Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σε όλους!

Την Παρασκευή πέρασα από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης εδώ στην Αθήνα (είναι 200 μέτρα από την δουλειά μου) και παρέλαβα το 12" Skywatcher autotracking.

Επειδή είχα μπλέξιμο με τη δουλειά και τελείωσα αργά δεν το εγκαινίασα την Παρασκευή (παρότι πήρα καινούργιο τηλεσκόπιο ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος).

Τα κουτιά είναι ογκώδη! Το κουτί με το σωλήνα δεν έμπαινε από την πόρτα του Toyta Corolla sedan μου! Τελικά ρίχνοντας το κάθισμα του συνοδηγού και σπρώχνωντάς το στο πλαίσιο της πόρτας χώρεσε τρίβοντας τις γωνίες του κουτιού. Η συσκευασία της βάσης ίσα που χώραγε στο πορτ μπαγκάζ!

Ξεκίνησα για Εύβοια όπου έφτασα μετά τις δέκα το βράδυ και με πολύ κόπο το έβγαλα μόνος από το αυτοκίνητο.

Ασχολήθηκα αργά το βράδυ με την συναρμολόγηση της βάσης του. Γίνεται εύκολα με τα εργαλεία που έχει στη συσκευασία αν και θα ευχόμουν να είχα μια απλη καστάνια με μύτες alles και σταυροκατσάβιδου.

Εδώ να πω για την συσκευασία πού ήταν άψογη! Το τηλεσκόπιο ήρθε όλο το μακρύ ταξίδι από την Κίνα σε άριστη κατάσταση!

Ο σωλήνας τοποθετείται επάνω στην βάση ενώ στο δεξί πλαινό του rocker box έχει εσοχή που συρταρώνει το αριστερό πλαϊνό του σωλήνα και ασφαλίζει με μια βίδα.

Το Σάββατο το απόγευμα έκανα ευθυγράμμιση των κατόπτρων με ένα κουτάκι φιλμ η οποία πήρε μερικά λεπτά.

Έκλεισα και άνοιξα δυο τρεις φορές το σωλήνα και φάνηκε να κρατάει την ευθυγράμμισή του.

Για να μη σας ζαλίζω ας προχωρήσω στο "ψητό" την χρήση και απόδοση του τηλεσκοπίου.

Το Σάββατο ο ουρανός είχε αχλύ και διάσπαρτα σύννεφα... Ωστόσο αργά το βράδυ ένα ελαφρύ αεράκι έδιωξε την αχλύ και αποφάσισα να παρατηρήσω.

Το τηλεσκόπιο είναι ΒΑΡΥ το ίδιο και η βάση του. Για να το ανεβάσω στην ταράτσα (δύο όροφοι) μου κόπηκε η μέση...

Τελικα το έστησα ευθυγράμμισα τον ερευνητή και πρώτος στόχος ο Αρκτούρος με έναν προσοφθάλμιο Koenig 25mm.

Λαμπρός και πορτοκαλί με τέσσερις ακτίνες περίθλασης. Ωστόσο δεν είχε παγώσει ακόμη ο καθρέφτης και το seeing ήταν κακό ο Αρκτούρος μπαλάκι :-(

Στον 25m Koenig τα άστρα ήταν καλά στα 2/3 του πεδίου πριν αρχίσει να φαίνεται κόμη και αστιγματισμός του προσοφθαλμίου, ωστόσο ο Koenig έχει πολύ καλό κοντράστ και διαπερατήτητα από φώς και δεν τον αλλάζω!

Ευθυγράμμισα το τηλεσκόπιο στο βορρά το έφερα στο μηδέν με το χειριστήριο και έκλεισα τo διακόπτη. Τον ξανάνοιξα και το έφερα στο 38 που είναι το γεωγραφικό μου πλάτος στην Εύβοια πάτησα τα δυο πληκτρα slow και fast ταυτόχρονα και αποθήκευσα το γεωγραφικό πλάτος. Το τηλεσκόπιο ήταν έτοιμο για tracking!

Έβαλα έναν plossl 6.3mm στον εστιαστή και το έστρεψα στον Κρόνο! Διέκρινα το δακτύλιο σαν λεπτή γραμμή και αρκετούς δορυφόρους του αλλά έφευγε από το πεδίο απογοήτευση!

Κοιτάζοντας πάλι τις οδηγίες πάτησα τα κουμπιά guide και slow ταυτοχροναι και ωωω ο Κρόνος παρέμενε στο πεδίο!

Το τηλεσκόπιο μπορεί να μετακινείται με το χέρι και με το tracking on πράγμα πολύ βολικό ωστόσο έχει κάμποσο τζόγο στους άξονες πράγμα που δεν ενοχλεί και τόσο καθότι κεντράριζα τα αντικείμενα με το χειριστήριο!

Η ώρα πέρασα και το seeing βελτιώθηκε κάπως ενώ το κάτοπτρο ψύχθηκε!

Με έναν Meade 18mm στόχευσα το Μ13 στον Ηρακλή!

Μαγευτικό! Διαλύονταν σε αστέρες σε όλο το πλάτος του ενώ παρέμενε και “παγωμένο” στο κέντρο του πεδίου! Πολύ βολικό!

Το Μ92 επίσης ενυπωσιακό ενώ τα Μ81-82 φανταστικά! Στο Μ82 διέκρινα και δομή!

Επόμενος στόχος ο γαλαξίας “με την κόψη” NGC4565 στην Κόμη της Βερενίκης! Μια ασημένια βελόνα ενώ το “φούσκωμα” στο μέσον του διακρίνονταν λαμπρό! Κάποιες στιγμές μου φάνηκε ναι διακρίνω και την μαύρη γραμμή που τον διατρέχει στο κεντρικό του μέρος. Πιστεύω πως με καλύτερο seeing και σκοτεινότερο ουρανό θα είναι ευδιάκριτη!

Τα οπτικά του παρότι δεν επέτρεπε η όχι σταθερή ατμόσφαιρα φάνηκαν εκ πρώτης όψεως καλά με παρόμοια τα εκτός εστίας είδωλα τόσό μέσα όσο και έξω από την εστία. Ίσως έχει μια μικρή υποδιόρθωση πράγμα συνηθισμένο στα περισσότερα κάτοπτρα μαζικής παραγωγής. Πρέπει να το ξαναεξετάσω ωστόσο σε σταθερότηρη ατμόσφαιρα και με το κάτοπτρο να έχει ψυχθεί τελείως.

Κοίταξα τον Μ101 διότι ο Μ51 ήταν κοντά στο ζενίθ στην “τρύπα του Dobson” και δεν μπορούσα να τον στοχεύσω. Στο Μ101 πάντως διέκρινα την επιφάνειά του ανομοιόμορφη...

Το τηλεσκόπιο είναι πια στην κατηγορία των μεγάλων... Πολύ παραπάνω από το 8” και το 6” μου.

Στόχευσα το Μ57 χαμηλά ακόμα στον βορειοανατολικό ορίζοντα και εκεί το tracking δεν το ακολουθούσε καλά... Προφανώς χρειάζεται πληρες ρομποτικό σύστημα για να παρακολουθεί με ακρίβεια σε τέτοιες θέσεις (χαμηλά και μακριά απο τον μεσημβρινό) ωστόσο το κακό είναι λίγο γιατί απλά θα περιμένεις να ανεβούν τα αντικείμενα λίγο πριν τα παρατηρήσεις. Στο βορειοανατολικό ορίζοντα δεν υπάρχει λόγος να παρατηρούμε τόσο χαμηλά.

Μάζεψα εύκολα το τηλεσκόπιο και με κόπο το κατέβασα σπίτι.

Ομολογώ πως το θεωρώ πολύ καλή αγορά.

Η ποιότητα κατασκευής του δείχνει καλή και το παραπάνω κόστος για το tracking αξίζει κατα τη γνώμη μου. Είναι ένα κλάσμα του κόστους μιας ισημερινής στήριξης ή μιας καλής ισημερινής πλατφόρμας και σε μεγεθύνσεις έως 200+ που χρησιμοποίησα παρακολουθεί μια χαρά! Το επόμενο βήμα θα είναι να το μετατρέψω σε πλήρες ρομποτικό “GOTO” σύστημα (μη βαράτε! :mrgreen: ) γιατί εκεί πιστεύω με software το μοτέρ θα εκπαιδεύονται να εξαλείψουν το μηχανικό τζόγο!

Βρήκα στο νετ έτοιμα “κουτιά” για σύνδεση με υπολογιστή και μετατροπή σε “GOTO” του τηλεσκοπίου!

Κοντολογίς δεν νομίζω πως κάτι άλλο στην αγορά δίνει τόσο μεγάλο τηλεσκόπιο με αυτές τις ευκολίες!

Από την άλλη είναι βαρύ και δεν πρόκειται να πάρω μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Ευτυχώς που δεν πήρα 16”

ΥΓ Βέβαια από την άλλη ποτέ μη λες ποτέ! :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο. Είμαι βέβαιος πως θα πουλήσεις αρκετά τέτοια τηλεσκόπια με τις περιγραφές σου.

Ερώτηση: αν το τηλεσκόπιο είναι βαρύ για σένα, μήπως είναι βαρύ και για τους κινητήρες του; Οι ροπές θα είναι μεγάλες, ιδίως αν φορτώσεις στο σημείο του δευτερεύοντα με προσοφθάλμια, ερευνητητές ή κάμερα. Το άκουσες να ζορίζεται;

Ενημέρωσε και για την υλοποίηση του GOTO σε παρακαλώ και προτείνω να μην απολογείσαι: με τον κόπο σου το πήρες και πρέπει να το έχεις όπως σου αρέσει και εξυπηρετεί εσένα. Άσε που αστροάλματα σε φωτορύπανση είναι τετραγωνισμός του κύκλου και για πολλούς εργαζόμενους οικογενειάρχες των πόλεων η παρατήρηση σε σκοτεινό ουρανό είναι σπάνια. Άσχημα είναι να σου βρίσκει αυτά που δεν μπορείς να δεις από τον ερευνητή; Και όταν πας στα σκοτάδια, αν το θες, κλείνεις το GOTO και δουλεύεις χειροκίνητα.

Περιμένουμε πολλές ενημερώσεις.

Από εσένα έχουν μεγαλύτερη σημασία, νομίζω. :cheesy:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

DOBSONIAN SYNSCAN 12

http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=172&class1=1&class2=106

SynScanTM AZ hand control SPECIFICATIONS:

Power Supply: 10 to 15 V DC 1Amp, 2.1mm Plug (Center positive)

Motor type: DC Servo Motors,

Resolution: Motor encoder: 1,620,000 counts per revolution, Main axis encoder: 11,748 counts per revolution

Slew speeds: 1.0X, 2.0X, 8X, 16X, 32X, 200X, 400X, 600X, 800X, 1000X

Tracking Rates: Sidereal, Lunar, Solar

Tracking Mode: Dual Axes Tracking

Alignment Method: Brightest-Star Alignment, Two-Star Alignment

Database: 25 user defined objects. Complete M, NGC and IC catalog, partial SAO catalogues, total 42,900 objects

Go-To Pointing Accuracy: Up to 5 arc min

Αυτό είναι!

DobSynScan10inchZ.thumb.jpg.5b15b6f99c695acfe5c217b71d0bc579.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Τι τιμη εχει αυτο???

Δεν έχει έρθει ακόμη το Synscan. Το 12'' Autotracking είχε 1400 ευρώ. Τώρα δεν έχει τιμή. Δεν γνωρίζω τι σημαίνει αυτό.

Σκέτο έχει 1000 ευρώ.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1769

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο καλορίζικο!! Να το χαρείς στο έπακρο!

Μιας και είμαστε πια με το ίδιο τηλεσκόπιο (εξαιρουμένου του autotracking φυσικά), θέλω να σε ρωτήσω τα εξής:

1. Εμένα το σκέτο μοντέλο δε μου φαίνεται ποτέ τόσο βαρύ όσο λες. Τελικά αποκτάει τόσο περισσότερο βάρος με την προσθήκη του tracking συστήματος; :-k .. Δηλαδή ο σκέτος σωλήνας είναι γύρω στα 19.5 κιλά και τον σηκώνω με σχετική άνεση, δε μου έχει φύγει ποτέ η μέση. Πόσο παραπάνω πιστεύεις ότι ζυγίζει εσένα;

2. Έχει λειτουργία εντελώς manual; ή πάντα παρεμβάλλεται το σύστημα σε όλες τις κινήσεις; μπορείς να το απενεργοποιήσεις τελείως;

Αυτά τα ολίγα! Καλώς το δέχθηκες και είμαι σίγουρος ότι θα αξιοποιηθεί 100% :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Καλορίζικο Γιώργο! Το όργανο αυτό είναι πράγματι πολύ φροντισμένο και εύχρηστο για 12άρι, μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όταν το δοκίμασα λίγο στην Αναύρα (αυτό που έχει ο Τάσος). Ελπίζω να μας στέλενεις και καταγραφές των παρατηρήσεων. Ο παλιός είναι αλλιώς! :cheesy:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια παιδιά!

Τάσο το εικοσάκιλο εννοώ πως είναι βαρύ μιας και δεν είναι εύκολο στο πιάσιμο για να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες. Το ίδιο και η βάση του που έρχεται με τις στρογγυλές "πλάκες" μονταρισμένες. Είναι βαριά και ογκώδης και θέλει προσοχή μην χτυπήσεις το μοτέρ κατά λάθος σε κάποιο πλαίσιο πόρτας.

Το tracking φυσικά και το απενεργοποιείς αν θέλεις αλλά δεν υπάρχει λόγος το κινείς ελεύθερα με το χέρι και το tracking ενεργοποιημένο.

Δημοσιεύτηκε

Οκ Γιώργο κατάλαβα.

Άρα το μοτέρ είναι μονταρισμένο πάνω στη βάση και όχι στον σωλήνα.

Για την βάση θα συμφωνήσω ότι είναι ίσως το μόνο μελανό σημείο με το μοντέλο αυτό. Ο όγκος της είναι θέμα.

Έχω σκεφτεί πολλές φορές αν θα μπορούσα να την αλλάξω με κάποια που να μοιάζει σαν και αυτή των Orion Optics ή κάποια άλλη ιδιοκατασκευή. Πρόσφατα, στα side bearings έβαλα ανάμεσα 2 CD και η κίνηση καθ'ύψος έγινε αρκετά καλύτερη, κόλπο από το περίφημο Astronomy Hacks. Για τον όγκο της όμως, δεν υπάρχουν πολλά κόλπα... :cry:

Όπως και να'χει, το προτιμώ το όλο σύστημα από ενιαίο 12ιντσο σωλήνα f5!!! :shock: :shock: :cheesy:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Ξέχασα να απαντήσω Τάσο και στο άλλο ερώτημά σου σχετικά με το αν ζορίζονται τα μοτέρ. Όχι ούτε είναι θορυβώδη. Το τηλεσκόπιο δείχνει καλά ζυγισμένο και τα μοτέρ απλώς υπερνικούν την αδράνεια. Κάπου κάπου τα ακούς να "γουργουρίζουν" μετακινώντας το τηλεσκόπιο. Την περισσότερη ώρα δεν ακούς τίποτα ειδικά αν έχεις και θόρυβο περιβάλλοντος. Ακόμα και στη γρήγορη κίνηση δεν είναι θορυβώδη. Δεν το παράκανα να το μετακινώ στο γρήγορο γιατί δεν ήμουν κοντά στο αυτοκίνητο να πάρω ρεύμα από την μπαταρία και το τροφοδοτούσα με 8 απλές μπαταρίες "D" που πήρα από το μινι μάρκετ του χωριού και φοβόμουν μην χάσουν ισχύ.

Πάντως η ταράτσα του σπιτιού έχει πλάκες μόνωσης και δεν είναι επίπεδη. Το autotracking για να δουλέψει σωστά θέλει επίπεδο έδαφος. Το έβαλα σε μέρος που με το μάτι έδειχνε επίπεδο. Ελπίζω με κάποιο αλφάδι θα το τοποθετήσω καλύτερα την επόμενη φορά.

Μ αρέσει αυτό το σύστημα με το autotracking. Και ένας αρχάριος μπορεί να το στήσει σε λεπτά ενώ είναι φαντάζομαι και απίστευτα βολικό σε αστροπάρτυ.

Το dobsonian που μετακινείς ελεύθερα με το χέρι και παρακολουθεί όπου το αφήσεις είναι ότι καλύτερο για αστροάλματα και σε αντίθεση με τα goto δεν χάνει ευθυγράμμιση αν κουνήσει κανείς το σωλήνα κατά λάθος.

Όπως και να'χει, το προτιμώ το όλο σύστημα από ενιαίο 12ιντσο σωλήνα f5!!!

Ούτε συζήτηση!

Α και το τηλεσκόπιο είναι όμορφο (το είπα; ) :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Με δελεάζεις Γιώργο! :mrgreen:

Αν και δεν νομίζω να βγει σαν upgrade επιλογή για το απλό μοντέλο...θα δείξει... =P~

Δημοσιεύτηκε
Καλοριζικο και καλοταξιδο!Οσο για το βαρος και εγω ως προσφατος κατοχος meade lightbridge 12'' τα ιδια τραβαω μεχρι να φτασω ταρατσα αλλα μπρος στα καλλη τι ειναι ο πονος :wink: !!Καθαρους ουρανους να εχεις.

-Γιώργος-

Κατάστημα αστρονομικού εξοπλισμού http://skyandweather.gr/

Νίκαια http://nikaia-davis.meteoclub.gr/ , Αιγάλεω http://aigaleo-davis.meteoclub.gr/ , Μενίδι http://menidi-davis.meteoclub.gr/

Δημοσιεύτηκε

Έχει και άλλα δύο πλεονεκτήματα το autotracking:

Διευκολύνει στο σκιτσάρισμα ουρανίων αντικειμένων καθώς δεν χρειάζεται να σπρώχνεις τη βάση κάθε τόσο.

Το ίδιο και στην παρατήρηση αμυδρών μεταβλητών αστέρων, δεν χάνεις το πεδίο όταν κοιτάς τους χάρτες. :cheesy:

• 7 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Έχει και άλλα δύο πλεονεκτήματα το autotracking:

Διευκολύνει στο σκιτσάρισμα ουρανίων αντικειμένων καθώς δεν χρειάζεται να σπρώχνεις τη βάση κάθε τόσο.

Το ίδιο και στην παρατήρηση αμυδρών μεταβλητών αστέρων, δεν χάνεις το πεδίο όταν κοιτάς τους χάρτες. :cheesy:

Γίωργο πήρα και εγώ το 10'' τη δευτέρα και όπως και εσύ κάθισα μέχρι αργά για να το στήσω. Δέν έχω καταφέρει να κάνω παρατήρησει λόγω δουλειάς. Έχω να σου κάνω 3 ερωτήματα

1)Από θέμα τροφοδοσίας τι έχεις κάνει στο σπίτι?

2)Η θύρα δίπλα στο κοντρολ τι κάνει? Μπορούμε να συνδέσουμε υπολογιστή επάνω?

3)Με φωτοχιτώνιο τι θα κάνεις?

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια παιδιά!

Από τις υποδοχές που έχει στο πλάι η μία είναι για το χειριστήριο, η άλλη για το καλώδιο που συνδέει το μοτέρ που κινεί το τηλεσκόπιο σε αζιμούθιο και η τρίτη της τροφοδοσίας.

Για να το συνδέσεις με υπολογιστή ή πρέπει να φτιάξεις κατάλληλο κουτί (ή να το αγοράσεις) ή να πάρεις το χειριστήριο "GOTO" που έχει το κατάλληλο καλώδιο.

Εγώ πήρα το χειριστήριο που ΔΕΝ υποστηρίζει επίσημα η skywatcher πως το κάνει "GOTO" και το δοκίμασα με ανάμικτα αποτελέσματα. Κάποιες φορές πετύχαινε το στόχο κάποιες τον έχανε κατά πολύ...

Επίσης το χειριστήριο δεν χωράει στην πλαινή θήκη καθότι είναι ογκώδες σε αντίθεση με το απλό χειριστήριο του autotracking.

Το τροφοδότησα την πρώτη φορά με μπαταρίες Α αλλά δεν συμφέρει τις τρώει πολύ γρήγορα. Δοκίμασα και την μπαταρία του αυτοκινήτου (και ξέμεινα ευτυχώς που ήμουν με ένα φίλο και σπρώχναμε 4 το πρωί αλλιώς θα με τρώγανε οι λύκοι :-& ). Θέλει ένα σοβαρό power pack και πρέπει να πάρω κι εγώ διότι τα 7 Ah είναι λίγα.

fonara: καλορίζικο και καλώς όρισες στο κλάμπ! :cheesy:

Φωτοχιτώνιο δεν έχω φτιάξει ακόμα και δεν σκοπεύω να αγοράσω... Τα 100 ευρώ του astrozap τα θεωρώ πάρα πολλά. Έχω κάτι ιδέες στο μυαλό μου θα τις παρουσιάσω όταν φτιάξω αυτό που σκέφτομαι.

Δημοσιεύτηκε

Για να το συνδέσεις με υπολογιστή ή πρέπει να φτιάξεις κατάλληλο κουτί (ή να το αγοράσεις) ή να πάρεις το χειριστήριο "GOTO" που έχει το κατάλληλο καλώδιο.

Έχουμε πουθενά λεπτομέριες για την κατασκευή αυτού του κουτιού? :)

Άλεξ Λομπάνοβ

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης