montecristo Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2010 Χαιρετω!Γνωριζει καποιος που εγγειται η διαφορα των 2000 ευρω μεταξυ του Μeade lx90 kai toy lx200 στις 12 ιντσες. Καποιος κατοχος τους μπορει να με διαφωτησει? Ευχαριστω
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2010 η οπτικη αποδοση ειναι ακριβως τα ιδια...Οσο για τις διαφορες των δυο μοντελων, μπορεις να τις εντοπισεις σε αμεση συγκριση των αναφορων τους στα τεχνικα χαρακτηριστικα.Οι διαφορες οπως θα δεις ειναι πολλες υπερ του ακριβου, και η χρησιμοτητα τους ειναι θεμα πολυ σχετικο.Προκειται για πολυ ογκωδη και βαρια τηλεσκοπια, και μην σκεφτεις οτι υπαρχει περιπτωση να το πηγαινοφερνεις σε εξοχικα κλπ.Εκτος απο το μεγαλο βαρος, πρεπει να λαβεις υπ οψιν την τελειως αβολη σταση του σωματος κατα τη μεταφορα (λογω ογκου).Φωτογραφικα θα .....μπλεξεις (για διαφορους λογους...το "field derotator" απλως ανεπαρκες....η σφηνα ακριβη και δυσκολη στο στησιμο....).Γενικως μην σκεφτεις να το αγορασεις αν δεν το δεις πρωτα απο κοντα.Ενας φιλος που αγορασε ενα 12αρι, το μετεφερε στο σπιτι του με μεταφορικη...ηταν σαν μικρο ψυγειο το κουτι του σωληνα+βαση.Χωρια το τριποδο! Απο την αλλη μερια, αν θες ενα τηλεσκοπιο για παρατηρηση που οι ιδιαιτερες συνθηκες στο χωρο σου για στησιμο/ξεστησιμο ειναι ευνοικες, δεν θα σε απογοητευσει, ουτε με την ακριβεια του, ουτε με την οπτικη του αποδοση.Φιλικα,Κωστας.
montecristo Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2010 η οπτικη αποδοση ειναι ακριβως τα ιδια...Οσο για τις διαφορες των δυο μοντελων, μπορεις να τις εντοπισεις σε αμεση συγκριση των αναφορων τους στα τεχνικα χαρακτηριστικα.Οι διαφορες οπως θα δεις ειναι πολλες υπερ του ακριβου, και η χρησιμοτητα τους ειναι θεμα πολυ σχετικο.Προκειται για πολυ ογκωδη και βαρια τηλεσκοπια, και μην σκεφτεις οτι υπαρχει περιπτωση να το πηγαινοφερνεις σε εξοχικα κλπ.Εκτος απο το μεγαλο βαρος, πρεπει να λαβεις υπ οψιν την τελειως αβολη σταση του σωματος κατα τη μεταφορα (λογω ογκου).Φωτογραφικα θα .....μπλεξεις (για διαφορους λογους...το "field derotator" απλως ανεπαρκες....η σφηνα ακριβη και δυσκολη στο στησιμο....).Γενικως μην σκεφτεις να το αγορασεις αν δεν το δεις πρωτα απο κοντα.Ενας φιλος που αγορασε ενα 12αρι, το μετεφερε στο σπιτι του με μεταφορικη...ηταν σαν μικρο ψυγειο το κουτι του σωληνα+βαση.Χωρια το τριποδο! Απο την αλλη μερια, αν θες ενα τηλεσκοπιο για παρατηρηση που οι ιδιαιτερες συνθηκες στο χωρο σου για στησιμο/ξεστησιμο ειναι ευνοικες, δεν θα σε απογοητευσει, ουτε με την ακριβεια του, ουτε με την οπτικη του αποδοση.Φιλικα,Κωστας.Kωστα αν καταλαβα καλα προτεινεις το 90 μιας και η οπτικη αποδοση ειναι η ιδια. Σε ευχαριστω, Φιλικα Χρίστος
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 ναι, δεν θα εδινα τα παραπανω χρηματα.... Θα προτιμουσα το ελαφρυτερο/απλουστερο/φθηνοτερο/πιο αξιοπιστο.Υπηρξα κατοχος και των 2 τηλεσκοπιων σε 8 και 10 ιντσες.Το ακριβο οπως σου ανεφερα εχει πολλα "εξτρα" (αλλα χρησιμα, αλλα οχι) αλλα πιστεψε με...μπορεις και χωρις αυτα!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Μια που γίνεται αναφορά τελευταία για τις διχάλες, θα ήθελα να ακούσω γνώμες για την επιλογή του ίδιου μεσαίου οπτικού σωλήνα σε διχαλωτή στήριξη και ισημερινή. Ας πούμε ένα C9.25 ή C11 με την μητρική τους στήριξη, είτε σε μια EQ6.Έχω διαβάσει γι’ αυτό σε βιβλία και παλαιά θέματα, επιθυμώ όμως την προσωπική εμπειρία αυτών που έχουν δοκιμάσει και τα δύο.Για μικρότερα δεν ρωτάω καθώς για τα C4-C8 μια μονοβραχιόνια στήριξη έχει τεράστια πλεονεκτήματα, όταν φυσικά δεν σε ενδιαφέρει η φωτογράφηση.Αν πιστεύετε πως είμαι εκτός θέματος θα το μεταφέρω σε νέο θέμα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Για SC Κώστα ψηφίζω ασυζητητί πηρούνι!Ούτε αντίβαρα ούτε δέσε λύσε ούτε τίποτα την βάζεις στο wedge (ναι το τηλεσκόπιο πρέπει να είναι ισημερινά στημένο δεν το συζητάω αλλιώς) και καθάρισες!Τώρα για το επιχείρημα αν πάρεις άλλο τηλεσκόπιο κλπ κλπ θα το βάλεις στη γερμανική ισημερινή δεν ειναι αυτό το θέμα μας αλλα τι προτιμάμε και προτιμάμε πηρούνι for ever and ever!!! Και για ενα 12" νευτώνιο θα προτιμούσα πηρούνι σε μόνιμη εγκατάσταση! Ούτε αντίβαρα ούτε τίποτα 100 φορές προτιμότερη! Το θέμα είναι πως δεν βρίσκονται εύκολα για νευτώνια. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Για SC Κώστα ψηφίζω ασυζητητί πηρούνι!Ούτε αντίβαρα ούτε δέσε λύσε ούτε τίποτα την βάζεις στο wedge (ναι το τηλεσκόπιο πρέπει να είναι ισημερινά στημένο δεν το συζητάω αλλιώς) και καθάρισες!Τώρα για το επιχείρημα αν πάρεις άλλο τηλεσκόπιο κλπ κλπ θα το βάλεις στη γερμανική ισημερινή δεν ειναι αυτό το θέμα μας αλλα τι προτιμάμε και προτιμάμε πηρούνι for ever and ever!!! Και για ενα 12" νευτώνιο θα προτιμούσα πηρούνι σε μόνιμη εγκατάσταση! Ούτε αντίβαρα ούτε τίποτα 100 φορές προτιμότερη! Το θέμα είναι πως δεν βρίσκονται εύκολα για νευτώνια.Άυριο τα μεσάνυχτα θα σου πω αν το πηρούνι με διαγώνιο και χειροβομβίδα 21mm είναι ακριβές....και αν θέλει αντίβαρα ή όχι... Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 'Εχει κι άλλα μειονεκτήματα η γερμανική... για παράδειγμα όταν περνάς το μεσημβρινό η αλλαγή θέσης που χρειάζεται ο σωλήνας. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2010 Στην στηριξη "πηρουνι" εχεις ακριβεια στην ευρεση στοχου, ευκολη ευθυγραμμιση (ιδιως με τα νεα αυτοματα συστηματα επιπεδου/προσανατολισμου),ικανοποιητικη παρακολουθηση, και ουσιαστικα αδυναμια φωτογραφησης.Ολα αυτα με αντιτιμο το μεγαλο βαρος.Η ευκολια στη προετοιμασια ενος "πηρουνιου" ειναι προφανης, μια που ειναι πιο compact σχεδιαση (τριποδο,διχαλα/σωληνας και καθαρισες), αλλα το στησιμο ενος "μονοκοματου" συστηματος >30κιλων κρυβει κινδυνους ειτε για τη μεση μας, ειτε για το συστημα..Αντιθετα οι ΟΤΑ σε ισημερινες, εχουν πολυπλοκοτερη αλλα ευκολοτερη διαδικασια στησιματος,εχουν ακριβεια στην ευρεση στοχων, εξαιρετικη ακριβεια στην παρακολουθηση,και κρατουν παντα ζωντανο το φωτογραφικο ενστικτο του ιδιοκτητη. Ξερω πολλους κατοχους "πηρουνιων" που απογοητευτηκαν (εκ των υστερων) οταν συνειδητοποιησαν οτι η φωτογραφικη δυνατοτητα τους ειναι περιορισμενη , ασχετα με την πραγματικη διαθεση τους για σοβαρη αστροφωτογραφηση.Οσο για τη σφηνα, δεν μπορω να φανταστω τον εαυτο μου να στερεωνω μονος μου το 30κιλο LX 200καθε φορα που θελω καλη οδηγηση. Θα επερνα σοβαρα την δαπανηρη και δυσκολη αντιμετωπιση βλαβης στην περιπτωση ενος μεγαλου συστηματος πηρουνιου, αλλα θα εκτιμουσα ΠΟΛΥ την απειρως ευκολοτερη και ανετοτερη θεση παρατηρησης που απολαμβανει κανεις σε μια διχαλωτη βαση.Ακομα και σταθερη θεση παρατηρησης να ειχα, παλι θα προτιμουσα το ΟΤΑ σε ισημερινη για λογους ευελιξιας.(ολα τα παραπανω ισχυουν για διαμετρους >10''.Για μικροτερες διαστασεις δεν τιθεται θεμα βαρους φυσικα, και αν δεν υπαρχει σοβαρη διαθεση αστροφωτογραφησης, η λυση ενος 8'' πηρουνιου ειναι κορυφαια απο αποψη ακριβειας/ευκολιας).
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Kostakis διαφωνώ! Εγώ πάλι με αμείωτο φωτογραφικό ενδιαφέρον ποτέ δεν απογοητεύτηκα, και μάλιστα τα κατάφερα ακολουθώντας την πεπατημένη στα fork mounts. Ως κάτοχος "διχαλωτής" (Meade LX90), μου άρεσε πάντα να το ψάχνω και να μην αρκούμαι στα σχόλια. Μετά απο χρόνια πείρας λοιπόν έχω καταλήξει ότι το λεγόμενο ότι οι fork στηρίξεις δεν κάνουν για αστροφωτογράφιση είναι ένας μύθος. Το μόνο που χρειάζεται είναι ζύγισμα, όπως άλλωστε και στις ισημερινές. Η διαφορά είναι στην τιμή των έξτρα αντιβάρων και ραγών τα οποία δεν αγοράζει ο χρήστης ισημερινής αφού είναι ενσωματωμένα.Τα νούμερα μιλάνε ανεξάρτητα από κάθε σχόλιο. Ένα SCT της αγοράς έχει το ίδιο περιοδικό σφάλμα με την κοινώς αποδεκτή eq6, άρα σε θέμα οδήγησης δεν διαφέρουν. Για αστοφωτογράφιση λοιπόν κάνουν, και μάλιστα είναι πολύ καλά! Πάρτε παράδειγμα τον Αντώνη Ρωσσολάτο και τις φωτογραφίες που έχει βγάλει.Ή μια δικιά μου πρόσφατη φωτογραφία : http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=10621 Δε νομίζω ότι "χαλάει" κανέναν αυτή η οδήγηση. Άρα κάποια πράγματα πρέπει κάποτε ίσως να τα αναθεωρούμε. Δεν μπορούμε να λέμε οι fork στηρίξεις δεν κάνουν για αστροφωτογράφιση όταν υπάρχουν φωτογραφίες-αποδείξεις. Μπορούμε να πούμε ότι ο χρήστης ισημερινής είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αστροφωτογράφιση λόγω άμεσου ζυγίσματος. Ο χρήστης διχαλωτής είναι ένα βήμα πιο μετά. Πρέπει να αγοράσει ισημερινή σφήνα και αντίβαρα. Από κει και πέρα όλα είναι τα ίδια. Μάλιστα ο χρήστης fork γλιτώνει το πρόβλημα του meridian crossing. Όσο για το στήσιμο, ναι τα fork έχουν μεγαλύτερο βάρος. Συνολικά όμως δεν γλιτώνει κανείς βάρος αφού και ένα 12ιντσος σωλήνας SC δεν ειναι ελαφρύς και επιπλέον χρειάζεται να κουβαλήσουμε την ισημερινή, και τα αντίστοιχα αντίβαρα. Το βάρος "σπάει"στα τρία. Αλλά είναι υποκειμενικό τι προτιμάει κανείς σε αυτό. IK Observing System
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 ναι, εχεις δικαιο ....δεν τιθεται θεμα ανεπαρκειας των "πηρουνιων"...Απλως θεωρω οτι εξαιρετικη αποδοση σε φωτογραφιες σαν αυτες που αναφερες,προυποθετει πολυ συνθετη διαδικασια στησιματος/ευθυγραμμισης/ζυγισματος, κατι που ισως δεν δυναται να το πραγματοποιει ο κατοχος καθε φορα.Αντιθετα μια ισημερινη ειναι προφανως πιο ευκολη.Αλλωστε αναφερομαι σε συστηματα >10''.Ενας σωληνας 11'' ειναι το 1/3 του βαρους ενος συστηματος 12'' σε πηρουνι, και εχει απειρως καλυτερη "λαβη" μεταφορας.Εχω δοκιμασει να μεταφερω και να στησω ενα 12αρι LX 200 GPS και επιμενω οτι ειναι απιστευτα βαρυ και αβολο στη μεταφορα (τα 35 κιλα φαινονται σαν.....65!!!).(γι αυτο και οσοι φωτογραφιζουν με αξιωσεις σε αυτες τις ιντσες, τα εχουν μονιμα στημενα....αποφευγοντας την επαναληψη της επιπονης διαδικασιας).Τιθεται θεμα λοιπον καθαρα υποκειμενικο, οσον αφορα τι θεωρει ο καθενας μας "βαρυ και ασηκωτο",και τι θεωρει "δυσκολη διαδικασια".Εγω παντως σε δυο περιπτωσεις θυμαμαι παντα το LX 200 μου....Οταν πεφτω κατω και στραβολαιμιαζω για να παρατηρησω στο ζενιθ (νοσταλγια)οταν μεταφερω χωρις αγχος και ζορι τον ελαφρυ σωληνα του c11. (ανακουφιση)
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Μέχρι τις 8 ίντσες το πηρούνι είναι εξαιρετική λύση. Από εκεί και πέρα όμως όσο ανεβαίνουμε σε ίντσες ο συνδυασμός του πηρουνιού με σφήνα αρχίζει και γίνεται όλο και πιο δύσχρηστος. Όσοι έχετε ανεβάσει καταδιοπτρικό σε σφήνα, γνωρίζεται καλά τις στιγμές αγωνίας μέχρι να βρει η βίδα που κρατιέται με 2-3 σπειρώματα στη βάση του πηρουνιού την αντίστοιχη εγκοπή της σφήνας και μέχρι να στερεωθεί καλά το όλο σύστημα. Πηρούνι επίσης σημαίνει ότι κάθε φορά μεταφέρουμε πηρουνι + τηλεσκόπιο + τυχόν σύστημα αντίβαρων ως ένα ενιαίο και μη αποσπώμενο σύστημα. Από τις 10 ίντσες και πάνω όπως λέει και ο Κώστας αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα: πιάνει για παράδειγμα τα 2/3 ή/και όλο το χώρο αποσκευών ενός μεσαίου αυτοκινήτου. Στην περίπτωση της ισημερινής το όλο σύστημα σπάει σε μικρότερα κομμάτια (OTA, κεφαλή, τρίποδο, αντίβαρα) που σημαίνει ότι διαχειρίζεται και μεταφέρεται πιο εύκολα: τα αντίβαρα κάτω από τη θέση του συνοδηγού, η κεφαλή στα πόδια του συνοδηγού κλπ.Αποψή μου είναι ότι η ισημερινή είναι αρκετά πιο μπροστά σε σχέση με το πηρούνι στην περίπτωση της αστροφωτογράφισης και βέβαια ένα βήμα πίσω στην παρατηρησιακή αστρονομία - δεν υπάρχει τίποτα πιο άνετο στην παρατήρηση από την αλταζιμουθιακή στήριξη του πηρουνιού. Από την άλλη αν μιλάμε για μόνιμη εγκατάσταση τότε ναι, αλλά υπό συνθήκες, η λύση του πηρουνιού μπορεί να είναι το ίδιο αξιόπιστη με μια ισημερινή. Αναμφισβήτητα είναι μύθος ότι το πηρούνι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αστροφωτογράφιση, αλλά σίγουρα έχει μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με την ισημερινή. Σίγουρα επίσης το να καταστήσει κανείς ένα σύστημα πηρουνιού ικανό για αστροφωτογραφιση έχει ένα κόστος (σετ αντίβαρων 3D, σφήνα, polar finder) σε σχέση με την ισημερινή η οποία είναι έτοιμη γι αυτή την εφαρμογή.
montecristo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Μαλιστα κατανοητον, ΠΙΡΟΥΝΙΙΙ λοιπον.
montecristo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 ναι, εχεις δικαιο ....δεν τιθεται θεμα ανεπαρκειας των "πηρουνιων"...Απλως θεωρω οτι εξαιρετικη αποδοση σε φωτογραφιες σαν αυτες που αναφερες,προυποθετει πολυ συνθετη διαδικασια στησιματος/ευθυγραμμισης/ζυγισματος, κατι που ισως δεν δυναται να το πραγματοποιει ο κατοχος καθε φορα.Αντιθετα μια ισημερινη ειναι προφανως πιο ευκολη.Αλλωστε αναφερομαι σε συστηματα >10''.Ενας σωληνας 11'' ειναι το 1/3 του βαρους ενος συστηματος 12'' σε πηρουνι, και εχει απειρως καλυτερη "λαβη" μεταφορας.Εχω δοκιμασει να μεταφερω και να στησω ενα 12αρι LX 200 GPS και επιμενω οτι ειναι απιστευτα βαρυ και αβολο στη μεταφορα (τα 35 κιλα φαινονται σαν.....65!!!).(γι αυτο και οσοι φωτογραφιζουν με αξιωσεις σε αυτες τις ιντσες, τα εχουν μονιμα στημενα....αποφευγοντας την επαναληψη της επιπονης διαδικασιας).Τιθεται θεμα λοιπον καθαρα υποκειμενικο, οσον αφορα τι θεωρει ο καθενας μας "βαρυ και ασηκωτο",και τι θεωρει "δυσκολη διαδικασια".Εγω παντως σε δυο περιπτωσεις θυμαμαι παντα το LX 200 μου....Οταν πεφτω κατω και στραβολαιμιαζω για να παρατηρησω στο ζενιθ (νοσταλγια)οταν μεταφερω χωρις αγχος και ζορι τον ελαφρυ σωληνα του c11. (ανακουφιση)Καλα βρε συναδελφε απο το meade 12 πηθες στο celestron11? Περεργο μου ακουγεται δεν ξερω τι λενε και οι πιο εμπειροι οπως εισαι και εσυ αλλωστε.
krisgym Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Κώστα ήσουν πολύ σαφέστατος, συμφωνώ επίσης ότι το βάρος του τηλεσκοπίου είναι υποκειμενικό για τον καθένα μας. Φιλικα Χρηστοs.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2010 Μαλιστα κατανοητον, ΠΙΡΟΥΝΙΙΙ λοιπον. Εγώ έβγαλα ελαφρώς διαφορετικό συμπέρασμα (αφαιρώντας από την εξίσωση την φωτογράφηση): Διχάλα Dob 12'' ! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2010 Για SC Κώστα ψηφίζω ασυζητητί πηρούνι!Ούτε αντίβαρα ούτε δέσε λύσε ούτε τίποτα την βάζεις στο wedge (ναι το τηλεσκόπιο πρέπει να είναι ισημερινά στημένο δεν το συζητάω αλλιώς) και καθάρισες!Τώρα για το επιχείρημα αν πάρεις άλλο τηλεσκόπιο κλπ κλπ θα το βάλεις στη γερμανική ισημερινή δεν ειναι αυτό το θέμα μας αλλα τι προτιμάμε και προτιμάμε πηρούνι for ever and ever!!! Και για ενα 12" νευτώνιο θα προτιμούσα πηρούνι σε μόνιμη εγκατάσταση! Ούτε αντίβαρα ούτε τίποτα 100 φορές προτιμότερη! Το θέμα είναι πως δεν βρίσκονται εύκολα για νευτώνια.Άυριο τα μεσάνυχτα θα σου πω αν το πηρούνι με διαγώνιο και Ethos χειροβομβίδα 21mm είναι ακριβές....και αν θέλει αντίβαρα ή όχι... Δεν θέλει αντίβαρα. Τοποθέτησα και μια Astrozap Dew Shield και όλα ρολόι! Βάβαια μένει να βάλω και 500γρ TV Powermate 2" 2x για οριστικό αποτέλεσμα! Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2010 Αν Powermate + Ethos δεν τα σηκώνει το CPC, δεν μπορώ να φανταστώ τι τα σηκώνει. Νομίζω όλα θα είναι εντάξει. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 6, 2010 Αν Powermate + Ethos δεν τα σηκώνει το CPC, δεν μπορώ να φανταστώ τι τα σηκώνει. Νομίζω όλα θα είναι εντάξει.Ναί όλα εντάξει! και το goto αλλά και το tracking είναι ακριβέστατα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που δεν χρειάζομαι αντίβαρα Το eye relief με Ethos 21 και Ethos 13 με Powermate 2" 2x είναι καλύτερο απ' οτι μόνα τους τα προσοφθάλμια...αλλά μιλάμε για μέγεθος και βάρος ρουκέτας. Οπότε φαντάζομαι και το LX200, το οποίο υπερτερεί σε μοτέρ από το LX90, θα σηκώνει τον ίδιο συνδυασμό δίχως αντίβαρα. Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
panos - LX12 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2010 έχω το lx90 12'' ... ένα χρόνο γεμάτο .. το έχω στίσει 5 φορές ... και κάθε φορά που βρίσκει αντικείμενο πανηγυρίζω ... γιατί κατάφερε να το βρεί (μπορεί να κάνω κάποιο λάθος .. δεν ξέρω) και γιατί είναι τρέλα μόλις βλέπεις μέσα από αυτό . ... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ... www.spartastronomy.gr
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2010 έχω το lx90 12'' ... ένα χρόνο γεμάτο .. το έχω στίσει 5 φορές ... και κάθε φορά που βρίσκει αντικείμενο πανηγυρίζω ... γιατί κατάφερε να το βρεί (μπορεί να κάνω κάποιο λάθος .. δεν ξέρω) και γιατί είναι τρέλα μόλις βλέπεις μέσα από αυτό ....και αν το συνδιάσεις με Ethos 21mm για αντικείμενα βαθέως ουρανού, θα νομίζεις οτι είναι άλλο τηλεσκόπιο... Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
panos - LX12 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2010 έχω το lx90 12'' ... ένα χρόνο γεμάτο .. το έχω στίσει 5 φορές ... και κάθε φορά που βρίσκει αντικείμενο πανηγυρίζω ... γιατί κατάφερε να το βρεί (μπορεί να κάνω κάποιο λάθος .. δεν ξέρω) και γιατί είναι τρέλα μόλις βλέπεις μέσα από αυτό ....και αν το συνδιάσεις με Ethos 21mm για αντικείμενα βαθέως ουρανού, θα νομίζεις οτι είναι άλλο τηλεσκόπιο... αμήν .. και πότε ... από τότε που πήρα το 7 και 13 ναγκλερ ... δεν λέω να βάλω ξανά το χέρι τόσο βαθιά .. ... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ... www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα