέρει η πλανητική φωτογραφία. Α) υπάρχει πιθανότητα τα δείγματα που επισυνάπτω να είναι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί σε συνθήκες κακού seeing; Β) η κάμερα που χρησιμοποιώ είναι υποδεέστερη από κάποια άλλη π.χ. μονοχρωματική με υψηλότερο αριθμό frames ( αν και ξέρω πως αυτός ο αριθμός και αναλόγως των συνθηκών καλό είναι να παραμένει χαμηλός!) και χρήση φίλτρων;Γ) να στραφώ σε οπτικό σωλήνα μεγαλύτερης ε.α. ή αυτό αντισταθμίζεται πλήρως με τη χρήση των πολλαπλασιαστών που διαθέτω;,Δ) να αγοράσω accufocus ή κάτι τέτοιο; Κλείνοντας να αναφέρω ότι δεν έχω δεί μέσα από άλλο σύστημα πλην του δικού μου και γι'αυτό δεν μπορώ να έχω στη σκέψη μου μία συγκριτική εικόνα. Θα με διευκόλυνε πολύ αν μου καταρρίπτατε αυτοόν τον προσωπικό μου μύθο. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.[/img]
  14. Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω DSO φωτογράφιση και διαθέτω ένα "γρήγορο" νευτώνιο.Ποιός είναι ο πιο οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για να αποκλείσω την είσοδο σκόνης στον αισθητήρα της DSLR μου;
  15. Πωλείται μοτέρ SkyWatcher, ορθής αναφοράς και απόκλισης για ισημερινή στήριξη EQ3/CG4, αγορασμένη το 2010, ελάχιστα χρησιμοποιημένη, σε άριστη κατάσταση με τιμή 100€. Πουλάω το σετ λόγω αναβάθμισης της στήριξής μου σε πλήρως ρομποτική. Παρατίθενται φωτογραφίες. 6936941094. Θεσσαλονίκη.
  16. Μόλις αναβάθμισα τη CG4Omni στήριξή μου σε go to με το σύστημα Synscan v3.2. Eντός της συσκευασίας υπάρχει καλώδιο σύνδεσης με το PC, ωστόσο είναι κατάλληλο για σειριακή θύρα, την οποία (έχω laptop) o υπολογιστής μου δεν διαθέτει. Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν θα προκύψει πρόβλημα εάν παρεμβάλλω έναν μετατροπέα σειριακής σε USB (έχω βρεί τέτοιο μετατροπέα στο ΠΛΑΙΣΙΟ).
  17. Eυχαριστώ πολύ Κώστα για τις χρήσιμες συμβουλές σου. Το Orion accufocus μου φαίνεται πολύ βολικό και χρήσιμο. Όσο για το τηλεσκόπιο ναι όντως είναι αυτό. Έχω παραγγείλει και το SynScan v3 Go To σύστημα για τη CG-4 (EQ-3) στήριξή του και περιμένω να μου έρθει.
  18. Ναι έχω διαβάσει τις τεχνικές αυτές στις πραγματικά πολύ χρήσιμες σημειώσεις που έχεις δημοσιεύσει Κώστα όσον αφορά την πλανητική φωτογραφία με webcam. Και μιας και το'φερε η κουβέντα: θα δω σημαντική διαφορά στο επίπεδο της εστίασης εάν αναβαθμίσω τον εργοστασιακό εστιαστή μου με έναν καλύτερης ποιότητας και με υποπολλαπλασιαστή 1:10 (όχι απαραίτητα ηλεκτρονικό);
  19. Καλησπέρα. Έχω ένα νευτώνιο celestron 150mm με εστιακή απόσταση 750mm πάνω σε ισημερινή στήριξη και με ενδιαφέρει προς το παρόν η πλανητική φωτογραφία. Λόγω μικρής εστιακής απόστασης χρησιμοποιώ υποχρεωτικά Barlows 2-5Χ (για φωτογράφηση από 3Χ και πάνω), με αποτέλεσμα να γίνεται επίπονη η εύρεση του πλανήτη που θέλω να φωτογραφίσω με webcamera (έχω τη NexImage). Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω flip mirror για διευκόλυνση ή αυτό το εξάρτημα προορίζεται μόνο για SC και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον εστιαστή του νευτωνίου; αν τελικά προορίζεται και για νευτώνιους σωλήνες, τότε υπάρχει πιθανότητα προβλήματος όσον αφορά την εστίαση;
  20. greif

    SynScan Version 3

    Ευχαριστώ πολύ. Μόλις τη δοκιμάσω θα σας πω τις εντυπώσεις μου.
  21. Ευχαριστώ πολύ. Δύο διευκρινίσεις χρειάζομαι όμως: 1) Βackfocus (φαντάζομαι πως έχει σχέση με το μήκος διαδρομής του εστιαστή αλλά περιμένω επιβεβαίωση), 2) Flexure?
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης