Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διότι:

1) Η μηχανή που θα χρησιμοποιήσετε είναι πια πάμφθηνη άν δεν την έχετε ήδη στην κατοχή σας (μια απλή μηχανική χωρίς μπαταρίες)

2) Με το κατάλληλο φιλμ (Kodak E200, Fuji 1600 κλπ) θα καταγράψετε κόκκινα νεφελώματα χωρίς καμία (δαπανηρή και δυνητικά επικίνδυνη) επέμβαση στη μηχανή που εκτός των άλλων την επηρεάζει στο 99.9% των φωτογραφιών που βγάζετε οι οποίες είναι συνηθισμένες καθημερινές φωτό.

3) Δεν χρειάζεστε μπαταρίες για την μηχανή που τελειώνουν πάντα στη χειρότερη στιγμή ειδικά αν κάνει και κρύο.

4) Γιατί δεν θα φοβάστε μην πάρει σκόνη ο αισθητήρας

5) Γιατί αν το φίλμ είναι ασπρόμαυρο το εμφανίζετε και μόνοι σας και έχει πλάκα!

6) Για την γλυκιά αγωνία "να δω τι έβγαλα"

7) Ίσως να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν μπορώ να τους σκεφτώ τώρα

:mrgreen:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Επόμενα άρθρα:

- Γιατί να ακούσετε την μουσική σας σε κύλινδρο από κερί

- Γιατί να ψήσετε τον καφέ σας στην χόβολη, αφού τον αλέσετε στον καλαισμένο χειρόμυλο

- Γιατί να ξυριστείτε με ακονισμένη φαλτσέτα

- Γιατί να πλύνετε τα σώβρακά σας στο καζάνι με αλυσίβα και λουλάκι

- Γιατί να ανάψετε το τσιγάρο σας με ύσκα και τσακμακόπετρα

- Γιατί να γράψετε την αλληλογραφία σας με φτερό χήνας, να την σφραγίσετε με βουλοκέρι και σφραγιδόλιθο και να την αποστείλετε με ταχυδρομικό περιστέρι

- Γιατί να κρατήσετε το ημερολόγιό σας με σφηνοειδή γραφή σε πλάκες άψητου πηλού

Χωρίς παρεξήγηση, ο ρομαντισμός είναι ένα κίνητρο για ζωή, αλλά φοβάμαι πως όσοι γεννήθηκαν μετά το 1980 ίσως να μην καταλαβαίνουν καν για πιο πράγμα μιλάς.

Η γοητεία της μεθόδου που περιγράφεις (αλλά και αυτών που έγραψα εγώ) είναι απαράμιλλη, όμως ο χρόνος τρέχει ταχύτερα από εμάς.

Με εκτίμηση.

:cheesy:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Έχω μια απορία...

Πως εμφανίζουμε μόνοι μας το φιλμ και γιατί μόνο το ασπρόμαυρο;

Γιατί τα υλικά είναι φθηνά & μπάνιο για ασπρόμαυρο βρήσκεις το πολύ με 50€.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Στην καθημερινή φωτογράφιση Κώστα δεν συμφωνώ οι αναλογικές φωτογραφίες είναι ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ από τις ψηφιακές στο φορμά 35mm να μην μιλήσω για 120 ισοδυναμεί με 100mpixel αν χρησιμοποιείες λεπτόκοκκο φιλμ...

Τώρα για την εμφάνιση του φιλμ στο μεν έγχρωμο γίνεται μεν σπίτι αλλά δεν συμφέρει οικονομικά ούτε είναι εύκολο στο δε ασπρόμαυρο ενδείκνυται γιατί ΚΑΝΕΝΑ εργαστήριο δεν θα σου κάνει τη δουλειά που θα κάνεις μόνος σου πρώτον, δεύτερον γιατί κάθε συνδυασμός εμφανιστή και φίλμ είναι μοναδικός και αναδεικνύει διαφορετικά χαρακτηριστικά της εικόνας και τρίτον είναι πάμφθηνη (ένα τανκ εμφάνισης κοστίζει 30-35 ευρώ το καλύτερο, ο εμφανιστής πες 10 ευρώ για πολλά πολλά φίλμ και η στερέωση παρόμοια τιμή έχει για πολλά πολλά φιλμ επίσης). Να τα τυπώσεις δεν χρειάζεται δίνε τα να στα σκανάρουν επαγγελματικά σε υψηλή ανάλυση 3-4 ευρώ το φιλμ κοστίζει.

Κόκκινο φως δεν χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των φιλμ. Είναι όλα πια παγχρωματικά και τα επηρεάζει και το κόκκινο φως. Μπαίνουν σε απόλυτο σκοτάδι στο τάνκ που είναι φωτοστεγανό και μετά ανοίγεις το φως και δουλεύεις κανονικά.

Μια τυπική διαδικασία είναι:

Εμφάνιση 5-15 λεπτά αναλόγως το φίλμ και τον εμφανιστή,

ξέπλυμα της εμφάνισης 1 λεπτό

στερέωση του φιλμ 5 λεπτά με μια γρήγορη στερέωση

ξεπλυμα σε τρεχούμενο νερό 20-30 λεπτά ή με 7-8 αλλαγές νερού ανά πενάλεπτο

κρέμασμα σε μανταλάκια να στεγνώσει

Ναι ακούω και βινύλια και είναι καλύτερα από τα Mp3 και τα CD :mrgreen: αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας αλλά στο αν μπορείς να φωτογραφίσεις με ότι έχεις ήδη και με καλά αποτελέσματα και ναι μπορείς!

Παρεμπιπτόντως οι ψηφιακές μηχανές που χρησιμοποιούνται για πολύωρη έκθεση (βλέπε αστροφωτογραφία) έχω την αίσθηση πως ο αισθητήρας τους "γερνάει" πολύ γρήγορα επειδή θερμαίνεται... Έδωσα για την ψηφιακή Olympus E-410 328 ευρώ μαζί με το φακό της και τα θεωρώ ήδη πολλά για μηχανή που είναι απλά αναλώσιμη...

Όταν πάω διακοπές και βγάζω φωτό για πλάκα και για το νετ παίρνω την ψηφιακή μου όταν τα πράγματα σοβαρεύουν πιάνω την Nikon F4 με φακό τον νορμάλ 50mm μόνο...

Λόγος 7) λοιπόν αναβάθμιση; ποια αναβάθμιση όταν παίρνω κάτι το θέλω για μια ζωή...

Δημοσιεύτηκε
κόκκινο φως χρησιμοποιείται όταν εμφανίζουμε φωτογραφικό χαρτί όχι φίλμ. Εαν μπορέσετε και βρείτε μηχανή εκτύπωσης σε χαρτί θα μπορείτε να εκτυπώνετε τις δικές σας φωτογραφίες. Η εμφάνιση του φιλμ είναι μια υπόθεση αλλά η εκτύπωση επιδέχεται πολλες παραμέτρους και πειραματισμούς. Οσοι καταπιάστηκαν με την εκτύπωση δεν τους παραξενεύει το εικονίδιο του dodge tool στο photoshop!!!

Βοσινάκης Ανδρέας

Δημοσιεύτηκε
Διότι:

1) Η μηχανή που θα χρησιμοποιήσετε είναι πια πάμφθηνη άν δεν την έχετε ήδη στην κατοχή σας (μια απλή μηχανική χωρίς μπαταρίες)

Ποιος θα πάει να αγοράσει μια φιλμάτη (έστω και με 50 ευρώ) για να αστροφωτογραφήσει μόνο; Μια μεταχειρισμένη dslr έχει όσο μια καλή καινούρια compact digital, όλοι αγοράζουν ένα από τα δυο πια.

2) Με το κατάλληλο φιλμ (Kodak E200, Fuji 1600 κλπ) θα καταγράψετε κόκκινα νεφελώματα χωρίς καμία (δαπανηρή και δυνητικά επικίνδυνη) επέμβαση στη μηχανή που εκτός των άλλων την επηρεάζει στο 99.9% των φωτογραφιών που βγάζετε οι οποίες είναι συνηθισμένες καθημερινές φωτό.

Θα χρειαστεί όμως υπερπολλαπλάσιος χρόνος και επιπλέον το φιλμ δεν έχει γραμμική απόκριση στο χρόνο. Οι modded dslr με custom white balance βγάζουν κανονικότατες ημερήσιες, το λέω γιατί αυτό κάνω με τη δική μου.

3) Δεν χρειάζεστε μπαταρίες για την μηχανή που τελειώνουν πάντα στη χειρότερη στιγμή ειδικά αν κάνει και κρύο.

Οι εφεδρικές μπαταρίες βρίσκονται φθηνά (π.χ. Δήσιος) και με δυο μπαταρίες μπορείς να φωτογραφήσεις πολλές ώρες.

4) Γιατί δεν θα φοβάστε μην πάρει σκόνη ο αισθητήρας

Και η baader μετά πως θα ζήσει αν δεν πουλάει τα καθαριστικά της ; :lol: Υπάρχουν και τα flats :P

5) Γιατί αν το φίλμ είναι ασπρόμαυρο το εμφανίζετε και μόνοι σας και έχει πλάκα!

Φαντάσου να θέλουμε να κάνουμε πειράματα οδήγησης.. "Λοιπόν παιδιά, θα σας πω αύριο πως πήγε ο οδήγηση.. :mrgreen:

6) Για την γλυκιά αγωνία "να δω τι έβγαλα"

Αφού κάψουμε πρώτα μερικές ντουζίνες φιλμ μέχρι να μάθουμε να εκθέτουμε και να οδηγουμε..

7) Ίσως να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν μπορώ να τους σκεφτώ τώρα

Ένας μόνο : ο ρομαντισμός! Σε αυτό δεν μπορώ να σου πω τίποτα :D

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Ποιος θα πάει να αγοράσει μια φιλμάτη (έστω και με 50 ευρώ) για να αστροφωτογραφήσει μόνο; Μια μεταχειρισμένη dslr έχει όσο μια καλή καινούρια compact digital, όλοι αγοράζουν ένα από τα δυο πια.

Δεν αστροφωτογραφιζεις μόνο φωτογραφίζεις και την ημέρα και εκεί βγάζεις και καλύτερες φωτογραφίες με την αναλογική... ειδικά από τις κόμπακτ μηχανές της πλάκας...

Οι modded dslr με custom white balance βγάζουν κανονικότατες ημερήσιες, το λέω γιατί αυτό κάνω με τη δική

Όχι όλες και όχι πάντα... και αν η μηχανή είναι καινούργια παύει να ισχύει και η εγγύησή της. Και είναι και ακριβό το modification... στη δική μου μηχανή το νέο φίλτρο+η τοποθέτησή του κοστίζουν περισσότερο από την μηχανή... Και ίσως και να έχεις προβλήματα και στην αυτοματη εστίαση. Τα περισσότερα φιλμ και ειδικά τα ektachrome πια έχουν μικρό σφάλμα αμοιβαιότητας.

Υπάρχουν και τα flats

Ναι αλλά για τις φωτό με μαύρο φόντο (αστοφωτό) όχι για τις καθημερινές φωτογραφίες που θα φαίνεται η σκόνη... ειδικά αν περιλαβάνεται γαλάζιος ουρανός στο κάδρο σου. Όταν πήγα να πάρω ψηφιακή SLR ο πωλητής μου σύστησε να αποφεύγω τις αλλαγές φακών γι αυτό το λόγο... Μα γι αυτό παίρνω SLR για να αλλάζω φακούς κατά βούλησιν!

Φαντάσου να θέλουμε να κάνουμε πειράματα οδήγησης..

Δεν χρειάζεται κανένα πείραμα οδήγησης αν κάνεις piggyback με φακούς όχι μεγάλης εστιακής απόστασης. Με 200mm φακό π.χ. μια φορά κάθε δυο λεπτά να γίνεται μια διόρθωση είναι υπεραρκετό. Αν είναι καλή η βάση ίσως και καμία.... με 50mm δεν χρειάζεται καμία διόρθωση και να θέλεις που λέει ο λόγος δεν "φεύγει" και φυσικά ούτε autoguiding (βλέπε laptop μαζί σου που ενοχλεί και τους άλλους αν είναι αστροπάρτυ). Ούτε θα "κάψεις" κανένα φίλμ... το sky fog limit πρέπει να βρεις στην περιοχή που φωτογραφίζεις αυτό με 3-4 φωτό το βρίσκεις αλλά μάλλον ευκολώτερο είναι να εκθέσεις λιγότερο παρά περισσότερο από το βέλτιστο και "stacking" μπορείς να κάνεις και τις αναλογικές φωτό αφού τις σκανάρεις. Πράγμα που έτσι κι αλλιώς θα ζητήσεις από το εργαστήριο να στο κάνει για να τις ανεβάζεις και στο νετ εκτός των άλλων.

Κι άλλος ένας λόγος βγάζεις ευκολότερα star trails και καταγράφεις διάττοντες (δεν διακόπτεται η έκθεση ούτε θερμαίνεται κανένας αισθητήρας από τις συνεχείς μακρόχονρες διαδοχικές εκθέσεις που πρέπει να κάνεις με την ψηφιακή).

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, το θέμα ψηφιακής ή όχι κάμερας για αστροφωτογραφία έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Προφανώς αν έχεις ήδη κάνει την επένδυση σε χρόνο/χρήμα για την αναλογική δεν είναι κακό να συνεχίσεις, αλλά προς θεού μην λέμε σε νέους να πάνε να πάρουν αναλογικές γιατί μετά ποιος θα τους βοηθάει και θα τους συμβουλεύει; Θα έρχονται εδώ με απορίες και θα τους λένε όλοι: μα γιατί πήρες αναλογική; Δεν ξέρεις ότι ....

Όλα καλά είναι, αλλά έχει διαφορά το τι ταιριάζει στον καθένα (που μπορεί να είναι ουσιαστικά το οτιδήποτε) με το τι ταιριάζει στην συντριπτική πλειοψηφία (που συνήθως είναι μια μικρή επιλογή).

Πάντως, τα παραπάνω τα λέω με σεβασμό σε όσους ασχολούνται χρόνια και ξέρουν πολύ περισσότερα από εμένα. Απλά το συγκεκριμένο hobby έχει τεράστιο σκαλοπάτι για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις. Μετά είναι οκ, αλλά στην αρχή είναι πολύ πίκρα γιατί δεν καταλαβαίνεις τίποτα. ;)

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά, το θέμα ψηφιακής ή όχι κάμερας για αστροφωτογραφία έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Προφανώς αν έχεις ήδη κάνει την επένδυση σε χρόνο/χρήμα για την αναλογική δεν είναι κακό να συνεχίσεις, αλλά προς θεού μην λέμε σε νέους να πάνε να πάρουν αναλογικές

Δεν είπα να πάνε ντε και καλά να πάρουν αναλογική. Εξάλλου ψηφιακή έχω και εγώ και φωτογραφίζω και με αυτήν. Αλλά αν κάποιος πει "θέλω να βγάλω piggyback και δεν έχω λεφτά για ψηφιακή SLR" φυσικά και θα του πω πάρε μια αναλογική μηχανική μεταχειρισμένη που θα την βρεις σε τιμή "ξεφτίλα" ειδικά άν έχει κάποια βλάβη που δεν ενδιαφέρει στην αστροφωτογραφία (πχ χαλασμένο φωτόμετρο) ή αν έχει ήδη μια παλιά αναλογική να την χρησιμοποιήσει έτσι όπως είναι. Αν η ερώτηση είναι θέλω να ΜΑΘΩ φωτογραφία γενικώς (και όχι αστροφωτογραφία ειδικά) τότε θα έλεγα ΠΑΡΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΗ ετσι με κεφαλαία, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο...

ποιος θα τους βοηθάει και θα τους συμβουλεύει;

Εμείς εδώ γιατί είμαστε;

Συζήτηση σχετικά με την φωτογράφιση του ουρανού, είτε με φιλμ είτε ψηφιακά

Αυτό λέει η κεφαλίδα της κατηγορίας του φόρουμ στην οποία γράφουμε...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης