Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

καλησπερα...

δεν εχω καταλαβει ακομα πως δουλευουν τα binoviewer οποτε εχω μερικες αποριες....

1) χρειαζεται να βαλεις 2 ιδια προσοφθαλμια για να δεις? ή ειπα μπαρουφα?

2) θα αξιζει πιστευετε στο δικο τηλεσκοπιο (nexstar 4 se) ?

3) ενα μικρο τηλεσκοπιο σαν το δικο μου το αντεχει το βαρος του αν το βαλω? γιατι απο τις φωτος τα βλεπω να ειναι λιγο γομαρακια αυτα..

ευχαριστω...

celestron nexstar 4se

celestron ultima barlow

Δημοσιεύτηκε
καλησπερα...

δεν εχω καταλαβει ακομα πως δουλευουν τα binoviewer οποτε εχω μερικες αποριες....

1) χρειαζεται να βαλεις 2 ιδια προσοφθαλμια για να δεις? ή ειπα μπαρουφα?

2) θα αξιζει πιστευετε στο δικο τηλεσκοπιο (nexstar 4 se) ?

3) ενα μικρο τηλεσκοπιο σαν το δικο μου το αντεχει το βαρος του αν το βαλω? γιατι απο τις φωτος τα βλεπω να ειναι λιγο γομαρακια αυτα..

ευχαριστω...

1: Ναι. Με 2 καινούριους Baader Hyperion Zoom MkIII λύνεις το πρόβλημα της ανάγκης πολλών διπλών προσοφθαλμίων. Αλλά αν δεις στο Cloudy Nights δεν είναι λίγοι οι πλανητάρχες που έχουν διπλούς Ethos και Nagler για τα binos των Obsession τους. Στην Ελλάδα όμως μόνο οι βουλευτές μας έχουν αρκετά χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες.

2. Ναι, τουλάχιστον για την Σελήνη και τον Δία. Για σκοτεινούς στόχους θα υπάρχει πρόβλημα καθώς το φως μοιράζεται και τα αντικείμενα θα είναι λιγότερο λαμπρά. Αλλά το 4SE είναι πλανητικό τηλεσκόπιο εξάλλου.

3. Μάλλον ναι. Ιδίως αν το βάλεις στην θύρα των 90 μοιρών. Το 4SE σηκώνει τακτικά DSLR ούτως ή άλλως. Ίσως χρειαστεί κάποιο αντίβαρο μπροστά. Ξέρεις να ζυγίζεις τον σωλήνα με το μολύβι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καθώς οι πλέον αρμόδιοι να σου απαντήσουν βρίσκονται στην αστροεξόρμηση στο

Πάρνωνα αναλαμβάνω καθήκοντα

Α) Χρειάζονται όντος δύο ίδιοι προσοφθάλμιοι φακοί για να λειτουργήσει το δυοφθάλμιο

πρέπει οι φακοί να είναι ίδιας εστιακής αλλά και ίδιας σχεδίασης . Για το και ίδιας μάρκας επιφυλάσομαι καθώς δεν έχω επιχειρήσει ποτέ με διαφορετικής

Β) Δυστυχώς το τηλεσκόπιό σου έχει ΄μικρή φωτοσυλεκτικότητα και ουσιαστικά θα δείς μόνο σελήνη ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙΣ .

Γ) Το βάρος , που μάλλον δεν αντέχει το όργανό σου , δεν πρέπει να σε απασχολεί όσο το αν θα καταφέρεις να εστιάσεις .

Υ.Γ. οι απαντήσεις μου ως προς τα Β) και Γ) ερωτήματα ενδέχεται να είναι λανθασμένες και να έχω επηρεαστεί απο την εξωτερική εμφάνιση του τεσσαριού το οποίο δεν είχα ποτέ την τύχη να χειριστώ.

Παρακαλώ οι CELESTRONάδες του FORUM ας με συγχωρήσουν και ας με διορθώσουν .

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Δημοσιεύτηκε
Καθώς οι πλέον αρμόδιοι να σου απαντήσουν βρίσκονται στην αστροεξόρμηση στο

Πάρνωνα αναλαμβάνω καθήκοντα

Α) Χρειάζονται όντος δύο ίδιοι προσοφθάλμιοι φακοί για να λειτουργήσει το δυοφθάλμιο

πρέπει οι φακοί να είναι ίδιας εστιακής αλλά και ίδιας σχεδίασης . Για το και ίδιας μάρκας επιφυλάσομαι καθώς δεν έχω επιχειρήσει ποτέ με διαφορετικής

Β) Δυστυχώς το τηλεσκόπιό σου έχει ΄μικρή φωτοσυλεκτικότητα και ουσιαστικά θα δείς μόνο σελήνη ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙΣ .

Γ) Το βάρος , που μάλλον δεν αντέχει το όργανό σου , δεν πρέπει να σε απασχολεί όσο το αν θα καταφέρεις να εστιάσεις .

Υ.Γ. οι απαντήσεις μου ως προς τα Β) και Γ) ερωτήματα ενδέχεται να είναι λανθασμένες και να έχω επηρεαστεί απο την εξωτερική εμφάνιση του τεσσαριού το οποίο δεν είχα ποτέ την τύχη να χειριστώ.

Παρακαλώ οι CELESTRONάδες του FORUM ας με συγχωρήσουν και ας με διορθώσουν .

Χριστόφορε, σωστές οι επιφυλάξεις σου. Δεν έχω Bino αλλά το Celestron 4SE μου εστιάζει με άνεση με οποιονδήποτε συνδυασμό φακών, μειωτών ή Barlow/ Powermate έχω δοκιμάσει. Δεν ανησυχώ για το αν θα εστιάζει. Αντίθετα το διοπτρικό μου και το Νευτώνιό μου είναι περισσότερο ιδιότροπα. Η διαφορά οφείλεται στον τρόπο εστίασης με μετακίνηση του πρωτεύοντος. Την ίδια άνεση έχει και το 6SE.

Επίσης το 4SE είναι πολύ στιβαρό, κάτι στο οποίο συνεισφέρουν η μικρή διάμετρος και το μικρό μήκος του κυλίνδρου (λιγότερες στρεβλώσεις όπως λέει η φυσική) αλλά και στο control box που δένει γερά την κατασκευή. Επίσης έχει μικρό βάρος το ίδιο, οπότε αφήνει περιθώριο για περισσότερο βάρος στην βάση. Τέλος, μπορείς να το ζυγίσεις από την dovetail, αν και αυτή είναι κοντή σε σχέση με τα SCT της σειράς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

δεν τιθεται θεμα εστιασης.Τα διοφθαλμα "πασχουν" σε κοντους σωληνες.Τα αξεσουαρ "OCA" που διατιθενται στην αγορα διορθωνουν μερικως το προβλημα (αυξανοντας την εστιακη αποσταση στην ουσια).

Εγω , ακομα και με το πολυ κοντο ZS ED 80, δεν ειχα προβλημα με τα προσοφθαλμια 20μμ, οταν χρησιμοποιουσα το WO bino σε συνδιασμο με εναν Χ2 Ultima (αλλιως δεν εστιαζε).

Το ιδιο τηλεσκοπιο, με το ιδιο WO bino, εστιαζε χωρις Χ2 Ultima, οταν παρατηρουσα με ζευγος Panoptic 24mm.

Χρησιμοποιω ελαχιστα το bino μου, αλλα παρα την αραιη χρηση που κανω, η θεα των "τρισδιαστατων" σφαιρωτων γυρω απο το ζενιθ, ειναι αξεπεραστη (με ενα C11) ακομα και μεσα απο την Αθηνα....

(πριν απο λιγο μαζεψα τον εξοπλισμο.....ωραια βραδια η σημερινη)

Προσωπικα θα με απασχολουσε πολυ το βαρος και η ζυγιση.Εχε υπ οψιν οτι το διοφθαλμο οντως σκοτεινιαζει την εικονα μεν, αλλα η οραση και με τα δυο ματια ταυτοχρονα, "γεμιζει" καλυτερα και αποτελεσματικοτερα τον στοχο.

Κατα τη γνωμη μου ειναι ακαταλληλο για αμυδρους στοχους, και πολυ αποτελεσματικο σε σμηνη, πλανητες, Σεληνη ακομα και σε φωτεινους διπλους (πχ albireo).

Η περιορισμενη διαμετρος του τηλεσκοπιου σου, ισως περιορισει αντιστοιχα τον αριθμο των στοχων που θα μπορουσαν να αναδειχθουν (αναβαθμιστουν ως προς την αισθηση) με ενα διοφθαλμο.

Μπορει γενικοτερα να ειναι εντυπωσιακο αξεσουαρ, αλλα αποψε σε στοχους οπως πχ "Blue snowball", "Dumbell" κλπ, αντικαθιστουσα το διοφθαλμο με προσοφθαλμια, παρα τις 11 ιντσες.

Επισης, ενω η "τρισδιαστατη" θεα ενος πλανητη κοβει την ανασα, οταν οι συνθηκες επιτρεπουν, και οι μεγενθυνσεις ανεβαινουν πολυ, προτιμω την οξυτητα ενος Radian ή ενος ορθοσκοπικου προσοφθαλμιου (για πολλους λογους).

Ωραιο αξεσουαρ παντως , και σχετικα φθηνο αν αγορασεις ενα σετακι....

8)

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστω γιατι με κατατοπισατε πληρως....

νομιζω δεν ειναι για μενα αυτο το αξεσουαρ και λογω τηλεσκοπιου αλλα και δεν μπορω να παιρνω 2 ιδια προσοφθαλμια...

εδω κανουμε αμαν να μαζεψουμε κανα ευρω να παρουμε ενα... :cheesy:

celestron nexstar 4se

celestron ultima barlow

Δημοσιεύτηκε

Ναι φιλε μου δυστυχως , ξεχνα το, και σε σκοτεινο ουρανο θα δυσκολευτεις πολυ, φαντασου ειναι σαν να εχεις 2ιντες σχεδον τηλεσκοπιο, αφου το φως στο δυοφθαλμιο μοιραζετε μισο μισο σε καθε πρισμα. Ουτε για πλανητικη στο συνηστω γιατι δεν μπορεις να σηκωσεις μεγενθυνση καθολου. Οποτε η μονο (σωστη) παρατηρηση ειναι η σεληνη. Το δυοφθαλμιο απαιτει απο 6 ιντσες και πανω για να δειξει καποιες αξιολογες εικονες ειτε πλανητικες ειτε απο σμηνη κτλ.

Παιδια τι μου λετε ΤΩΡΑ, εδω πηρα το maxbright μαζι με τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κορεκτορ τον 2,6 για να τον βαλω στο διοπτρικο και δεν ΕΣΤΙΑΖΕ ηθελε 1χιλιοστο να τον βαλω (με πατεντα) πιο μεσα.

Αξιζει ομως γιατι μεγαλωνει λιγο την εστιακη , διαφορα τοσο μικρη που δεν καταλαβαινεις τιποτα, οπως οταν παιρνεις εναν διαγωνιο διηλεκτρικο και δεν καταλαβαινεις παλι τιποτα :lol: καπως ετσι....

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Γυρίσαμε και οι υπόλοιποι από Πάρνωνα.

Συμφωνώ γενικά με όσα εκτέθηκαν έως τώρα. Θα ήθελα όμως να συμπληρώσω τα παρακάτω: Το nexstar 4 se είναι ένα Maksutov-Cassegrain. Συνήθως αυτού του τύπου τα τηλεσκόπια δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εστίασης όπως τα διοπτρικά και τα νευτώνεια τηλεσκόπια, γιατί, στα πρώτα, ο καθρέφτης τους μετακινείται αρκετά ώστε να μπορεί να εστιάσει, χωρίς τη χρήση ενός OCA (Optical Corrector Adaptor). Αντίθετα, στα δεύτερα, επειδή δεν υπάρχει αρκετή «in focus» (προς τα μέσα) διαδρομή του εστιαστή, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τα bino μαζί με κάποιον OCA ή Barlow. Αν κάποιος θέλει να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα κόστους, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ζεύγη οικονομικότερων φακών, όπως είναι οι plossl.

Γενικά, κι εγώ θεωρώ ότι ένα bino «ξεδιπλώνει τις (όποιες) αρετές του» σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια, από 8 ίντσες και πάνω. Παρόλα αυτά, όποιος επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει την δοκιμή που έχω ανεβάσει και να δει τι κατάφερα να παρατηρήσω με το 4" Maksutov-Cassegrain μου, ένα ΕΤΧ-105ΑΤ εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7440

Φιλικά

PapGeo

• 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Διάβασα τις τελευταίες μέρες σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν τα binoviewers και επειδή σκέπτομαι σοβαρά την αγορά τους, θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα που με μπέρδεψαν.

1. Υπάρχει περίπτωση το διόφθαλμο να μην εστιάζει ακόμα και με OCA (Optical Corrector Adaptor) στο 12'' SW;;

2. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί ο OCA και το διόφθαλμο να εστιάζει με ένα απλό Barlow σαν τον TV 2x που έχω;;

3. Για να ξεδιπλωθούν οι αρετές του πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθούν ευρυγώνια προσοφθάλμια;; Το ρωτάω γιατί το πλεονέκτημα της παρατήρησης με δύο μάτια δεν αναιρείται αλλά και δεν ενισχύεται θεωρώ από το πεδίο. Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω.

Οι γνώμες σας στα παραπάνω ερωτήματα θα με βοηθήσουν στην επιλογή μου.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

1. Υπάρχει περίπτωση το διόφθαλμο να μην εστιάζει ακόμα και με OCA (Optical Corrector Adaptor) στο 12'' SW;;

Στην περίπτωση της Denkmeier που συζητούσαμε νομίζω πως δεν θα έχεις πρόβλημα ότι τηλεσκόπιο και να χρησιμοποιήσεις. Έχουν βελτιστοποιημένες λύσεις OCA και powerswitch για ότι κυκλοφορεί στην αγορά. Με το "βελτιστοποιημένες" εννοώ ότι για παράδειγμα σε νευτώνεια οι Denk εστιάζουν στο 1.2Χ και σε διοπτρικά στο 1.25Χ, ενώ με τη χρήση του powerswitch έχεις διαθέσιμες 3 μεγεθύνσεις με ένα ζευγάρι προσοφθαλμίων.

2. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί ο OCA και το διόφθαλμο να εστιάζει με ένα απλό Barlow σαν τον TV 2x που έχω;;

Το πιθανότερο είναι ότι θα εστιάσεις με ένα 2Χ, το θέμα όμως είναι ότι στα DSO - σε όσα από αυτά χρησιμοποιήσεις bino τέλος πάντων - θα θέλεις χαμηλότερη μεγέθυνση.

3. Για να ξεδιπλωθούν οι αρετές του πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθούν ευρυγώνια προσοφθάλμια;; Το ρωτάω γιατί το πλεονέκτημα της παρατήρησης με δύο μάτια δεν αναιρείται αλλά και δεν ενισχύεται θεωρώ από το πεδίο. Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω.

Όχι. Είναι καθαρά θέμα στόχων, γούστου και φυσικά ...προϋπολογισμού :)

Δημοσιεύτηκε

Στην περίπτωση της Denkmeier που συζητούσαμε νομίζω πως δεν θα έχεις πρόβλημα ότι τηλεσκόπιο και να χρησιμοποιήσεις. Έχουν βελτιστοποιημένες λύσεις OCA και powerswitch για ότι κυκλοφορεί στην αγορά. Με το "βελτιστοποιημένες" εννοώ ότι για παράδειγμα σε νευτώνεια οι Denk εστιάζουν στο 1.2Χ και σε διοπτρικά στο 1.25Χ, ενώ με τη χρήση του powerswitch έχεις διαθέσιμες 3 μεγεθύνσεις με ένα ζευγάρι προσοφθαλμίων.

Δυστυχώς λίγο μετά αποσύρθηκε η αγγελία. Μιλάω για το Baader Maxbright. Ισχύουν τα ίδια;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Το πως συμπεριφέρεται ο barlow εξαρτάται από την απόσταση στην οποία θα τοποθετηθούν οι προσοφθάλμιοι. Επειδή με το binoviewer το φως διανύει αρκετά μεγαλύτερη διαδρομή από τον barlow έως τους δύο προσοφθάλμιους σε σχέση με την κανονική χρήση barlow/προσοφθάλμιου, δημιουργούνται δύο ερωτηματικά. Μήπως η τελική μεγέθυνση που θα δίνει θα είναι αρκετά πάνω από 2Χ; Θα έχει την ίδια καλή απόδοση μιας και είναι βελτιστοποιημένος για εστίαση σε μικρότερη απόσταση;

Για να ξεδιπλωθούν οι αρετές του πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθούν ευρυγώνια προσοφθάλμια;; Το ρωτάω γιατί το πλεονέκτημα της παρατήρησης με δύο μάτια δεν αναιρείται αλλά και δεν ενισχύεται θεωρώ από το πεδίο. Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω.

Αν υποθέσουμε πως θα χρησιμοποιήσεις κάποιου είδους barlow (1,5 έως 2Χ για παράδειγμα) και πως χρησιμοποιείς προσοφθάλμιους 1.25", αμέσως αμέσως έχεις περάσει σε μεσαίες προς υψηλές μεγεθύνσεις και σχετικά μικρά πραγματικά πεδία. Που σημαίνει πως ένα ευρυγώνιο προσοφθάλμιο είναι καλή ιδέα, τουλάχιστον για deep sky. Εγώ χρησιμοποιώ δύο panoptic 24mm για deep sky και δύο U.O. Ortho 12mm για πλανήτες και είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, παρατηρώ σε 24/1,7=14mm deep sky και 12/1,7=7mm τους πλανήτες (με μεγέθυνση 1.7Χ που δίνει ο διορθωτής).

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς λίγο μετά αποσύρθηκε η αγγελία. Μιλάω για το Baader Maxbright. Ισχύουν τα ίδια;;

Από τα γραφόμενα του Ανδρέα και από όσο θυμάμαι δεν ισχύουν τα ίδια με την έννοια ότι θα πας από το 1.2Χ στο 1.7Χ. Βέβαια για πλανητική που ούτως ή άλλως θα ανεβάσεις κάπως τις μεγεθύνσεις σου θα είσαι μια χαρά.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης