Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας! Πρόσφατα αγόρασα το κλασικό SW Dob 8" και όπως έχω διαβάσει για να μπορέσω να βγάλω φωτογραφίες θα πρέπει να του αλλάξω βάση. Όμως έχω διαβάσει πως μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες με χρήση web cam, δηλαδή οποιαδήποτε μπορώ να χρησιμοποιήσω ή είναι κάποια συγκεκριμένα μοντέλα; Επίσης θέλω να ρωτήσω εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω μια ψηφιακή φωτογραφική χωρίς να είναι DLSR. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :D
π = ΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΥ ΜΗΚΟΣ ΙΝΑ ΟΡΙΣΗ ΔΙΑΜΕΤΡΩ ΠΑΡΗΓΑΓΕΝ ΑΡΙΘΜΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΚΑΙ ΟΝ ΦΕΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΟΝ ΘΝΗΤΟΙ ΘΑ ΕΥΡΩΣΙ... :-k
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χοντρικά υπάρχουν 2 τρόποι για να βγάλεις φωτογραφίες. Ο ένας χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο σαν φακό για την CCD/DSLR/webcam κλπ., ο άλλος είναι να φωτογραφίσεις ό,τι θα έβλεπες αν έβαζες το μάτι σου στο προσοφθάλμιο.

 

Ο 1ος τρόπος απαιτεί να βγάλεις το προσοφθάλμιο από το τηλεσκόπιο και τον φακό από την μηχανή. Αυτό σημαίνει πως οι compact φωτογραφικές, στις οποίες ο φακός δεν αλλάζει, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο και με τις περισσότερες webcam, στις οποίες ο φακός δεν "ξεβιδώνει". Βέβαια, κάποιες webcam μπορούν να "εγχειρησθούν".

 

Ο 2ος τρόπος είναι ουσιαστικά να πας τη φωτογραφική μηχανή κοντά στο προσοφθάλμιο και να βγάλεις φωτογραφία. Για να μην βγαίνουν κουνημένες οι φωτογραφίες κλπ. υπάρχει κάτι σαν "σκαλωσιά" που κρατάει τη μηχανή πάνω από το προσοφθάλμιο.

 

Βέβαια, ο 1ος τρόπος είναι και ο καλύτερος, όχι μόνο γιατί γλυτώνεις 2 φακούς (που μπορούν να αποτελούνται από αρκετά στοιχεία ο καθένας), αλλά και γιατί η σύνδεση κάμερας και τηλεσκοπίου είναι πιο σταθερή.

 

Αν θες να ψάξεις κι άλλα στο internet, ο 2ος τρόπος λέγεται afocal.

 

Με Dobsonian στήριξη μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες βέβαια, αλλά να ξέρεις ότι μπορεί να είναι σπαστικό, γιατί μέχρι να ρυθμίσεις την κάμερα, θα έχει φύγει ο στόχος. Με την κάμερα επάνω, μάλλον δεν θα μπορείς να ξαναφέρεις τον στόχο στο προσοφθάλμιο γιατί θα είναι η κάμερα επάνω. Αν τα λύσεις όλα αυτά, θα αρχίσει να στην σπάει η "σκαλωσιά" που ανέφερα παραπάνω, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα στιβαρή κατασκευή, το extra βάρος της μηχανής θα αλλάζει το ζύγισμα του τηλεσκοπίου κλπ. Αυτά συμβαίνουν και με ισημερινή στήριξη βέβαια, άλλα λιγότερο (θέματα παρακολούθησης) και άλλα περισσότερο (ζύγισμα).

 

Συγκεκριμένα για κάποιες webcam που ντουμπλάρουν και για αστροφωτογράφηση (πλανητική, βασικά), με το Dobsonian θα μπορείς να "βγάλεις" αλλά αν θες να κάνεις λήψη πάνω από μερικά δευτερόλεπτα θα πρέπει να κουνάς το τηλεσκόπιο ώστε να παρακολουθεί το στόχο.

 

Αυτά, χοντρικά. Κάτσε να δούμε τι θα πει και κανένας πιο παλιός.

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κααατιιιι γινεται, πολλοι το εχουμε δοκιμασει στο παρελθον. Με webcam σαν την κλασσικη Φιλιπς, εγω εχω τραβηξει με καμερα miniDV, τωρα υπαρχουν και καποιες καλυτερες (QHY5, DMG, Luminera) , για πλανητικη και μονο μιλαμε παντα (Σεληνη, Δια, Κρονο) . Οχι με οποια καμερα να ειναι , κυκλοφορουν πολλες CMOS καμερες που ειναι σχετικα αναισθητες και με πολυ θορυβο σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου και δεν προκειται να σου δουλεψουν στα υψηλα f που θα πρεπει να τις βαλεις (πχ με μπαρλου, σε χ2, χ4 ή και παραπανω, με εστιακες 3000 και πανω και f/12, f/24 κλπ)

 

Ρυθμιζεις οσο μπορεις καλυτερα την εστιαση και τις ρυθμισεις της καμερας (φωτινοτητα, αντιθεση κλπ) , βρισκεις τον στοχο , τον βαζεις να ειναι ανατολικα του πεδιου σου , κρατας την σωληνα ακινητη και τραβας βιντεο οσο ποιο γρηγορα μπορεις καθως ο στοχος περναει μεσα απο το πεδιο.

Προσπαθεις αφενος να "παγωσεις" το seeing, δηλαδη να πιασεις εκεινα τα καρε που εχεις ποιο καλη διαυγεια, και αφετερου να αντιπαρελθεις στο οτι στην ουσια τα καρε σου ειναι "κουνημενα" μονο και μονο γιατι ο στοχος σου κουνιεται και δεν εχεις παρακολουθηση.

Με καπου 30 καρε/δευτερολεπτο και ποιο γρηγορα, προσπαθεις να μαζεψεις οσα περισσοτερα μπορεις (1000 - 2000+) για να κρατησεις εκεινα τα 100-200 που δεν ειναι τελειως χαλια. Και μπορεις ΚΑΤΙ να κανεις. Ειναι παιδεμα και το αποτελεσμα δεν θα ειναι ιδανικο, απλα σε δουλεια να βρισκομαστε :) Μετα πρεπει να αφιερωσεις χρονο στην επεξεργασια, ειναι η μιση υποθεση σε αυτην την τεχνικη.

Ψαξε παλιοτερες φωτογραφιες στις "Αστροφωτογραφιες" που εχουν τραβηχτει ετσι και παλιοτερα θεματα για κατι τετοιο (συν την τεχνικη του John Kazanas για πλανητικη επεξεργασια)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :) Θα τα δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία και θα σας ενημερώσω :mrgreen:
π = ΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΥ ΜΗΚΟΣ ΙΝΑ ΟΡΙΣΗ ΔΙΑΜΕΤΡΩ ΠΑΡΗΓΑΓΕΝ ΑΡΙΘΜΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΚΑΙ ΟΝ ΦΕΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΟΝ ΘΝΗΤΟΙ ΘΑ ΕΥΡΩΣΙ... :-k
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

γεια σας παιδια κι απο μενα!!!

Κι εγω εχω το dob 8" κτλ.

Δεν εχω ασχοληθει πολυ με την αστροφωτογραφηση(μονο φεγγαρια και λιγο κρονος),αλλα θα ηθελα να ξερω δυο τρια πραγαμτακια παρα πανω.

Καταρχειν οσον αναφορα την webcam:οταν λετε webcam εννοειται αυτες που αγοραζουμε μονες τους και οχι αυτες που ειναι ενσοματομενες στο pc;και δηλαδη θα πρεπει να τραβαω βιντεο με την wedcam και στην συνεχεια απο αυτο το βιντεο να παρω frames και να τα επεξεργαστω στο registax;

και δευτερον:εχω μια καλη φωτογραφικη μηχανη(επαγγελματικη βασικα)και θα ηθελα να την εκμεταλευτω.Ομως δεν εχω ισημερινη στιριξη ουτε αντισταθμητη της περιστροφης της Γης.Εαν λοιπον βγαλω απο το dob τον προσοφθαλμιο και βαλω την μηχανη χωρις τον φακο της με ενα δαχτυλιδι στη θεση του(τα λεω σωτα;)τοτε θα χρειαστω να βγαλω βιντεο ή απλα να βγαλω μια φωτογραφία και ο,τι βγηκε βγηκε.

Ελπιζω να βγαζουν νοημα αυτα που λεω και να καταλαβαινετε τι εννοω.

 

Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Ο θεός και η φύσις μηδέν μάτην ποιούσιν.

Περί Ουρανού

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1) Οτιδηποτε μπορει να σου τραβηξει βιντεο, με οσο ποιο γρηγορο ρυθμο μπορει, και να εχει αρκετη ευαισθησια στο σκοταδι (γιατι τραβας με μεγαλα f και με αντιξοες συνθηκες), και εχει και σχετικα χαμηλο θορυβο (αλλιως την φωτο θα στην "φαει" ο θορυβος) και μπορεις να το στηριξεις ευκολα πανω στην ΟΤΑ σου χωρις να την "γονατισεις". Στην πραξη βγαλε εξω το μεγαλυτερο μερος απο webcams γιατι ειναι CMOS, ειναι αναισθητες σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου, εχουν υπερβολικο θορυβο. Αυτες που ειναι ενσωματωμενες στο PC ..... πως θα τις στηριξεις στον εστιαστη; θα κρεμασεις το PC πανω του;

Μιλαμε για εξωτερικη, κατα προτιμηση firewire / USB 2 για να μην σου κανει κολπα συμπιεσης κατα την μεταφορα, και αν γινεται που μπορει να τραβηξει raw.

 

Σταθερη αξια η Philips (740, 840, SPC900) Αν και δεν υπαρχει ποια σε παραγωγη βρισκεται ευκολα και στο ebay και στα μεταχειρισμενα. Ειναι απο τις λιγες που δεν ειναι CMOS αλλα CCD και εχει αποδειχθει σκυλι μαυρο. Υπαρχουν και αλλες εναλλακτικες, οπως πχ miniDV, CCTV, αστρονομικες οπως η QHY5 κλπ κλπ. Μεχρι και VHS εχω ακουσει παλιοτερα (2006) να εχει χρησιμοποιηθει. Δες τις αστροφωτογραφιες στην πλανητικη τι χρησιμοποιει ο κοσμος

 

Οι (D)SLR δεν ειναι ιδιαιτερα καταληλες για οτιδηποτε αλλο εκτος απο wide filed Φεγγαριου για τους εηεις κυριους λογους :

1) κραδασμοι απο την κουρτινα (ακομη και αν εχεις mirror lock η κουρτινα θα στην κουνησει

2) εχουν πολυ μεγαλο πεδιο και για να πετυχεις τις μεγενθυσεις που θελει η πλανητικη δεν ειναι και οι ποιο καταληλες, ιδιως αν τις βαλεις οπως λες, δηλαδη με κυρια εστια, και οχι με πχ μπαρλοου, ή προβολή ή afocal.

3) για αυτο που λετε να κανετε, δηλαδη με ντοπς, ειναι βαριες

4) δεν μπορεις να τραβηξεις τα 100δες καρε που χριαζονται για να "παγωσεις" το seeing, εκτος ίσως απο τις καινουργιες που τραβανε και βιντεο (δεν τις ξερω)

 

 

Αυτα, ελπιζω να βοηθησα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης