Jump to content

Παίζοντας με τη Λύρα!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους!

Τα ευχάριστα νέα το 12" χώρεσε στο αυτοκίνητο! Έβαλα οριακά το σωλήνα στο πόρτ μπαγκάζ τυλιγμένον σε ένα πάπλωμα και τη βάση στο πίσω κάθισμα ρίχνοντας το κάθισμα του συνοδηγού και ξεκίνησα για το γήπεδο του χωριού στην Εύβοια.

Σούρουπο και περιμένοντας το κάτοπτρο να κρυώσει είδα την Αφροδίτη, παρότι έβραζε στον προσοφθάλμιο έβαλα ένα φίλτρο βιολέ και νομίζω πως κάτι διέκρινα σαν σχηματισμό νεφών κοντά στην ορίζουσα του πλανήτη. Η νύχτα έπεσε η μπαλαντέζα άρχισε να δίνει ρεύμα στα μοτέρ του autotracking από τη μπαταρία του αυτοκινήτου ενώ το ραδιόφωνο έπαιζε λαϊκά (τουτέστιν μερακλώθηκα :cheesy: ).

Άρχισα να παρατηρώ στην Λύρα, το γνωστό M57 με έναν Eudiascopic 7.5mm μεγαλοπρεπές όπως πάντα, οι κακές ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν μεγαλύτερες μεγεθύνσεις για να αποπειραθώ να δω το κεντρικό του άστρο, λίγες μοίρες πιο κάτω το M56 σπάζει σε αμέτρητα άστρα με τον ίδιο προσοφθάλμιο... η όρεξη άνοιγε σιγά σιγά για πιο δύσκολους στόχους.

Κοίταγμα στο χάρτη και εντοπισμός ενός ακόμα πλανητικού νεφελώματος στη Λύρα NGC6765... Σαρώθηκε εύκολα με έναν Koenig 12mm. Ένα μικρό κυκλικό νεφελωματάκι σαν γαλαξίας. Άγνωστο αντικείμενο, κανείς δεν σκέφτεται πως υπάρχουν κι άλλα πλανητικά νεφελώματα στη Λύρα πέραν του πασίγνωστου Μ57... Υπάρχουν κι άλλα αλλά χρειαζόμουν πιο λεπτομερείς χάρτες για να τα εντοπίσω.

Τρίτος στόχος στη Λύρα το αρχαίο ανοικτό σμήνος NGC6791. Μεγάλο και αμυδρό στο πεδίο ενός 18mm Meade SWA. Μια κυκλική θαμπάδα με μερικά από τα εκατοντάδες άστρα του να ξεχωρίζουν με δυσκολία μιας και το seeing δεν ήταν καλό...

Και η περιπλάνη στη Λύρα έληξε με δύο αμυδρούς γαλαξίες τους NGC6703 και 6702. Ο NGC6703 αρκετά πιο λαμπρός με τον 6702 λίγο πιο κεί αμυδρότερο και διακρινόμενο πιο δύσκολα.

Η πληθώρα των άστρων στο πεδίο δείχνει πως είναι κοντά στο επίπεδο του Γαλαξία μας. Εντύπωση μου κάνει να υπάρχουν γαλαξίες τόσο κοντά στο επίπεδο του δικού μας. Η απορόφηση πρέπει να είναι αρκετά μεγέθη...

Σταματώ και καπνίζω ένα τσιγάρο χαζεύοντας τον ουρανό με το μάτι κι ακούγοντας το ραδιόφωνο να παίζει Ελένη Βιτάλη "...καράβια αραγμένα τα όνειρα τα περασμένα κοιτάς..." χαμογελώ και στο βάθος βλέπω φώτα αυτοκινήτου που πλησιάζει στο γήπεδο. Είναι ο φίλος Γιώργος από το χωριό με το γιό του το δεκάχρονο Δημήτρη που έχει πάρει κι αυτός ένα μικρό τηλεσκόπιο και ήθελε να δει από το δικό μου. Η "σοβαρή" παρατήρηση σταματάτει και κάνω ένα τουρ του ουρανού στο φίλο μου και το γιό του. Εκστασιασμένοι παρατηρούν το Μ13 να σπάζει σε αναρίθμητα άστρα, το νεφέλωμα πέπλο στον Κύκνο, το Μ57, το Μ27 το γαλαξία της Ανδρομέδας με τους δυο συνοδούς του και τέλος το Δία που ανατέλλει μεγαλοπρεπής.

"Μπαμπά τώρα που θα πάμε σπίτι θα δω το Δία και με το δικό μου" λέει ο μικρός Δημήτρης εκστασιασμένος. Νιώθω πως ο μικρός "κόλλησε" αστρονομία... Χαίρομαι να νιώθω πως αυτή τη νύχα κάτω από τα άστρα θα τη θυμάται για όσο ζει...

Ο φίλος με βοηθάει να μαζέψουμε το τηλεσκόπιο και συμφωνούμε να τον φωνάζω όταν παρατηρώ. Μιά όμορφη βραδιά κάτω από τα άστρα έφτασε στο τέλος της.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μακάρι να ήμουν κ γω εκεί σε καμιά γωνίτσα να με δασκαλέψεις,γιατί μάλλον χρειάζομαι καθοδήγηση.. :oops:

Χθές παρατηρούσα από το μπαλκόνι τον Δία-όντως πανέμορφος-με το Dob 8', και προσοφθάλμιο vixen 9mm NLV+ plossl 25-10mm,δεν μπορούσα με τίποτα όμως να βρώ το γαλαξία της Ανδρομέδας... ](*,) Και με χρήση stellarium..Βέβαια είμαι ακόμη σε φάση προσαρμογής για να εντοπίζω και να στοχεύω τα αντκείμενα που θέλω να παρατηρώ,αλλά η αλήθεια είναι πως απογοητεύτηκα..Επίσης για νεφελώματα μήπως είναι απαραίτητο να προβώ σε αγορά εξοπλισμού??(φίλτρο-πρσοφθάλμιο)[/img]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ανδρομέδα φαίνεται με γυμνό μάτι ή με κιάλια, παρά με τηλεσκόπιο. Είναι πολύ μεγάλη. Δες πότε ανατέλει ο αστερισμός και ψάξε με κιάλια μια μεγάλη θολούρα. Χρησιμοποίησε και τον ερευνητή για να την δεις. Μην βιάζεσαι, μέρος της χαράς είναι να υπάρχουν πράγματα προς ανακάλυψη.

Αυτή την εποχή σάρωσε Σκορπιό και Τοξότη όταν δεν έχει Σελήνη. Η περιοχή βρίθει πραγμάτων και θαυμάτων.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

kapoulasvas αν παρατηρείς μέσα από τη Θεσσαλονίκη ξέχνα όλα τα αντικείμενα βαθέως ουρανού! Άσε το Stellarium (πρόγραμμα νηπιαγωγείου) αλλά και όλα τα άλλα προγράμματα δεν παρατηρούμε με το λαπτοπ δίπλα μας! Πάρε ένα χάρτη του ουρανού (pocket sky atlas για παραδειγμα) και τράβα στις εξοχές και τους σκοτεινούς ουρανούς!!!
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δίκιο έχεις και μάλιστα απόλυτο..Ελπίζω τώρα στα κοντά να επιχειρήσω μια εξόρμηση..Απλά πέρα από τις εκάστοτε συναντήσεις το να βγείς μόνος στην ύπαιθρο είναι κομματάκι δύσκολο.Βλέπεις έχω την ατυχία το χωριό μου να είναι 7χλμ από τη Θεσ/νίκη.Άρα δε ξεφεύγω από τη φωτορύπανση.

Το stellarium μπορεί να είναι νηπιαγωγείου για σένα αλλά τουλάχιστον για αρχή μου είναι αρκετά χρήσιμο.Καi φυσικά εννοείται πως δεν έχω παραμάσχαλα το laptop O:)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φυσικά εννοείται πως δεν έχω παραμάσχαλα το laptop

 

Πολύ σωστός!!!!!! =D> =D> =D>

Ξεκινάς με σωστές βάσεις φίλε μου!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ε εσείς εκεί στη Δίρφυ! Μη ξεχάσετε τον NGC6700. Ευκολούτσικος 13.1ν σε πανέμορφο πεδίο. Νότια του Sheliak.

 

Δίπλα στον Βέγα είναι ο UGC11278 14.0ν, SB12.9 παρεούλα με τον UGC11281 14.0ν, SB13,0. Καταπληκτικοί edge-on στο ίδιο πεδίο! Δοκιμάστε τους!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης