Nebulas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Εχω το Mini Dob 5'' της Skywatcher.To πρόβλημά μου είναι ότι θέλω να μετακινήσω τονδευτερεύοντα λίγο πιο μακριά από τον πρωτεύοντα.Χρειάζεται να πειράξω την κεντρική βίδα της αράχνης?Σε μερικά site που είδα λένε ότι είναι καλύτερο να μηνπειράζουμε την κεντρική βίδα.Με την κλίση του δευτερεύοντος δεν έχω πρόβλημα,τη ρυθμίζω με τις βίδες Allen που έχει, το ίδιο και με τονπρωτεύοντα που η ρύθμιση της κλίσης του είναι πολύ εύκολη.Απλά ήθελα απ'τους πιο έμπειρους στο θέμα μια γνώμη για τοπως ρυθμίζουμε την απόσταση του δευτερεύοντος κατόπτρουαπό το πρωτεύον.Ευχαριστώ πολύ. Γ.Μαργαρίτης:"Tα ίδια λέμε και μεις με τους έντεχνους μόνο που δεν τα λέμε μέσω Λαμίας.." Celestron Nexstar 8seSkyWatcher Heritage 130mmOpticorn Porro 10x50
ziorange Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 δεν γνωριζω την απαντηση αλλα γιατι θελεις να το κανεις αυτο? http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
Nebulas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Κάνω το φτηνό Collimation με το καπάκι του φιλμ. Ενώ τα έχω κεντράρει με τις κλίσεις των κατόπτρωνπαρατηρώ ότι ο εστιατσής δεν είναι ακριβώς πάνω από το δευτερεύων.Ισως να είναι και ιδέα μου.Με το φεγγάρι δεν έχω πρόβλημα η εικόνα είναι πολύ καθαρή και στις μεγάλεςμεγεθύνσεις. Τα αστέρια όμως δεν φαίνονται τόσο έντονα και καθαράόσο τα έβλεπα όταν το πρωτοπήρα σε αντίστοιχο seeing.Στην πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω φωτογραφίες από αυτό πουβλέπω μέσα από το καπάκι του φιλμ. Γ.Μαργαρίτης:"Tα ίδια λέμε και μεις με τους έντεχνους μόνο που δεν τα λέμε μέσω Λαμίας.." Celestron Nexstar 8seSkyWatcher Heritage 130mmOpticorn Porro 10x50
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 οταν κεντραρεις το δευτερευων κατοπτρο χρησιμοποιεις ολες τις βιδες, που σημαινει οτι μπορεις να πειραξεις και την κεντρικη βιδα. αυτο που θελεις ειναι η αντανακλαση του δευτερευοντος να ειναι στο κεντρο. αν κοιταξεις με το ματι μεσα απο τον εστιαστη θα δεις τον καθρεπτη και στο αριστερο μερος το ξεβαμενο γυαλι, το ξεβαμενο γυαλι δεν σε ενδιαφερει καθολου. για να κεντραρεις τωρα χαλαρωνεις τις αλενοβιδες και με την κεντρικη βιδα βιδονωντας και ξεβιδονοντας την, πηγαινεις το δευτερευων μπρος-πισω. προσοχη ομως μην το ξεβιδωσεις τελειως και σου πεσει και το χαλασεις. εδω θα δεις οτι αλλαζει και η κλιση του δευτερευοντως, εσυ ομως κοιταζεις να ειναι στρογγυλο το σχημα και στο κεντρο. οι αλλενοβιδες θα κλειδωσουν στο τελος το δευτερευων κατοπτρο. μια καλη βοηθεια για το κεντραρισμα του δευτερευοντος ειναι να παρεμβαλεις ενα ασπρο χαρτι αναμεσα στο δευτερευων και το πρωτευων κατοπτρο ωστε να μην σε μπερδευουν οι αντανακλασεις, επισης την ευθυγραμμιση των οπτικων καλο ειναι να τις κανεις με τον σωληνα σε οριζοντιο επιπεδο ωστε να αποφυγεις τυχον ζημιες στα οπτικα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Τα εχεις λιγο παρεξηγησει, μαλλον δεν εχεις καταλαβει πως γινεται η ευθυγραμμιση. Η αποσταση δεν εχει σχεση και αλλωστε δεν ρυθμιζεται ετσι απλα - θελει μετακινηση του πρωτευοντος ή/και κοψιμο του σωληνα και γινεται μονο για συγκεκριμενους λογους, οχι ομως για ευθυγραμμιση. Ασε που το μεγεθος του 2οντως ειναι υπολογισμενο για συγκεκριμενη αποσταση.....Σε καθε περιπτωση δεν ειναι αυτο που θες. Ξαναδες τις οδηγιες (πχ το sticky που εχει στο φορουμ στο Τηλεσκοπια και εξοπλισμος) και προσεξε καλα τι λεει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 O roryt τα λέει μιά χαρά. Μην πειράξεις πράγματα για τα οποία καταλαβαίνεις λίγα για τον λόγο ύπαρξης τους στο σημείο που βρίσκονται. Αν δεν βλέπεις καλά, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνεις καλά στην όλη διαδικασία.Επίσης να έχεις υπόψη σου ότι το ¨δεν βλέπω καλά" ή το "ίδιο seeing" είναι έννοιες σχετικές, και έχουν να κάνουν με τον παρατηρητή (κούραση, ημέρα) αλλα και απο μη ορατες καιρικές συνθήκες (κίνηση αέρα στα υψηλα στρώματα, αχνή νέφωση, σκόνη κλπ). ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Ενώ τα έχω κεντράρει με τις κλίσεις των κατόπτρωνπαρατηρώ ότι ο εστιατσής δεν είναι ακριβώς πάνω από το δευτερεύων.Παιδιά, ο φίλος μας εδώ είναι σαφής. Όταν ο εστιαστής δεν είναι ακριβώς πάνω από το δευτερεύον (και αυτό διαπιστώνεται έχοντας φέρει το μάτι μας πάνω από τον εστιαστή, αγνοώντας όλα τα είδωλα και κοιτώντας απλά το περίγραμμα του δευτερεύοντος), τότε άλλη λύση από την μετακίνηση του δευτερεύοντος ΔΕΝ υπάρχει, εκτός από την μετακίνηση του εστιαστή! Βέβαια, όταν μετακινηθεί το δευτερεύον θα μετακινηθεί και η εστία, αλλά φαντάζομαι ότι δε θα χρειάζεται τόσο μεγάλη μετακίνηση ώστε να έχουμε απώλεια φωτός λόγω υπερκάλυψης του δευτερεύοντος από τον κώνο του φωτός. Φίλε προχώρα στην μεταφορά του δευτερεύοντος, το έχω κάνει και εγώ στο 8" f/6 με τη βοήθεια του λευκοδιάφανου καπακιού και όλα είναι αλφάδι. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Αν και όταν το κάνεις, να φοράς γάντι χωρίς πούδρα και να κρατάς το δευτερεύον από τα πλάγια, προσέχοντας να μην αγγίξεις την κατοπτρική επιφάνεια.Μετά πες μας τι έγινε, εγώ αποφάσισα να μην το αγγίξω ακόμη, άλλωστε δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2010 Τα εχεις λιγο παρεξηγησει, μαλλον δεν εχεις καταλαβει πως γινεται η ευθυγραμμιση. Η αποσταση δεν εχει σχεση και αλλωστε δεν ρυθμιζεται ετσι απλα - θελει μετακινηση του πρωτευοντος ή/και κοψιμο του σωληνα και γινεται μονο για συγκεκριμενους λογους, οχι ομως για ευθυγραμμιση. Ασε που το μεγεθος του 2οντως ειναι υπολογισμενο για συγκεκριμενη αποσταση.....Σε καθε περιπτωση δεν ειναι αυτο που θες. Ξαναδες τις οδηγιες (πχ το sticky που εχει στο φορουμ στο Τηλεσκοπια και εξοπλισμος) και προσεξε καλα τι λεει. Φίλε Κωνσταντίνε (nebulas). Η απάντηση του roryt είναι και η πιο σωστή. Για μένα μη πειραματιστείς με το συγκεκριμένο εγχείρημα, είσαι σε πολύ αρχικό στάδιο για να μετακινήσεις με αυτόν τον τρόπο το δευτερεύον κάτοπτρο, ειδικά σε ένα τηλεσκόπιο (το οποίο έχω και εγώ) το οποίο είναι ιδιαίτερο και δεν έχει εστιαστή όπως τα άλλα τηλεσκόπια. Μιας και ζυγίζει μόλις 6.5 κιλά το εργαλειάκι και για να ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΙΣ, πάρτο παραμάσχαλα και πήγαινε στο Πλανητάριο όπου υπάρχει ο καλύτερος άνθρωπος για να σου λύσει την απορία και απολύτως εμπεριστατωμένα για το τι έχεις κάνει ίσως λάθος. Ακόμη και αν όντως υφίσταται τέτοια ανάγκη μετακίνησης του δευτερεύοντος (πράγμα που πολύ αμφιβάλλω!) θα στο κάνουν εκεί χωρίς να φτάσεις να πειραματίζεσαι σε πιο βαθιά νερά, τουλάχιστον όχι ακόμη...μια τέτοια αλλαγή μεταβάλλει τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου και ίσως κάνει χειρότερα τα πράγματα... Άμα θες με ακούς φυσικά... Τελειώς φιλικά. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 μια τέτοια αλλαγή μεταβάλλει τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου και ίσως κάνει χειρότερα τα πράγματα...Ο εστιακός λόγος είναι χαρακτηριστικό του κατόπτρου. Δε μεταβάλλεται τίποτα παρά μόνο το εστιακό επίπεδο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Δημήτρη έχεις δίκιο, το διατύπωσα λανθασμένα. Παρ'όλα αυτά επιμένω πως το εγχείρημα είναι ρίσκο.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Nebulas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Τελικά ακολούθησα την πιο "επιθετική" προσέγγιση του alepohori που δε σας κρύβωότι ήταν και αυτή που προτιμούσα. Μετακίνησα ελαφρά το δευτερεύoν κατοπτρο μακρύτερα από το πρωτεύον χρησιμοποιώντας την κεντρική βίδα αφού πρώτα χαλάρωσα λίγο τις αλενόβιδες.Πρόσεχα να μην ακουμπήσω το δευτερεύoν όπως είπε ο γίγαντας του forum kokkolis και να μην κάνω καμιά βλακεία και μου πέσει ο δευτερεύων βλ. alepohori.To αποτέλεσμα είναι καλό! Εντάξει δεν έχει γίνει και κάνα θαύμα, ούτε νομίζω ότι έχω πετύχει τα πάντα στην ευθεία 100%, αλλά διορθώθηκε κάπως το γεγονός ότι ο εστιαστής δεν ήταν ακrιβώς πάνω από το δευτερεύoν (ίσως το πρόβλημα ήταν εργοστασιακό).Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη (ξανατονίζω ότι δεν έγινε και Hubble το Mini Dob μου αλλά βελτιώθηκε).Το πραγματικό κέρδος από την όλη διαδικασία είναι ότι ξεκόμπλαρα από το άγχος του collimation.Μου φαινόταν βουνό και πραγματικά το φοβόμουν πριν το πραγματοποιήσω. Πλέον είμαι άνετος καιτο κυριότερο μπορώ να το επαναλάβω όποτε χρειαστεί.Αφού πειραματίστηκα λοιπόν στο "μικρό", στο μέλλον όταν βρω τα χρήματα για κάποιο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο θα έχω τον αέρα να διορθώσω τυχόν προβληματάκια στην ευθυγράμμιση, γιατί δε σας κρύβω ότι σκεφτόμουν να μην ξανασχοληθώ με Dobsonians και γενικά Νευτώνια λόγω του άγχους μου για το collimation.Ευχαριστώ όλους τους astrovoxίτες για τις γνώμες τους! -------------------------------- Γ.Μαργαρίτης: "Tα ίδια λέμε και μεις με τους έντεχνους μόνο που δεν τα λέμε μέσω Λαμίας.." Γ.Μαργαρίτης:"Tα ίδια λέμε και μεις με τους έντεχνους μόνο που δεν τα λέμε μέσω Λαμίας.." Celestron Nexstar 8seSkyWatcher Heritage 130mmOpticorn Porro 10x50
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Να μη φοβάσαι να κάνεις ευθυγράμμιση! Μάλιστα να την τσεκάρεις και να την διορθώνεις πριν κάθε πρατήρηση εάν χρειάζεται!Τα νευτώνια είναι τα πιο εύκολα τηλεσκόπια στις ρυθμίσεις τους. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 δες και εδω ενα πολυ καλο οδηγο για ευθυγραμμιση νευτωνιου http://www.astro-baby.com/collimation/astro%20babys%20collimation%20guide.htm Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Nebulas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Πολύ καλή σελίδα αυτή συνονόματε! Η καλύτερη που έχω δει στο ιnternet για collimation.Ευχαριστώ. Γ.Μαργαρίτης:"Tα ίδια λέμε και μεις με τους έντεχνους μόνο που δεν τα λέμε μέσω Λαμίας.." Celestron Nexstar 8seSkyWatcher Heritage 130mmOpticorn Porro 10x50
netrionio Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2010 Φιλαράκι αυτό εδώ είναι το τέλειo site για collimation... http://www.andysshotglass.com/Collimating.html
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα