Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Ο πραγματκά υπέροχος καιρός και ο ουρανός του Πάρνωνα έκανε την πολυήμερη εξόρμηση της ΑΕΣ, για την παρατήρηση και καταγραφή των Περσειδών, αξέχαστη! Ιδιαίτερα τη νύχτα της Πέμπτης, όταν για κάποιες στιγμές έπεφταν πέντε-έξι μετέωρα ταυτόχρονα ήταν σαν να έβλεπα "animation" Στις επτά νύχτες του Πάρνωνα είδαμε και κάποια μετέωρα, από αυτά που αισθάνεσαι τυχερός που τα βλέπεις σε σκοτεινό ουρανό! Και του χρόνου! (αλλά δυστυχώς δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί με την Πανσέληνο) * Παναγιώτη, "filiatra" φαντάζεσαι αυτό που είδες και έστειλες μήνυμα, πως φώτισε τον ουρανό του Πάρνωνα; Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 * Παναγιώτη, "filiatra" φαντάζεσαι αυτό που είδες και έστειλες μήνυμα, πως φώτισε τον ουρανό του Πάρνωνα; Οχι ρε Γιάννη.Ηξερα τι είδατε.Οτι ακριβώς είδα κ εγώ.ΑΠλά ήθελα να δώσω κ εγώ παρών έστω κ από μακριά.Η αλήθεια είναι πως εκείνο το βράδυ έκανα παρατήρηση κ δεν είχα στο μυαλό μου τους διάττοντες.Αλλά είχα την τύχη να περάει ένας μέσα απ το προσοφθάλμιο μου.Αφησε μάλιστα κ καπνό. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eirhnh Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Επισης να αναφερω οτι το Α.Σ (Ακτινοβολο Σημειο) δεν ειναι ΕΚΕΙ που πέφτουν τα μετέωρα, αλλα ΑΠΟ ΕΚΕΙ που πεφτουν τα μετέωρα, αρα τα μετεωρα σωστα επεφταν στον Κύκνο. Αυτο εγω δν το καταλαβαινω... Αλλου πεφτουν και αλλου εμφανιζονται? Και αφου πεφτουν στον Κυκνο γτ αυτοι στις ειδησεις ειπαν να κοιταμε ΒΑ???? Δν ειχα ιντερνετ στις διακοπες και ηταν το μονο που ακουσα για τις Περσείδες ηταν να κοιταμε ΒΑ... Παλι καλα που καμια φορα κοιτουσα τον κυνκο και ειδα μερικους διαττοντες.. Ελπιζω του χρονου να ειμαι πιο τυχερη... Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
Bi2L Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Καλησπερα Ειρηνη, Οι Περσείδες και γενικότερα τα Μετεωρα εχουν καποιο ακτινοβόλο σημειο, σκεψου το σαν εναν πολυβολο του στρατου ή σαν αυτα που εχουν στις ταινίες αλλα με την μονη διαφορά οτι τις βολίδες δεν τις βλεπουμε με το που "βγαίνουν απο την κάννη του οπλου" αλλα με το που μπαινουν στην Ατμοσφαιρα, αρα δεν βλεπουμε ΠΟΙΟΣ και ΑΠΟ ΠΟΥ μας "πυροβολεί" αλλου ΤΟ ΠΟΥ πυροβολεί, οποτε για να καταλάβουμε απο ερχονται οι βολιδες θα πρεπει να προεκτείνουμε την βολιδα προς τα πισω ούτως ώστε να μας διξει απο που έρχονται οι βολίδες. (ελπιζω να βοήθησα) Τωρα...για την παρατηρηση το καλυτερο που μπορει να κανει κανεις για να δει περισσότερους Διαττοντες ειναι να ξαπλωσει στο εδαφος με το Α.Σ (Ακτινοβόλο Σημειο) στο πισω μερος του κεφαλιού του και να κοιτάζει ψηλα (τωρα αν μπορει και να κουναει τα ματια περα-δωθε συνέχεια ωστε να πιάνει περισσοτερο ουρανο ακομα καλύτερα). Δεν λεω κοιτοντας προς το Α.Σ κατι θα δεις αρκετους διαττοντες αλλα βαζοντας το Α.Σ "πισω απο το κεφαλι" θα δεις πολλους και μεγαλους. Το κακο μα τα ματια μας ειναι οτι δεν εχουμε 180° πεδιο και δεν μπορουμε να τους δουμε ολους. ΥΣδες το APOD της 14 Αυγουστου και θα καλαβεις οτι ολοι προερχονται απο το ιδιο σημειο: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap100814.html Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
eirhnh Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Τωρα καταλαβα...!! Και απο την φωτογραφια φαινεται οτι ολα προερχονται απο το ιδιο σημειο...!!Ευχαριστω!! Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
RaQua Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Καλησπέρα σε όλους!! Νομίζω ότι Βασίλης και Τόλης κάλυψαν πλήρως το γιατί είδαμε αυτούς τους αριθμούς σε αντίθεση με την απογοήτευση κάποιων ( ακόμα και 20-30 διάττοντες την ώρα είναι μεγάλη δραστηριότητα , όταν η συνηθισμένη μπορεί να είναι 5-6 διάττοντες ...) Πάντως η δραστηριότητα κινήθηκε στα αναμενόμενα / προβλεπόμενα και τουλάχιστον προσωπικά μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα αρκετά! Παρόλη την κούραση έκατσα έξω από την σκηνή (αποστολή με κάμπινγκ στην νότια Κρήτη, για να κάνουμε και κανά μπάνιο το πρωι ). Και από ότι φαίνεται προλάβαμε να δούμε ένα κομμάτι του μεγίστου! Συνολικά από τις 2 το βράδυ μέχρι τις 5:30 το πρωι κάτω από 6+ουρανό για τις 12/13 παρατήρησα 143 Περσείδες και 15 μέλη άλλων βροχών και 23 σποραδικούς, οπότε πραγματικά πλήρης βραδιά! Για τους Περσείδες αυτό σημαίνει περίπου 40-50 την ώρα παρατηρήσιμους. Η επόμενη νύχτα ήταν διαφορετική με σαφώς μειωμένη δραστηριότητα αλλά ενδιαφέρουσα ακόμη! Από τις 3 μέχρις τις 5:30 και πάλι με σύνολο 53 περσείδες, 7 άλλα και 27 σποραδικούς. Στέλνω αναλυτικά και τις αναφορές... Γρηγόρης081314_maravelias.txt081213_maravelias.txt
spartiatis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Γειά σας και από μένα ...Αν και ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος και πιεσμένος τις συγκεκριμένες βραδιές δεν μου πηγαινε με τίποτα να αφήσω να φύγει έτσι αυτό το ωραίο θέαμα .Έστησα λοιπόν την canon σε μια ταράτσα από της 0:20 μέχρι τις 4 το πρωί (δυστυχώς τόσο κρατησε η μπαταρία) και αποκτησα καμια 500 καρέ των 30 δευτ.στα οποία αποτυπώθηκαν 10-12 περσίδες.Παραθέτω μερικές από αυτές καθώς και το λινκ στο youtube με το συγκεκριμένο timelapse. Παναγιώτης. http://nikolakakosfotos.webs.com/apps/photos/
vtsamis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Παιδιά συγχαρητήρια για τις παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες, χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε.Σε εμάς στον Πάρνωνα ήταν υπέροχο το 4ήμερο 10-14 Αυγούστου, όπου παράλληλα με τις καταγραφές των Γερμανών με τις SPOSH, γράψαμε κι εμείς βιντεο με τις Watec, φωτογραφήσαμε και απολαύσαμε και οπτικά πάρα πολλούς διάττοντες, Περσείδες και μή. Οι βραδιές ήταν η μια καλύτερη από την άλλη!Όντως η μεγαλύτερη δραστηριότητα ήταν τα ξημερώματα, ιδιαίτερα τα πρωινά της 13ης και 14ης Αυγούστου. Πολλοί λαμπροί διάττοντες εμφανίζονταν μετά τις 05:30 το πρωί. Η τελευταία βολίδα (fireball) που κατέγραψα ήταν στις 06:08. Εκείνη η ώρα, 6 παρά, ήταν η καλύτερη: κόντευε να χαράξει, ο ουρανός φώτιζε και τα αστέρια χάνονταν σιγά-σιγά, και δέσποζαν ακόμα ο Ωρίωνας, οι Δίδυμοι και ο Δίας. Διάττοντες διέσχιζαν τα αστέρια του Ωρίωνα και τα υπερκάλυπταν με τη λάμψη τους, αλλά και ο Δίας, η τελευταία φωτεινή πηγή που έσβηνε στο φως της ημέρας, έδειχνε αμυδρός όταν περνούσε κάποια βολίδα δίπλα του.Κάποια εικόνα για την εμπειρία μας αυτή μπορείτε να σχηματίσετε από το παρακάτω video. Δέστε πόσο αμυδρός φαίνεται ο Δίας στον τελευταίο διάττοντα, στο τέλος του βίντεο. Στο video αυτό έχω βάλει μόνο τα πιο λαμπρά μετέωρα, ο συνολικός αριθμός είναι πολλές δεκάδες, υπερβαίνει τους 100. Δεν έχω κάνει ακόμα πλήρη απομαγνητοσκόπηση για να σημειώσω τελικούς αριθμούς σε διάττοντες, χρόνους, μεγέθη, κλπ. γιατί δεν είχα χρόνο.Είμασταν τυχεροί, όλες οι βραδιές στη σειρά ήταν ό,τι έπρεπε, χωρίς κρύο και υγρασία, συνεχόμενα.Η δε διαβίωση και συμβίωση στις σκηνές, κάτω από τα πεύκα και έλατα, περιττό να πω ότι ήταν “μαγική”. Κάποιοι φίλοι συμπλήρωσαν εβδομάδα ως σκηνίτες! Όσον αφορά τις καταγραφές των ευρωπαίων εταίρων μας με τις SPOSH, πήγαν περίφημα, τόσο στον Πάρνωνα όσο και στο Μαίναλο. Καθώς στην Αυστρία, όπου επιχειρεί το άλλο ζεύγος των SPOSH, ο καιρός ήταν χάλια όπως μάθαμε, τουλάχιστον τις δύο πρώτες βραδιές, βλέπω τους Γερμανούς να ξανάρχονται εδώ το φθινόπωρο ή την άνοιξη, για καταγραφή και άλλων βροχών.Δέστε ένα δείγμα καταγραφής SPOSH που ευγενικά μας παραχώρησε ο Stefan Elgner, εκ μέρους DLR/TUBerlin/ESA. SPOSH Camera Captures Perseid Meteor at Mt.Parnon, GR - 2010 Aug 12 Αναχώρηση από το καταφύγιο Πάρνωνα: Stefan, Κώστας, Τόλης, Βαγγέλης, Κυριακή, Jacob. Τάκης Κατσίχτης (πρόεδρος ΑΕΣ), Jacob, Βαγγέλης, Stefan. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
vtsamis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Ένα ακόμα ενδιαφέρον βιντεάκι με δυο Περσείδες που κατέγραψα στη Λύρα, όταν για ένα περίπου μισάωρο αντικατέστησα το φακό Computar των 3.8 mm με το φακό της Nikon μου, έναν Sigma 28 mm.To πεδίο είναι μικρό αλλά ευκρινές - διακρίνεται ο έψιλον Λύρας ως διπλός. Με μετρήσεις εδώ, μπορεί να εξαχθεί η πραγματική ταχύτητα των δύο διαττόντων στο χώρο. Προσεχώς κάτι θα ετοιμάσουμε με τον Τόλη. (Αν είχαμε και άλλη παράλληλη καταγραφή από κάποια απόσταση, θα μπορούσε να εξαχθεί επιπλέον και η ηλιοκεντρική τους τροχιά!) Enjoy Το απόσπασμα υπάρχει και εδώ: ΥΣ: Από τα ξεχωριστά BMP καρέ του βίντεο φαίνεται κάτι που ίσως αγνοούν πολλοί από εμάς: Η "ουρά" των διαττόντων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε, απλά κινείται πάρα πολύ γρήγορα. Ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει ως συννεχή ροή τις διαδοχικές εικόνες που στέλνει το μάτι. Είναι δηλαδή το ίδιο φαινόμενο που έχουμε στον κινηματιογράφο! Πρόκειται για μετείκασμα. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Εκτός από το πολύ όμορφο βίντεο, θα ήθελα να σταθώ στη ποιότητα της εικόνας από τη SPOSH! Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα ονειρεύονται μια τέτοια κάμερα (ακούς Θέμη; )! Επίσης Βαγγέλη θα ήθελα να μας ενημερώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του υπολογισμού της ταχύτητας, μαζί με μια περιγραφή της διαδικασίας. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά και σας έκανε τη χάρη ο καιρός! Ελπίζω οι Γερμανοί να ξανάρθουν! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
vtsamis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2010 ΟΚ Δημήτρη, σκέψου το λίγο και τα λέμε!Αύριο πρωί πετάω για Αγγλία και επιστρέφω στις 24. Τα λέμε τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη. Αλλά μάλλον ενδιάμεσα θα στείλω κάποιες φωτό τουλάχιστον από Jodrell Bank! Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
RaQua Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2010 Βαγγέλη πραγματικά πολύ ωραίο το βίντεο!! Η εικόνα είναι λίγο "χαλασμένη" αυτό οφείλεται στο youtube φαντάζομαι και όχι στο ίδιο το βίντεο έτσι? Δημήτρη έχεις πράγματι δίκιο...τρομερή η SPOSH, βγάζει τον γαλαξία άνετα και είναι βίντεο!! Γρηγόρης
tolis45 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2010 Γειά σας και από μένα ...Αν και ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος και πιεσμένος τις συγκεκριμένες βραδιές δεν μου πηγαινε με τίποτα να αφήσω να φύγει έτσι αυτό το ωραίο θέαμα .Έστησα λοιπόν την canon σε μια ταράτσα από της 0:20 μέχρι τις 4 το πρωί (δυστυχώς τόσο κρατησε η μπαταρία) και αποκτησα καμια 500 καρέ των 30 δευτ.στα οποία αποτυπώθηκαν 10-12 περσίδες.Παραθέτω μερικές από αυτές καθώς και το λινκ στο youtube με το συγκεκριμένο timelapse. Δεν μπορώ αν δε πω και εγώ την κουβέντα μου.. Εκτός από τα πολύ ωραία χρώματα, οι λήψεις του Παναγιώτη δίνουν και ένα μέτρο τουτι μπορεί να περιμένει κάποιος χρησιμοποιώντας DSLR: Ο ενεργός χρόνος έκθεσηςήταν 1500 sec, με το μέσο ύψος του ακτινοβόλου σημείου κάπου στις 40 μοίρες, δηλ1 Περσείδης ανά 150 sec (5 λήψεις) ή, αν ανάγουμε το ακτινοβόλο σημείοστο ζενίθ, 1 Περσείδης ανά ~100 sec σε ZHR=100. Σημειωτέον ότι το πράσινο χρώμα που φαίνεται στην αρχή κάθε Περσείδη είναιλόγω της "απαγορευμένης" γραμμής εκπομπής του οξυγόνου στα 5577 Angstrom,ή ίδια που προκαλεί το πράσινο χρώμα στο σέλας. Αυτή δε μεγιστοποιείται γύρωστα 100-110 χιλιόμετρα ύψος, όπου η εκπομπή από τα υλικά του μετεωροειδούς(τα κιτρινοκόκκινα που φαίνονται πιό χαμηλά) έχει μόλις αρχίσει και είναι ακόμα αμυδρή. Τόλης.
tolis45 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2010 Εκτός από το πολύ όμορφο βίντεο, θα ήθελα να σταθώ στη ποιότητα της εικόνας από τη SPOSH! Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα ονειρεύονται μια τέτοια κάμερα (ακούς Θέμη; )! Επίσης Βαγγέλη θα ήθελα να μας ενημερώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του υπολογισμού της ταχύτητας, μαζί με μια περιγραφή της διαδικασίας. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά και σας έκανε τη χάρη ο καιρός! Ελπίζω οι Γερμανοί να ξανάρθουν! Ο Βέγγος θα διαφωνούσε μαζί σου στο τελευταίο. Τ.
tolis45 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2010 Γειά σας και από μένα ...Αν και ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος και πιεσμένος τις συγκεκριμένες βραδιές δεν μου πηγαινε με τίποτα να αφήσω να φύγει έτσι αυτό το ωραίο θέαμα .Έστησα λοιπόν την canon σε μια ταράτσα από της 0:20 μέχρι τις 4 το πρωί (δυστυχώς τόσο κρατησε η μπαταρία) και αποκτησα καμια 500 καρέ των 30 δευτ.στα οποία αποτυπώθηκαν 10-12 περσίδες.Παραθέτω μερικές από αυτές καθώς και το λινκ στο youtube με το συγκεκριμένο timelapse. Δεν μπορώ αν δε πω και εγώ την κουβέντα μου.. Εκτός από τα πολύ ωραία χρώματα, οι λήψεις του Παναγιώτη δίνουν και ένα μέτρο τουτι μπορεί να περιμένει κάποιος χρησιμοποιώντας DSLR: Ο ενεργός χρόνος έκθεσηςήταν 1500 sec, με το μέσο ύψος του ακτινοβόλου σημείου κάπου στις 40 μοίρες, δηλ1 Περσείδης ανά 150 sec (5 λήψεις) ή, αν ανάγουμε το ακτινοβόλο σημείοστο ζενίθ, 1 Περσείδης ανά ~100 sec σε ZHR=100. Σημειωτέον ότι το πράσινο χρώμα που φαίνεται στην αρχή κάθε Περσείδη είναιλόγω της "απαγορευμένης" γραμμής εκπομπής του οξυγόνου στα 5577 Angstrom,ή ίδια που προκαλεί το πράσινο χρώμα στο σέλας. Αυτή δε μεγιστοποιείται γύρωστα 100-110 χιλιόμετρα ύψος, όπου η εκπομπή από τα υλικά του μετεωροειδούς(τα κιτρινοκόκκινα που φαίνονται πιό χαμηλά) έχει μόλις αρχίσει και είναι ακόμα αμυδρή. Τόλης. Μέγα Λάθος: Ο ενεργός χρόνος έκθεσης ήταν 15000 sec, οπότε 1 Περσείδης ανά 50 λήψεις,ή 1 Περσείδης ανά 33 λήψεις με το ακτινοβόλο σημείο στο ζενίθ..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα