Jump to content

Αποριες για κιαλια


Peri

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν μια βδομαδα πηγα λοιπον και πηρα τα Bresser HUNTER 10x50 http://telescopeshop.gr/show.asp?productId=63 (μονο για ανακαλυψω την επομενη μερα οτι το lidl εφερνε και αυτο 10x50 στην μιση τιμη αλλα αυτη ειναι αλλη, πονεμενη, ιστορια)

 

Οποτε τωρα που αρχισα παλι να τα δουλευω μου επανηλθαν αποριες που ειχα απο παλια, αλλα δεν ειχα που να τις κατευθυνω:

 

Ξερω οτι για την ρυθμιση των κιαλιων, πρωτα καλυπτουμε το ενα ματι, κανουμε το "χοντρο" focus και μετα καλυπτουμε το αλλο και ρυθμιζουμε το αλλο απο το προσοφθαλμιο.

Παντα ομως ειχα μεγαλο θεμα οσον αφορα το δευτερο κομματι γιατι πολυ δυσκολα μπορουσα να καταληξω ποτε υπηρχε βελτιστη εστιαση με το "λεπτο" focus, συμβαινει γενικα αυτο ή ειναι δικο μου το προβλημα? Τελικα κατεληξα οτι ο καλυτερο τροπος ειναι κανω την ρυθμιση με ενα φωτεινο αστερι ή πλανητη.

 

Εχω παρατηρησει οτι η κεντρικη ροδελα εινα λιγο χαλαρη, και οπως στηριζω τα κιαλια στο "πρεβαζι" που δημιουργουν τα φρυδια μου κατα την παρατηρηση σιγα σιγα χανει το focus, υπαρχει τροπος να την σφιξω?

 

 

Αυτα!

Ευχαριστω!

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχετικά με το πρώτο ερώτημα μου συμβαίνει και εμένα. Έχω δύο ερμηνείες:

1. Ασυναίσθητα τοποθετώ τα μάτια μου σε ελαφρά διαφορετικές θέσεις όταν βλέπω με το αριστερό, το δεξί ή και τα δύο μαζί

2. Η διοπτρική ρύθμιση στον δεξιό φακό μπαίνει προς τα μέσα κατά την χρήση, όταν το υπερόφρυο την πιέζει κατά την παρατήρηση.

Διορθώνεται εύκολα και προλαμβάνεται με προσεκτική ρύθμιση και αποφυγή πίεσης πάνω στους προσοφθαλμίους.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, πράγματι υπάρχει μια βίδα που σφίγγει τον κύλινδρο ρύθμισης, όπως διαπίστωσα από ένα ζευγάρι που έκανα... βίδες, κατόπιν ατυχήματος. Δεν ξέρω αν σε όλα τα κιάλια είναι στο ίδιο σημείο. Σε δύο μέρη μπορεί να βρίσκεται. Η μια πιθανή θέση είναι ανάμεσα στους σωλήνες των αντικειμενικών, μπροστά δηλαδή, εκεί που βρίσκεται η υποδοχή του προσαρμογέα τύπου L. Σε εμένα το στοιχείο αυτό ήταν ταυτόχρονα και βίδα, με χαραγή για πολύ μεγάλο κατσαβίδι. Η δεύτερη πιθανή θέση είναι αντιδιαμετρικά, ανάμεσα στους προσοφθάλμιους δηλαδή. Κοίταξε αν στις θέσεις αυτές υπάρχει πλαστικό κάλυμμα, αφαίρεσέ το και δοκίμασε να σφίξεις λίγο. Καλή τύχη. :D

Α! Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά του Lidl είναι Bak 4 και όχι Bk 7, δηλαδή θεωρητικά καλύτερο! Στα κιάλια όμως σημασία έχει και η υλοποίηση και ο ποιοτικός έλεγχος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλό μεσημέρι σε όλους! Όποιος μπορεί να μου απαντήσει αν τα γυάλινα πρίσματα porro είναι καλύτερα από τα bk-7 που δεν το νομίζω, επίσης τα bk-7 είναι καλύτερα από τα bk-4 σωστά?

Ο φίλος μου επιμένει ότι τα porro είναι καλύτερα εγώ ότι τα bk-7.

 

Τα φώτα σας λοιπόν προτού τον σπάσω στο ξύλο γιατί με τρέλανε! :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Porro και Roof είναι όροι που περιγράφουν τα σχήματα των πρισμάτων. Αφορούν την διαδρομή που κάνει το φως μέσα από αυτά. Τα Porro οδηγούν σε τεθλασμένα κιάλια, ενώ τα Roof σε γραμμικά, ίσια σαν σωλήνες τηλεσκοπίου. Και τα δύο είναι καλά, αλλά τα Roof είναι πιο δύσκολο να φτιαχτούν σωστά, οπότε τα βρίσκεις σαν κακό δείγμα σε φθηνά κιάλια (πχ Tasco) ή άψογα δείγματα σε πανάκριβα κιάλια (πχ Leica, Pentax).

BAK-4 και BK-7 αφορούν το είδος του γιαλιού από το οποίο φτιάχνονται τα πρίσματα. Το BAK-4 είναι το καλύτερο και minimum απαίτηση για Αστρονομία. Τα BK-7 είναι φθηνότερα, αλλά αρκούν για κιάλια ημέρας.

Άρα για αστρονομία θέλεις BAK-4 και δεν σε νοιάζει αν είναι Porro ή Roof (αλλά τα καλά Roof είναι πανάκριβα!)

 

Porro-Roof-Diagram.jpg.621ed3677b7dd1857dc6a4c06e52aee0.jpg

Διαφορές

 

leica-ultravid-hd-binocular.jpg.9569ce8e1195a1f32bcea7c0a129f464.jpg

Roof

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πως τα καταφέραμε! :oops: :lol: Εγώ δηλαδή μιλούσα για το είδος του γυαλιού και αυτός για το σχήμα και όμως τσακωνόμασταν #-o ! Ωραία περάσαμε! Είμαι εντελώς άσχετος από κιάλια γιατί δεν έχω ](*,) έχει όμως ένα ζευγάρι olimpous λες να το κάνω βίδες8-[ :lol: , θα μάθω και με ακρίβεια τα οπτικά στοιχεία που έχει!

, παρατηρώ μόνο με τηλεσκόπιο και γυμνά μάτια, αν μπορέσω να πάρω κιάλια λιπών πρέπει να πάρω bak-4! 8-[

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης να συμπληρώσω ότι μας μπέρδεψε εντελώς ένα φυλλάδιο προσφορών ενός καταστήματος που είχε κιάλια με πρίσμα γυαλί bk-7 που ήταν ακριβότερο από άλλο ζευγάρι με bak-4 όπως ισχυριζόταν!

Ενώ σε κάποια ζευγάρια έλεγε από κάτω πρίσμα γυαλιού porro! ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω για την απαντηση! Τελικα ειπα να μην πειραξω τις βιδες μην κανω καμια ζημια (ασε που για να γυρισω την βιδα του σπειρωματος δεν θελω κατσαβιδι, κανα μοχλοβραχιονα 2μ θελει)

Οπως ειπα πονεμενη ιστορια...Τελικα μηπως ο Νομικος μας ψιλοδουλευει? Λες να παω να τα επιστρεψω?

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είμαι εντελώς άσχετος από κιάλια γιατί δεν έχω έχει όμως ο πατέρας μου ένα ζευγάρι olimpous λες να το κάνω βίδες , θα μάθω και με ακρίβεια τα οπτικά στοιχεία που έχει!

μη τολμήσεις να κάνεις καμια κουταμάρα και πειράξεις τα OLYMPUS . Δοκίμασέ τα πρώτα και αν έχουν κάποιο πρόβλημα τότε τα λέμε .

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης